🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

От жилището се изисква много повече

Какво ще прочетете в новия брой на изданието "Капитал дом"

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Пазарът на жилища набира скорост след пандемията, но засега е рано да се каже дали времето на него ще се задържи трайно хубаво, или сме свидетели на проблясък пред застудяване, каквото мнозина очакват. Предвид инертността на имотния пазар прогнозите са, че евентуалната промяна едва ли ще е в рамките на следващите от три до шест месеца.

Една нова и интересна тенденция се очертава при сегашния растящ пазар. Наред със семействата, търсещи първи дом, и купувачите с инвестиционна цел в постпандемичната реалност се увеличава още една група участници на пазара - и като продавачи, и като купувачи. Това са хора, които вече имат някакво жилище, но решават да го сменят с ново в търсене на по-добро качество на живот - повече пространство, по-добра среда или по-ново строителство. Сегашната икономическа и пазарна ситуация създава възможности потребностите да минат на по-високо ниво.

Тези хора отдавна не търсят само покрив. И луксът не се изразява само в дограми, облицовки и материали, а и в по-добро разпределение на помещенията, близост до парк, повече от шест метра дистанция от съседната сграда, изградена и осветена улица. Това търсене вдига по-високо летвата пред инвеститорите, строителите и архитектите на новите проекти и от тях се очаква адекватен отговор.

Като голяма тема в същата посока се очертава и поддръжката на съществуващите жилища и най-вече подобряването на тяхната енергийна ефективност. Тук и в духа на европейските политики се отваря не просто нова страница, а цяла нова глава с възможни решения, повечето от които са и в развитие - солари, зелени покриви, термални източници и пр.

Все още няма коментари
Нов коментар