🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Електричество от покрива

Фирма "Про Смарт" разработва прототип на соларни керемиди

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Фирма "Про Смарт" (Pro Smart) стои зад проект за соларни керемиди, разработени и произведени в България.
  • Цената за покриване на 100 кв.м покрив със соларни вместо с традиционни керемиди е няколко пъти по-висока като първоначална инвестиция.
  • Периодът на експлоатацията на фотоволтаичните керемиди е поне 20 години, а вложените средства се изплащат за между 8 и 11 години.

Фотоволтаичните керемиди на Tesla обещават да бъдат най-добрата алтернатива за добиване на зелена енергия от покривите на домовете. Проектът на Илън Мъск обаче се сблъсква с редица трудности, свързани с масовото навлизане на слънчевите керемиди - от възможностите за финансиране до соларните панели, които са не само по-бързи и лесни за монтаж, но и по-ефективни и евтини, коментира Ивайло Мирчев от фирма "Про Смарт" (Pro Smart). Компанията с основен фокус върху IoT (интернет на нещата) стои зад проект за соларни керемиди, разработени и произведени в България. Идеята възникнала през 2018 г., но екипът пристъпва към реализацията й през миналата година. "Про Смарт" разработва и произвежда устройства, които чрез интернет свързаност контролират всичко - от входни врати до газови бойлери. Проектът за соларни керемиди е логичен ход, тъй като имаме натрупан опит в модули за отдалечено управление на соларни системи", обясни Ивайло Мирчев.

Възвращаемост за 8-11 години

Соларните керемиди са подходящи за къщи, кооперации и изобщо за всякакви сгради, които имат керемиден покрив. На външен вид и по размер не се различават от традиционните, но за разлика от тях са покрити от фотоелементи, които преобразуват слънчевата енергия в електрически ток. Слънчевите керемиди са по-малко ефективни от традиционните соларни панели, но изглеждат много по-добре от тях, обяснява Ивайло Мирчев.

Според експерти соларните керемиди се използват предимно в сгради, които целят намаление на въглеродния отпечатък, искат да поддържат висока енергийна ефективност и да разполагат със собствено независимо електрозахранване. Подходящи са и за места, които нямат достъп до електрическата мрежа, тъй като инвестицията в тях и използването им вече са по-ефективни от осигуряване на ел. свързаност за съответния обект.

Цената за покриване на 100 кв.м покрив със соларни вместо с традиционни керемиди е няколко пъти по-висока като първоначална инвестиция. Периодът на експлоатацията им е поне 20 години, а вложените средства се изплащат за срок между 8 и 11 години, показват изчисленията на "Про Смарт".

Компанията има идеи за финансови инструменти, за да се улесни този процес. Например взетият банков заем за подмяна на покрива на къщата със соларни керемиди може да се изплаща с приходите от произведената ел. енергия. "Все още обаче това е прекалено оптимистичен модел за България заради сложните регулации и пречки, които държавата и енергодружествата създават", обобщава Ивайло Мирчев.

Още шест месеца до прототипа

Проектът за соларни керемиди на "Про Смарт" е все още в процес на разработка, като по думите на Мирчев остават около шест месеца до създаването на прототип. "Налице са редица технологични предизвикателства, които трябва да преодолеем. Те са свързани със здравината и ефективността на фотоелементите и не на последно място - с постигането на конкурентна производствена цена", обяснява той.

В момента, в който екипът е готов с разработката, ще кандидатства за защитата й в Патентното ведомство. Особеното тук е, че тази технология се развива толкова бързо, че понякога, докато бъде защитена с патент, е готова следващата й по-ефективна версия, обясняват авторите.

По предварителните разчети на "Про Смарт" за процеса до разработването на прототип на компанията ще са нужни малко над 150 000 лв., които вече са осигурени. Първоначалните планове предвижда производството на соларните панели да бъде в България. "На следващ етап ще се прецени дали не е по-ефективно да се изработват в Китай. Капацитетът на производство зависи изцяло от търсенето, което на този етап е сравнително ниско за подобен тип продукти", обясни Ивайло Мирчев.

За производството и достигането до пазара компанията ще търси партньорство с други фирми, тъй като "дългосрочната й цел е да се занимава предимно с разработване на иновативни продукти, без да участва активно в процеса на продажба до крайните потребители". "Засега е трудно да се предвиди какъв е потенциалът на пазара на соларни керемиди в България. Сигурно е само, че това ще зависи от нормативните изисквания на държавата и от скоростта на работа на енергодружествата", обобщава Мирчев.

В България - все още екзотика

В България соларните керемиди все още са по-скоро екзотика. Причините според Ивайло Мирчев са "едновременно в цената, липсата на достатъчно стимули и не на последно място - в пречките, които държавата поставя пред използването им".

В страната се предлагат предимно вносни китайски соларни керемиди. "Те са на пазара от около 5 години, без това да е предизвикало бум в търсенето им, основно заради по-високата цена, не толкова висока ефективност като на соларните панели и липсата на повече добри примери. Особеностите на монтажа при други вносни предложения и изграждането на цялостна система са също пречка пред по-масовото им навлизане", обобщава Мирчев.

След 10 години

"Нашата прогноза е, че в близките 5 години соларните керемиди ще навлязат сериозно в страната. Причините ще са по-ниските цени, изискванията за енергоефективност към новите сгради, стимулите за енергийни кооперативи", предвижда Ивайло Мирчев. Според него, ако теоретично всички сгради в София бъдат покрити със соларни керемиди или панели, в определени периоди на годината и при определени условия това ще бъде достатъчно за покриване на нужната консумация на ел. енергия.

"Убедени сме, че след около 10 години ще е странно някой да си препокрива къщата с керемиди, различни от соларните. Причината няма да е толкова в някакво нормативно изискване, а по-скоро в предпочитанията на потребителите заради полезността, която получават от този продукт. А също и заради ниската цена, по-високата им ефективност, навлизането на умни мрежи, по-широкото използване на електрически автомобили и възможността за изключително ефективното им локално зареждане", обобщава Ивайло Мирчев.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    Приликата на лица и събития НЕ е случайна. Това е същия Ивайло Мирчев. Нито личността му, нито цитирания бизнес са проблем. Защо не го споменахте?

    Нередност?
  • 2
    kamendc avatar :-|
    Камен
    • + 1

    Хубаво, че имали 20 години живот, но ако през това време откажат, къде ще го търсим Ивайло Мирчев да ги подмени в гаранционния срок? Такова нещо се купува само от фирма с дълъг опит и добра репутация - иначе става като обявите по входовете "подменям тръби - гаранция 20 години" - а то тази фирмица още догодина вече не съществува.

    Да не говорим ако са правени някъде в Китай и спрат да ги внасят, когато се повредят само няколко и няма вече от същите, ще трябва да изхвърлиш и останалите, ако са навързани паралелно и работят само като цялостна система.

    Нередност?
Нов коментар