🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Минералната вода влиза и в жилищен комплекс

В България вече има случай, в който жилищен комплекс се захранва с минерална вода чрез собствено ВиК паралелно с общинското

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Статията е част от специалното издание "Капитал Дом". То излезе в печатен вариант през май 2021 г.

Идеята за използването на геотермалната енергия в България е на десетки години, но реализацията (най-вече в частта, свързана с минералните води) дори не е в зародиш. В страната има регистрирани над 130 топли минерални извора, което я прави една от най-богатите по такъв ресурс в Европа, но на практика техният потенциал остава неизползван. Към момента най-широко приложение имат различните варианти на термопомпи, които използват въздуха или водата за отопление или охлаждане на сградите.

Използването на минерална вода за такива цели сякаш остава встрани от това, основно заради нормативните изисквания, свързани най-общо с достъпа и ползването на този ресурс. Разбира се, и първоначалната инвестиция не е без значение, но има и нещо друго - термопомпите са предпочитани заради възможността да се използват и за по-малки сгради (еднофамилни къщи или сезонни вили), докато интересът към минералната вода идва основно от хотели, по-големи къщи за гости, санаториуми, рехабилитационни или възстановителни центрове. Оказва се - и на затворени жилищни комплекси. Такъв е случаят с "ИСУ инвест", дъщерно дружество на "Интерсервиз Узунови". Компанията е преминала серия от стъпки, за да може нейният затворен жилищен комплекс "Варна Сити Парк Юг" в морската ни столица да получи достъп до минерална вода и на тази база да изгради своя вътрешна мрежа, която да снабдява собствениците на жилища в комплекса.

Собствено ВиК

Затвореният комплекс "Варна Сити Парк Юг" включва четири жилищни сгради с общо 456 самостоятелни обекта (собственост на различни лица), като почти всички вече са изкупени. Разполага още с технически помещения и подземен паркинг. Дружеството е изградило система за доставяне на вода, която представлява алтернативно водоснабдяване с минерална вода за питейно-битови нужди и има разрешително от Басейнова дирекция "Черноморски район" за водовземане на води от Малм-валанжския водоносен хоризонт в Североизточна България.

Всъщност горещата вода, подавана за комплекса, е от същия подземен източник, използван за балнеология в "Дом Младост", Болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация - филиал Варна, на МВР, басейните и оранжериите в двореца "Евксиноград" и др., става ясно от информация за комплекса. Водата е подходяща за лечение при заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, на храносмилателната система, гинекологични заболявания, посттравматични състояния.

Интерес към подобни проекти има, но пречките са високата първоначална инвестиция и сложните, макар и не и неизпълними процедури.

В комплекса е изграден сондаж за водовземане на гореща минерална вода и довеждащ водопровод. Добиваната гореща минерална вода (49ºС) преминава през съоръжение за физико-химична и микробиологична стабилизация, през буферен резервоар. По една линия чрез съоръжения за подгряване тя се подава към имотите на потребителите като гореща вода за битови цели (67ºС). През втора линия (39ºС) тя захранва открит плувен басейн, а след преминаване през съоръжения за охлаждане се подава към имотите на потребителите като студена вода за битови цели (22ºС).

Същевременно добиваната топла минерална вода (49ºС) преминава през отделна линия съоръжения за отопление с геотермална вода и се използва за тази цел в имотите на потребителите. Подобни практики има в Сандански, Велинград, Хисаря и останалите балнеокурорти, където десетки хотели използват минералната вода. Разликата е, че те не разполагат с отделна вътрешна мрежа, т.е. собствено ВиК, а просто чрез отклонение използват близостта на изворите и достъпа до минералната вода.

Сложно, но не невъзможно

Ако се съди по документите, подадени за одобрение на "вътрешното" ВиК на "Варна Сити Парк Юг" в Комисията за енергийно и водно регулиране, процесът определено е сложен и отнема време, макар че явно не е невъзможен за изпълнение. Оказва се, че са необходими серия разрешителни - от съответната басейнова дирекция (за водовземане), писмо с искане за становище от местното ВиК дружество във връзка с ползването на собствения минерален горещ водоизточник като алтернатива за питейно-битово водоснабдяване в рамките на затворения комплекс и др. Задължителни са били и документи, които удостоверяват изграждането на комплекса, както и самостоятелните водоснабдителни системи и чертежи на системите и съоръженията.

В третия вариант на Плана за възстановяване средствата за термопомпи, които работят с геотермалната енергия (вкл. минерална вода) в еднофамилните сгради, са отпаднали.

Според информацията от "Варна Сити Парк Юг" те са първият случай в България, в който жилищен комплекс се захранва с питейна и гореща минерална вода. Вестник "Капитал" не успя да се свърже с представители на "ИСУ инвест" или на "Интерсервиз Узунови", които да разкажат повече за идеята за проекта, колко им е струвало, колко време е отнело и дълга ли е била процедурата. От информацията за комплекса обаче става ясно, че по отделен тръбопровод има вода и от водоснабдителната мрежа на местното дружество - "ВиК - Варна".

Минералната вода от извора се използва за сезонна климатизация (охлаждане и отопление), питейна вода, вода за битови нужди и СПА (балнеология). Цялата инфраструктура на сондажа ведно с термопомпите и довеждането на предлаганите услуги до всеки апартамент във "Варна Сити Парк Юг" е за сметка на инвеститора. Инвестицията е планирано да се възвърне за срок от 20 години, а новите собственици имат свободата да избират между услугите на "ВиК - Варна" и "вътрешното" ВиК - "Варна Сити Парк Юг", за осигуряване на питейна вода.

От бранша неофициално признават, че има интерес към подобни проекти, но тези случаи са редки, а основната причина за това са сложните процедури и първоначалната инвестиция в реализирането на подобен тип начинания. Един от вариантите за това ситуацията да се промени, а бизнесът да започне да оползотворява минералната вода като източник на енергия е чрез някаква форма на субсидиране - било то със средства от бюджета или европейско финансиране, смятат от бизнеса. Например във втората версия на Плана за възстановяване от началото на тази година бяха предвидени средства (около 30 млн. лв.) за финансиране на ВЕИ инсталации, соларни системи и термопомпи, които работят, използвайки геотермалната енергия (вкл. минерална вода) в еднофамилните сгради. В настоящия трети вариант на плана обаче средствата за термопомпи са отпаднали, което според мнозина е проблем и вероятно ще доведе до отлагането на плановете на част от фирмите или домакинствата.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bfc23648472 avatar :-|
    bfc23648472
    • - 10
    • + 10

    Пилеене на обществен ресурс. Минералната вода следва да се използва на първо место за туризъм и лечение.

    Нередност?
  • 2
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • - 12
    • + 7

    Какво пилеене, какви 5 лева, бе, човек? Няма нищо по-хубаво от използването на това, което природата ни е дала. Ама пуста бюрокрация у нас, на човек нервите трябва да са от желязо, че да премине през всички процедури и да не се откаже. А държавата наистина трябва да дава стимули за оползотворяване на геотермалната енергия, няма по-чист и достъпен вид енергия от нея...

    Нередност?
  • 3
    fyl1495949635523521 avatar :-|
    slonspeed toff
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#] от "":

    Ей , много прости хора в България !

    Нередност?
  • 4
    bfc23648472 avatar :-|
    bfc23648472
    • - 2
    • + 11

    До коментар [#2] от "geordgeo":

    Бре, колко сме надъхани, като болшевичета! Ще градим завод, нова чиста енергия за света, равенство, хлеб и т.н. От използване до използване има разлика. Когато за използване с една цел Х кубика носят 10 лева на обществото, а за друга 100 лева, то първото какво е, ако не пилеене? Ако минералната вода от даден извор/сондаж е подходяща за туризъм, лечение или бутилиране, то използването ѝ като енергия или за хигиенно-битови нужди е чисто разсипничество, защото за същите цели могат да се ползват и други ресурси. Но не и за първите цели. Това е все едно да наплескаш слънчеви панели върху най-плодородния чернозем, а пясъкът от плажовете да отиде за строителството. В некоя си Исландия правили така и умниците решили, че и тука е подходящо. Алоо!?
    Ако водата е негодна за друго поради своя състав, едва тогава да я ползват за каквото искат.

    Нередност?
  • 5
    bfc23648472 avatar :-|
    bfc23648472
    • - 1
    • + 10

    Освен престъпното разхищение на минерална вода за тоалетни казанчета, перални, миене на тенджери и какво ли още не, която иначе би вкарала свежа валута в икономиката и хазната от целогодишнен СПА и балнеоложки туризъм, самото ѝ използване като алтернатива на ВиК е мутренска некадърност и некомпетентност. Тя нито е пригодна за ежедневно пиене поради високия си и често неподходящ минерален състав, нито за битови нужди поради отлагането на котлен камък.
    Термопомпа и собствен минерален басейн в двора? Хубаво, ама нека предположим, че всички кооперации се свържат с най-близкия извор или сондаж. И сбогом на най-перспективния вид туризъм в страната! За да сме модерни, кръгови, обръчови, възобновяеми, самодостатъчни и въглеродо-неутрални, ще изядем кокошката със златни яйца. Чист дебилизъм от теоретици с празни глави и корумпирани чиновници.

    Нередност?
  • 6
    msl16290628701071258 avatar :-|
    Mal Lahey
    • - 1
    • + 5

    Напълно си прав, но за съжаление си от 1% мислещи хора, така че няма шанс. Затова България е на това положение - прост народ, слаба държава.
    До коментар [5] от "":

    Нередност?
  • 7
    izida avatar :-|
    Ирина Марудина
    • - 1
    • + 4

    Още от както за пръв път преди години видях рекламите на този комплекс бях сериозно шокирана. Кой е разрешил да се хаби такъв ценен ресурс като минерална вода за битови нужди?? Не, изобщо не смятам, че проблемът е, че бюрокрацията ненужно спъва подобни инициативи. Смятам, че проблемът е как изобщо го е разрешила!

    Нередност?
  • 8
    itu30648505 avatar :-|
    itu30648505
    • + 4

    До коментар [#7] от "":

    Още по-нелепото е, че става въпрос за Варна - един туристически регион, в който иначе се чудят как да удължат краткия сезон и да повишат добавената стойност на услугата. При това за вода, която вече се използва за балнеология и качествата ѝ са безспорни. Но в страната на абсурдите и мутрите е така.

    Нередност?
Нов коментар