🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Жилищните пазари в Пловдив, Варна и Бургас растат

Динамиката в цените и в обема на сделките през първото тримесечие на 2021 г. е положителна

Shutterstock    ©  Shutterstock
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Полина Стойкова има близо 20 г. опит в недвижимите имоти. Изпълнителен директор и съсобственик на Bulgarian Properties. Квалифициран експерт в имотните анализи към RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) и автор на научни публикации за имотния пазар в България. Създател е на методологията на индексите PSPI, които предоставят пазарна картина за жилищните имоти в България. Данните им намират приложение за индексна портфейлна преоценка на жилищни активи, автоматизирани оценки и редовни пазарни доклади. Повече за индексите - на www.pspi.bg.

Продадените недвижими имоти в Пловдив се увеличават с 34% като брой през първото тримесечие на 2021 г. в сравнение със същия период на пандемичната 2020 г. Във Варна ръстът в обема на сделките сега е под 1%. В Бургас се наблюдава повишение на продажбите с 12.5% по данни на Агенцията по вписванията.

И в трите града има ръст и в сравнение и с 2019 г. В Пловдив и Бургас той е по-малък, отколкото през 2021 спрямо 2020 г. - съответно 21.3% и 2.3%, защото през миналата година в тях е бил регистриран спад. Във Варна ръстът е по-голям - 6.6%, което се дължи на факта, че през януари - март 2020 г. пазарът на жилища в града нараства в сравнение с 2019 г.

Цените на жилищата в трите най-големи града след София нарастват през първото тримесечие на 2021 г. в сравнение със същия период на 2020 г. в същия ред, както и при броя на сделките - най-силно в Пловдив - с 4.8%, следван от Бургас с ръст от 3.7% и на последно място Варна - с 2.6% повишение на цените. Това показват данни от индексите PSPI, предоставени за "Капитал дом".

"Данните недвусмислено сочат, че жилищните пазари в големите градове не само че са се възстановили от спирането на пазарната активност през пролетта на 2020 г., но и че дори се развиват с по-бърз темп от този преди пандемията от COVID-19. Този извод се подкрепя и от постигнатите ръстове в цените, и от данните за обемите продажби, които са над нивата отпреди пандемията", коментира Полина Стойкова, MRICS, създател на индексите и автор на статиите за трите пазара.

"Интересно е, че в Пловдив все още няма квартали със средни цени над 1000 евро на кв.м, докато във Варна и Бургас около 30% от кварталите са с цени над това ниво. Същевременно и в трите града най-ниските цени са около и под 700 евро на кв.м. Това говори, че топ кварталите на Пловдив са подценени и че има потенциал цените в тях да нараснат по-бързо с развитието на пазара в следващите година-две", допълва тя.



Пловдив: Бърз ръст на цените и сделките

Миграцията към града увеличи търсенето на жилищата

Пловдив привлича вниманието в началото на 2021 г. с голям обем реализирани сделки и уверен ръст на цените, който надвишава дори софийския.

Данните от индексите PSPI сочат, че цените в града нарастват с 4.8% и достигат средна цена за тримесечието 826 евро на кв.м. Жилищата все още са по-евтини от тези във Варна и Бургас, но вторият по големина град в страната отбелязва по-бърз растеж и скоро може да навакса разликата.

С пандемията растежът на цените в Пловдив леко се забави, но остана около 4%. През последните няколко месеца той се ускори до близо 5% и достигна темповете си от края на 2019 г.



Пловдив беше лидер по нарастване на цените през изминалите години, като особено бърз темп от близо 16% беше отчетен през 2018 г.



Градът изпъква и в статистиката за населението и демографските процеси по привлечена вътрешна миграция. Неотдавнашни данни на НСИ показват, че най-голям брой от преселилите се в страната през 2020 г. - 21 320 души, са избрали за ново местоживеене област Пловдив. Това обяснява по-бързия темп на нарастване на цените и повишеното търсене на жилища в града. В допълнение нараства и интересът към парцели и къщи в околните села.

Пловдив е единственият от четирите най-големи града в страната, в който все още няма средни цени по квартали над 1000 евро на кв.м. Най-скъпите квартали тук са с цени между 950 и 1000 евро на кв.м - "Младежки хълм", "Мараша", "Център", "Каменица 1".

Най-евтино - под 700 евро на кв.м, се продават жилищата в "Изгрев", "Прослав", "Беломорски", "Южен", "Остромила", "Коматевски възел" и "Коматево".





Варна: Ръст на цените под средния

Продажбите в обем се увеличават символично

Варна е третият по големина имотен пазар в страната на база обем реализирани имотни сделки, но през последните няколко години изостава по темп на нарастване на цените. Тенденцията продължава и в началото на 2021 г. През този период цените във Варна нарастват с 2.6%. Растежът в обема на продажбите е по-скоро символичен - малко под 1% на годишна база, по данни на Агенцията по вписванията. Това са и обичайните темпове за жилищния пазар във Варна преди пандемията.



През първото тримесечие на 2021 г. средната цена на жилищата във Варна е 872 евро на кв.м.



Броят на кварталите с цени над 1000 евро на кв.м се увеличава в сравнение с края на миналата година. Най-скъпите квартали са "Морска градина", "Гръцка махала", ВИНС, "Общината", "Спортна зала", "Чайка", "Център", "Централна поща", "Операта", "Червен площад", "Генералите", "Чаталджа" и "Нептун".

Най-евтини - с цени под 700 евро на кв.м, са жилищата в "Кайсиева градина", "Възраждане 4" и "Владислав Варненчик".





Бургас: Растежът на цените се успокои

Средните им нива при жилищата са вторите най-високи в страната

Бургас успя да надмине средните цени на Варна в началото на 2018 г. и оттогава задържа второ място по този показател след София.

По данни от индексите PSPI през първото тримесечие на 2021 г. средната цена на жилищата в Бургас е 904 евро на кв.м. COVID-19 укроти растежа в цените от 2017 - 2019 г., който достигаше около 6-7%. Въпреки че след пандемията пазарът се възстанови, от края на 2020 г. цените в Бургас нарастват с малко под 4% на годишна база.



Цените в най-скъпите квартали - "Център", "Зорница", "Лазур" и "Братя Миладинови", надхвърлят 1000 евро на кв.м.



Най-евтино - под 700 евро на кв.м, се продават жилищата в "Меден рудник". Веднага след тях се нарежда "Сарафово". В тези два района на Бургас има по-голямо предлагане на жилища ново строителство.



Все още няма коментари
Нов коментар