🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новата колекция щори VELUX придава цвят на всяко помещение у дома

Новата колекция щори VELUX придава цвят на всяко помещение у дома
Новата колекция щори VELUX придава цвят на всяко помещение у дома
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Цветовете имат значително психологическо въздействие върху хората, така че е важно да ги съчетаете добре с функционалността на пространството. VELUX създаде нова колекция щори в 70 обновени цвeтове, в съответствие с предстоящите тенденции. Pej Gruppen, водещият скандинавски институт за цветове и дизайн, разработи цветовата палитра с тенденциите за следващите няколко години. Тя е вдъхновена от скандинавската простота и включва елегантни, семпли цветове, които ще са подходящи както за модерен, така и за традиционен интериор.

Това, което прави тази колекция още по-специална, са различните опции за пропускливост на светлината и широк спектър от ефекти за затъмняване - от пълно затъмняване до полупрозрачност. Освен това, в допълнение към класическите странични лайстни от алуминий в сребрист цвят вече се предлагат и такива в бял цвят за по-голяма естетика с белите покривни прозорци VELUX. Всички щори са сертифицирани по OEKO-TEX® (Стандарт 100 1076-184 DTI), с гаранция, че не съдържат вредни вещества.

Но как да съчетаете цвета и модела на щорите с функционалността на стаята? Нашите съвети ще ви помогнат да изберете правилния цвят и модел щори, които да въздействат благоприятно на вашето настроение, производителност и дори сън.

За всекидневната препоръчваме неутрални тонове, които лесно ще паснат на различни аксесоари. За пространства, където четете, гледате телевизия и общувате, е добре да предвидите всички сценарии на използване и да изберете модел щора, който позволява разнообразни опции за затъмняване и засенчване. Ето защо ви насочваме към затъмнителни ролетни щори "Ден и нощ", които се състоят от два вида щори - полупрозрачни ролетни щори, осигуряващи основен контрол на светлината и дискретност, както и затъмняващи ролетни щори, които блокират цялата светлина денем и нощем.

В пространства, където прекарвате предимно време в четене или където искате да си починете, имате нужда от гъвкав контрол на светлината. Налични са пропускащи и затъмнителни модели, като плисираните щори, които могат да се поставят навсякъде по височината на прозореца. Перфектното решение за този тип помещения е полупрозрачната плисирана щора в пясъчен тон, която създава прекрасна мека светлина.

За работните пространства винаги е добре да избираме по-студени тонове, които ни подтикват към работа и концентрация. Ако бюрото е поставено до прозорец, добре е да имате щори, които засенчват и предотвратяват отраженията на светлината от екрана на компютъра. За тази област могат да се използват затъмнителни плисирани щори в пясъчен зелен цвят или плисирана термо щора, осигуряваща термоизолация.

В зоната за хранене съветваме да изберете дискретно пунктирани полупрозрачни ролетни щори в лек естествен тон. За трапезарията винаги е удобно да се избират естествени тонове, защото те осигуряват нежна светлина и сянка, които правят престоя приятен. Използвайте и външни сенници за защита от топлина през летните месеци.

В спалните е важно да имате възможност за пълно затъмняване, затова се нуждаете от затъмнителна ролетна щора в мек и нежен цвят, която да създава уютна атмосфера и да има добър психологически ефект при сутрешно събуждане.

Банята е зона на интимност и е важно да изберете щора, която гарантира затъмняване на светлината и дискретност. Венецианската щора е перфектно решение, устойчиво на влага. Важно предимство е възможността за регулиране ъгъла на ламелите и количеството входяща светлина в зависимост от времето на деня.

С наближаване на лятото помислете как лесно и ефективно да постигнете желания температурен комфорт в мансардата. Външните сенници VELUX са подходящи за всяко помещение у дома, защото ефикасно намаляват навлизането на топлина отвън. Същевременно сенниците запазват гледката, която се разкрива от покривните прозорци и поддържат прохладен вътрешен климат. Друго подходящо решение за постигане на комфортна среда у дома е използване на външни ролетни щори VELUX. Те предпазват жилището от прекомерно нагряване през лятото и позволяват ограничаване на притока на светлина по всяко време на деня.