🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Интервю | Александър Николов: Нека ме проверят, за да се види, че няма нищо нередно

Бившият заместник-директор на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов, който бе санкциониран от САЩ по закона "Магнитски", вече е предприел стъпки, за да говори пред американските институции

Бившият заместник-директор на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов е категоричен, че санкционирането му по закона "Магнитски" е неоснователно
Бившият заместник-директор на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов е категоричен, че санкционирането му по закона "Магнитски" е неоснователно
Бившият заместник-директор на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов е категоричен, че санкционирането му по закона "Магнитски" е неоснователно    ©  Надежда Чипева
Бившият заместник-директор на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов е категоричен, че санкционирането му по закона "Магнитски" е неоснователно    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Александър Николов има над 30-годишен стаж в АЕЦ "Козлодуй" и няколко пъти е бил в ръководството на централата. Първоначално стига до шефския пост в края на 2010 г. по време на първия кабинет на ГЕРБ и Бойко Борисов. През май 2012 г. е сменен от Валентин Николов (ГЕРБ), а при правителството на Пламен Орешарски, в средата на 2013 г., пак се връща начело на ядрената централа. Махнат е през септември 2014 г. от служебното правителство на Росен Плевнелиев с премиер Георги Близнашки.

Изненадващо обаче през март 2019 г., по време на последния кабинет на Бойко Борисов, Александър Николов за трети път се връща в ръководството на АЕЦ "Козлодуй", този път като зам.-директор на назначения три месеца по-рано директор Наско Михов, който преди това беше член на съвета на директорите. Двамата ръководиха централата до август 2022 г., когато служебният кабинет на Румен Радев с премиер Гълъб Донев ги смени.

Николов беше сред санкционираните от последния списък "Магнитски" заедно с Владислав Горанов, Иван Генов. Румен Овчаров и Николай Малинов. Именно по повод санкциите "Капитал" го потърси за интервю.

Разбрахте ли вече какво точно означава да сте санкциониран по закона "Магнитски"? Какви са преките ефекти за вас?

Първият ефект беше засиленият медиен интерес към мен. Но реално единствената ми банкова сметка, която имам, в момента е замразена. В разговор с банката ми казаха, че трябва да си изтегля средствата в едномесечен срок. Все още не съм изпълнил това тяхно указание.

Това означава ли, че не можете да ползвате банкови услуги в момента?

Още не съм проверил и не знам. Но си плащам сметката за ток през банката и сега ще трябва да прехвърля партидата на съпругата ми.

А тя не попада ли също под санкциите? В обявлението на американските власти бяха споменати и "техните близки".

Според българския семеен кодекс, доколкото ми е известно, членове на моето семейство сме само аз и съпругата ми, тъй като децата ми са пълнолетни и си имат собствени семейства. Нямам идея как е по американските закони.

Другият известен проблем е, че няма да може да ходите в САЩ, нали така?

Това е доста интересно, защото в мотивите към санкциите, които са изложени на сайта на Министерството на финансите на САЩ, аз разчитам период до 2020 г., за който се твърдят определени нередности. В същото време на 19 май 2022 г. ми издадоха 10-годишна американска виза. През юни 2022 г. бях в САЩ за 2 седмици. Затова ми е много интересно как тогава ми издадоха визата, а няколко месеца по-късно се оказвам в списъка "Магнитски" за неща, които са били много години преди това. Това ме навежда на логиката, че съм станал обект на внимание по-късно, след издаването на визата, във втората половина на миналата година.

Вие сте в своеобразна група с Делян Пеевски, Васил Божков, Владислав Горанов и Румен Овчаров. Може ли да се каже, че сте от един калибър с тези хора?

Някак си ми е много трудно да се отъждествявам с хора от такъв калибър. Аз съм един чиновник от АЕЦ "Козлодуй", който работи там от 1986 г. Заемал всички стъпала в йерархията, без изключение.

Като стана дума за работни места - в предишния списък "Магнитски" беше Илко Желязков, който се смята за човека на Пеевски в енергетиката, а сега беше включен и Румен Овчаров, който е бивш енергиен министър и като цяло силна фигура в сектора. В този смисъл това са все кадровици в енергетиката и няма как да не възникне въпросът дали не сте тяхна креатура?

Във висшето ръководство на АЕЦ-а съм от 1 декември 2010 г., когато управляваше първото правителство на ГЕРБ. Оттогава, с изключение на прекъсването от есента на 2014 г. до пролетта на 2019 г., когато работех в БАН, съм бил или изпълнителен директор, или зам.-изпълнителен директор на централата. През този 12-годишен период са минали много правителства и много министри на енергетиката. Затова не мога да се окачествя като човек от определена политическа група или фигура. По-скоро съм човек на АЕЦ "Козлодуй".

При това положение чувствате ли се прецакан или натопен от други, които един вид са ви пожертвали, за да защитят себе си? Смятате ли, че има други хора, които са "заслужили" повече да бъдат обект на санкции?

Не искам да коментирам никой друг освен себе си. Аз се чувствам омерзен, защото по никакъв начин не мога да се съглася, че със свои действия мога да попадна в списък за корупционни практики.

Тук искам да цитирам изказването на американския представител Джеймс О'Брайън, според когото санкциите имат за цел да подсилят избора на България, който задълбочава нейната интеграция в Европа и сътрудничеството със световните компании, както и диверсификацията на енергийните източници. На мен не ми е известно диверсификацията на енергийните източници да е предмет на "Магнитски".

Може би имат предвид за корупция, която е свързана с диверсификацията. Ако едната страна плаща на определени хора, които да саботират конкурентите й. Но тогава какво е вашето обяснение за наложените ви санкции от САЩ?

Нямам отговор на този въпрос. Предвид професионалната ми биография няма как да се чувствам като човек, който по някакъв начин е навлязъл в корупционни схеми, за да попадна в този списък. Аз уважавам позицията на американската страна, но без конкретни доказателства за съпричастност това ми идва малко в повече.

Факт е обаче, че през последните години и особено през 2022 г. имаше няколко опита да се подпише договор с американската "Уестингхаус" за диверсификация на ядреното гориво на АЕЦ "Козлодуй", но това се случи едва в последните дни на декември със съдействието на служебния кабинет и назначеното от него ръководство на централата. В този смисъл може ли да се окаже, че сте спъвали процеса, докато сте били в управлението на АЕЦ-а?

През януари 2020 г. подписахме първия договор с "Уестингхаус" за технико-икономическа обосновка за използването на т.нар. американско ядрено гориво. След това, през януари 2021 г., бе подписан следващият договор - за разработване на анализите за безопасност. Вторият договор е със срок на изпълнение до юни 2024 г., като продължителността на срока е по искане на изпълнителя. Тези два договора са подписани по времето, когато съм бил зам.-изпълнителен директор и диверсификацията е била изцяло в моя ресор.

Искате да кажете, че не сте пречили, а дори сте помагали за диверсификацията и по-конкретно за внедряването на американското ядрено гориво?

Да, и винаги съм защитавал тезата, че американското ядрено гориво е приложимо на 5-и и 6-и блок в АЕЦ "Козлодуй", тъй като то работи на няколко блока в украински ядрени централи, които са аналогични на българската. Въпросът е, че в договора между АЕЦ "Козлодуй" и "Уестингхаус" има определени, взаимно приети условия, които трябва да бъдат изпълнени.

Какви са тези условия?

Да се адаптира американското гориво към системата за вътрешнореакторен контрол, така че да може да се наблюдават и управляват процесите в активната зона на реактора, което е от особена важност на надеждната и безопасна експлоатация.

Това все още не е направено, така ли?

Договорът за анализите е все още в ход.

А какво подписа служебното правителство сега?

Договор за 10 доставки на ядрено гориво, считано от 2024 г. нататък. И според мен този договор е малко прибързан, тъй като все още това гориво не е лицензирано.

Но това може да стане още тази година.

Аз съм сигурен, че ще се лицензира, тъй като анализите за безопасност ще бъдат изпълнени качествено. Но има една особеност. Американското ядрено гориво, което е предвидено за доставка, е аналог на руското гориво за 5-и блок. Последното ще се изчерпи през пролетта на 2024 г. и тогава или ще трябва да заредим американско гориво, или да преминем към т.нар. усъвършенствано руско гориво, каквото се използва в 6-и блок и има налично на площадката на централата за години напред. Вторият вариант обаче означава, че една немалка част от анализите за безопасност, които "Уестингхаус" прави, ще трябва да се повторят, тъй като преходът ще се случи от друг вид гориво, макар и много близко като параметри. А това не е предмет на действащия договор.

Може ли всички технически изисквания да се случат през тази година, така че през пролетта на 2024 г. да заредим американско гориво в 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй"?

Руското гориво, което използваме в 6-и блок, е трети вид гориво, което се използва в централата от пускането й досега. Анализите, които са правени при преход от един вид руско гориво към друг вид руско гориво, са идентични с тези, които прави "Уестингхаус". Този процес отнема определено време - няколко години, като самото разрешение от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) след изготвяне на анализите се издава в срок от 9 месеца. За да ускорим процеса, още когато аз бях в ръководството на централата, предприехме подход, при който предоставяме на АЯР всеки изготвен анализ, така че агенцията да не се бави после месеци наред с издаването на разрешението, а паралелно с изготвянето на самите анализи да напредва с оценката. Доколкото ми е известно, вече са приети над 30 от общо 43 отчета. Така че лицензирането, вероятно ще се случи още тази година или най-късно в началото на следващата. Но внедряването му в реактора изисква и други неща. Например информацията, която е необходима на системата за вътрешнореакторен контрол, трябва да бъде предоставена на руския РНЦ "Курчатовский институт", така че системата, чийто интелектуален собственик са те, да разпознае новия вид гориво.

Но при сегашната геополитическа ситуация това не изглежда възможно. И доколкото знам, има план директно да се инсталира американска система за контрол на мястото на руската.

Да, в АЕЦ "Козлодуй" наистина има подобно намерение. Вече има разработено техническо решение. Но това също крие своите рискове, тъй като американската система за контрол ще трябва да разпознае и контролира оставащите в активната зона на реактора руски касети с ядрено гориво, за което също ще е нужно съдействие на руснаците. Поне според мен.

Не може ли да се извадят всички руски касети и да се започне начисто с американско гориво и американската система за контрол.

Не може, защото състоянието на касетите, които са в реактора, изисква те да са с определени качества - една четвърт да са нови, още една четвърт да са работили една година и т.н. Няма откъде да вземем американски касети, които да са използвани една, две или три години, за да се постигне този баланс. Но питайте колегите от АЕЦ "Козлодуй" как точно ще внедрят новите касети с американско ядрено гориво с руска система за контрол. Или руски касети с американска система за контрол.

Но освен въпроса с диверсификацията на горивото в мотивите на САЩ за наложените санкции имаше и конкретни обвинения за сделки, за отклонени милиони и т.н. Какво ще кажете за тях?

На тези мотиви аз отговор нямам. Споменава се период от преди повече от 10 години, когато нямаше енергийна борса, а АЕЦ-ът обявяваше търгове за електроенергия и на тях нямаше никакви ограничителни условия за купувачите. Кой, как и на кого е препродавал след това въпросната енергия аз няма как да знам, а и не би трябвало да ми е работа.

Но преди години имаше съмнения, че точно при тези вътрешни търгове е имало, образно казано, сделки под маса с определени фирми.

Категорично мога да кажа, че такава практика не е имало.

Предвид всичко това, ще предприемете ли някакви действия, за да се защитите пред американските институции? Делян Пеевски пробва с лобисти.

Г-н Джеймс О'Брайън обяви, че лицата, включени в новия списък "Магнитски", могат да бъдат изслушани по официален ред, а не да се водят диалози през медиите. Аз съм напълно съгласен с този подход и съм удовлетворен, че се дава такава възможност да изложа своята позиция пред американските органи. Вече съм предприел първите стъпки и съм заявил желание да изложа своята позиция по повод обвиненията. Но все още не знам как ще се случи това - дали в посолството на САЩ в София, дали ще се наложи да пътувам до Вашингтон, дали онлайн. Все още чакам указания от тяхна страна.

Смятате ли, че може да ги убедите да свалят санкциите?

Убеден съм.

Но все пак не може да се отрече руското влияние върху България в енергийния сектор. Вероятно то е свързано и с корупционни плащания. Като човек, работил дълги години в АЕЦ "Козлодуй", как бихте го описали това влияние?

Не искам да обсъждам цялата енергетиката, но АЕЦ "Козлодуй" е изцяло руски, дори бих казал, съветски проект. Всичко на площадката е съветско. И ако сменим само горивото, то всичко останало пак остава зависимо от Русия. Резервни части вероятно могат да бъдат произведени и от други фирми, но това изисква време и ще е много скъпо. Като цяло основното оборудване - реактор, парогенератори, главни циркулационни помпи, турбина и пр., са руски. Всичко е много специфично за конкретната централа и едва ли някой ще се наеме да произвежда резервни части за чуждо оборудване и да носи отговорност за това.

Разбира се, всичко може да бъде заменено (без реактора), но на каква цена и за колко време.

А как бихте коментирали решението на Народното събрание да се изградят 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" с реактори и технологии от "Уестингхаус"?

Още в началото на миналата година обсъждахме тази възможност. С реактор AP1000 аз лично се занимавам от 2009 г. Тогава още подписахме тристранно споразумение с "Уестингхаус" и испанската "Ибердрола" за изграждане на нови мощности в Козлодуй с технологията AP1000.

И защо не е последвало нищо?

Заради Закона за безопасно използване на ядрената енергия, според който решение за нова ядрена мощност се взима само от правителството. Тоест в централата каквото и да правим, докато правителството не реши, нищо няма да се случи. Още през 2012 г. имаше подобно на сегашното решение на Народното събрание за новите мощности в АЕЦ "Козлодуй", но правителството така и не предприе нужните действия. И така до ден днешен.

Последно, какви стъпки ще предприемете от тук нататък?

Искам да докажа своята невинност и правота. Надявам се в най-скоро време да разбера какво трябва да направя, за да говоря пред американските власти.

Очаквате ли проверки от българските институции?

Надявам се да бъда проверен, за да се види, че няма нищо нередно.

Интервюто взе Ивайло Станчев