Събитията за книги не са просто четене на откъси и рецензии

Необходима е атрактивна концепция, особено когато става въпрос за преводна книга

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Милена Ташева и Александър Кръстев са хората зад най-голямата онлайн медия за книги и четене у нас - AzCheta.com. Тя е създадена през 2006 г. от Алекс като блог за книги, а днес вече е онлайн общност с аудитория от десетки хиляди потребители и платформа за публикуване на ревюта, интервюта с автори, календар на книжни събития и др. Двамата партньори в "Аз чета" се занимават професионално с организиране на събития, свързани с представяне на книги, книгоиздаване, турнета на автори, благотворителни и социални кампании, насочени към популяризиране на четенето. Александър има дългогодишен опит в сферата на PR, Мила е работила в издателства и е отговаряла за организацията на събития.

Силно конкурентен пазар

"Всяка седмица в България излизат поне по 100 нови книги. През октомври и ноември много повече, защото е точно преди зимния Панаир на книгата и новогодишните празници. Това насищане и огромната конкуренция на издателските брандове означават, че един такъв продукт трябва да се бори с поне още 4-5 сходни, понякога почти идентични продукта. Когато си говорим за такива събития, трябва да имаме предвид, че аудиторията наистина е ограничена", казва Алекс и добавя, че една от целите му при създаването на "Аз чета" преди почти 15 години е да пребори разбирането, че четенето е нещо много интимно, съкровено и тайно. "Технологиите и социалните мрежи променят начина ни на живот, четенето също може да е споделено преживяване, но въпреки това читателите не посещават много премиери", споделя той. По думите му това са двете основни предизвикателства в работата им: ограничена аудитория, от една страна, и много голямо предлагане, от друга. Мила добавя трето: "Бюджетите за този тип събития са много ограничени в сравнение с тези за лайфстайл събития, понякога са в пъти по-малко." Тя казва още, че трябва да се прави разграничение между два типа събития, с които се занимават: организирани от издателства и тип благотворителни, свързани с каузата на четенето.

Спечели ги отрано

Как се справят с тези предизвикателства? Първо, влагат големи усилия в работата по предварителната подготовка - по кампанията около дадено издание много преди самото му представяне. Предварителната комуникация трябва да задава правилните очаквания, но водещото да е емоцията, защото четенето и избирането на книга и автор са емоционален избор. "Реално немалка част от тази емоция минава онлайн. Това дава шанс и на читателите, които не могат да присъстват, а за останалите може да означава удължаване на усещането", посочва

Алекс.

Второ - чрез атрактивна концепция, особено когато става въпрос за преводна книга например и авторът не присъства. "Първата ни работа е да удължим процеса по комуникация, искаме да сме ангажирали предварително нашата аудитория", казва Алекс. Интересът се поддържа и от специално създадения календар за книжни събития, който се актуализира всеки ден на страницата на "Аз чета". В началото той е бил за нещата, които се случват в София, но поради интерес от читатели вече включва събития от цялата страна.

"Част от подхода е да преобърнем представата за премиера на книга", посочва Мила. "Много хора си представят, че ще отидат някъде, ще стоят един час на стол и някой ще им чете литературна критика от два бели листа, след което актьор ще прочете драматично откъс. Това все още се случва, особено с автори от старата генерация, които виждат това като единствения официален начин. Новите автори са много отворени към това представянето да има добавена стойност: да е съчетано с изложба например, да има мултимедия, някакъв интерактивен елемент. "Разбира се, четенето на откъс, представянето - тези елементи са задължителни", допълва Алекс и посочва, че тези решения са съобразени с аудиторията. Според Мила това, което липсва в книжните събития в България, е разграничението между раздаване на няколко автографа по време на премиера и събитие - подписване на книга. "Така по време на премиерата авторът няма време да й се зарадва, както и за нетуъркинг. Поради тази причина е много важно да се избягва дългото четене на откъси."

Нехудожествената литература излиза на сцената

Голямото раздвижване на нишата на Алекс и Мила идва с премиерите на нелитературни книги. "Има хора, които не четат поезия и романи, но имат интереси в дадена сфера и се интересуват от определени заглавия." За да илюстрира интереса, който може да предизвикат такива издания, Мила дава за пример препълнените зали заради Наталия Кобилкина или опашките преди премиерата на Емил Конрад (Мила уточнява, че тя и Алекс нямат общо с тях). За щастие същата посещаемост имат и най-популярните съвременни български автори като Георги Бърдаров, Захари Карабашлиев, Георги Господинов, Мария Лалева и др., казва още Мила.

Алекс и Мила работят с Христо Стоичков и издателство "Софтпрес" по цялата комуникация и турнето за представянето на автобиографичната "Христо Стоичков. Историята". "Това е най-масовото турне в историята на българските книги. Тя влиза за 4-и тираж и с него ще достигне до 70 000 бройки - прецедент за книга от български автор в този ценови сегмент. Благодарение на нея много хора, които не четат художествена и специализирана литература, разбраха за Панаира на книгата", разказва Алекс. По думите му за 1 година от турнето на книгата легендарният ни футболист се е срещнал с поне 100 000 души и е раздал 50 000 автографа, като подписването понякога е продължавало 4-5 часа, в които той не е помръдвал от мястото си. "На събитията му идваха представители на три поколения от едно семейство. Той даде един много добър пример, че и спортна зала може да напълниш с правилната книга", казва Мила.

По думите й тласък са дали и новите места за провеждане на такъв тип събития: "НДК има голяма заслуга със създаването на "Перото". Преди това изборът беше библиотека или книжарница, която не е пригодена. "Гринуич" е единствената, пригодена за премиери на книги. А и изборът се допълва от новите многофункционални пространства, барове, коуъркинг офиси и др. Тези места също привлякоха нова аудитория."

b2b събития за книги: възможно е

Макар че Алекс и Мила са неоправдано скромни за заслугите и работата, която вършат, те все пак с гордост признават, че са първите, които налагат b2b събитията за книги, както и ексклузивни събития от затворен тип с покани и такива само за медии. "Да, възможно е да се правят b2b събития за книги в по-широкия смисъл на думата", казва Алекс. Един път в месеца агенцията им "Буукмарк" кани книжни блогъри на среща, на която ги запознава с няколко заглавия, които предстои да излязат в следващите седмици. "Това са "микроинфлуенсъри" - защото нямат толкова много последователи, колкото имат модните блогърки например, но пък имат много високо ниво на доверие, когато разказват за дадена книга." Мила посочва, че вече се организират и затворени събития, брънч за журналисти например, като тази практика е "осиновена" от лайфстайл събитията. Всъщност в деня след разговора ни Алекс и Мила имат планирано подобно ексклузивно събитие с покани в столичната резиденция "Тера" - премиерата на книгата "Ана" на живеещата в САЩ Мануела Драганова. Издателството е "Сиела" и екипът му участва повече от активно в подготовката. "Такива събития са голяма рядкост и ние се гордеем с него", казва Мила и признава, че те не биха били възможни без постоянните вложения на време и средства от страна на големите издателства с цел да развиват бранша.