Норвежката програма дава грант от 1 млн. евро за два проекта на "Херти" - Шумен

Резултатът е по-голям капацитет и по-малко въглеродни емисии за производителя на капачки

Приходите на завода за миналата година са 78 млн. лв.
Приходите на завода за миналата година са 78 млн. лв.
Приходите на завода за миналата година са 78 млн. лв.    ©  Херти - Шумен
Приходите на завода за миналата година са 78 млн. лв.    ©  Херти - Шумен
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

По-голям капацитет, по-кратки срокове за производство и доставка, по-малко енергийни разходи и въглеродни емисии, по-добри условия на труд. Това е ефектът от двата проекта на шуменския производител на капачки "Херти", изпълнени с безвъзмездната подкрепа на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 в рамките на програма "Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България".

Нова печатаща линия

Първият проект - GALP Greener ALuminum Cap (Implementation of green innovative production processes under Industry 4.0), е с бюджет 1.7 млн. евро, от които безвъзмездната финансова помощ е 800 хил. евро (46.96%). С него през декември 2022 в производствената база на "Херти" в гр. Плиска е внедрена нова печатаща линия за алуминиеви капачки и литография на алуминиеви листи. Партньор по проекта е норвежката компания ICB Digital.

"Този проект бе ключов за "Херти". На практика за една от най-важните производствени операции бе инсталирана иновативна линия за печат на алуминиеви листи, която се различава коренно от класическото оборудване за офсетов печат. С новата технология изсушаването на алуминиевите листи става за една секунда. Въвеждането й означава около 90% по-нисък разход на енергия за изсушаване, съкращаване на процеса за подготовка при смяна на продуктите, увеличаване на капацитета", коментира за "Капитал" Данаил Денчев, технически директор на "Херти".

Според разчетите с въвеждането на новата технология компанията ще пести средногодишно 820 тона СО2 при 100% натоварване на мощностите. "За 2023 сме спестили 630 тона СО2, но това е първата година от експлоатацията на линията и тя все още не е натоварена изцяло", уточни Данаил Денчев.

Сътрудничеството с норвежкия партньор води и до разработване на система за обмен на данни, която осигурява постоянна връзка между машините, ERP и мениджмънта на компанията и улеснява управлението и вземането на решения. Системата вече обхваща 30% от всички около 74 линии и машини в "Херти", като разширяването й продължава.

И нова преса

GREENPRESS е вторият проект в "Херти", изпълнен с подкрепата на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 в рамките на програмата. Реализацията му започнала през април 2023 и приключила през февруари тази година. С бюджет от 401 хил. евро, от които безвъзмездната финансова помощ е 200 хил. евро, в производствена база на "Херти" са инсталирани автоматична листова преса и многопозиционен инструмент за щанцоване на двустъпкови и тристъпкови алуминиеви капачки.

"Инвестицията осигурява два пъти по-голям капацитет спрямо конвенционалното оборудване за размера капачки, за който е разработен проектът. Инсталираната електрическа мощност на новото оборудване е с 30% по-ниска от конвенционалната, което означава по-малко енергия и емисии от СО2", коментира за "Капитал" Данаил Денчев.

"През цялото време при изпълнението на проектите разчитахме на помощта на "Иновация Норвегия", която администрира програмата "Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България". Това не е само контролен орган, а партньор, с когото мониторингът продължава и след като проектите са изпълнени. Норвежките експерти оказват непрекъсната подкрепа на фирмата, с тях се работи леко, защото те се фокусират върху крайната цел", обобщи за "Капитал" Мая Цветкова, ръководител на отдел във фирма Goodwill Consulting, която е консултирала "Херти" при подготовката, изпълнението и отчитането на двата проекта.

Шуменският производител на капачки

През 1993 г. две шуменски компании - "Хермес" и "Тимшел", обединяват усилията си за общ бизнес. Първите срички в имената им определя как ще се нарича новоучредената фирма - "Херти". Началото е поставено с една машина, произвеждаща два размера алуминиеви капачки. Днес "Херти" - Шумен, произвежда годишно над 2 милиарда капачки, които се използват за затваряне на почти всички съществуващи видове бутилки в различни индустрии - за спиртни напитки, вино, минерални води и безалкохолни, зехтин и храни, фармация, козметика.

Компанията е публично дружество и акциите й се търгуват на Българската фондова борса. Акционери в дружеството са "ИГМ холдинг" (33.3%), Александър Юлиянов (33.2%), Захари Захариев (25.2%), Елена Захариева (8%) и други физически лица (0.3%).

Дружеството има дъщерни търговски фирми в Румъния, Великобритания, Франция, Германия и САЩ и продава над 90% от продукцията си зад граница в над 60 държави. Най-големите пазари са Великобритания, Франция, Германия, Италия.

Приходите на "Херти" според консолидирания отчет за 2023 г. са 78 млн. лв., докато година по-рано са били над 94 млн. лв. Печалбата обаче не спада и стои над 6 млн. лв.

Норвежката програма в подкрепа на българските фирми

Програма "Развитие на бизнеса, иновациите и МСП" в България (част от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021) подкрепя българските малки и средни фирми в две приоритетни области: "Иновации за зелена индустрия" и "Внедряване на технологии и продукти за подобряване качеството на живот". Общият размер на средствата за финансиране е 26.2 млн. евро. Оператор на фонда е държавната норвежка агенция "Иновация Норвегия". Подборът на проектите е чрез обяви за набиране на проектни предложения, а крайният срок за изпълнение на проектите е 30 април 2024.

"Интересът към програмата е много голям. Получени са над 380 проектни предложения за над 140 млн. евро, което е 5 пъти над разполагаемия финансов ресурс по програмата. Одобрени са 99 проекта, като 42% от тях се изпълняват в партньорство с норвежки компании или организации. Подкрепените проекти са пример за екологосъобразни бизнес модели и добри бизнес практики, които могат да бъдат мултиплицирани на местно и на национално ниво. В сравнение с програмите, финансирани с европейски средства, норвежката бизнес програма е сравнително скромна. Постигнатите резултати обаче доказват, че и с лимитирани средства може да се постигне огромен икономически и социален ефект. За нас е важно, че подкрепата допринася за изграждане на капацитет и устойчиво развитие на компаниите. Помагаме им да бъдат устойчиви и успешни", коментира за "Капитал" Венцеслава Янчовска, генерален почетен консул на Кралство Норвегия и мениджър на офиса на "Иновация Норвегия" за България.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар