🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Природният газ ще поскъпне с 18% от септември

Скокът ще е три пъти над първото искане на "Булгаргаз" заради високите цени на европейските борси, а служебното правителство продължава да дава сигнали, че иска да върне "Газпром"

"Булгаргаз" ще трябва да плати над 1 млрд. лв. за газови доставки през август, септември и октомври
"Булгаргаз" ще трябва да плати над 1 млрд. лв. за газови доставки през август, септември и октомври
"Булгаргаз" ще трябва да плати над 1 млрд. лв. за газови доставки през август, септември и октомври    ©  Надежда Чипева
"Булгаргаз" ще трябва да плати над 1 млрд. лв. за газови доставки през август, септември и октомври    ©  Надежда Чипева

"Булгаргаз" внесе ново заявление за цената на природния газ - повишение с 18.5% от септември до 353 лв. на мВтч. То беше и утвърдено в същия ден от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Още преди няколко седмици стана ясно, че новото заявление от страна на обществения доставчик ще е с по-висока цена, но поради волатилността на пазара беше много трудно да се определи с колко точно ще се вдигне. Борсовите индекси през последните седмици счупиха всякакви рекорди и неписани правила за движението на цените.

Още в средата на август "Булгаргаз", който има нов директор в лицето на Деница Златева, предложи месечен ръст от 6%. Така цената щеше да бъде 315 лв. на мВтч, без да се включват акцизи, ДДС и такси за пренос. Предложението беше направено още от старото ръководство начело с Людмил Йоцов след разгорещени дебати с КЕВР. Новият стар шеф на КЕВР Иван Иванов поиска веднага след връщането си на длъжност заявление за цената от "Булгаргаз", за да може да се обяви официално докъде е стигнал доставчикът в намирането на свободни количества. Тогава Людмил Йоцов предупреди, че подобна мярка няма да даде резултат и ще бъде предложена нереалистична цена, както и се случи. Ръководството на КЕВР обаче действаше по-скоро политически в ситуацията - през последните няколко месеца има постоянно напрежение заради забавяния при обявяването на газовите цени - вместо на първо число всеки месец то се случваше с дни закъснение заради хаоса в намирането на синьо гориво.

Стигна се и до коментари от новия директор Деница Златева, че вместо 6% ръстът ще е по-голям, което горе-долу и отразява движението на цените на европейските борси в последно време. На 1 септември беше внесено и заявлението от страна на "Булгаргаз" за цена 353.63 лв. на мВтч (или 180.81 евро на мВтч), което е скок с 18.5% в сравнение с август.

Тя заяви следното: "Ценовият микс реферира към борсовите индекси, през последните дни има рязко покачване, което, от една страна, се дължи на временното спиране на доставките през "Северен поток 1". Към днешна дата от подаването на старото заявление покачването на борсовия индекс е повече от 18% (става въпрос за TTF - бел. ред.). Договорите, които са сключени за доставки за септември, са на три групи: азерски газ (по алтернативно трасе и не изцяло на договорни цени), две частични карга на почти борсова цена и един проведен търг на газов хъб "Балкан", на който се постигна много добра цена с частична отстъпка на борсовата. Така увеличението при нас е по-малко, отколкото на борсите. Цената, която очакваме, е над 350 лв. на мВтч."

Презумпцията, че цените на европейските борси могат да подминат България, когато се вкарват танкери с втечнен газ от Северна Америка или друг континент, като цяло е грешна, когато страната няма дългосрочен договор. Дори "Булгаргаз" да уреди LNG танкер с референция американската борса "Хенри хъб", липсата на слотове за регазификация и фактът, че сделката се прави от днес за утре, вдига цената на операцията много. Все пак цената на американския хъб е поне 7-8 пъти по-ниска на спот пазара към днешна дата, въпреки че спрямо миналата година и тя е отбелязала сериозен ръст.

Цената на борсата

Спрямо началото на годината септемврийската цена е най-високата месечна цена, а най-вероятно българската индустрия никога досега не е плащала такава.

Средната цена на европейската борса за август е 234 евро на мВтч, което се равнява на 457 лв. на мВтч. В последните часове имаше рязък спад в котировките, който обаче няма да се отрази кой знае колко на пазара.

Фючърсите на 1 септември показват, че цената ще се задържи около 250 евро в следващите седмици и месеци. Каквито и да е дългосрочни прогнози обаче са несъстоятелни, защото пазарът много бързо се променя, а ако Русия спре изцяло доставките или продължи да ги намалява, скокът може да е много по-голям.

България има предимството, че договорът с азерите не използва за референция европейските борси, а цената на петрола. Тя е много по-стабилна и дори отбелязва спад в последните дни, което означава, че няма опасение, че количествата може да се оскъпят. Проблемът остава, че "Булгаргаз" не получава доставките в момента на договорни цени, тъй като са през алтернативно трасе, а не през интерконектора IGB. Очакванията са на 1 октомври той най-накрая да бъде пуснат и по този начин средната цена на общия микс в страната да падне. Не са невъзможни обаче нови забавяния, тъй като от Министерството на енергетиката дават неясни сигнали, а само преди седмици почти се стигна до административен блокаж на проекта.

Задълженията на "Топлофикация София"

"Задълженията на "Топлофикация София" към "Булгаргаз" са към 399 млн. лв. "Булгаргаз" не може да спре да подава газ към топлофикационните дружества по закон. Ние обаче нямаме средствата да компенсираме задълженията на софийското дружество в зимните месеци. Трябва да се мисли за кардинално решение", заяви Златева относно проблемите с най-големия консуматор на газ в България.

Заради натиска към софийската топлофикация е възможно още покачване на цената на парното и топлата вода през отоплителния сезон. Вече едно поскъпване с 40% беше обявено през юли.

Именно заради ликвидния проблем на българския доставчик държавата отпусна 800 млн. лв. заем на газовото дружество. "Тези пари ни стабилизираха частично", съобщи по повод лошото финансово състояние Златева. Още повече че "Булгаргаз" сега тепърва ще се разплаща за газовите покупки в период на 2 месеца и половина и има нужда от свежи пари, които дружеството почти няма. От изказването на новия директор на "Булгаргаз" стана ясно, че дружеството трябва да се разплати с над 1 млрд. лв. за доставките на природен газ през август, септември и октомври. Огромна сума, която се дължи на покачването на цената на газа на всички пазари.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby

    Да ви е честито за пореден път умни българи!

    Нередност?
Нов коментар