🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цените на зехтина достигнаха рекордни нива заради сушата в Испания

Сухото лято може да доведе до още по-ниски добиви през тази година

Маслиновото масло се събира в района на Средиземноморието между октомври и февруари, което означава, че ако скоро не завали дъжд, отново ще имаме слаба реколта.
Маслиновото масло се събира в района на Средиземноморието между октомври и февруари, което означава, че ако скоро не завали дъжд, отново ще имаме слаба реколта.
Маслиновото масло се събира в района на Средиземноморието между октомври и февруари, което означава, че ако скоро не завали дъжд, отново ще имаме слаба реколта.    ©  Reuters
Маслиновото масло се събира в района на Средиземноморието между октомври и февруари, което означава, че ако скоро не завали дъжд, отново ще имаме слаба реколта.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Липсата на дъжд в Испания доведе до рекордни цени на зехтина, като анализаторите предупреждават, че особено сухото лято може да доведе до още по-ниски добиви през тази година. Цените на олиото от маслини се повишиха с почти 60% от юни насам до около 5.4 евро за килограм, което се дължи на тежката суша в Европа, която миналата година унищожи маслиновите култури на целия континент.

Испания, най-големият производител на маслиново масло, беше засегната особено тежко. Фермерите в страната обикновено произвеждат половината от световното количество зехтин, въпреки че през последните 12 месеца доставките са намалели приблизително наполовина до около 780 хил. тона.

"За 20 години работа в бранша никога не съм виждал такива цени", казва пред Financial Times Вито Мартинели, анализатор по зърнени и маслодайни култури в Rabobank. Миналата година "беше катастрофална" за Испания, а реколтата в Италия "също беше лоша, заедно с други страни от Средиземноморието".

Зехтинът поскъпна с близо 60% от юни миналата година

Миналата година беше най-сухата за Италия от 1800 г. насам, заяви италианската фирма за анализ на данни Centro Studi Divulga.

Съмнения за възстановяването

Продължителната суша в Испания поставя под съмнение възстановяването на производството през тази година. Миналия месец беше вторият най-топъл март в Испания през този век и вторият най-сух, по данни на метеорологичната агенция на страната.

Април се очертава да бъде най-сухият в историята. Миналата седмица испанската метеорологична служба съобщи, че през първите 17 дни на април в повече от половината страна не е паднала нито капка дъжд, като количеството на валежите е с 23% под нормата от началото на хидрологичната година през октомври.

Необичайно сухото време през това лято може да задържи цените високи. "Спорадичните дъждове в Андалусия и Испания като цяло не се смятат за достатъчни", казва Кайл Холанд, анализатор за маслодайни семена и растителни масла във фирмата за данни за суровините Mintec.

Маслиновото масло се добива в района на Средиземноморието между октомври и февруари, което означава, че "ако скоро не завали дъжд, отново ще имаме слаба реколта", добави Холанд. "Доставките на маслиново масло с добро качество също намаляват, тъй като няма много наоколо, а купувачите естествено искат добро качество...При това темпо участниците на пазара казват, че ще имаме късмет да изкараме остатъка от сезона с добри масла".

Други са по-малко притеснени. "Повишаването на цените, особено в Испания, е добра новина, защото най-накрая може би е приключил спадът към дъното, който навреди на всички европейски производители и потисна целия пазар", казва Давид Граниери, председател на Националния съюз на производителите на маслини.

"В тези условия вярваме, че производителите, които през последните години умножиха усилията си за опазване на биоразнообразието и производство на висококачествени масла, най-накрая могат да бъдат оценени така, както заслужават."

Все още няма коментари
Нов коментар