🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дроновете на бъдещето

Създадената от братята Свилен и Константин Рангелови Dronamics иска да демократизира преноса на товари

Стартъпът "Дронамикс" е основан през 2014 г. от братята Свилен (вдясно) и Константин Рангелови
Стартъпът "Дронамикс" е основан през 2014 г. от братята Свилен (вдясно) и Константин Рангелови
Стартъпът "Дронамикс" е основан през 2014 г. от братята Свилен (вдясно) и Константин Рангелови    ©  Tsvetelina Belutova
Стартъпът "Дронамикс" е основан през 2014 г. от братята Свилен (вдясно) и Константин Рангелови    ©  Tsvetelina Belutova
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Логистичният свят се променя с бързи темпове с навлизането на роботизираните доставки. Най-видими са иновациите при дроновете, които вече разнасят малки стоки и храни в пилотни проекти в отделни населени места. Но една българска компания има далеч по-големи амбиции от дребни доставки - иска да промени целия сектор, като демократизира преноса на товари и по-тежки пратки на по-дълги разстояния. Създадената преди седем години от братята Свилен и Константин Рангелови "Дронамикс" (Dronamics) иска да започне търговски полети до лятото на 2022 г., а вече има партньорства и с логистични гиганти като Hellmann и DHL. Макар тепърва да предстои да изгради сериозен бизнес, компанията се развива и расте както по екип, така и по приходи. Което се вижда и от лидерската й позиция в секторната класация за машиностроителите в "Гепард". Приходите на българското дружество "Дронамикс" скачат с над 240% до 4.1 млн. лв. през 2020 г.

"Дронамикс" е създадена през 2014 г. от Свилен и Константин Рангелови. Първият е предприемач, а вторият е авиационен инженер. Те стигат до идеята за собствен дрон донякъде на шега, след като Константин моли Свилен да му прати сирене в Нидерландия. Така решават да създадат безпилотен самолет, кръстен от тях "Черен лебед" (Black Swan). Той може да пренася товари до 350 кг на разстояние до 2500 км. Първоначалната цел е доставка на пратки до трудно достъпни места със слабо развита инфраструктура. В началото братята искат да направят наричаната от тях "летяща баничарка", която да пренася стоките директно от производствените центрове до потребителите. Идеята привлича интереса на инвеститорите. Първи се включва фондът Eleven, който влага пари в в няколко поредни рунда. След него се присъединява и австрийският SpeedInvest, както и много индивидуални инвеститори като съоснователя на Telerik Бойко Яръмов и други. Постепенно планът и моделът претърпяват развитие и компанията си поставя за цел да изгради мрежа от партньорски летища, през които да управлява линии на доставки - те вече са над 40 в 13 държави. В момента "Дронамикс" очаква да получи лиценз за карго дрон авиолиния.

"Последната година бе наистина много динамична - установихме първи партньорства с логистични гиганти като Hellmann и DHL, анонсирахме мрежата си от вече над 40 летища в Европа и подадохме документи за лиценз в Европейския съюз. Също така привличаме все повече съмишленици, като екип сме вече над 80 души от цял свят (за сравнение - миналата година бяхме около 25) и имаме вече над 50 инвеститори - предприемачи и професионалисти от авиацията, логистиката и технологиите от България, Европа, Северна Америка и Азия, които значително предстои да се увеличат", заяви пред "Капитал" Свилен Рангелов.

Според него растежът не е плод само на една година усилия, а на всичките седем дотук. "Положихме сериозни основи, научихме много уроци и оттук нататък предстои да се развиваме все по-бързо във всяка посока - човешки капитал, клиенти и партньори, ресурси, пазари, финансиране. В следващата година предстоят редица много важни milestone-a, които ще постигнем, сред които първи полет, първа фабрика, първа лицензирана авиолиния за карго с дронове, въобще пълната валидация на последните 7 години здрава работа с целия екип", коментира Свилен Рангелов. Той отбелязва, че най-положителното за компанията е, че не само регулациите в ЕС са се променили рязко и са поставили Dronamics пред останалите, но и наистина сме "поне 3 години пред всички наши конкуренти глобално".

Основание за оптимизъм са и сключените споразумения с гиганти в сектора като Hellmann Worldwide Logistics и DHL. В първия случай "Дронамикс" ще си партнира с Hellmann в разработката на трансгранична услуга за доставки, която да започне работа през следващата година. Във втория DHL може до 2030 г. да използва 4000 дрона, оперирани от "Дронамикс", за своята логистична мрежа в Европа, в индустрии като е-търговия и фармацевтика. Идеята на основателите е компанията да не е производител на дронове, а да оперира куриерски линии за доставки между партньорските летища. Броят им постоянно расте, като след време мрежата може да достигне хиляди партньори.

"Очакванията ни са да започнем търговски полети в рамките на следващите 6 до 9 месеца, като в това време очакваме да получим лиценз за карго дрон авиолиния. Ще имаме търговски полети и лиценз както в Европа, така и в Тихоокеанския басейн", казва Свилен Рангелов. Според него целта на компанията е да предлага решение, което всеки навсякъде може да си позволи, а не само премиум клиенти. "До 2024 ще сме стигнали и на всички останали континенти", допълва съоснователят на "Дронамикс".

България не е имала собствено самолетостроене от десетилетия и голяма част от специалистите в този сектор са в чужбина. Немалко от привлечените инженери в "Дронамикс" са завършили навън и за основателите на компанията е важно, че се завръщат тук. "Със сигурност темпото на растеж ще продължи, дори и ускори. Планът ни е колкото може този растеж да е в България, но като компания с глобални амбиции трябва да търсим най-добрия талант за ролята, независимо къде се намира", коментира Свилен Рангелов. Българската компания "Дронамикс" е собственост на базираната във Великобритания Dronamics Global Limited и в нея над половината от дяловете се държат от двамата братя. Миноритарни инвеститори в британското дружеството са Еleven Capital и Speedinvest.

Ако плановете за разрастване се осъществят, след време "Дронамикс" няма да има място в класации като "Гепард", а ще е компания с приходи за стотици милиони. "Амбициите ни са след 5 години да летим до стотици населени места по целия свят, свързвайки поне милиард жители в рамките на един час път от дронпорт на "Дронамикс". Също така в рамките на следващите 5 години планираме листване на голяма чуждестранна борса, като в момента работим по планове и за по-ранен достъп на български инвеститори, детайли за които ще обявим скоро", заяви пред "Капитал" Свилен Рангелов.

Все още няма коментари
Нов коментар