🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Габровският "Цератицит България" расте с инвестиция от 20 млн. евро

Производителят на металорежещи инструменти ще има нови машини, логистичен център и допълнителна сграда до пет години

В двете производствени компании на групата в Габрово работят около 620 души, а след инвестицията броят им ще нарасне с още 100 души
В двете производствени компании на групата в Габрово работят около 620 души, а след инвестицията броят им ще нарасне с още 100 души
В двете производствени компании на групата в Габрово работят около 620 души, а след инвестицията броят им ще нарасне с още 100 души
В двете производствени компании на групата в Габрово работят около 620 души, а след инвестицията броят им ще нарасне с още 100 души
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Производителят на металорежещи инструменти "Цератицит България" разширява производството с 20 млн. евро инвестиция.
  • Средствата ще бъдат вложени от австрийския собственик и ще са за нови машини, логистичен център и допълнителна сграда в рамките на пет години.
  • От компанията отчитат възстановяване на пазарното търсене, а поръчките растат с двуцифрени темпове.

След тежката 2020 г., когато машиностроителните предприятия като цяло отчетоха спад, новината за нова мащабна инвестиция в сектора е добър сигнал. Австрийският собственик на производителя на металорежещи инструменти "Цератицит България" обяви, че ще инвестира 20 млн. евро (40 млн. лв.) в завода си в Габрово през следващите няколко години, като средствата ще се използват за допълнително оборудване, изграждането на логистичен център и нова производствена сграда. Това значително ще увеличи капацитета и ще разшири гамата от продукти, основната част от които са за износ.

За решението има причини: от компанията отчитат, че пазарното търсене се възстановява, а поръчките вече растат с двуцифрени темпове. Като ключово звено за някои от продуктите на групата пък габровският завод изглежда логичното място за инвестицията.

На три стъпки

Средствата ще бъдат осигурени изцяло от собственика - регистрираната в Лихтенщайн Ceratizit, в която мажоритарният дял се държи от австрийската фамилна компания Plansee. Проектът ще бъде изпълнен на три етапа, като първата фаза ще завърши до края на 2021 г. и включва покупката на ново оборудване. "Досега вече сме инвестирали 5 млн. лв., до края на годината сумата ще достигне 10 млн. лв.", каза изпълнителният директор на "Цератицит България" Георги Петров. По думите му в момента предприятието разполага с 350 машини, като паркът ще се увеличи с 20%. А това ще добави няколко хиляди нови изделия към листата от стандартни и нестандартни металорежещи инструменти (свредла, фрези и др.), като броят им ще надвиши 70 хил.

През следващата година е планирано изграждането на нов логистичен център, като в сградата ще бъде обособена площ и за столова за работниците. "Новият логистичен център предразполага и към промяна на инфраструктурата, пътищата и подходите за камионите", уточни Петров.

През 2023 г. ще започне строителството и на нова производствена сграда, като за момента все още не е решено дали тя ще бъде разположена на съществуващата площадка или на ново място в рамките на индустриалната зона на Габрово. Предвижда се на покрива на новата сграда да бъде монтирана и соларна инсталация за собствено потребление с мощност от около 1.5 MW. "С това ще покрием част от разходите си за електроенергия, но ние по принцип сме много голям консуматор", каза Петров. Целият проект се очаква да приключи в рамките на пет години, като общата инвестиция ще достигне 20 млн. евро.

Всъщност за инвестицията се разбра след среща на представители на австрийската група с министъра на икономиката Кирил Петков през седмицата.

Историята: от "Болшевик" до Plansee

"Цератицит България" е един от примерите за успешна приватизация в страната. Компанията на практика е наследник на габровския завод "Инструмент" - някогашният "Болшевик", който е бил най-големият производител на металорежещи инструменти на Балканите. През 1996 г. австрийската Plansee Tizit купува мажоритарния 75-процентен дял за 6 млн. германски марки, а по-късно придобива и почти всички останали акции (малка част се държат от български физически лица). Впоследствие дружеството е преименувано на "Инструмент Тицит", а след това получава и сегашното си име.

"Групата вярва много в компанията си в България. Ние винаги сме били сред най-големите й предприятия за инструментите, които произвеждаме. Целият екип тук са се доказали като високи професионалисти и това дава увереност на мениджмънта на групата да продължава да развива завода в Габрово", каза Петров.

Само в страната "Цератицит България" има над 200 клиента, но това е много малка част от пазара й, който е основно навън. Компанията работи като доставчик първо ниво на големи производители в автомобилната, въздухоплавателната и медицинската индустрия, като доставя продукцията до централен логистичен склад в Германия, откъдето се обслужват всички клиенти на групата. А те са в над 80 държави. По думите на Петров пък самата Ceratizit е известна с това, че специалистите й могат да намерят решение на всеки проблем. "Имаме над 1400 патентна в сферата на нашия бизнес", уточни той.

"Цератицит България" има и отделно дъщерно дружество в Габрово - "Планзее МВ", което е специализирано в производството на полупроводникови базови платки с приложение в рентгени, различни медицински апарати, електроди и др. Консолидираните продажби за 2020 г. са в размер на 32.5 млн. лв., като заради кризата намаляват с 26% на годишна база. Финансовият резултат също се понижава, но компанията отчита 7 млн. лв. печалба.

32 млн. лв. са били приходите на двете български поделения на австрийската група за пандемичната година, а печалбата - 7 млн. лв. Тази година поръчките са с 23% над бюджетираното.

Търси се

Обявената инвестиция показва, че този спад е временен. "Търсенето се завръща след миналата кризисна година. Вече произвеждаме на нивата от 2019 г. Поръчките постоянно растат, като в момента имаме 23% увеличение на поръчките над това, което е бюджетирано", каза Петров. "В същото време инвестираме в нови технологии, за да запазим мястото си, което сме достигнали след толкова време в бизнеса", добави той.

Общо в двете компании в Габрово работят около 620 души, а след сегашната инвестиция броят им ще нарасне с още 100 души. По думите на Петров в града все още се намират кадри, макар че недостигът на работна ръка е проблем навсякъде в Европа, но производството е донякъде лимитирано на ниво компетенции, тъй като машините са нови и хората трябва да бъдат обучавани за работа тях. Компанията работи с местната техническа гимназия, с която има успешна програма за дуално обучение, както и с Техническия университет в града, където финансира обучението на инженери за нуждите си.

Освен в производствени мощности инвестиция се предвижда също в научно-развоен център, както и в обучителен център в Габрово. "Планираме за част от развойната дейност на групата да се възползваме от богатия опит на колегите в "Цератицит България". Някои от тях работят тук от времето преди приватизацията", казва още Петров. А това, че групата оценява опита и хората, вероятно е една от причините за успешното й развитие тук.

Историята с непознатия за широката публика габровски завод показва, че България е харесвана за индустриални инвестиции. Но основно от вече дошли западни компании, които са се аклиматизирали към местната реалност. Рядкост обаче остават новонавлизащите инвеститори, които тепърва трябва да се борят с местната бюрократична и вероятно корупционна реалност.

Групата

Базираната в Люксембург Ceratizit е инженерингова група, специализирана в производството на инструменти за обработка на метали. Създадена е през 2002 г. в резултат на сливането между Plansee Tizit - Австрия, и Cerametal - Люксембург, като доскоро двете компании държаха равни дялове. В края на февруари тази година австрийската група обяви, че придобива мажоритарен дял в Ceratizit и че има опция да купи и останалите дялове през следващите години. Цената на сделката не беше съобщена, но беше обявено, че тя е най-голямата сделка в 100-годишната история на Plansee. Групата Ceratizit има повече от 25 завода в Европа, Азия и Северна Америка и над 7000 служители.

Самата Plansee Group е фамилна компания, която днес е сред световните играчи в производството на изделия от молибден, волфрам и твърдосплавни метали, с 12 производствени мощности в 10 държави. Портфейлът на групата се състои от над 75 хил. различни продукта, които се използват в електронни устройства и решения, свързани с транспорта, енергоснабдяването и индустрията. Plansee има над 7500 служители и консолидирани продажби от 1.3 млрд. евро за финансовата 2020/2021 г.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivangabrovo avatar :-|
    ivangabrovo

    На пръв поглед - добра новина.
    Само, че:
    - 32,5M BGN приходи за година при 620 човека персонал - не изглежда никак, ама никак добре. Дори и за България, дори и за Габрово - Подемкран прави около 39M BGN на година с малко над 180 човека.
    - В същото време - отчита се печалба от почти 22 % - логичният въпрос е кой обира луфта... Като човек, разполагащ с вътрешна информация, бих могъл да развия темата, но по-интересното в случая е как се е получило това. На кратко - австрийско управление в колониален стил /фактуриране на продукцията под себестойнот и изстискване на наличното оборудване до под възможните граници/ съчетано с активен слугинаж от българското ръководство в лицето на г-н Радев и последвалото го негово протеже г-н Серафимов за подтискване на разходите /преди всичко за заплати/ и допускане на неадекватно до некадърност оперативно управление - от производство до финанси..
    За съжаление, не съм оптимист за бъдещето на завода и, преди всичко, за работещите за него. Мисля, че и настоящето ръководство не е наясно какво да прави /освен да си пази личните благинки, великодушно пуснати им от австрийците/.

    Нередност?
Нов коментар