🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Регал Топ 100

Какво ще прочетете в новия брой на изданието "Регал 100"

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Статията е част от специалното издание Регал 100, което подрежда най-големите компании в сектор "Търговия" с неговите основи подсектори и прави анализ на тяхното развитие. Вижте още »

Бизнесът на най-големите търговци на дребно е пораснал с 9% през 2018 г. спрямо предходната година, но това е с една идея по-малко от предишната класация, в която сравнявахме 2017 и 2016. За сметка на това топ 100 на веригите магазини за пръв път имат общи приходи от продажби, които надхвърлят 10 млрд. лв. И още данни: 60% от топ 10 на веригите са в сектора на бързооборотните стоки. При търговците на храна и напитки най-добре се представят регионалните вериги, които бележат най-голям ръст. Общият ръст в този сектор обаче е под средния за топ 100 – 7.2%. За разлика от FMCG бизнеса, този на търговците на техника расте с цели 16% и достига 2 млрд. лв. Сектор "За дома" е пораснал с 11% и в него влизат три вида вериги – за мебели, за строителни материали и от типа "направи си сам". С още 10% се увеличават и продажбите на търговците на козметика и детергенти, а модата добавя през 2018 г. нови 7% към продажбите си от 2017 г., но леко забавя растежа си.

Това е общата картина, която проличава от класацията на най-големите търговци на дребно "Регал 100".

За трета поредна верига сравняваме и анализираме бизнеса на най-големите търговци в петте основни сектора – "Бързооборотни стоки", "Техника", "Козметика", "За дома" и "Мода". Показваме ви как са се променили приходите от продажби, финансовите резултати, активите, персоналът и задълженията за всяка от компаниите и за сектора като цяло. Открояваме тези, които са имали успешна година, но и тези, на които бизнесът им се влошава поради една или друга причина. Срещаме ви и с представители на всеки от петте сектора, както и с анализатори, които описват глобалните тенденции и правят прогнози за търговията през следващите месеци.

"Регал 100" е широка и дълбока дисекция на сектор "Търговия", която е насочена, от една страна, към компаниите - участници в касацията, а от друга – към техните партньори. Първите могат да сравнят своя бизнес с този на конкурентите си, а вторите могат да получат по-ясна представа кой кой е на пазара и как се справя.

Приятно четене!