🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Стремежът за природосъобразен живот стигна и до CSR инициативите

Грижи за здравето, природата и общността изместват традиционната благотворителност от кампаниите на веригите за бързооборотни стоки

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща



"Устойчивите практики доказано имат по-силен положителен ефект върху бранд имиджа и лоялността, особено по-отношение на милениал потребителите."
Мария Гергова-Бенгтссон, основател, собственик и управляващ директор на United Partners

Статията е част от специалното издание Регал 100, което подрежда най-големите компании в сектор "Търговия" с неговите основи подсектори и прави анализ на тяхното развитие. Вижте още »

Секторът на бързооборотните стоки е генерирал 5.7 млрд. лв. през 2018 г., а компаниите в топ 5: Kaufland, Lidl, Metro, Billa и "Фантастико", са осигурили работа на над 19 хил. души. Постоянната надпревара между тях - за по-голям пазарен дял, повече обекти, по-висока рентабилност, се пренася и върху инициативите на веригите за корпоративна социална отговорност. Допреди няколко години тези инициативи традиционно бяха свързани с дарения и подкрепа за рискови групи, но в последните години фокусът им се измести към здраве, спорт, устойчиви практики и подкрепа за местните общности.

От две години насам лидерът Kaufland организира "Kaufland София полумаратон" като през 2019 г. събитието си постави за цел да ограничи пластмасата за еднократна употреба, като използва картонени чаши, дървени прибори и бутилки от дълготрайни материали. Германската верига инвестира и в кампании за популяризиране на здравословната храна, особено сред децата. Billa и Lidl се включват силно с инициативи, свързани с околната среда: ограничаване на пластмасата и пестицидите, рециклиране, засаждане на дървета, алтернативни източници на енергия. Metro пък подкрепят инициативата OneDrop за достъп до чиста питейна вода в Индия.

"Действително се забелязва изместване на фокуса от благотворителност към устойчиви практики и развитие в CSR инициативите не само на компаниите в сферата на бързооборотните стоки, но и в много други сфери", посочва пред "Регал" Мария Гергова-Бенгтссон, основател, собственик и управляващ директор на United Partners. Причините за това са две, казва тя. "От една страна, става ясно, че благотворителността като CSR стратегия е нож с две остриета - често резултира в неавтентични кампании, и не е удачно да се комуникира твърде активно, което води и до недостатъчен ефект за бранда или репутацията на споносора. От друга страна, устойчивите практики доказано имат по-силен положителен ефект върху бранд имиджа и лоялността, особено по-отношение на милениал потребителите."

Традиции и общност

Ако трябва да откроим една наистина голяма тенденция по отношение на корпоративната социална отговорност, това е т.нар. Community Branding. Неговият основен комуникационен принцип е "говорим си в общността", а не "говорим на аудитории".

"Корпоративната отговорност, създаването на отговорни бизнес практики и припознаване на каузите, важни за потребителите, винаги са били сред приоритетите на сериозните международни компании с дългосрочни планове на даден пазар. Основната промяна, която се наблюдава, е промяната в нагласите на масовата публика", коментира за "Регал" Любомир Аламанов, основател и управляващ директор на SiteMedia Consultancy.

"Хората станаха по-активни, по-търсещи, повече искащи да вземат дейно участие в каузи, а не пасивно да чакат някой да направи нещо. Започнаха да се грижат повече за себе си, да водят активен начин на живот, да търсят решения на екологични проблеми, да искат да са близо до природата. Естествено е компаниите да се опитват да отговарят на тези нужди и да предоставят платформи и възможности на потребителите да изявят себе си, да прегърнат различни каузи, да са активни участници в социалния живот. Още от миналата година говорим, че Community Branding става най-важната част от комуникациите на всяка организация. Влизането в общностите и отговаряне на техните очаквания е естествена тенденция, пряко следваща засилващата се роля на хората с активна гражданска позиция", казва Аламанов.

Това твърдение се доказва и от най-мащабните инициативи на част от водещите вериги в последните години. "Ти и Lidl за по-добър живот" подкрепя от 2017 г. социално значими проекти на граждански организации в цялата страна. За 2017 и 2018 г. с над 390 хил. лв. са финансирани 51 проекта в 27 населени места. Инициативата продължава и през 2019 г., като всеки проект получава до 10 хил. лв. "За нашето сдружение инициативата на Lidl е много полезна, наистина има смисъл от подобни неща", коментира пред "Регал" Цвета Ненова от русенското сдружение "Европейски пространства 21". Техният проект "Жените в историята на Русе", подкрепен през 2018 г., има за цел да запознае местни ученици с вдъхновяващи примери от историята на Русе и мястото на жените, допринесли за общественото развитие на града.

"Действията носят промяна" - това пък е мотото, вдъхновило изцяло нова бранд идентичност на Kaufland, чиято цел е да акцентира върху корпоративната социална отговорност на компанията. От пасивни дарители веригите се превръщат в активни участници в обществения живот. Целите на Kaufland в някои от най-успешните им кампании бяха да адресират детското затлъстяване у нас ("Свежите супергерои"), ниската физическа активност ("Kaufland София полумаратон"), замърсяването на Черно море ("Черно море, свободно от пластмаса") и др.

Metro, която се отличават от останалите вериги с b2b (bussines to business) профила си, фокусират социалната си отговорност върху развитието на няколко общности: на земеделските производители, на готвачите професионалисти, на кулинарните блогъри, както и на малки местни общности, които съхраняват и възраждат автентични български храни и кухня чрез фестивали, рецепти и др. Най-новите инициативи на компанията пък са свързани с градските общности в София: Metro подкрепи проектa на сдружение "Горичка" за първата споделена зеленчукова градина в столицата, а в средата на септември организира "Фестивал на розовия домат" в Княжеската градина в София.

Не на пластмасата

Следващият най-голям тренд в кампаниите на веригите е опазването на околната среда. Тук усилията са насочени към намаляване на пластмасата за еднократна употреба, енергийна ефективност и биоразнообразие. Пример за последното е инициативата на Lidl "Дай шанс на балканката", която цели да опази изчезващата с бързи темпове балканската пъстърва.

Надпреварата между веригите за по-добрo позициониране и имидж може да се види най-ясно при инициативите за намаляване на пластмасовите опаковки. Концернът REWE International, част от който е веригата Billa, планира до 2030 г. опаковките на продуктите собствена марка да бъдат направени от устойчиви материали. Schwartz, компанията - майка на Kaufland и Lidl, също инвестира сериозни средства за целта. До 2025 г. Kaufland планират да намали пластмасата с най-малко 20%, пластмасовите опаковки на собствените си продукти да са 100% рециклируеми и до края на 2019 г. да замени определени пластмасови артикули с техни устойчиви алтернативи. "В собствените ни козметични, санитарни и хигиенни продукти, перилни и почистващи препарати няма микропластмаса още от 2013 г. Наши продукти са в опаковки от над 70% хартия вместо пластмаса", твърдят още от Kaufland. От края на тази година пък Lidl са поели ангажимент да прекратят продажбата на пластмасови изделия за еднократна употреба в обектите си и да спестяват 34 тона пластмаса годишно. Чрез оптимизиране на продуктовия дизайн и намаляване на теглото на различни тарелки веригата под номер две в класацията пести други 37 тона пластмаса годишно.

Кампаниите и веригите


Все пак традиционната благотворителност все още съставя голяма част от корпоративна отговорност на веригите. Billa, част от концерна REWE International, подкрепя финансово Съюза на слепите, Българския червен кръст, фондация "Искам бебе", "SOS Детски селища". Kaufland набра над 280 хил. лв. за фондация "Димитър Бербатов" през 2018 г. Проектът "Оле мале", който подпомага родители на деца с увреждания, беше финансиран с около 300 хил. лв. чрез кампания на "Фантастико". Веригата, концентрирана в София, също дарява и набира средства за "SOS Детски селища", Българския червен кръст и др. Чрез проекта си "Ние обичаме България" Billa дари близо 250 хил. лв. за обновление на паметници на културата и природни обекти в страната като паметника на свободата на вр. Шипка, Мадарския конник, панорама "Плевенска епопея" и др. Metro подкрепя Българската хранителна банка и фондация "Една от 8" за борба с рак на гърдата.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    grh46598643 avatar :-|
    grh46598643

    [b][url=http://sv.watches-well.com/]hög kvalitet re<strong><a href="http://sv.watches-well.com/">hög kvalitet replika klockor</a></strong><br>
    <strong><a href="http://www.watches-well.com/sv/"&gt;hög kvalitet replika klockor</a></strong><br>

    Нередност?
  • 4
    grh46598643 avatar :-|
    grh46598643

    [b][url=http://www.rolexmenwatchescopy.co/fr/]Répliques de <strong><a href="http://www.rolexmenwatchescopy.co/fr/&quot;>Répliques de montres suisses aaa +</a></strong><br>
    <strong><a href="http://www.rolexmenwatchescopy.co/fr/&quot;>répliques de montres suisses</a></strong><br>

    Нередност?
  • 6
    grh46598643 avatar :-|
    grh46598643

    [b][url=http://www.genevawatches.co/es/]réplicas de r<strong><a href="http://www.genevawatches.co/es/"&gt;réplicas de relojes suizos aaa +</a></strong><br>
    <strong><a href="http://www.genevawatches.co/es/"&gt;réplicas de relojes suizos</a></strong><br>

    Нередност?
Нов коментар