🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пожар по време на растеж

Remix преодоля кризата и отвори нов склад за 1.5 млн. евро

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Статията е част от специалното издание Регал 100, което подрежда най-големите компании в сектор "Търговия" с неговите основи подсектори и прави анализ на тяхното развитие. Вижте още »

Малко са българските компании, които могат да се похвалят със силен и убедителен старт. Още по-малко са тези с два такива старта. Бизнесът на най-големия търговец на дрехи втора употреба Remix започва повече от успешно. В средата на 2016 г. акционерното "Ремикс глобъл" получава 8 млн. евро финансиране от Mezzanine Management. Целта на финансирането е експанзия. Складът на компанията в Казичене, в който е под наем, е отправна точка за облеклата, поръчвани от клиенти от седем държави: България Гърция, Румъния, Полша, Чехия, Словакия и Унгария.

Всичко върви по план. До 15 юли 2017 г., когато пожар поради неизправност в електрическата инсталация унищожава склада и стоката на компанията, и по-конкретно зимната колекция, която предстои да бъде продавана. От компанията изчисляват щетите на 16 млн. лв. А инвестицията на инвеститора буквално изгаря.

Две години по-късно по-пътя след "Врана" компанията работи с нови сили в новия си склад. Той е замислен още преди пожара, като на въпросното място преди това са били само част от дейностите на фирмата. Пожарът ускорява процесите по заработването му, като те се нанасят там три седмици след разсейването на пушеците в Казичене, като той постоянно се ъпгрейдва. Наетите от компанията са около 450 души. Инвестицията - 1.5 млн. евро. Площта на склада е 2000 кв.м, като общо цялата база на Remix там е малко под 6 хил. кв. метра. Капацитетът - над 1.2 млн. продукта.

Дрехите пристигат от доставчици на едро и от физически лица чрез проекта "Продайте на Remix". Той беше планиран да стартира през есента на 2017 г., но започна веднага след пожара. Компанията изкупува стоки и от деветте пазара, на които оперира. С поръчката на Remix Bag, в който клиентите изпращат дрехите си на компанията, се генерира етикет. Така се проследява движението на стоката по цялата верига, като изпращачът получава известия и могат да поиска намаляване или увеличаване на цената с 20%. Той получава процент от платената цена за дрехата, като опциите са три: да получи парите си в своя сметка, да ги ползва за покупки от Remix или да дари на "SOS Детски селища".

Обикновено около 50% от дрехите, които се изпращат, стават за продажба. Обикновено хората не виждат дребни дефекти като захабяване или пожълтяване по скрити зони, като не трябва да има следи от употреба, обясняват от Remix. Ако изпращачът държи да си получи неодобрените дрехи обратно, е добре да си е платил застраховка. Ако такава няма, Remix не е длъжен да ги изпрати обратно. Застраховка заплащат около 10% от хората. Неодобрената стока, или т.нар. брак, се продава на едро на рециклиращите предприятия, които на свой ред ги сортират за направата на различни неща от тях.

Одобряването на дрехите, които пристигат в бали, става на отделни стъпки. Следва описването на дрехата и определянето на цената одобрените дрехи се гладят и се снимат за сайта на Remix, като фотографският екип е и най-големият. Компанията разнообразява продуктовите си линии, като например вече има секция outlet с дрехи с етикети от стари колекции.

Следва финалният преглед, преди продуктът да попадне в склада, като се проверява дали дрехата е правилно описана и заснета и следва пакетирането й.

Дрехите се опаковат в рециклируеми торбички и очакват новите си собственици. Старият начин на опаковане и складиране в кутии е променен, тъй като те заемат повече място.

Последната стъпка, преди да потеглят към новия си собственик, е финалното пакетиране, като стоките се разпределят по пазари. Бизнесът на компанията расте на сегашните й пазари.

За 2019 г. от Remix очакват да достигнат близо 50 млн. евро приходи, както и излизане на печалба след две години на загуба след пожара. За да се заличат и последните следи от него, ще са нужни още една-две години.