🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китай глоби показно Alibaba с 2.8 млрд. долара

Пекин демонстрира как засилва контрола върху технологичния сектор

През есента Джак Ма критикува финансовата регулаторна система на Китай и след това попадна на мушката на регулаторите в страната
През есента Джак Ма критикува финансовата регулаторна система на Китай и след това попадна на мушката на регулаторите в страната
През есента Джак Ма критикува финансовата регулаторна система на Китай и след това попадна на мушката на регулаторите в страната    ©  Reuters
През есента Джак Ма критикува финансовата регулаторна система на Китай и след това попадна на мушката на регулаторите в страната    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Китайските регулатори глобиха Alibaba с рекордните 18.2 млрд. юана, след като установиха, че групата за електронна търговия е злоупотребила с господстващото си положение на пазара. Наказанието от 2.8 млрд. долара, което е 4% от приходите на Alibaba за 2019 г., завършва антитръстовото разследване на основаната от Джак Ма компания. То е резултат от засиления контрол на Китай върху сключването на сделки и неконкурентните практики на доскоро леко регулиран технологичен сектор, обобщава Financial Times.

Пазарният регулатор заяви, че от 2015 г. Alibaba е принуждавала търговците да продават изключително на своите платформи за онлайн пазаруване Tmall и Taobao. Alibaba използва своята "пазарна позиция, правила на платформата, данни и алгоритми", за да въведе награди и наказания за своята политика "изберете едно от двете", заяви регулаторът в събота.

През ноември китайските власти прекратиха първоначалното публично предлагане на дъщерната на Alibaba финансова компания Ant Group за 37 млрд. долара. Преди това регулаторите в сферата на конкуренцията в страната се фокусираха най-вече върху традиционните индустрии и чуждестранни компании. През 2015 г. тя наложи рекордна глоба от 975 млн. долара на американската компания за чипове Qualcomm, която беше равна на 8% от приходите й в Китай. По закон антитръстовите глоби в Китай могат да бъдат до 10% от приходите. Миналия ноември обаче регулаторите започнаха да изготвят първите антитръстови мерки срещу онлайн платформите, превърнали се в най-скъпите компании в Китай.

Групата за електронна търговия е наказана за злоупотреба с господстващото си пазарно си положение.

Пекин нареди на Alibaba да "извърши цялостно коригиране" на своята платформа и даде на компанията 15 дни да представи доклад, описващ подробно промените в "незаконното си поведение". Alibaba обяви, че "искрено е приел" наказанието. "Това е важно действие за запазване на лоялната пазарна конкуренция и развитието на качеството на икономиките на интернет платформи", твърдят от компанията.

Ефектите

Анализатори смятат, че глобата няма да повлияе значително на операциите на Alibaba. В края на 2020 г. тя имаше 48 млрд. долара кешови резерви в баланса си и отчете 24 млрд. долара нетна печалба през миналата година.

По-съществената част от наказанието, каза Ли Ченгдун, главен изпълнителен директор на мозъчния тръст Dolphin, е фактът, че Alibaba е призната за виновна за сериозни злоупотреби, което означава, че ще има по-голяма вероятност в бъдеще да бъде разследвана за плащане на данъци и предлагане на платформата на фалшиви стоки.

Досега империята на Джак Ма нямаше проблеми с регулаторите в страната. Подобно на ЕС и САЩ, нямаше консенсус за това как китайските регулатори ще разбият огромни компании като Alibaba. Робин Жу от Bernstein Research смята, че макар пазарът може да приеме глобата като "най-лошото е приключило" за акциите на Alibaba, дългосрочният и по-голям проблем е нарастващата конкуренция в електронната търговия. Най-голямото предизвикателство на Alibaba идва от бързо растящите конкуренти. Upstart Pinduoduo изпревари Alibaba по брой купувачи на платформата си - 788 млн. срещу 779 млн. за миналата година.

Китайски антитръстов адвокат, който поиска да остане анонимен, заяви, че глобата "е предназначена да научи Alibaba: "не мислете, че можете да правите каквото искате", но няма да навреди материално на бизнеса". Той отбелязва, че наказанието не е толкова голямо, колкото би могло да бъде, и се ограничава до операциите на Alibaba за електронна търговия, а не до всички дейности на групата. През последните години Alibaba направи редица придобивания - от вериги супермаркети до търговци на дребно за обзавеждане на дома, което й осигури дял от около една пета от общите продажби на дребно в Китай.

Все още няма коментари
Нов коментар