🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ще вземат ли роботите работата ни?

В много сфери процесите могат да бъдат автоматизирани, но това не означава, че човекът ще загуби водещата си роля

Ириней Стоев, ръководител на отдел "Автоматизации и иновации" в "Модис България"
Ириней Стоев, ръководител на отдел "Автоматизации и иновации" в "Модис България"
Ириней Стоев, ръководител на отдел "Автоматизации и иновации" в "Модис България"
Ириней Стоев, ръководител на отдел "Автоматизации и иновации" в "Модис България"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Автоматизации. Изкуствен интелект. Machine learning. Роботи. Често чуваме за тях, но рядко осъзнаваме все по-голямата им роля за бизнеса и заобикалящата ни среда. Докато за много организации и техните служители това са по-скоро теми от далечното бъдеще, то в началото на 2021 г. McKinsey прогнозира, че до края на десетилетието 45 милиона служители в САЩ, или ¼ от работната сила, ще загубят работата си поради автоматизация и роботизация на различни процеси в организациите. Възможно ли е това да се случи и развиват ли се иновациите със същото темпо и в България? "Модис България" коментира по темата с Ириней Стоев, ръководител на отдел "Автоматизации и иновации" в компанията.

Що е то автоматизиран бизнес процес?

Бизнесите по света инвестират милиарди в т.нар. дигитална трансформация, която включва и автоматизацията на бизнес процеси - всички онези активности и оперативни задачи, които извършваме като част от работата си. Невинаги си даваме сметка, че много от тях ангажират значителна част от времето и вниманието ни дори да не носят голяма добавена стойност за бизнеса. За щастие съвременните технологии дават решение на проблема, което ни позволява да оставим тази част от работата си в "ръцете" на роботите.

"На практика всеки често повторяем процес, който следва дадена логика, може да бъде автоматизиран чрез софтуер, като се елиминира многократната и повторяема намеса на човека. Има ли в работата ви повторяеми задачи, които извършвате, следвайки ясно определени стъпки и правила? Всяка от тях може да бъде автоматизирана", споделя Ириней Стоев пред АИБЕСТ.

Как го правят роботите?

Най-популярната технология, свързана с автоматизация на процеси чрез софтуер, е т.нар. RPA, или Robotics Process Automation (роботизирана автоматизация на процеси). При нея "роботът" замества човека в голяма част от повторяемите работни процеси, при това с изключителна ефективност и прецизност.

"Посредством RPA можем да автоматизираме всяка задача, която следва определени стъпки и логика. Огромните ползи за бизнеса се изразяват в спестеното време и труда на служителите, тъй като роботите не почиват, както и в минималния процент на грешки, които те допускат спрямо хората", добавя Ириней Стоев.

Какво можем да автоматизираме с RPA?

Вероятно ще се изненадате от броя и разнообразието от активности и бизнес процеси, които могат и вече се автоматизират в различните компании и индустрии. Все по-вероятно е и роботи да се грижат за част от обслужването ни като крайни клиенти на различни услуги.

"Именно при обслужването на клиенти роботите имат все по-голяма роля. Вероятно често се срещаме с тях при контактите си с доставчици на комуникационни услуги като телекоми и интернет компании или финансови институции. Такъв тип бизнеси често получават сходни обаждания или запитвания от клиенти, а процесът по обработката им е подходящ за частична или пълна автоматизация. Това може да включва получаване на входящото запитване по телефон, мейл или чат, превод на определен език, насочването му към правилния отдел в компанията, автоматичен отговор към клиента, както и много други етапи до крайната му обработка. Вече имаме реализирани подобни проекти за наши клиенти, като в рамките на компанията ни също сме въвели RPA за голяма част от задачите, които генерират голям обем от работа на дневна база", коментира Ириней Стоев

Каква е възвръщаемостта за бизнеса?

Идва ред и на най-важния въпрос, който може да определи бъдещето на роботите като част от работата ни. Въпреки очевидните ползи от RPA като оптимизация на работата, повече производителност и ефективност и по-доволни клиенти, много компании са все още предпазливи в своите първи стъпки към автоматизиране на работните процеси. Експертите предвиждат, че именно бизнеси, които не адаптират стратегията си към автоматизации на различни процеси, ще забавят развитието си и обема на извършена работа.

"За много компании от ключово значение е да могат да предвидят на какъв етап автоматизациите дават положителен ефект върху резултатите на бизнеса. Опитът ни показва, че въвеждането на един RPA робот дава възвръщаемост на инвестицията за срок между 3 и 5 месеца, което е изключително бързо в сферата на дигиталната трансформация. Положителният ефект върху работата на хората обаче идва непосредствено след включването на "робота" в работния процес", пояснява Стоев.

Ще вземат ли роботите работата ни?

Заместител или доверен партньор на човека са роботите? Истината е, че в сферата на софтуерните технологии, финансовия сектор, човешките ресурси и маркетинга голяма част от процесите могат да бъдат автоматизирани. Това обаче далеч не означава, че човекът ще загуби водещата си роля.

"RPA решенията, които разработваме и имплементираме както за наши клиенти, така и вътрешно в компанията ни, нямат за цел и не отнемат работата на колегите ни. Напротив, позволяват им да се концентрират върху задачи с по-висока стойност за бизнеса, както и за самите тях. Докато те работят върху значими процеси, където са незаменими, роботите поемат времеемката и повторяема част от работата, като я извършват със завидна прецизност и бързина. Така и цялостната работа на всеки отдел се оптимизира, а в крайна сметка най-доволни са клиентите и служителите в компанията", допълва Ириней Стоев.

Повече за Modis Innovation & Automation Lab

През последните 4 години Ириней Стоев ръководи отдела, който разработва и внедрява RPA решения за "Модис България" и клиентите на компанията. Понастоящем екипът на MIA Lab се състои от програмисти, които се занимават с автоматизация на процеси, анализатори на данни, както и специалисти в областта на machine learning технологиите.

"За период от 4 години екипът ни успя да автоматизира над 100 бизнес процеса за компанията ни и за нашите клиенти, като общо сме спестили работа за над 30 служители на пълно работно време. Идеите и предложенията за създаване на RPA решения идват както от партньорите ни, така и от колегите ни в "Модис България". Споделям, че в компанията ни имаме фокус и върху т.нар. Citizen Development инициативи, при които даваме възможност на колеги без опит и познания по програмиране да разработват свои собствени софтуерни приложения. MIA Lab приветства всеки от служителите ни, който има интерес към иновациите и RPA технологиите, да стане част от вътрешната ни програма за обучение и да работи по автоматизацията на процес, ключов за неговия екип", обобщава Ириней Стоев.