🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ново начало за Modis и AKKA Technologies

Новият бранд Akkodis е с амбицията да се превърне в световен лидер в Smart индустрията

Ново начало за Modis и AKKA Technologies
Ново начало за Modis и AKKA Technologies
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Една от сделките, привлякла най-голямо внимание на световните пазари през 2021 г., бе свързана с разширяването на Adecco Group и придобиването на компанията AKKA Technologies - добре познато име в сферата на инженерните технологии. Година по-късно световният лидер в HR услугите вече осъществи намеренията си да слее бизнеса ѝ с този на Modis, един от най-големите играчи на пазара на високотехнологични услуги, и да сформира нова компания, която да излезе начело в т.нар. Smart индустрия. Името на бъдещия бранд е Akkodis.

България - ключова локация за развитието на бизнеса

Както и досега, България ще продължава да бъде най-големият център за разработка и предоставяне на услуги за организацията на глобално ниво. Понастоящем екипът у нас се състои от близо 1200 служители, а плановете са броят им да се увеличи неколкократно в следващите три до пет години. Става въпрос предимно за ИТ специалисти, софтуерни инженери, Cloud архитекти, както и кадри с чуждоезиков профил.

За по-малко от 5 години след отделянето на бизнеса си от бранда на "Adecco България" "Modis България" се превърна в един от водещите бизнеси в страната, разработващи и предоставящи технологични решения, както и аутсорсинг на бизнес процеси (BPO). При оборот от близо 44 млн. лева за 2018 г. компанията се похвали с ръст до почти 110 млн. лева приходи за 2021 г. Междувременно организацията получи и редица признания за динамичното си развитие и успехите си на международните пазари.

Брандът Akkodis и трансформацията на бизнеса

Новата организация вече се позиционира като водещ доставчик на технологични решения в 7 ключови за бъдещето индустрии: автомобилостроене и транспорт, енергетика и зелени технологии, телекомуникации и медии, здравеопазване, банкиране и финансови услуги, производство и логистика, авиация и космически технологии.

Експертизата на компанията и нейните над 50 хил. софтуерни разработчици, инженери и консултанти по света ще разработват и предоставят услуги, свързани с анализ на данни и изкуствен интелект, разработка на софтуер и приложения, облачни услуги и инфраструктури, киберсигурност и защита на данни, продуктов дизайн, Индустрия 4.0 и нововъзникващи технологии.

Екипът на Akkodis в България ще продължи да работи предимно по проекти, свързани с разработката на софтуерни приложения и автоматизации, Cloud технологии, дигитална трансформация, когнитивни технологии, ИТ проекти и др.

"Без съмнение екипът ни в България е един от най-способните и ценени в рамките на организацията на Akkodis. Вярвам, че пред нас ще се отворят още повече възможности да разширим присъствието си и да привлечем още добре познати водещи компании като свои клиенти и партньори. За да отговорим на техните нужди, вече работим по вътрешни инициативи, както и партньорства с образователни институции за привличане и развитие на таланти с ИТ и технологични профили", споделя Филип Рувре, изпълнителен директор на "Modis България".