Горещините и сушата принуждават Европа да ускори адаптацията към климатичните промени

Свързаните с климата загуби в световен мащаб се оценяват на 270 млрд. долара

Рекордно високите летни температури - 1.4°C над средното за историята - унищожиха реколтата във Франция и Централна Европа миналата година. Свързаните с климата загуби в световен мащаб се оценяват на 270 млрд. долара.
Рекордно високите летни температури - 1.4°C над средното за историята - унищожиха реколтата във Франция и Централна Европа миналата година. Свързаните с климата загуби в световен мащаб се оценяват на 270 млрд. долара.
Рекордно високите летни температури - 1.4°C над средното за историята - унищожиха реколтата във Франция и Централна Европа миналата година. Свързаните с климата загуби в световен мащаб се оценяват на 270 млрд. долара.    ©  Shutterstock
Рекордно високите летни температури - 1.4°C над средното за историята - унищожиха реколтата във Франция и Централна Европа миналата година. Свързаните с климата загуби в световен мащаб се оценяват на 270 млрд. долара.    ©  Shutterstock
Темата накратко
  • Сушата означава намаляване на реколтата, което изостря продоволствената несигурност, затрудненията за транспорта и електроцентралите.
  • Проблемът не е само в по-малкото количество дъжд, което по оценки на "Коперник" е намаляло с 10% през миналата година, но и в загубата на снежната покривка в Алпите и бързото намаляване на ледниците.
  • През 2022 г. търсенето на електроенергия е било под средното в повечето райони, което е свързано с температури над средните през нелетните месеци, намаляващи необходимостта от отопление.

Рекордните горещини и суши, които нанасят щети на европейските фермери, електроснабдителни компании и застрахователи, предвещават още по-бързи промени в климата на континента. Учените предупреждават, че обратната връзка с изсъхващата земя вероятно ще доведе до опасно високи температури и тази година.

Подготовка за адаптация

Най-новата оценка на климата на Европейския съюз (ЕС), публикувана през април 2023 г. от неговата служба за климатични промени "Коперник", показва как учените и политиците се подготвят да се адаптират към живота на една по-топла планета. ЕС изразходва милиарди евро за нови космически мисии за наблюдение на Земята, насочени към подпомагане на 450-милионната му икономика да се предпази от намаляване на обработваемата земя, свиване на водните нива и повече горски пожари.

Сушата означава намаляване на реколтата, което изостря продоволствената несигурност, а нивата на реките са толкова ниски, че пречат на транспорта и принуждават електроцентралите да спират работа. Франция вече налага т.нар. мерки за отрезвяване, а Европейската комисия също обмисля повече начини за опазване на внезапно оскъдните водни ресурси.

"Наистина навлизаме в непозната територия, където колективният ни опит ще бъде по-малко полезен, отколкото преди няколко десетилетия", казва Карло Буонтемпо, директор на "Коперник".

Програмата "Коперник" използва милиарди измервания от спътници, кораби, самолети и метеорологични станции по целия свят за своите месечни и сезонни прогнози. Заедно с Европейската космическа агенция тя играе централна роля в усилията на ЕС, подплатени с 16 млрд. евро, да изпревари изменението на климата чрез точни прогнози. Програмата вече е най-големият доставчик на климатични данни в света.

Но макар че по-добрите прогнози могат да помогнат на земеделските стопани да изберат да засадят устойчиви на засушаване сортове култури или на инженерите да планират по-добро напояване, те не могат да притъпят икономическата болка от изменението на климата, когато то настъпи.

Рекордно високите летни температури - 1.4°C над средното за историята - унищожиха реколтата във Франция и Централна Европа миналата година. Свързаните с климата загуби в световен мащаб се оценяват на 270 млрд. долара. В момента сухият период води до повяхване на посевите и забавяне на засаждането в някои от най-големите производители на продукти в Европа, което крие риск от по-нататъшно покачване на инфлацията при храните.

"Вече има съобщения за недостиг на вода в средиземноморските страни", казва пред Bloomberg Саманта Бърджис, заместник-директор на "Коперник". "Освен ако нямаме значителни пролетни валежи, вероятността да има наличие на вода под средното ниво вероятно ще се запази."

През 2022 г. европейските реки преживяха шеста поредна година с водни потоци под средните, което доведе до "най-сухата година в историята" в географския обхват според "Коперник". Ниските нива на водата затрудниха преминаването на товари по речните пътища, които допринасят за икономиките на ЕС с 80 млрд. евро. Сухите речни корита принудиха водноелектрическите и ядрените централи да ограничат производството на електроенергия, което спомогна за повишаване на цените на електроенергията до рекордно високи стойности.

"В този момент наистина трябва да разгледаме как да въведем политики за адаптация", казва Мауро Фачини, който ръководи програмата "Коперник" в Европейската комисия.

Опасност за обработваемата вода

Признаците са тревожни, казват европейските изследователи, които използват данните от програмата. Според проучване, което беше представено пред Европейския съюз по геонауки, по-топлата и по-суха околна среда драстично намалява влажността на почвата, което ще окаже сериозно въздействие върху бъдещото производство на култури в места като Южна Европа, която може да загуби големи площи обработваема земя до 2050 г. Миналогодишната влажност е била втората най-ниска от половин век насам, изчисляват експертите от програмата на ЕК.

"Преди няколко години никога не бих си представил, че водата ще бъде проблем тук, в Европа, особено в Германия или Австрия", казва Торстен Майер-Гуер, австрийски изследовател, който изучава водната маса на Земята.

Данните, които сочат, че недостигът на вода може да се превърне в новото нормално явление, накараха учените да удвоят вниманието си върху начина, по който ресурсът циркулира в Земята. Проблемът не е само в по-малкото количество дъжд, което по оценки на "Коперник" е намаляло с 10% през миналата година, но и в загубата на снежната покривка в Алпите и бързото намаляване на ледниците. В своята съвкупност намаленото количество дъжд в европейските езера и морета увеличава рисковете за околната среда, като повишава температурата на водата и вреди на екосистемите. Освен това има и по-голяма вероятност от горски пожари, които миналата година изпепелиха европейски пейзажи с площ три пъти по-голяма от тази на Люксембург.

Разбирането и реагирането на промените и променливостта на възобновяемите енергийни ресурси като вятърна и слънчева енергия са от решаващо значение за подпомагане на енергийния преход към NetZero.

"Съществува обратна връзка, казва Буонтемпо. Сухите условия може да са допринесли за екстремно високите температури. Допълнителна последица от сухите условия беше разпространението и засилването на горските пожари."

"Коперник", Европейската космическа агенция и НАСА разработват нови мисии, за да разберат по-добре водния цикъл на Земята. Едната от тях - с кодово име MAGIC - планира да изстреля двойка спътници на 500 км в орбита, където те ще могат да измерват дребномащабни промени в съхранението на водата.

"Знаем, че наличието на данни в почти реално време е важно за вземането на решения", каза Бърджис, като отбеляза, че хранителната, енергийната и застрахователната индустрия вече използват данни от "Коперник".

Положителни моменти

Саманта Бърджис е категорична, че намаляването на емисиите на парникови газове е наложително за смекчаване на най-лошите последици от изменението на климата. Разбирането и реагирането на промените и променливостта на възобновяемите енергийни ресурси като вятърна и слънчева енергия са от решаващо значение за подпомагане на енергийния преход към Net Zero.

"Коперник" отчете поне едно положително обстоятелство в борбата на Европа с глобалното затопляне - 2022 г. донесе по-силна слънчева радиация, която доведе до производство на електроенергия от фотоволтаични системи над средното ниво.

Същевременно средната годишна скорост на вятъра в Европа през 2022 г. е била почти равна на 30-годишната си средна стойност. Тя е била под средната в по-голямата част от Западна, Централна и Североизточна Европа, но над средната в Източна и Югоизточна Европа. Това означава, че потенциалното производство на електроенергия от вятърна енергия на сушата е било под средното в по-голямата част от Европа, особено в южните централни региони.

Когато става въпрос за възобновяемите енергийни ресурси в Европа и тяхната връзка с климата, е важно да се разберат условията и тенденциите в производството на енергия, а също и как климатът влияе върху търсенето на енергия. През 2022 г. търсенето на електроенергия е било под средното в повечето райони, което е свързано с температури над средните през нелетните месеци, намаляващи необходимостта от отопление. Въпреки това търсенето е било по-високо от средното в Южна Европа поради екстремните горещини през лятото, които са увеличили търсенето на климатици.

Инсталирането на повече енергийни източници без емисии остава най-добрият залог за света, за да задържи повишаването на температурата под прага от 1.5 градуса по Целзий през този век.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ajq421111679 avatar :-P
    ajq421111679
    • - 3
    • + 1

    Нито има рекордни горещини, нито рекорна суша. Все една и съща песен пеят зелените певци, песен, но не за огън и лед, а за суша и жеги. Една лъжа повторена 100 пъти става истина. Гьобелс има свои верни ученици, които ще подлудят хората и ще им промият мозъците, че светът е на свършване. Той може и да свърши, но не с климатична катастрофа, а по други най-разнообразни причини!

    Нередност?
Нов коментар