🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бюджет 2024 на София най-после е факт. Какво има в него?

ГЕРБ все пак подкрепиха проекта на ПП-ДБ-СС с допълнителни разходи за 59 млн. лв., макар да не бе прието искането им за увеличение на заплатите на протестиращите медицински сестри

Предвидените инвестиции в града през 2024 г. са на стойност 611 млн. лв.
Предвидените инвестиции в града през 2024 г. са на стойност 611 млн. лв.
Предвидените инвестиции в града през 2024 г. са на стойност 611 млн. лв.    ©  Надежда Чипева
Предвидените инвестиции в града през 2024 г. са на стойност 611 млн. лв.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Изготвеният от екипа на кмета Терзиев бюджет бе променен, за да се съобрази с искания на различните политически групи и граждани.
  • Макар и с критики заради заплатите за медицинските сестри, ГЕРБ подкрепиха проекта в зала. Против бяха от БСП и ИТН.
  • Предвиждат се инвестиции в метро, ключови булеварди, детски градини, здравеопазване, както и граждански бюджет.

След редица корекции след предложения на различни политически сили и на граждани бюджетът на София за 2024 г. в крайна сметка беше приет в четвъртък. Така той нарасна с над 59 млн. лв. до 2.63 млрд. лв. и мина с гласовете на ПП-ДБ-"Спаси София", ГЕРБ, "Синя София" и отцепилите се от "Възраждане". От БСП не подкрепиха така предложения проект с обяснение, че не виждат в него амбиция за общинска жилищна политика.

Последният вариант предвижда увеличени приходи заради очакването на общината да събере повече средства от данъка върху недвижими имоти и от европейски средства. Това позволи на зам.-кмета по финанси Иван Василев да включи още инвестиции в здравеопазване, отчуждаване на имоти, транспорт.

Повече за заплати и образование

Препъникамък в преговорите, които продължиха до 21 ч. в сряда вечер, се оказаха заплатите на медицинските сестри в общинските училища и детски градини, които протестираха. Спорът по-скоро беше откъде да се осигурят допълнителни средства, за да се осигури увеличението им.

Кметът на София Васил Терзиев заяви на брифинг в сряда, че има сигурност как те ще дойдат от държавата и така ще се постигне 35% увеличение до 1895 лв., докато от ГЕРБ настояваха поне част от средствата да се покрият от общинския бюджет, като се орежат разходите за пътувания и вечери на кмета и се използват средствата от резерва. Това предложение не беше прието и така ще се разчита на държавно делегираните средства.

Бяха подкрепени някои от другите предложения на Георги Георгиев от ГЕРБ - за започване на строителството на детска градина в "Дружба", достъпна среда в училищата, както и за интеграция на децата със синдром на Даун. Заложено е увеличение и на заплатите в администрацията, в транспорта, в културата, в здравеопазването.

Като основни постижения в документа кметът на София Васил Терзиев посочи рекордния бюджет за транспорт, въвеждането на "истински граждански бюджети по райони" за 5.3 млн. лв., увеличен бюджет за култура и повече спортни дейности. "Време е София да влезе в XXI век и затова акцент в бюджета за 2024 е дигиталната трансформация за ефективна администрация и бързи услуги за гражданите", коментира той. Друго, което прави впечатление, е, че за пръв път са включени предложения на граждани след проведеното обществено обсъждане. "Това са допълнителни средства за 35 и 25 училище", обясни за "Капитал" зам.-кметът Иван Василев (виж интервюто с него в карето долу).

Инвестициите: детски градини, метро, булеварди

Капиталовата програма, или стойността на инвестициите, които планира общината за тази година, е на стойност 611.9 млн. лв., като към нея ще се добавят още 100 млн. от държавния бюджет. Акцентът е върху образованието, което успя да обедини всички политически групи при обсъжданията в комисии. Предвидените инвестиции там са 111 млн. лв., като е заложено и на проектирането на нови.

"Строим над 40 детски градини и 2 нови многоетажни паркинга. Увеличихме и средствата за проектиране на нови важни за града обекти", каза кметът Васил Терзиев. Предвидени са също средства за реконструкция на междублокови пространства, както и за изграждането на важни инфраструктурни проекти като бул. "Тодор Каблешков", ул. "Филип Кутев", връзката със Северната скоростна тангента и др. Залагането на изпълнение на проекти, обещавани и по време на мандатите на предишния кмет Йорданка Фандъкова, беше използвано като причина за ГЕРБ да подкрепят бюджета.

"Бюджетът в частта "инвестиции" е рециклиран бюджет "Фандъкова" 2023 г. Над 95% от инфраструктурните обекти са същите такива, каквито ние гласувахме и търсихме подкрепа през септември 2023 г.", коментира Георги Георгиев, като заяви, че няма ГЕРБ да са тези, които да дръпнат "ръчната спирачка", и затова са гласували "за". Той обясни обаче, че "няма да прости" на кмета Терзиев това, че от общинския бюджет не са заделени парите за медицински сестри, тъй като не можело да се вярва на обещанията на финансовия министър Асен Василев, който скоро няма да заема тази длъжност.

В бюджета, предложен от кмета Терзиев, иначе има две новости. Първо, за да се постигне обещаната децентрализация, 50 млн. лв., които се очаква да дойдат от държавата, да бъдат насочени към 24-те районни администрации. Второ, предлага се нова формула за граждански бюджет на стойност 5.3 млн. лв. Повечето от тях отново ще бъдат разпределени по районите, за които да се събират отделни предложения. Така за всеки район ще има 200 хил. лв. за гражданите, а останалите 500 хил. лв. ще са за проект за цялата Столична община, за който всички ще могат да гласуват.

Критиките: няма управленска програма, нито жилищна политика

Бюджетът беше приет с 45 гласа "за" и 15 гласа "против" от БСП и ИТН. За БСП причината да не подкрепи проекта, макар и след корекциите в него да влязоха част от техни предложения, беше това, че не е помислено за изграждането на общински жилища. Иван Таков от БСП коментира и че той много прилича на предходните бюджети, предлагани от ГЕРБ, и заяви, че се е случила сглобка на столично ниво между ПП-ДБ-СС и ГЕРБ, след като тази на национално се е развалила.

От ИТН, чиито предложения за промени не се приеха в зала, коментираха, че няма как да подкрепят бюджет, докато няма изготвена управленска програма на кмета. На това обърна внимание и Вили Лилков от "Синя София" по време на заседанието на финансова комисия във вторник.

"Да" и за транспортната рамка

С подкрепата на БСП все пак беше приета обаче рамката за градския транспорт на София, която възлиза на рекордните 505 млн. лв., според предложението на ПП-ДБ и "Спаси София". От ГЕРБ и другите политически групи гласуваха "въздържали се".

В сряда вечерта общинските съветници до последно дискутираха какви трябва да са цените за километър пробег за транспортните оператори, като спориха по предложението на Карлос Контрера за вдигане цената за Столичния автотранспорт. Симеон Ставрев от ДБ коментира, че това се иска, за да се плащат повече средства на частния превозвач "МТК Гроуп" за крайградските линии, който действа от 2016 г., по предложение на Контрера. "Заради този неизгоден договор ни съдят като община", коментира и Андрей Зографски от "Спаси София".

В крайна сметка не се намери мнозинство, което да подкрепи исканото от Контрера увеличение за Столичен автротранспорт. А в сряда вечерта директорите на ЦГМ и всички транспортни оператори (освен на Столичен автотранспорт) изявиха одобрението си към предложения от ПП-ДБ-СС проект.

Q&A Иван Василев: Съобразихме се с предложенията на всички групи





Кои предложения на другите групи решихте да включите в проектобюджета (след корекциите) и кои не успяхте?

Винаги сме казвали, че добрите идеи ще намерят подкрепа, независимо от коя политическа партия са предложени. Предложихме допълнения в бюджета на обща стойност 59 млн., базирани на предложения на всички групи в СОС.

За бюджета имаше обществено обсъждане с гражданите. Взели ли сте предвид техни забележки и искания при нанасянето на корекциите сега?

Да, за първи път след общественото обсъждане в бюджета на София са включени предложения на граждани. Това са допълнителни средства за 35-о и 25-о училище.

Не е ли рисковано увеличението на приходната част според вас, особено на фона на полюсни прогнози за имотния пазар, докато разчитате на ръст на данъци от сделки с недвижимо имущество?

Към момента данните за събираемостта за първите месеци на тази година ни дават увереност, че може да заложим по-амбициозна проходна част. Следим внимателно приходите и при нужда може да коригираме прогнозата.

Вярно ли е, че София ще работи с план-сметката за 2022 г. за чистота?

Да, София ще работи с план сметката за 2022 година. По закон план-сметката се гласува до 31 декември, така че няма как да приемем актуална за 2024 г.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар