Когато Абрамович срещна Калас

На 5 септември Баварската опера в Мюнхен излъчва на живо и безплатно 7 Deaths of Maria Callas, новият проект на визуалната артистка Марина Абрамович

Преди три години, докато Марина Абрамович работи по първата си голяма ретроспектива в Moderna Museet в Стокхолм, тя получава имейл от директора на Баварската опера в Мюнхен Николаус Бахлер. Двамата се срещат на обяд, за да обсъдят негова идея за съвместен проект. Когато обаче тя му разказва за един от нейните "проекти на живота", той веднага е силно впечатлен. "През целия си професионален живот в изкуството съм се доверявал на инстинкта си. Безпогрешно усещам, когато нещо ме трогне и осъзная неговия потенциал", казва Бахлер. Тази есен Баварската опера представя световната премиера на резултата от тяхното сътрудничество, оперния проект 7 Deaths of Maria Callas, на който Марина Абрамович е режисьор и автор на декорите.

"С тази много специална творба искаме да продължим работата с други арт форми. Връзката между пърформънса и операта е изключително привлекателна. А и кой би могъл по-добре от Марина Абрамович да се приближи до Мария Калас и да ни покаже нейното разбиране за живота, дори и след смъртта на Калас", казва Николаус Бахлер.

В условията на "война с вируса", както казва Абрамович, репетициите се извършват при засилени мерки за безопасност в почти празната оперна зала. "Нямаше как да съберем Марина Абрамович, Мария Калас и седем кончини в нормални условия. При нормални условия в нашата опера всяка вечер има голямо събитие, а сега целият екип е зает с върху този проект", казва Бахлер в разговор с Абрамович през юни на фона на празната оперна зала.

"Вече двадесет и пет години искам да създам творба, посветена на работата и живота на Мария Калас. Прочела съм всичките й биографии, слушала съм изключителния й глас и съм я гледала на екран. И тя е Стрелец като мен. Винаги съм била силно заинтригувана от нейната личност, от живота й и от нейната смърт. Подобно на много от ролите, които пресъздава на сцената, и тя умира от любов. Умира от разбито сърце", пише Марина Абрамович в своята автобиография Walk through Walls, издадена през 2016 г.

За 7 Deaths of Maria Callas Абрамович е избрала оперите "Кармен", "Тоска", "Отело", "Лучия ди Ламермур", "Норма", "Мадам Бътерфлай", "Травиата". Освен че става въпрос за някои от най-известните и обичани опери, които бележат кариерата на Калас, общото между тях е, че във всички тези произведения главната героиня умира. В операта на Абрамович седемте арии са изпълнени от различни артистки. Автор на оригиналната музика е младият композитор Марко Никодиевич. Израелско-американският диригент Йоел Гамзу дебютира с това участие в Баварската опера. Костюмите са дело на дизайнера Рикардо Тичи, един от най-близките приятели на Марина и креативен директор на Burberry от 2018 г. Актьорът Уилям Дефо участва в специално заснет филм. Той участва на живо и в оперния проект The Life and Death of Marina Abramovic, създаден от нея съвместно с авангардния постановчик и драматург Робърт Уилсън през 2011 г.

Подходът към 7 Deaths of Maria Callas е силно концептуален. Традиционните за това изкуство елементи са сведени до минимум, а за сметка на това са включени видео, пърформънс, наратив и съвременна музика. Във видео Абрамович изпълнява момента на смъртта на героинята. Във втората част тя излиза и на сцената.

"Общото между Калас и Абрамович е, че и двете артистки смятат своето изкуство за отражение на собствения им живот. За тях личният живот и изкуството са едно и също нещо", казват от Баварската опера.

Първоначалната идея на Марина за проект, свързан с Мария Калас, се ражда след нейно пътуване до бразилското село Сера Пелада, превърнало се в една от най-големите мини за добив на злато в света между 1980 и 1990 г. Тя казва, че никога не е усещала смъртта толкова реално и осезаемо, както там. Чрез творбата тя възнамерява да върне достойнството на хилядите загинали в мината хора. Няколкоминутни сцени със смърт от известни опери с Калас са преплетени с "истинска смърт" от документални кадри. Проектът се оказва прекалено скъп и остава нереализиран.

"Тази творба е много близка до моето сърце. Надявам се зрителите да открият част от себе си в тези вечни теми за любовта и загубата", казва Марина Абрамович преди премиерата в операта в Мюнхен.

Билетите за всички представления в Мюнхен са вече разпродадени. Очаква се спектакълът да бъде показван и в други оперни зали по света. Абрамович щеше да е едно от големите имена на арт сезона и заради друго голямо събитие, ретроспективната изложба After Life в Royal Academy of Arts в Лондон. Първоначално планирана в периода септември - декември 2020 г., заради глобалната пандемия изложбата беше отложена за есента на 2021 г.

В събота, 5 септември, Баварската опера ще излъчва 7 Deaths of Maria Callas безплатно на живо от 19.30 ч. със субтитри на английски, френски, испански, италиански, немски и полски. След това спектакълът ще бъде достъпен на видео по поръчка в продължение на един месец.

www.staatsoper.de