Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
3043 споменавания в статии

Христо Ковачки

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Бизнесмен с голямо влияние в енергетиката. Неговата звезда изгря по времето на кабинета "Сакскобургготски", когато медии го определиха като "новия Самоковец". Подобно на покойния Константин Димитров той е роден в Самоков и се движи с голяма въоръжена охрана. В първите години от кариерата си на бизнесмен Ковачки дори външно подражаваше на именития си съгражданин, като се движеше с брониран черен джип "Мерцедес" тип "кубче" с еднакви номера. В медиите дори се твърдеше, че е наследил бодигардовете на убития в Амстердам наркобос.

Преди да започне да печели търгове от Агенцията за приватизация за енергийни дружества, бизнесът на Ковачки е бил свързан с износ на консерви за Русия и магазини в София. За няколко години Ковачки успя да акумулира значителна индустриална собственост, която го превърна в значим фактор в областта на енергетиката. Полското списание "Впрост" го посочи като втория по богатство българин през 2008 г. Смята се обаче, че по-голямата част от активите му са с банкови заеми.

В последните години бизнесът на Ковачки е съсредоточен в няколко направления. Най-голям дял заемат фирмите от енергетиката. Собственик е на брикетната фабрика "Брикел", ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Марица 3" Димитровград и "Атоменергоремонт". Освен това той притежава чрез свързани фирми половин дузина топлофикации (Бургас, Сливен, Враца, Плевен, Велико Търново, Габрово). Държи и голям брой мини за добив на въглища, като по-големите са "Открит въгледобив-Перник", "Черно море", "Чукурово", "Бобов дол", "Бели брег", "Станянци".

Чрез група свързани фирми Ковачки притежава блокираща квота в "Общинска банка", която не позволява на мажоритарния собственик - Столична община, да взема самостоятелни решения без неговото съгласие. През юни 2006 г. Ковачки опита неуспешно да придобие и мажоритарния дял, чрез куха схема за вдигане на капитала й, който пропадна заради вдигналия се медиен шум. Въпреки това банката продължава да е под контрола на Ковачки, който има и собствен кабинет в банката, въпреки че формално не фигурира в нейните ръководни органи. Той притежава и дял от "Общинска застрахователна компания". Към тях има учредени пенсионен и здравен фонд.

Интересите му в търговията се олицетворяват от веригата магазини за хранителни продукти "Европа", консервният комбинат "Сторко"- Плевен, както и тютюнопреработвателната фабрика "Пазарджик БТ".
Ковачки притежава няколко предприятия в Сърбия. Той е инвеститор и в няколко големи туристически проекта около Самоков и карловското село Баня.

Спонсор е на футболните клубове "Берое" - Стара Загора", и "Миньор" - Перник.

Повечето от дружествата, които Ковачки контролира, се водят формално собственост на други лица или на офшорни фирми. Самият той многократно е заявявал, че само консултира компаниите, но повечето от тях са регистрирани на адреса на фирмата му "Лазерни и оптични технологии" в промишлена зона "Орион" в София.

Сред неуспешните му бизнес начинания е идеята да се складират балите с боклук на София в притежаваната от него мина "Чукурово". Ковачки смяташе да използва това, за да спечели бъдещия завод за преработка на отпадъците на столицата.

През юли 2007 г. Ковачки основа своя политическа бизнес партия – ЛИДЕР, която беше на ръба да прескочи минималната бариера за влизане в европейския и в българския парламент.

През април 2008 г. шефът на "Атоменергоремонт" Борислав Георгиев беше застрелян във входа на кооперацията, в която живее, в столичния квартал "Люлин". След покушението Ковачки заяви, че то е било сигнал към самия него.

В момента Ковачки е обвиняем за данъчни измами в особено големи размери. През 2008 г. срещу него бяха повдигнати обвинения от прокуратурата за данъчни измами в размер на 16 млн. лева. Ако бъде признат за виновен, Ковачки може да получи между 3 и 8 години затвор. На бизнесмена беше наложена рекордната за България парична гаранция от 300 000 лева, която впоследствие беше намалена от съда на 100 000 лева. Малко след това като обвиняем беше привлечен и Никифор Вангелов - съпруг на сестрата на Ковачки и управител на голяма част от фирмите, свързани с него. Разследването срещу тях беше съпроводено с претърсване от прокуратурата и полицията на офисите на Ковачки в промишлена зона "Орион".

Обвинителният акт срещу Ковачки беше внесен в съда през септември 2009 г. Според обвинението чрез фирмите си ЕТ "Щайн - Христо Атанасов", "Ел Ем Импекс", "Данесто" и "МАХ-2003" той е декларирал несъществуващи доставки (за машини, хранителни продукти и други стоки) и е получил данъчен кредит, без да има право на такъв. Комисията "Кушлев" запорира акции, имоти, автомобили и банкови сметки на семейството на обвиняемия на обща стойност 143.4 млн. лева.

Любопитни факти

Ковачки е женен е за значително по-младата от него фолк певица Деси­слава (да не се бърка с ДесиСлава). Кум на семейството е банкерът Ивайло Мутафчиев, един от собствениците на Първа инвестиционна банка.

Ковачки е физик по образование. Завършил е квантова електроника в ЛИТМО (Ленинградский институт точной механики и оптики), който беше смятан за един от най-елитните технологични институти в бившия соцблок. В него са се дипломирали много български специалисти по лазерна техника по времето, когато трансферът на съветски технологии към България беше официална държавна политика. Самият той е доктор на техническите науки и автор на над десет изобретения.

Няма намерени резултати за Христо Ковачки


Още от Капитал
Бодлива ситуация при розовото масло

За оптимистите кампания 2020 е критичният хаос, от който ще произлезе новият, по-добър ред в бизнеса с маслодайни рози.

20% лято

Морският туризъм се потапя в най-тежкия си сезон, който в най-оптимистичния сценарий ще изпари половината приходи

Площад "Александър Невски" ще се ремонтира, но няма да се промени

Общината ще похарчи предвидените 17. млн. лв. за реконструкцията на зоната, но ще има само козметични намеси

Със 750 млрд. евро срещу корона кризата

Брюксел предлага амбициозен план за възстановяване. Битката предстои

20 въпросa: Петър Грудов

Сайтът за градска култура Boyscout навършва 10 години

Кино: "Фарът"

Самоизолацията като романтика, абсурд и лудост