🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Криптопазарите търсят стимул за нещо повече от повишение

Засега в сектора влияят основно фундаменталните фактори, типични за традиционните пазари - инфлация и лихви.

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Криптопазарът се покачва през последните дни, но е далеч от желаната еуфория и поскъпване
  • Има корелация между стойността на долара, цените на стоките и стойностите на криптовалутите.
  • Sоlana се възстановява забележително след спад с повече от 41% заради провала на FTX.

Изминалата година не беше първата, която донесе "криптозима". Биткойн отбеляза големи спадове в цената си и през 2014 г., когато падна с около 60%. През 2018 г. стойността му отново се срина за почти 18 месеца, но отново успя да се възстанови. Ethereum също следваше почти същия модел на резки спадове, последвани от рязко покачване от 2018 до 2020 г.

В края на миналата година и началото на тази дойде леко съживяване на криптопазара, което може да се обвърже и с корелацията му с пазара на акции, които поскъпват. Зад всичко обаче може да има и други причини, но най-видимите са тези, които вълнуват традиционните пазари - лихви, инфлация, рецесия.

Мнозина днес си задават въпроса, дали точно сега не е моментът да инвестират, за да хванат вълната на съживяване на сектора, ако изобщо може да говорим за такава. Според дългосрочните инвеститори, крипто все още има огромен потенциал за възстановяване и растеж. Особено, когато хората престанат да го приемат като спекулативен актив за бързи печалби и се фокусират върху способността му да бъде основна част от инфраструктурата на следващото десетилетие за развитие на интернет и нова платежна система.

Ще се върне ли криптоволатилността?

Според данни от Cointelegraph BTC/USD достига най-високата си стойност от 16 декември 2022 г., когато цената на BTC e 18300 долара, а след пореден спад тези дни се възстанови до 17400 долара. Устойчивостта на възходящия тренд обаче остава под въпрос, тъй като инвеститорите очакват коментари от Федералния резерв, които трябва да намекнат за бъдещата политика, включително размера на повишенията на лихвените проценти. Това става в серия изказвания тези дни.

Бъдещето на пазарите зависи и от данните за индекса на потребителските цени (инфлацията, CPI) за декември 2022 г., които ще излязат в четвъртък, а преобладаващото мнение, което трябва да бъде потвърдено е, че инфлацията в САЩ е достигнала своя връх.

Като цяло, крипто пазарът все още е значително надолу от най-високите си стойности за всички времена, но цената на Ether също реагира положително, като се покачи до близо 1-месечен връх на 9 януари. Въпреки печалбите, много трейдъри все още са нервни относно бъдещия ъпгрейд на Ethereum и потенциалното преобразуване на Grayscale Ether trust, което би позволило изтегляне на спот цена и евентуалното му въздействие върху пазара при голям обем на продажби.

С най-ниската волатилност на биткойн за годината, някои анализатори смятат, че цените скоро ще се увеличават, но междувременно ценовото действие на BTC остава в своя диапазон.

Анализатори и търговци залагат на CPI

Очаква се данните за инфлацията да подкрепя низходящия й тренд, но всякакви изненади могат да предизвикат допълнителна волатилност в крипто и рисковите активи. Според Cointelegraph, цифра по-малка от 7% е достатъчна, за да възникне такава реакция.

Индексът на щатския долар (DXY) достигна 7-месечно дъно

Индексът на щатския долар (DXY) наскоро достигна най-високите си нива от 2002 г. насам, но инерцията се охлади, падайки до седеммесечно дъно. В един перфектен свят инвеститорите биха гледали на оттеглянето на DXY като на причина за повишаване на настроенията към рискови активи като криптовалути.

Обикновено има корелация между стойността на долара, цените на стоките и криптовалутите. Исторически погледнато, цените на суровините са имали тенденция да падат, когато доларът се засили спрямо други основни валути, а когато стойността на долара отслабне, цените на суровините и дори криптото обикновено се повишават. Това е общо правило и корелацията не е перфектна, но често има значителна обратна зависимост във времето. След параболичен възходящ тренд през 2022 г., индексът на щатския долар сега започва да показва признаци на охлаждане.

Отдръпването на DXY веднага засили пазарното присъствие на биткойн и почти всички алткойни в топ 100. Исторически, охлаждането на DXY води до движение в обратна посока на биткойн. Като цяло, криптопазарите вероятно ще продължат да се движат с резки промени в цените си.

Solana обратно в играта

Solana имаше най-добрата първа седмица от всички топ двайсет монети тази година. SOL се възстанови забележително след спад с повече от 41% след провала на FTX. Криптовалутата беше фаворитът на Сам Банкман-Фрийд и може би заради част от съобщенията му беше наречен "убиецът на Ethereum". Текущата цена на SOL е малко над 16 долара, като през миналата седмица беше 12, а преди нова година, докато течаха събитията около FTX, цената падна до 8.30 долара, според данни от CoinGecko

Увеличението миналата седмица беше предизвикано от пускането на монетата BONK, алтернатива на SHIB, създадена от разработчиците на Solana с тема Shiba Inu. Bonk стана изключително популярна в Twitter, което накара много да спекулират, че ще повтори историята на Doge и SHIB и че листването на големи ексчейнджи, където да получи повече обем на търговия и следователно да повиши цената си и броя на холдърите си е следващата стъпка.

Все още няма коментари
Нов коментар