🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Януари се оказа най-силният за биткойн от десетилетие

Най-голямата криптовалута поскъпна с 40% само за месец, а при Ether печалбата е малко над 30%

Криптовалутите донесоха много по-висока доходност от акциите
Криптовалутите донесоха много по-висока доходност от акциите
Криптовалутите донесоха много по-висока доходност от акциите    ©  Shutterstock
Криптовалутите донесоха много по-висока доходност от акциите    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Очакванията за представянето на криптовалутите през следващите месеци са смесени
  • Bitcoin доминира по доходност над Ethereum, а причината очакванията за ъпгрейда Шанхай
  • По-спекулативните настроения към нови проекти и токени, отвличат част от вниманието от Ethereum към по-високорискови инвестиции

Криптовалутите завършиха катастрофалната 2022 г. през декември, месец, белязан от ниска волатилност и слабо движение на цените на крипто пазара. Въпреки това, януари беше изключително силен месец за криптото. Станахме свидетели на убедителни печалби, а инвеститорите тласкат цифровите активи нагоре, въпреки насрещния вятър в индустрията и спекулациите за предполагаем бичи капан и рецесия. В България годината започна с акцията срещу Nexo, докато пазарите продължават да следят драмата около срива на криптоборсата FTX и делата на Сам Банкман Фрийд. Което предизвика нови призиви за засилване на регулациите на криптопространството.

Биткойн, най-голямата дигитална валута в света по пазарна стойност, доближи 24 000 долара през януари, след като се покачи с малко над 40% досега през 2023 г., показват данните на CoinGecko. Това прави януари най-добрия от десетилетие насам за биткойна.

По-рано този месец анализ на Goldman Sachs определи BTC като най-добре представящия се актив досега тази година. Ether, втората по големина криптовалута по обща пазарна капитализация, достигна над 1660 долара на 21 януари, като се повиши с приблизително 32% за януари, разкриват допълнителни данни на Coindesk. Този ръст става факт след година, в която биткойн падна с над 60%, а общата стойност на пазарите на цифрова валута намаля с приблизително 66%, разкриват данни на CoinMarketCap.

Крипто пазарът се представя много по-добре и от индексите на фондовите борси - в САЩ S&P 500 се е повишил с 6.6% за януари, докато доминирания от технологичните акции Nasdaq 100 e нагоре с над 11%. Тук основния тласък идва от акцията на Tesla, която поскъпна с 60% за месеца, след добрия отчет за миналата година. Все пак цената й падна с 65% през 2022 г.

С поглед към следващите месеци, експертите очакват повече трудности за инвеститорите, тъй като нарастващите лихвени проценти продължават да натежават върху цените на рисковите активи. Що се отнася до това, което помогна за стимулирането на скорошната сила на пазарите на криптовалута, анализаторите идентифицират няколко взаимно съпътстващи се фактора.

Официалните прогнози за криптопазара за 2023 г

Още в края на декември, крипто борсата Bitbank предвиди, че цените на биткойните ще се възстановят до между 20 000 и 50 000 долара през втората половина на 2023 г., но само ако Федералният резерв може да спре повишаването на лихвените проценти до средата на 2023 г. и да започне да намалява лихвите до началото на 2024 г.

Standard Chartered пък предупреди инвеститорите, че криптозимата ще продължи и през 2023 г., което ще доведе до повече проблеми с ликвидността и фалити, както и до по-нататъшно влошаване на доверието на инвеститорите. Standard Chartered прогнозира, че цената на bitcoin може да падне с още 70% до около 5000 през 2023 г.

Oптимизъм и "Януарски ефект"

Затягането на паричната политика в САЩ не се прие добре през последната година, като Федералният резерв увеличи целевия диапазон по федералните фондове с 4.25 базисни пункта от март насам, според данни публикувани от Forbes. Ако Федералният резерв забави темпото на затягане на паричната политика или намали лихвите, това може да послужи като допълнителен благоприятен фактор за рисковите активи, включително криптовалути и акции, и очакванията на инвеститорите, че това забавяне ще се материализира, със сигурност се отразява на пазара.

Януарският ефект е феномен на финансовите пазари, изразяващ се в поскъпването на акциите и другите ценни книжа в началото на годината. Обикновено това се дължи на редица фактори, включително продажба на данъчни загуби от инвеститори, които се разделят с губещи позиции в края на годината, за да намалят данъчните си задължения. Често обаче има и увеличени покупки от индивидуални инвеститори, които може да са получили бонуси за края на годината.

Дефлационният етер се представя по-слабо от биткойн

Етерът (ETH) стана дефлационен преди две седмици, след като добиваните монети станаха по-малко от онези, които се изгарят заради спецификата на блокчейна на Ethereum - колкото повече транзакции има, толкова повече нови монети от наградите за ферифицирането им се изгарят. Което обаче не попречи на Ethereum да изостане от биткойн (BTC) по доходност през януари. Докато биткойнът е поскъпнал с близо 38% този месец, етерът е поскъпнал с 31%, показват данните на Coincecko. Съотношението етер-биткойн, или ETH/BTC, е на път да отчете своя втори пореден месечен спад.

Според инвеситорите, причината е позиционирането на трейдърите преди актуализацията на блокчейна на Ethereum за ъпгрейда Шанхай. До няколко месеца той ще даде възможност за изтегляне на заключен за стейкване до този момент етър и някои се притесняват, че огромна част от този изтеглен Ethereum ще бъде продаден веднага, което ще повлияе на цената негативно.

Въпреки това има и други, които смятат обратното-благодарение на възможността за теглене, eth ще привлече стейкъри, които са имали съображения до този момент. Шанхай се очаква през март и ще позволи тегленето на 17.2 милиона етер, заложени или депозирани в Beacon Chain от декември 2020 г насам с ограничение от 43200 ETH на ден. Наградите от стейкване до този момент, които са около 1 млн. ETH ще могат да бъдат изтеглени веднага.

След като Ethereum промени блокчейна си през миналата година от proof-of-work към proof-of-stake добивът му не става чрез копаене, а чрез договор за залог - стейкване, при коието се депозират етери, които се заключват, за да се верифицират транзакциите.

It takes time to unstake. pic.twitter.com/5iY4S3rMIz

- Jack Niewold 🫡 (@JackNiewold) January 26, 2023

"1 милионът незабавно изтеглен етер е по-голям проблем. Това се равнява на около 1% от свободно търгувания етер, с други думи, незаложен етер. За няколко минути целият депозит става изтеглен, което потенциално кара притежателите да бързат към борси, за да ликвидират етера веднага щом шлюзовете се отворят, натискайки цената надолу", пише Saxo Bank в публикация в блога на банката и добавя: "Това настроение относно предстоящия натиск върху продажбите вероятно само ще се засилва с наближаването на хард форка Шанхай"

Биткойн е врата към крипто

Предишните възходи на крипто пазара започваха с биткойн, които трасираше пътя към по-високи нива, а алтернативните криптовалути, включително етер, превъзхождаха лидера на пазара в по-късните етапи на възхода.

Историята изглежда се повтаря, като биткойните, миймкоийните и стабилните монети все още са предпочитани като вход към крипто пазара. "За повечето макроинвеститори, BTC е очевидната стъпка към криптопазара - най-ликвидната, най-широкообхватната криптовалута. Виждаме това в силното увеличение на спот обемите на BTC (докато спот обемите на ETH не са нараснали много )", казва Ноел Ачесън, автор на популярния бюлетин "Crypto Is Macro Now".

По-рисковите ъгли на криптопазара като игри и незаменими токени (NFT) изглежда също играят роля в забавянето на етер спрямо биткойн. Игровите токени като AXS и MANA спечелиха 80% и 110% този месец, докато APT и SOL са се повишили съответно с 380% и 140%, според данни на CoinGecko.

"Една от нашите теории към момента е, че спекулативното търсене се е завъртяло от ETH към по-рискови и по-нови монети като APT и SOL. Това отне част от натиска за покупки на ETH, въпреки че стана дефлационен", казва Матю Диб, главен инвестиционен директор в Astronaut Capital.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 3
    • + 1

    Втора статия колко хубави са биткойните. НЕКСО са развързали пак здраво кесията. Вчера американците щели да копат криптовалути с ток от атомнацентарала. Купувай народе криптовалути!

    Нередност?
Нов коментар