🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Опцията на дребния инвеститор

Индивидуалните трейдъри са причината за бума в обемите на опциите, но търговията с тях крие големи рискове

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Търговията с опции расте главоломно. Options Clearing Corporation (ОCC), най-голямата организация за клиринг на деривати в света, обяви, че през януари 2021 г. сделките с тях са над 828 хил. Това е исторически месечен рекорд, с близо две трети над обема от януари 2020 г. Една от основните причини за драстичния ръст в търговията с финансови опции е армията от малки инвеститори, която влезе на пазара през последната година. Делът им на този пазар надмина институционалните трейдъри, според OCC. Това е феноменът Robinhood, тъй като повечето от търговията се извършва именно в едноименния брокер, но в България (и Европа като цяло) Robinhood все още няма аналог и не предлага сметка, ако клиентът няма американска банкова сметка и ID. Как се получи така, че дребни и неопитни инвеститори се насочиха към един сложен и рисков инструмент. Краткият отговор е ниската им цена и тръпката от риска да се загуби известна сума, но при късмет да се спечели.

Право, но не и задължение

Финансовите опции спадат към дериватите. Те са актив, който дава правото (но не и задължението) на притежателя им да закупи (или продаде) определена стока, акция, индекс, фонд или друг актив, на предварително определена дата и цена. Тоест опцията е вид застраховка, че ще може да закупите (или продадете) определен актив в бъдеще на определената цена независимо от обстоятелствата. Например производител на петрол може да закупи опцията да продаде продукцията си след два месеца на 50 долара. Така, ако цената на петрола падне под 50 долара, производителят може да се възползва от опцията си и да гарантира печалбата си, а ако цената остане над 50 долара, опцията просто изтича, без да се активира. Финансовите опции могат да бъдат както дългосрочни, така и краткосрочни. Когато опцията дава право за покупка, се нарича call, а тази за продажба е put.

От древна Месопотамия до Чикаго и назад

Историята на опциите е свързана с икономическото развитие на човечеството. Някои историци посочват древна Месопотамия или Гърция като място на техния произход. Още тогава фермерите се застраховали срещу лош сезон и слаба реколта. Други посочват примера с Нидерландия и манията по лалетата, но началото на модерните опции идват с основаването на CBOE и OCC през 70-те години на XX в. Тъй като по това време на борсата в Чикаго, САЩ, търговията с фючърси бележи спад, CME (Chicago Mercantile Exchange) решава да създаде нова борса, на която ще могат да се търгуват и регулират деривати, свързани с борсовите стоки. Така, за да увеличи обема на търговия, CME формира Chicago Board Options Exchange и Options Clearing Corporation, които поставят официално началото на търговията с опции в САЩ.

Разни опции - разни идеали

Има няколко основни начина, по които могат да се търгуват опциите. Първо, опциите с право за закупуване на определен актив се наричат кол опции (call), а опциите за продажба се наричат пут (put). Цената на опцията се нарича премия, като често стойността на премиума е близо до разликата между страйк (договорената цена на опцията) и настоящата цена на актива. Стойността на call и put опциите е различна и зависи от срока на договора. Например премиумът на опция, която изтича скоро, е по-нисък от премиума на по-дългосрочна опция.

"Индивидуалните инвеститори могат да влияят на цените дори с малко капитал, когато пазарът се движи силно нагоре. Но не и при компаниите с голяма капитализация"

Цветослав Цачев, "Елана трейдинг"
Цветослав Цачев, "Елана трейдинг"

Опциите също така могат да бъдат "в парите" (in the money) и "извън парите" (out of the money). Aко например днес придобием опция за покупка на петрол на 50 долара при настояща цена на петрола от над 50 долара, опцията се води в парите и премиумът (цената) на опцията е по-висок. Ако закупим опция да закупим петрол на 55, а цената е под 55 долара към настоящ момент, опцията е извън парите и струва по-евтино. Опциите не са скъпи. Повечето струват между 1 и 5 долара. По принцип една опция дава възможността за закупуване на 100 акции от въпросния актив, ако сделката се осъществи. Затова покупката на 1 кол опция от 1 долар струва 100 долара.

Основната цел на опциите е да се използват за защита на съществуваща позиция в акция (или стока, индекс) срещу неблагоприятна волатилност. Най-простата и най-често използвана стратегия за търговия с опции е защитният пут (опцията да продадем акции на по-висока цена, за да защитим дълга позиция) и защитният кол (опцията да купим акции на по-ниска цена, за да защитим къса позиция). Този тип търговия се използва най-често от институционалните инвеститори, като по този начин хеджират позициите си и минимализират риска.

Въпреки че на пръв поглед изглеждат евтини, дребният търговец често е изкушен да поеме голямо количество от дериватите, което става чрез заемен капитал от своя брокер - т.нар. маржин. Ако пазарът обаче поеме в неправилната посока, това може да донесе големи загуби за търговеца и той дори да се окаже длъжник на своя посредник.

Въпреки че рискът при търговия с опции се ограничава до наличния капитал, това не означава, че такъв липсва. Волатилността на опциите е много по-голяма от волатилността на пазара, тъй като до голяма степен очакванията се променят от ден за ден.

"Растящите обеми на опциите от индивидуални инвеститори са интересен феномен, който оказва все по-голям натиск върху Уолстрийт. Те се натрупват и при приближаването на цената на акцията към нивото, където все повече опции излизат на печалба, брокерите, продали опциите, трябва да купуват акциите, за да си гарантират наличието на книжата при доставката. Или да се застраховат от загуби при поскъпването им. Така цената на акцията расте много бързо, поставяйки все повече опции в пари", казва пред "Капитал" Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на "Елана трейдинг".

Според него индивидуалните инвеститори могат да влияят на цените дори с малко капитал, когато пазарът се движи толкова силно нагоре. "Те правят големи печалби от компании с малка капитализация и значителни движения на цената на акциите. Но не винаги. В края на август миналата година например имаше точно такова покачване на акциите на водещите технологични компании. Те обаче се оказаха прекалено големи и много инвеститори загубиха платените премии, когато акциите паднаха", казва още Цачев.

Платформи с опции от България

Най-популярният пазар на опции е американският, а CBOE е най-голямата борса. В Европа малко брокери предлагат опции, тъй като ESMA (Европейски орган за ценни книжа и пазари) не гледа с много добро око на тях заради големия риск, особено когато е на ливъридж. По тази причина преди няколко години беше забранена търговия в ЕС с бинарни опции - с тях обикновено се залага на ценовите флуктуации на даден актив.

Елана трейдинг - Българският брокер предлага опции върху фючърсни контракти на метали (злато, сребро, мед), на земеделски суровини (какао, кафе, царевица, соя, пшеница, захар), на енергийни суровини като петрол и газ, на основни валутни двойки, европейски и американски борсови индекси и лихвени проценти. Подходяща за професионалисти. При валутните опции няма такси над определено количество, но под него са по 10 долара в посока. При опциите има зависимост от двойката и борсата. Инвестиционният посредник е и партньор на Saxo bank за България.

Saxo - Saxo предлага достъп до над 1.2 хил. борсово търгувани опции за акции, индекси, лихвени проценти, енергия, метали и други на над 20 борси в световен мащаб. Най-голям избор от опции. Подходяща за професионалисти.

Plus500 - Plus500 предлага опции само за някои германски акции, Facebook и петрол. Платформата обаче предлага търговия с договори за разлика (CFD), които крият огромен риск от загуба - както е посочено на сайта им - 76.4% от дребните клиенти губят пари.
Все още няма коментари
Нов коментар