🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Технологичните инвеститори отново ценят генерирането на печалби

С наближаването на края на ерата на евтините пари тази способност на компаниите отново е на мода

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Популярните хип-хоп изпълнители рядко се споменават в едно изречение с Уорън Бъфет или Бенджамин Греъм, когато стане въпрос за инвестиции. Но хитът на Wu-Tang Clan от 1994 г. "C.R.E.A.M." увековечи послание, с което всички инвеститори трябва да са запознати: Парите управляват всичко около мен (Cash Rules Everything Around Me).

През по-голямата част от бума на фондовите пазари след пандемията парите в брой и измерванията на корпоративното състояние, които са свързани с тях, не бяха на мода. Парите бяха евтини, почти безплатни, особено за технологичните компании. Инвеститорите се препъваха един през друг, за да финансират бързо развиващи се стартиращи фирми с неясни планове за постигане на рентабилност. Някои големи компании на борсата достигнаха абсурдни оценки по отношение на способността им да генерират пари.

Бърза промяна

Това се промени драстично през последните шест месеца. Тъй като лихвените проценти се повишиха, намалявайки настоящата стойност на бъдещите печалби, способността на компанията да създава парични потоци днес отново стана важно за инвеститорите. Това може би причинява най-голямото сътресение в технологиите, където много акции се оценяват на базата на растежа на печалбите им в бъдеще.

Добре известно е, че технологичните акции доведоха до скорошната разпродажба на пазарите. Но промяната е по-дълбока, както показва анализът на доходността спрямо средния свободен поток през 2019-2021 г. Този индикатор взема парите, които компанията генерира (след като се отчетат оперативните разходи и капиталовите инвестиции), и ги разделя на нейната пазарна капитализация, осигурявайки измерване на размера на нейните парични потоци спрямо пазарната стойност. Вземете глобални технологични фирми, които са на стойност над 1 млрд. долара в началото на 2020 г., и ги разделете на две групи: "зайци", чиито оценки изпреварват способността им да генерират пари, което води до доходност спрямо свободен паричен поток под средната стойност; и "костенурки", които генерират повече свободни парични потоци, но имат по-малка капитализация. Между края на 2019 г. и пика на американския индекс Nasdaq през ноември миналата година цената на акциите на средностатистическите "зайци" се е повишила с около 24%; докато при костенурките ръстът е 15%.

Компаниите за споделено пътуване ще са едни от най-потърпевшите.

Оттогава насам обаче зайците са паднали с около 22% в сравнение с едва 8% за костенурките. Като цяло за двата периода по-евтините костенурки са превъзхождали по-скъпите си връстници с около 6 процентни пункта.

Разделението между зайци и костенурки не е съвършено - въпреки че акциите на Tesla например спаднаха напоследък, компанията все още се справя грандиозно за целия период въпреки относително ниския си свободен паричен поток и високата капитализация. И все пак тенденцията е ясна и се простира отвъд технологиите. Американски борсово търгуван фонд, насочен към 100-те компании в индекса Russell 1000 с най-голям свободен паричен поток спрямо капитализацията, се е увеличил с около 8% тази година. Промяната към пазар на акции, фокусиран върху паричните средства, ще се почувства най-остро в технологиите именно защото там ексцесиите на предишния режим бяха най-очевидни.

Печелившите

Бенефициентите на новото предпочитание за генериране на пари включват хардуерни фирми като IBM и HP, чиито акции се повишиха от ноември. Те имат свободен паричен поток спрямо капитализацията от съответно 10% и 12% - далеч над средното от 3% за технологичните фирми по целия свят.

В сектора ще пострадат тези компании, за които генерирането на парични средства отдавна е проблем. Споделеното пътуване е отличен пример. Цените на акциите на американските Uber и Lyft, както и на базираната в Югоизточна Азия Grab са намалели с 40 - 60% от началото на годината. Uber, която регистрира отрицателен свободен паричен поток средно между 2019 и 2021 г., е заек според класификация на Economist. Миналия месец Дара Хосровшахи, нейният главен изпълнителен директор, сподели пред служителите си, че сега компанията ще се съсредоточи изцяло върху генерирането на положителен паричен поток.

Има и други области, в които подновеното внимание към парите може да създаде проблем по-специално за технологичните фирми. Разпространението на възнаграждението, което се изплаща в акции, е подобен казус. Плащането на служители в опции за акции не се регистрира в отчитането на паричните потоци по начина, по който би било конвенционалното заплащане, тъй като това е непаричен разход. Изследване, публикувано миналата година от банка Morgan Stanley, отбелязва, че средното изплащане на базата на акции на технологичните фирми в Russell 1000 е около 25% от паричния поток (преди капиталови инвестиции), повече от три пъти нивото за всеки друг сектор. Същият анализ установява, че безплатният паричен поток на Amazon би бил намален с почти една трета през 2020 г., ако компенсацията, базирана на акции, беше отчетена като паричен поток.

Тези видове отклонения могат да подтикнат инвеститорите да се опитват все повече да нарисуват по-точна картина на генерирането на пари. С нарастваща инфлация и без перспектива за незабавно връщане към ерата на лесните пари, парите в брой могат да започнат да управляват всичко около технологиите.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар