🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Накъде ще поемат фондовите пазари

След тежко полугодие борсите и икономиките навлизат в нова тежка фаза. Какво да очакваме до края на годината

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През последните месеци капиталовите пазари - от облигации, през акции до криптовалути, се сриват, а основната причина за това е промяната в политиката на централните банки, които започнаха повишение на лихвите в опит да овладеят инфлацията. Войната в Украйна, енергийната криза и нарушените доставки влошават още повече икономическата среда, а притесненията вече се насочват към рецесията. Обикновено краят на полугодието е време за оценки, но и за прогнози за това какво ще се случва до края на годината.

За първите 6 месеца акциите в САЩ, измерени през индекса S&P500, са загубили 22%, което е най-лошото им представяне от 1970 г. насам. Nаsdaq се е сринал с 30%, а в Европа процентът на спада е с по-скромните 17%. Най-внушително се е сринал биткойн - близо 60% за първите 6 месеца.

Напоследък се увеличават все повече притесненията от рецесия, а все повече индикатори дават сигнали, че тя може и да е близо - потребителските разходи и икономическата активност спадат, Германия реализира първия си месечен търговски дефицит от 1991 насам, цените на основни суровини започват да се понижават заради свито търсене. В същото време петролът е поскъпнал с около 40% за полугодие, газът и електричеството са на рекордни нива, което удря финансовите резултати на компаниите. През седмицата Централната банка на Англия предупреди, че може да има финансов шок, но все пак засега успокоението е, че има достатъчна ликвидност в системата.

Следващата седмица започва активният корпоративен сезон, в който компаниите ще публикуват отчетите си за второто тримесечие. Той ще даде и по-ясна картина за състоянието на бизнеса в САЩ и Европа, както и ще даде сигнали за това какво да очакваме за печалбите му на фона на влошената икономическа среда.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар