🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Възстановяване през тръни: Технологичните компании връщат позиции

След хиляди съкратени служители инвеститорите може би са доволни от инвестициите си в Big Teck

През март Google обяви Bard, разговорен генеративен чатбот, който трябва да бъде отговорът на подкрепения от Microsoft ChatGPT.
През март Google обяви Bard, разговорен генеративен чатбот, който трябва да бъде отговорът на подкрепения от Microsoft ChatGPT.
През март Google обяви Bard, разговорен генеративен чатбот, който трябва да бъде отговорът на подкрепения от Microsoft ChatGPT.    ©  Shutterstock
През март Google обяви Bard, разговорен генеративен чатбот, който трябва да бъде отговорът на подкрепения от Microsoft ChatGPT.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Технологичните компании нямат избор, освен да се изправят една срещу друга.
  • Google, Microsoft и Amazon ще мерят сили в сферата на AI.
  • Apple задълбочава партньорството с Goldman Sachs във финтеха.

Технологичните компании възвръщат част от позициите си, които загубиха през 2022 г. От началото на януари до края на април технологичният индекс Nasdaq 100 се покачва с повече 15%, докато при S&P ръстът е наполовина - около 8%. В центъра на вниманието на инвеститорите отново попадат обичайните заподозрени, така наречените FANG компании. Инвестициите в тях от началото на годината носят доста апетитна доходност, като Facebook е с близо 100% нагоре.

Джим Креймър, анализатор за CNBC, пръв споменава през 2013 г. термина, който обединява Facebook (вече Meta), Amazon, Netflix и Google (част от Alphabet). За последните десет години акронимът претърпя няколко промени. Инвеститорите включиха Apple и Microsoft. Други се насочиха към трети страни като Китай, където е популярен BAT, който включва Baidu, Alibaba и Tencent. Идеята в основата си остана непроменена: технологичният сектор е бъдещето, а за въпросните компании се смята, че имат определено предимство пред останалите.

Почти всеки инвеститор днес притежава под някаква форма част от видоизменения импровизиран индекс - FAANGM. Общата тежест на посочените компании в щатския индекс S&P 500 е над 20% - тройно повече в сравнение с 10 години по-рано, като пазарната им капитализация е близо 8.2 трлн. долара към края на април, след като достигна връх от близо 11 трлн. през ноември 2021 г. Причината за спада през последните месеци - с повишаването на лихвите, фирмите трябваше да се приспособят, оптимизирайки разходите си. В повечето случаи това означаваше драстичното съкращаване на персонал. За което сякаш и помогна изкуственият интелект - от IBM обявиха тази седмица, че изкуственият интелект може да замести 7800 позиции в техните бекофиси.

Избери си един

В начало технологичните компании, които днес са с капитализация в трилиони, оперираха в отделни сектори, но с разрастването си започнаха да си "пречат". Netflix завладя видеосъдържанието, но се появиха конкуренти като Disney и Apple. Целта на Netflix сега е пробив в рекламния бизнес, откъдето идват основно приходите на другите два технологични гиганта.

Единият- Facebook, претърпя особено тежка 2022 г., след като загуби над две трети от капитализацията си за няколко месеца. Компанията обаче се ориентира още през 2012 г. и 2014 г., когато придоби Instagram и WhatsApp срещу 1 и 19 млрд. долара респективно, които вече започват да монетизират, а днес работата й върху AI отново привлече инвеститорското внимание към нея.

Конкуренцията с Google, другият гигант в бизнеса с рекламите, става все по-свирепа. Според лидерите на Alphabet потребителите прекарват все повече време в Youtube, платформа за видеосподеляне, която Google придоби през 2006 г. за 1.65 млрд. долара.

Основаната от Джеф Безос Amazon все още е недостижим лидер в онлайн търговията, но сложната макроикономическа обстановка изкара на показ някои от рисковете, свързани с бизнес модела на компанията. Фурорът, който предизвикаха Chat-GPT и изкуственият интелект, пък предизвика сблъсък между всички посочени в съвсем друго измерение.

Данните за представянето на компаниите през първите три месеца на 2023 г. дават известен контекст за развитието на сблъсъка. Въпреки сравнително напрегнатата обстановка на борсите покрай фалитите на някои регионални американски банки клубът на трилионерите се представя сравнително добре от началото на годината (виж графиката). Финансово резултатите обаче не са толкова цветущи.

Нови надежди

Платформата за филми и сериали, Netflix, претърпя тежък спад през 2022 г., след като загуби повече от половината си капитализация. Компанията прибегна до драстични мерки, с които да удовлетвори инвеститорите, една от които е забраната за споделянето на пароли - ход, който предизвика известни критики. От началото на годината абонатите на услугите на компанията се увеличават с около 5% годишно до над 232 милиона души. Намаляването на цените за абонаментните услуги обаче оказва ефект върху оперативните маржини на компанията, които се свиват и според прогнозите на компанията ще продължат да се свиват през второто тримесечие.

"Индия е голямата награда", сподели пред инвеститорите Тед Сарандос, един от двамата изпълнителни директори на Netflix. Другият изпълнителен директор, Грег Питърс, обяви, че компанията ще навлезе в рекламния сектор. "Работим с рекламодателите, за да изпробваме нещата, и след това ще ги оставим да ни кажат какво работи и какво не", каза Питърс, като целта на начинанието са по-високите маржини на печалба. По-рано Microsoft обяви, че ще предостави нужната инфраструктура за рекламния бизнес на Netflix.

Помощ за инвеститорите

В метавселената няма нищо ново под слънцето. Meta обяви пореден ръст от потребителите във всички приложения, но, подобно на фалшивите акаунти в Twitter, под повърхността реалността може да е съвсем друга. Основателят Марк Зукърбърг потвърди отново, че няма да се откаже от намеренията си относно метавселената. Според него Meta разполага с достатъчно арсенал, за да бъде сред най-добрите и в изкуствения интелект. "Нашата работа за изграждане на бизнес съобщениятa като следващ стълб на нашия бизнес също напредва", добави Зукърбърг, намеквайки, че компанията започва да монетизира WhatsApp.

В основата на отчета бяха поредните съкращения, които компанията обяви през март - около 10 хил. души, като персоналът вече е около 77 хил. Сюзън Ли, финансов директор на компанията, обяви, че тя ще продължи да се фокусира върху ефективността. "Ще се фокусираме върху подпомагане на инвеститорите", каза Ли, преди да се поправи, че става въпрос за служителите.

Има печалба, няма печалба

За първите три месеца на 2023 г. Amazon отчита печалба, за разлика от предходната година. Върху приходи 127 млрд. долара нетната печалба от едва 3.2 млрд. долара и дори оперативната печалба от 4.8 млрд. продължава да изглежда твърде малко. Развитието на изкуствения интелект също представлява заплаха за виртуалните асистенти като Alexa, Siri и Bixby, които вече изглеждат като остаряла технология в очите на инвеститорите.

"ChatGPT е добър пример за приложение, отчита Анди Джаси, изпълнителен директор на Amazon. "Ние също ще създадем подобни приложения", посочи той пред анализаторите. Според Джаси обаче хардуерът - чиповете, които са нужни за поддържането и обучаването на подобни модели, може да се окаже в дефицит, а компанията разполага с вече изградена инфраструктура в лицето на AWS, която все още е огромно предимство.

AI срещу AI

През март Google обяви Bard, разговорен генеративен чатбот, който трябва да бъде отговорът на подкрепения от Microsoft ChatGPT. Приложението засега е достъпно само в избрани страни и все още не е ясно какви са плановете за монетизацията му, докато Microsoft вече вгражда способностите на изкуствения интелект в продуктовата си гама. "Oчакваме с нетърпение да продължим това пътуване в това, което е смяна на поколенията в най-голямата софтуерна категория - търсенето", директно заяви Сатя Надела, изпълнителен директор на Microsoft.

Въпреки леко забавяне в основния бизнес в търсачката приходите от реклама в Youtube се стабилизират, смята финансовият директор на Alphabet Филип Шиндлер. "Виждаме силно нарастване на съдържанието и времето, което потребителите прекарват на платформата. Монетизацията също се развива добре", посочва Шиндлер. Youtube смени изпълнителния си директор през март.

Последният елемент

Единствено Apple все още не е оповестила резултатите си за тримесечието. Компанията представи отчета си на 3 май, като очакванията на инвеститорите обикновено бяха насочени към продажбите на телефони, но Apple отдавна не зависи само от приходите от устройства. По време на конференцията на Goldman Sachs финансовият директор на банката се похвали, че задълбочават партньорството си с технологичния гигант за предоставянето на спестовни сметки за потребителите на компанията. Финтех секторът е само още едно поле, което може да се окаже твърде тясно за компаниите, които през последното деситилетие свикнаха да бъдат почти изцяло монополисти в сектора си. Все още не е ясно кой ще бъде победителят, ако има такъв изобщо.

Все още няма коментари
Нов коментар