🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Анализ | Агресивната Русия заплашва света, не само Украйна

Западът трябва да покаже, че негов враг е Владимир Путин, а не обикновените руснаци

Западът се нуждае от дългосрочна стратегия за една агресивна Русия, която далеч надминава помощта за Украйна
Западът се нуждае от дългосрочна стратегия за една агресивна Русия, която далеч надминава помощта за Украйна
Западът се нуждае от дългосрочна стратегия за една агресивна Русия, която далеч надминава помощта за Украйна    ©  Reuters
Западът се нуждае от дългосрочна стратегия за една агресивна Русия, която далеч надминава помощта за Украйна    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Като цар, на който иска да прилича, Владимир Путин ще бъде миропомазан за управник на Русия за още шест години. Изборите на 17 март бяха постановка. И при всички случаи това трябва да бъде предупредителен сигнал за Запада. Вместо да се разпадне, руският режим се оказа издръжлив. А амбициите на Путин представляват дългосрочна заплаха, която надскача границите на Украйна. Той може да посее допълнително напрежение в Африка и Близкия изток, да подкопае ООН и да постави ядрени оръжия в Космоса. Западът се нуждае от дългосрочна стратегия за една агресивна Русия, която далеч надминава помощта за Украйна. В момента той не разполага с такава. Също така трябва да покаже, че врагът е Путин, а не обикновените руснаци.

Мнозина на Запад се надяваха, че западните санкции и неуспехът на Путин в Украйна, включително безсмисленото пожертване на легиони млади руснаци, ще доведат режима му до колапс. Но той оцеля. Устойчивостта му има няколко основи. Руската икономика бе реорганизирана. Петролният износ заобикаля санкциите и е транспортиран до глобалния юг. Западни брандове като BMW и H&M са заменени от китайски и местни производители. В учебниците и медиите се разпространява наратив за национализъм и руска виктимизация. Недоволството у дома е задушено. Най-харизматичният политически противник на Путин - Алексей Навални, бе убит в наказателна колония през февруари. Засега Кремъл не среща трудности в контролирането на смелите, които скърбят за него.

С времето обаче режимът ще бъде изправен пред нова уязвимост. Натрупващият се ефект от това, че е отрязан от западните технологии, ще намали продуктивността, включително ще увеличи зависимостта от пиратски софтуер. Увеличаващото се разчитане на Китай може да се превърне в слабост. Милитаризирането на икономиката ще понижи жизнения стандарт. Населението ще се свие с около една десета в следващите две десетилетия. А с напредването на възрастта на 71-годишният Путин ще се разгори битка за наследяването му. Винаги е трудно да се предвиди кога един тиранин ще падне от власт. Но разумното предположение е, че руският президент ще се задържи с години.

Увеличаващото се разчитане на Китай може да се превърне в слабост.

По време на студената война Съветският съюз представляваше както военна, така и идеологическа заплаха за свободния свят. Западът успешно се справи с нея и след съветския колапс бяха приветствани демократичните и пазарните реформи. Но Путин, който дойде на власт през 1999 г., върна назад руската демокрация, отначало по-бавно, но после по-бързо, след като млади градски руснаци проведоха масови протести през 2010 г. Той обвинява Запада, че заплашва управлението му, и опитва да запази своя режим, като ограничава западното влияние и обединява руснаците срещу това, което представя като карикатура на САЩ и НАТО. Днес Русия има средна по размер икономика и е без кохерентна идеология, която да изнася. Все пак обаче представлява глобална заплаха. Непосредствената заплаха е победа над Украйна и след това атаки по съседни страни като Молдова и балтийските държави. Но там не свършват амбициите на Путин.

Ако вземем предвид новото или неконвенционалното оръжие, има информация, че Русия експериментира с поставянето на ядрени бойни глави в Космоса. Нейните дронове и кибервойни й позволяват да демонстрира сила извън границите си. Дезинформационната й индустрия разпространява лъжи и объркване. Тази зловредна комбинация дестабилизира страните в Сахел и насърчава деспотите в Сирия и Централна Африка. Може да повлияе и на някои от изборите в световен мащаб тази година. Мнозина в глобалния юг вярват в лъжовния наратив на Русия - че Путин спасява Украйна от нацизма, че НАТО е истинският агресор и че Западът иска да наложи своите декадентски социални норми над всички. Руската способност да саботира глобалните институции, установени след 1945 г., като например Съвета за сигурност на ООН, не трябва да бъде подценявана. Тя се е превърнала в непредвидим враг на либералния световен ред. Тя е като Северна Корея или Иран на стероиди, въоръжена с хиляди ядрени бойни глави.

Какво трябва да направи Западът? САЩ и Европа залагат на две стратегии - защита на Украйна и санкции. Въоръжаването и финансирането на украинската защита остава най-ефективния начин за възпиране на руската агресия, но западната готовност да продължава да го прави скандално намалява.

Същевременно санкциите се оказаха по-малко ефективни, отколкото се очакваше. Те могат да бъдат непродуктивни и извинение за избягването на трудни решения. Над 80% от света по отношение на населението и 40% по отношение на БВП не ги налага, което позволява на Русия да търгува свободно и да подкопава легитимността на рестрикциите. Ако Западът опита да използва вторични санкции, за да накара света да ги спазва, това може да доведе до решението на някои страни да изоставят водената от САЩ финансова система. В дългосрочен план най-приемливият път е по-скромен - поддържане на таргетираните санкции срещу свързани с Кремъл лица и гарантиране, че напредналите технологии, които в голямата си част са западни, са скъпи или невъзможни за сдобиване от страна на Москва.

Над 80% от света по отношение на населението и 40% по отношение на БВП не прилага санкции срещу Русия.

Това означава, че ефективната стратегия срещу Русия трябва да наблегне на други два стълба. Първият е военизирането с цел сдържане на руската агресия. В Европа слабостите са очевидни. Годишните разходи за отбрана са под 2% от БВП, а ако Доналд Тръмп се върне в Белия дом, американските ангажименти към НАТО може да спаднат. Европа трябва да харчи поне 3% от БВП за отбрана и да се подготви за един по-изолационистки настроен Вашингтон.

Освен това Западът трябва да приложи едно от най-силните си оръжия - универсалните либерални ценности. Именно те, както и доларът, спомогнаха за колапса на съветския режим, като изложиха на показ безчовечността на тоталитарната система. Западната дипломация трябва да се опита да се противопостави на руската дезинформация в глобалния юг. Също така трябва да се ангажира с руските граждани, вместо да ги третира като парий. Това означава да осветлява нарушенията на човешките права, да подкрепя дисидентите и да приветства руснаците, които решат да напуснат своята страна. Това означава да подкрепя силите на модернизацията, като насърчава притока на истински новини и информация в Русия. И това означава да гарантира, че ще има хуманитарни изключения от санкциите, например за медицински и образователни нужди. В краткосрочен план няма големи изгледи руският елит или обикновените граждани да свалят режима на Путин. Но в дългосрочен план Русия ще спре да бъде агресивна държава само ако нейното население поиска това.

2024, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 5
    • + 10

    Страх и паника тресе либералната кочина в Запада. Путин не пада от власт, руснаците „учудващо“ побеждават в Украйна, светът не застана зад англосаксонските крясъци за изолация на Русия. А Тръмп вече уверено чука на вратата. След като загубиха руснаците, Западът върнаха старата плоча, че те не са врага, а Путин. Нищо, че естонци и латвийци се опитват да правят етническа чистка и да изгонят руснаците, че току-виж им създали проблеми, а русофобията залива медиите отвсякъде. Затова руснаците показаха червен картон на Запада и си преизбраха Путин.

    Къде ще спре Путин? Дотам където има исторически руснаци. Половин Украйна, Приднестровието, Южна Осетия и Абхазия може би. Балтийските държави треперят, защото хем натискат своите руснаци, хем си дариха цялото им подарено от САЩ оръжие за Украйна. А Совалки гап е тесен и пътят до Хановер е дълъг. Но правилният въпрос е не къде ще спре Путин, а защо накараха Путин изобщо да тръгва? Отговорът може да намерите в началото на първия параграф на този коментар.

    А лъжите на Икономист са повече и от лъжите на Капитал. Но какво да се очаква от „побратими“ издания.

    Нередност?
  • 3
    tct19646882 avatar :-|
    tct19646882
    • - 4
    • + 7

    Ако приемем налудничавата теза, че Русия се е превърнала в заплаха за света, то именно Западът създаде това "чудовище" с дългогодишните си опити да изолира, унищожи и подчини Русия. И сега Западът бере плодовете на неадекватната си политика; може да се сърди само на себе си и да си извади поука.

    Нередност?
  • 4
    uyd24489240 avatar :-|
    Влад
    • + 4

    До коментар [#3] от "tct19646882":

    Той им го каза в интервюто с Карсон ама кой да го чуе.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 6

    До коментар [#2] от "kuranakyumura":

    Да, това е правилният въпрос: "защо накараха Путин изобщо да тръгва?" И защо, когато в Истанбул той предложи да спре, Западът го принуди да продължи? На 20-я ден от СВО тя щеше да е свършила, Украина да си е цяла с две автономни републики в състава и с половин милион още живи мъже.
    И сега Западът нямаше да открива, че руската ядрена триада не само я има, ами е и в кондиция; и че Америка и преди Тръмп започва да изоставя Европа сама да си се оправя с кашата, в която беше любезна да последва хегемона.
    А Европа приближава латентната си фаза...
    Мерцедес Бенц изкара Втората война във фатерланда, но вече разпродава всичко в Дойчланд, дори и централата си в Щутгарт, и се мести в...Китай.
    Кой ли ще загаси лампата на ЕС?

    Нередност?
  • 8
    freejustice avatar :-|
    freejustice
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#5] от "D-r D":

    Ама как може да си помислите, че господаря Путин може някой да го накара да направи нещо, което той не иска. Той тази война срещу Украйна и срещу гнилия Запад я обмисля още от разпадането на СССР. Та той е офицер от КГБ и такъв ще остане до края си.

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    Не сте ми интересен.
    Да ви повторя ли резултата от избора на почти 80 000 000 руски граждани: 87 (о с е м д е с е т и с е д е м) % за Путин и 4 (ч е т и р и)% за втория в класацията.
    А преди войната, през декември 2021 г, той изпрати проектодоговор за съвместната сигурност във Вашингтон. Янките тогава смятаха, че на Русия ѝ остават седмица-две преди имплозията и не му обърнаха внимание.
    Сбъркаха.
    За това сега се изтеглят от Европа и я оставят (както винаги са го правили с повярвалите им местни корумпирани от тях самите елити - последна справка: Афганистан) да се оправя сама на своя територия с победителите...

    Яловите опити на Европа да хвърля в пожара източноевропейците, пазейки бюргерите си, много скоро ще доведе отново до руски танкове на Дунав и пребоядисване от глава до пети на днешната родна евроатлантическа върхушка. Прсто си представете лаборанта с
    каскет и вдигнат юмрук на Орлов да посреща новите братушки...

    И това не е пророчество, а преразказ на вече случвало се.

    Нередност?
  • 10
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 1

    До коментар [#5] от "D-r D":

    А отговорът на правилния ти въпрос, Докторе, е, че Америка и сподвижниците й не си бяха направили добре сметката. Да, бяха много убедени, че Русия ще рухне след 2-3 седмици, когато й свършат пералните за разглобяване, десетината двойници на Путин се разбягат в Монголия и Татарстан, а руснаците започнат да правят митинги пред МакДоналдс с призиви за американски десант на Арбат...Ама не стана.
    Съвременният свят не е за глупаци. Т.е. глупаците ще трябва да платят за грешките си. Америка има това предимство, че може да хвърля в огъня чужди съчки. Както го прави в Украйна. И тъй като сме близо, допускам, че и наш горивен материал е подготвен от "съюзниците" ни.
    Как пък веднъж не случихме на съюзник в тежък момент!

    Нередност?
Нов коментар