🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Торстен Вайнелт: Гърция в момента не представлява реален риск за българските банки

Управляващият директор на Unicredit Research пред "Капитал"

Торстен Вайнелт    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил

Торстен Вайнелт е управляващ директор на анализаторското звено на Unicredit Group – Unicredit Research, както и главен икономист на базираната в Италия финансова група. От 2004 г. оглавява анализаторския екип на германската HypoVereinsbank (HVB), която година по-късно е придобита от Unicredit Group. Кариерата му във Vereinsbank започва през 1996 г. и преминава през различни анализаторски позиции. Има магистърски степени по икономика от университета в Кийл и по приложна икономика от френския унивесритет Paris-Dauphine, както и MBA степен от University of Chicago. Вайнелт е сертифициран финансов аналитик (CFA).

Европа на две скорости е фраза, която може и да звучи странно за ушите на неспециалистите, но която всеки студент по Европеистика знае наизуст. Напоследък обаче все по-често можете да я чуете и извън тесните академични кръгове. Възстановяването на икономиките в ЕС все по-отчетливо се случва именно по този начин – по-бързо за едни и доста по-умерено за други. Икономистите обаче обясняват, че това е напълно очаквано и нормално.

"Възстановяването на две скорости е неизбежно", коментира Торстен Вайнелт. Той е управляващ директор на анализаторското звено на Unicredit Group – Unicredit Research, и беше в България за среща с клиенти на банката, пред които представи прогнозите на групата за развитието на икономиките на страните от Източна Европа. Вайнелт обаче напомня и още нещо – това, че двускоростната Европа всъщност съвсем не е ново явление. "Това беше ситуацията и през последните 10 години - тогава държавите от периферията водеха, а ядрото изоставаше. През следващите 2-3 години ще наблюдаваме обратното – растежът в периферията ще изостава, докато страните от ядрото и най-вече Германия ще водят напред", посочва той. По думите му през следващите години държавите от периферията ще трябва да се откажат от разточителните разходи, да намалят бюджетните дефицити и намерят начин да възстановят конкурентоспособността си. Те са поставени в условията на паричен съюз и не могат да използват валутна обезценка. За да постигнат тези цели, ще им се наложи да намалят единичната цена на труда. "Това е доста болезнена, но необходима в дългосрочен план корекция за страните от еврозоната", твърди икономистът.

Разбира се, горещата тема е

Случващото се в Гърция

По време на разговора ни с Торстен Вайнелт дебатите по темата дали за страната ще е най-добре да обяви фалит или не продължават с пълна сила в Европа. Икономистът обаче подчертава, че обявяването на несъстоятелност и излизането от еврозоната не са възможно политическо решение. "Очакваме в следващите седмици ЕС и МВФ да постигнат споразумение с гръцките власти за следващия транш от подготвяния спасителен пакет, както и за разширяване на действащата програма с още 52.7 млрд. евро", посочва той. Това по думите му ще гарантира финансирането на Гърция до средата или края на 2013 г., когато ще влезе в сила новият Европейски стабилизационен механизъм (ЕSM), който ще наследи сега действащия (EFSF) и ще трябва да гарантира стабилността в еврозоната. Според икономистите от Unicredit Research едва след 2013 г. е по-вероятно да се стигне до някаква форма на преструктуриране на гръцкия дълг, и то в случай че страната успее да генерира първичен бюджетен излишък (без плащанията по вътрешен и външен дълг). Тогава вече могат да се обсъждат варианти за преструктуриране – било то чрез "репрофилиране", удължаване на срочността на кредитите, намаляване на купонните плащания или пък евентуално намаляване на размера на самия дълг, което икономистите обичат да наричат подстрижка (haircut). Вайнелт обяснява, че евентуално намаляване на гръцкия дълг сега би oтхлабило натиска за продължаване на структурните реформи пред правителството. "Трябва да се постигне по-голям напредък по отношение на преструктурирането на икономиката и повишаването на конкурентоспособността – било то чрез приватизация или чрез реформи в социалната сфера и трудовия пазар и, разбира се, чрез намаляване на разходите. Но всичко това трябва да се случи, преди да има смисъл от преструктурирането на дълга", изтъква той.

Не по-малко важно според него е и да се достигне до момента, в който гръцкото население осъзнае необходимостта да даде своя принос, като плаща данъците си, така че да се повишат приходите в бюджета. "Що се отнася до намаляването на разходите, засега се справят сравнително добре", смята Вайнелт. Положителна оценка според него заслужават и плановете за увеличаване на приходите от приватизация – Гърция обяви амбициозна приватизационна програма, от която се очаква да набере около 50 млрд. евро. "Могат да го направят. Разбира се, ако успеят да ускорят процеса, толкова по-добре", посочва той. По думите му обаче най-чувствителният проблем пред страната ще е да използва част от тези приходи за инвестиции в инфраструктура и образование, така че да се увеличи дългосрочният й потенциал.

Междувременно проблемите в Атина естествено неминуемо дават

Отражение върху София

Връзката не е изненадваща – както заради близките търговски отношения, така и заради факта, че около четвърт от банковата система в България е собственост на гръцки финансови институции. "Нека сме честни – със сигурност инвеститорите виждат България като малко по-уязвима в сравнение с други страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) заради експозицията й към Гърция", посочва икономистът. По данни на Unicredit Research около 13% от износа на България е към периферните страни от еврозоната (най-вече към Гърция) – дял, който надвишава над два пъти аналогичните експозиции на останалите държави от ЦИЕ. А тъй като очакванията на анализаторите са потребителското търсене в страните от периферията на паричния съюз да се забави, това неминуемо ще окаже влияние и върху ръста на износа в България, който понастоящем е основният двигател за растежа на икономиката.

По отношение на банковата система обаче Вайнелт е категоричен – кризата в Гърция в момента не представлява реален риск за българските кредитни институции. "Да го кажем така – да, имате експозиция към Гърция, но има и някои смекчаващи фактори", обяснява той. "Един от тях е съществуващият кредитен инструмент от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), който би могъл да се ползва от засегнати от кризата банки в България при евентуална нужда от ликвидност", посочва икономистът. Друг фактор по думите му е фактът, че българските банки са добре капитализирани в момента. Освен това, допълва той, винаги съществува и възможността при необходимост гръцките банки да продадат дяловете си на други, по-силни финансови институции в Европа.

Всичко това според него говори, че влиянието на случващото се в Гърция върху българската банкова система ще е относително ограничено. "Разбира се, ако се стигне до държавен фалит и свързаните с него проблеми в банковата система в Гърция, това би оказало много по-голямо влияние. Но както вече казах, не предвиждаме подобно развитие, със сигурност не и до 2013 г.", изтъква той. Що се отнася до периода след 2013 г., по думите му рискове биха се проявили при евентуално прекалено рано или неорганизирано преструктуриране на гръцкия дълг. Очакванията на анализаторите към момента обаче са точно за обратното, т.е. евентуалното преструктуриране да се случва организирано и контролирано.

Всъщност новото изостряне на кризата в Гърция е само единият от общо

Трите "черни лебеда"

с които според Вайнелт световната икономика се е сблъскала през 2011 г. Другите два са земетресението в Япония заедно с последвалата вълна цунами и аварията в АЕЦ "Фукушима", както и събитията в Близкия изток и Северна Африка. Един от най-очевидните ефекти е покачването на цените на суровините и по-висока инфлацията. "Ако цените на енергията се установят на определени равнища, това ще е положителна новина. Ако обаче кризата в Близкия изток и Северна Африка се пренесе към Саудитска Арабия и това доведе до сътресения при доставките, ефектите ще са негативни", обяснява Вайнелт. Положителен ефект върху цените на борсово търгуваните стоки може да има и покрай очакваното приключване на втория етап на американската програма за увеличение на ликвидността (т.нар. quаntitative easing, което на практика представлява печатане на пари от страна на Федералния резерв) в края на юни. Според икономиста вероятният ефект от това ще е задържане на цените на борсовите стоки, така че очакванията му са през втората половина на 2011 г. да не се наблюдават подобни резки увеличения, на каквито станахме свидетели до момента.

Установяването на по-устойчиви равнища на цените на храните и енергията логично би трябвало да доведе и до успокояване на общата инфлация, която в момента се движи предимно от тях. Вайнелт обаче подчертава, че за разлика от нея, т.нар. същинска инфлация (core inflation), която не отчита измененията в цените на храните и енергията, запазва относително стабилни равнища както в Източна, така и в Западна Европа. Това по думите му се дължи на липсата на натиск по линия на работните заплати, както и на факта, че вътрешното потребление в Европа все още не се възстановява с ускорени темпове. "Разбира се, следим инфлационната картина както на изток, така и на запад, но със сигурност ситуацията е много по-малко драматична, отколкото в страни, чиито икономики в момента функционират на или над пълния си капацитет, каквито са развиващите се пазари в Азия и в Латинска Америка", обяснява икономистът.

Типичен пример в случая е Китай, където осезаемият ръст на икономиката през последните години и свързаното с него покачване на инфлацията вече дават поводи за притеснение от

Прегряване

"Китайската икономика очевидно расте силно, инфлацията също се покачва и поради това наблюдаваме затягане на паричната политика от страна на китайските власти – както по линия на повишаване на лихвите, така и в посока повишаване на изискванията за резервите", посочва Вайнелт. Затова затаеният дъх, с който Европа (и най-вече Германия, чийто икономически растеж е тясно свързан с Китай) следи събитията на изток, не е изненада. "Китайското търсене е основният двигател на глобалния растеж от началото на кризата. Така че едно постепенно забавяне на китайската икономика, каквото може да се очаква до края на тази и началото на следващата година, ще се пренесе по подобен начин в Германия. Ще засегне и новите страни - членки на ЕС, които са основните производствени бази за германските експортни продукти", обяснява анализаторът. Според него е твърде вероятно в момента да наблюдаваме пика в инерцията за растеж и е нормално тази инерция да започне да се забавя, но със сигурност не се очаква рязко забавяне или срив в икономическата активност в Китай. "Сценарият, който наблюдаваме, е това, което наричаме меко приземяване или просто охлаждане, което да предотврати прегряване на икономиката. И свързаните с него ефекти ще са подобни в Германия и в Източна Европа", твърди той.

Прогнозата му конкретно за България е сходна – очаква ръстът на износа да се забави леко в бъдеще именно заради зависимостта на страната ни от растежа на Германия. "Ако погледнете цяла Източна Европа, вътрешното търсене към момента остава доста слабо", изтъква Вайнелт. По думите му с изключение на Турция, чиято икономика вече показва признаци на прегряване, останалите страни от региона на практика все още са под потенциала си. Възстановяването на вътрешното потребление и връщането на чуждестранните инвестиции според него е процес, който вече е в ход, но за момента се случва много, много плавно. По подобен начин стоят нещата и по отношение на банковото кредитиране, което също остава твърде слабо почти в целия регион. Добрата новина е, че в повечето страни, включително и в България, вече се наблюдават първите, макар и скромни сигнали за увеличаване на новоотпусканите кредити. "Това ще се подобри в течение на годината, особено в корпоративния сектор, за сметка на кредитирането за домакинствата – за него очакваме да се забави малко, както е и навсякъде другаде в Източна Европа", прогнозира икономистът.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    damianrm avatar :-P
    damianrm
    • - 15
    • + 10

    Фалит на Гърция може да доведе до фалит и на гръцки клонове в БГ. Клон на гръцка банка в БГ означава - собсвеник грък, регистриран в БГ. Който може да си нареди превод от 1 млд.$ към гръцката банка за да я спасява и после да няма пари в Бг бнаката ... Лошо решение, ама е като избор при потъващ кораб - дали да се удавиш или измръзнеш в студени води .

    Ще има тежки дни и въпрос на избор - в който само морала на собствениците ще е решаваш.

    Ама - гърци и морал ... който ги познава има да се смее на тово словосъчетание. Аз си изтеглих всички депозити от гръцките банки в БГ ...

    Нередност?
  • 2
    innlov avatar :-|
    innlov
    • - 1
    • + 8

    Би ли ми пояснил през коя разплащателна система ще наредиш превод от България към Гърция в подобни резмери и условия - примерно...
    Пък било то и с реално налично оперативни средства тук в България.
    Все пак до размера на разплащателния ресурс проблема никакъв, така че споко за депозитите.
    В ситуацията единствените най-непрецакани ще са кредитополучателите на гръцките банки... ;)

    Нередност?
  • 3
    birdman avatar :-|
    birdman
    • - 1
    • + 2

    Банки имащи 25% дял на пазара, които държат над 72млрд.евро от дълга на една фалирала държава , да кежш ,че няма риск за икономиката ти и за банковия ти сектор ... то това означава ,че хал-хабер си нямаш от финанси и икономика . Риск ВИНАГИ има !

    Нередност?
  • 4
    ivan_mitev57 avatar :-|
    Иван Митев
    • + 1

    Спасителна програма за Р. Гърция



    Сегашната европейска спасителна програма за Р. Гърция реално подпомага кредитори.

    Действителността при сходни операции е не "спасяването" на Р. Гърция и/или други страни, а на конкретни инвеститори, например немски и френски банки.

    Преструктурирането на техни лоши вземания от държави се прави така, че след време е възможно задълженията да се платят от европейския данъкоплатец.

    Истина е, че сегашната спасителна програма само реално помага на определени кредитори и не отстранява основната причина за достигнатото кризисно състояние.

    Кардиналният проблем е, че ръководството на Европейския съюз (ЕС) не осъзнава катастрофалната роля на съществуваща държавна финансова „Грешка на Джон Лоу”, заради която е налична криза, при която френските и германските банки са точно толкова жертви, колкото и останалите участници в стопанския живот.

    Днес ръководителите на ЕК съдействат за спасение на едни жертви за сметка на други.

    Лошото е, че дори да се спасят няколко банки, особено важната причина за сегашната нежелана ситуация продължава да е налична и кризата ще се развива.

    За спасение стопанството на ЕС от криза е необходимо прекратяване на съществуваща държавна финансова „Грешка на Джон Лоу”.


    „Грешка на Джон Лоу” означава – По инициатива на Джон Лоу създадена грешка – ползване на „Незлатни пари”, при запазен начин на държавно финансово управление от време със “Златни пари”.

    Нередност?
Нов коментар