🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Божков срещу Борисов - играта загрубя

Избягалият хазартен бос твърди, че за три години е дал на Борисов и Горанов 60 млн. лв.. Премиерът: "Oт Божков съм взел само една пура"

Васил Божков на среща при премиера Бойко Борисов когато още беше неформален собственик на "Левски"
Васил Божков на среща при премиера Бойко Борисов когато още беше неформален собственик на "Левски"
Васил Божков на среща при премиера Бойко Борисов когато още беше неформален собственик на "Левски"
Васил Божков на среща при премиера Бойко Борисов когато още беше неформален собственик на "Левски"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сериалът с контраатаката на Васил Божков срещу правителството и по-специално срещу финансовия министър Владислав Горанов и премиера Бойко Борисов продължи с нов епизод. В предишните доскорошният почти монополист в хазарта използваше предимно комикси и инфографики във facebook, за да разкаже своята версия за част от отношенията си с ГЕРБ през последните няколко години. Днес той изпрати до няколко политически партии и посолства копие от сигнала си до прокуратурата, в който обвинява трима представители на властта - премиера, финансовия министър и председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова, в това, че са злоупотребили със служебно положение, изнудвали са го и са получавали подкупи.

Сигналът на Божков беше публикуван от "Бивол". В него има и неизвестни досега на публиката моменти.

Стратегията на Васил Божков, който за пет години е спестил над половин милиард лева такси към държавата, до момента е сравнително ясна. С всичките си действия през последните седмици - твърденията, които споделя, и намеците, които прави, той се опитва да завлече заедно със себе си колкото е възможно по-високопоставени представители на властта. От правителството доскоро отказваха да коментират каквото и да е с аргумента, че това е част от защитата на обвинения в различни престъпления Божков. Това безспорно е така, но неговите твърдения са толкова сериозни, че липсата на отговор или каквато и да е адекватна реакция от властта поставя много въпросителни.

Част от информацията в сигнала на Божков може да бъде потвърдена по публични източници, но друга част от твърденията засега са по-скоро съмнителни. За трети - като например твърдението, че лично е предал на ГЕРБ 60 млн. лв. през последните три години, няма как да се потвърди от журналисти. Това е работа на прокуратурата.

Часове след като беше разпространен сигналът обаче, премиерът Бойко Борисов коментира за "Дневник": "Абсолютни измислици. Ето, казвам, дал съм ти на теб 100 млн. лева. Това означава ли нещо? Не съм взел нито един стотинка нито аз, нито партията от него. Заклевам се във внуците си и в живота си." По-късно пред БНТ той допълни: "Абе, как ще получим пари от Божков?! От Божков съм получавал само една пура. Беше дошъл в централата на ГЕРБ заедно с ръководството на bTV." Премиерът отказа да уточни какъв е бил поводът за срещата.

Какво ново научаваме от сигнала?

За пръв път Божков твърди, че от 2017 г. до края на 2019 г. е предал "директно на министър Владислав Горанов и на министър-председателя Бойко Борисов над 60 милиона лева по тяхно директно искане и разпореждане". И посочва, че е готов да даде на прокуратурата свидетелски показания, "подкрепени от веществени доказателства, включително документи, банкови извлечения, записи от охранителни камери, снимки и свидетелски показания".

Разбираме още, че през пролетта на 2018 г. Божков е получил предложение от италианската хазартна компания SISAL за закупуване на дялове от неговите хазартни дружества. Според сигнала точно в този момент Валери Симеонов предлага пълна забрана за реклама на лотарията, както и драстично ограничаване на възможностите за тяхната дистрибуция. Това е накарало италианския купувач да се откаже от намеренията си. Впоследствие Божков е бил извикан от Борисов, който след като "анализира ситуацията", разпорежда на хората в ГЕРБ да отложат проекта. Факт е, че инициативата на Симеонов за забрана на хазартната реклама първо получи принципната подкрепа на ГЕРБ и дори БСП, но след като предизвика остри реакции от всички, които разчитат на приходи от реклама, като спортни клубове и медии, ГЕРБ реши да поиска процедура по нотификация в Европейската комисия и темата оттече.

Божков твърди още, че е бил "призован" от Борисов да стане новият собственик на ПФК "Левски". Той казва, че е нямал такова желание и е предложил да стане генерален спонсор на отбора, но това не е прието. "Вследствие на сериозен натиск и множество заплахи към бизнеса си аз и моите партньори взехме решение да поемем собствеността на клуба", посочва той.

В сигнала се твърди, че друга голяма хазартна компания - чешката SAZKA Group, е проявила интерес към лотарията на Божков. "През м. септември 2019 г., ме посети в офиса ми в София главният акционер на SAZKA Group, г-н Карел Комарек. Споразумяхме се той да закупи 51% от моя хазартен бизнес, който по това време имаше пазарна оценка за над 1 милиард евро", посочва Божков, като след това допълва, че срещата и намеренията за продажба стават "достояние" на Горанов, Борисов и "тяхната група". Последва среща с финансовия министър, по време на която той казва на Божков, че трябва да прехвърли мажоритарните дялове от хазартните си дружества на посочен от Горанов субект.

Във версията на Божков историята продължава с назначената от Горанов проверка от АДФИ на Държавната комисия по хазарта, а група народни представители от НФСБ внася предложение лотария да може да се организира само от държавата, т.е. двете частни "Национална лотария" и "Лотария България" трябва да върнат лицензите си.

Дни по-късно според него министърът на финансите Горанов предлага законопроект, според който офлайн игрите започват да се облагат като онлайн хазарта. "На същия ден получих обаждане от министъра на финансите Горанов, с което той ме попита за окончателното ми решение за прехвърлянето на дяловете от компаниите ми. Отказах да прехвърля каквито и да било дялове", посочва Божков. След това според него следва прокурорската акция, обиските и последвалите арести на негови близки и партньори.

Кои факти са спорни

Не става ясно откъде властта разбира за преговорите на Божков с евентуалните чужди купувачи на бизнеса му. В отговор до "Капитал" от PR отдела на чешката компания не потвърдиха, че е имало споразумение за покупка на българският бизнес на Божков, а по-скоро говорят за отправена индикативна оферта, която не е била приета. "SAZKA Group следи десетки възможности за придобивания и сливания всяка година. През 2019 г. представихме ориентировъчна, необвързваща оферта за придобиване на мажоритарен дял от "Национална лотария" в България. Нашата необвързваща оферта не беше приета и преговорите бяха прекратени. Поради това SAZKA Group не влезе в обвързваща документация за придобиване и не можеше да извърши дю дилиджънс на продавача наред с други проверки в областта на регулацията и спазването й." Фирмата, която оперираше игрите с лотарийните билети, е "Ню геймс". Дружество със същото име "Национална лотария" има лицензи за други игри и онлайн залагания. Не е ясно дали чехите са имали интерес към двете компании. А ако се съди по предишни продажби на Божков, то той винаги е запазвал контролен пакет.

Проверката на АДФИ беше разпоредена от Горанов на 16 декември след сигнал от бившите съдружници на Божков - братята Боян и Цветомир Найденови. Дали техните медийни изяви са били използвани от властта, за да може тя да рекетира Божков - засега няма доказателства. По думите на изпълнителния директор на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) Георги Начев в рамките на същия месец декември Специализираната прокуратура е поискала финансовата инспекция да стане част от досъдебно производство. Въпросът е, ако през януари е имало опити за преговори между властта и Божков, защо още преди това се намесва и прокуратурата.

И от настоящия сигнал, и от фейсбук колажите и графиките, които публикува Божков, публиката остава с впечатление, че след приетото в края на 2014 г. предложение на Менда Стоянова за промяна в Закона за хазарта се дава възможност офлайн хазартните оператори да си избират каква такса да плащат и че всички могат да се облагат с 20% върху комисионните (т.е. върху разликата между получени залози и изплатени печалби на играчите). Схемата обаче е работела още по времето на кабинета "Орешарски". Две от хазартните дружества на Божков - "Евробет" и "Еврофутбол", са започнали да плащат по-изгодната такса още в началото на 2014 г. Това става ясно от отговори на Комисията по хазарта на запитване на "Капитал". От регулатора посочват, че дружеството "Еврофутбол" е внесло такса 15% върху оборота през януари 2014 г., а след това до края на годината е декларирало и плащало държавна такса в размер на 20% върху стойността на получени такси и комисиони. Втората е по-изгодна, защото облагаемата основа е много по-ниска. Информацията е на база подадени декларации от компанията. "Евробет" пък е плащало 15% върху оборота през януари и февруари 2014 г., а след това също е декларирало и внасяло 20% върху получени такси и комисиони.

Промените в закона, които прави ГЕРБ, влизат в сила от 1 януари 2015 г. С тях в текстовете само се добавят изпуснатите лотарии и бинго зали към чл. 30 ал. 3. Малката подробност е, че тогава червеният депутат Георги Кадиев предлага по-ясна дефиниция кои са игрите, за които се събират такси и комисионни и за които се дължи по-изгодната 20% такса, а именно, че това са покер турнири. Това негово предложение обаче не среща подкрепата на ГЕРБ в зала. т.е. може да е имало преговори между Борисов и Божков, но те са били за продължаване на схемата, която е била започната още при предходния кабинет на БСП и ДПС.

От твърденията на Божков сега не става ясно и защо не е сигнализирал прокуратурата още през 2017 г., когато му е поискана първата сума от поредицата от 60 млн. лв. Разказът днес прави и Божков съпричастен на престъплението - той е давал подкупи.

В сигнала се намеква, че Божков има и доказателства за предаването на парите и записи на телефонни разговори, в които са били обсъждани тези отношения. Това означава, че сериалът вероятно ще има още епизоди, в които хазартният бизнесмен ще се опитва да се представя не толкова като съучастник, а като жертва на случващото се през миналите години.

*Текстът е допълнен

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 9
    • + 6

    "Има доказателства, но не ги показва"

    Какъв е смисълът тогава?!?

    Нередност?
  • 2
    onx31664804 avatar :-|
    Solomon Bandaranaika
    • - 7
    • + 1

    Нема смисъл

    Нередност?
  • 3
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 10
    • + 4

    Това вече става скучно "аз знам ама няма да ви кажа". Айде поне нещо дребно и да прилича поне малко на доказателство.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 23

    След като прокуратурата от след назначаването на Гешев си позволява да разпространява „доказателства“ в медиите, защо обвиняем да не може по идентичен начин да се защитава?

    Пренебрежително наречената от властниците „защитна теза“ на Божков всъщност представлява директно, масирано и подкрепено с маркиране за наличие на доказателства обвинение в корупция, злоупотреба с власт, изнудване, търговия с власт, присвояване и още доста състави от НК срещу премиера, мин. на финансите, председателката на бюджетната комисия в НС, председателите на ДКХ и пр. длъжностни лица от висшите ешелони на държавата.
    Демонстрираното фриволно отношение от "#хунтата" към все по-детайлните му „комикси“ говори за абсолютна паника начело на държавата. Ония там изведнъж откриха, че и те са били записвани, следени, документирани и едно по едно свидетелствата излизат на бял свят.

    Да, каквито и намеци и факти да публикува Божков, властта няма да допусне съдебен процес срещу Бнего (както не допусна и такъв срещу значително по-миролюбивия Цветан Василев), мамейки се, че хората по села и паланки само се забавляват с комиксите и инфографиките, ако изобщо са им обърнали внимание, загрижени да свържат двата все по-раздалечаващи се края.

    Но прицелът на Божков е и другаде. Едва ли има посолство в София, чиито служители да не проучват задълбочено изнесените факти и периодично в грами до своето МВнР да не докладват за развоя на баталията.
    Защото елементарно е от публикации в медиите и сайтовете на държавните институции да се сравнят датите на събитията от Божковите „комикси“ с дати на съответните решения на ДКХ, дати на внасяне на законопроекти в НС, дати на спиране на законопроекти, кой как е гласувал в комисия и в пленарна зала, дати на изказвания на политици по медиите, дати на прехвърляне на АКЦИИ НА ПРИНОСИТЕЛ на Левски, т.е. реалният собственик, който винаги остава в сянка, ги дава ВРЕМЕННО на упълномощен държател. Както беше с Батков, с Русев, с оня от Тотото, с Божков/Попов, със Сираков...

    Нямам съмнение, че целта на Божков е да съсипе изнудвачите си, които в края на краищата от стръвна алчност заклаха златната си кокошка. Просто защото, като изключително прости хора, те направиха две уникални грешки: притиснаха в ъгъла човек, който, за да оцелее, от километър се вижда, че е готов да мине през море от кръв, и второ – оставиха го да им се изплъзне, вместо да го самоубият в ареста...

    Глупостта е Божие наказание.

    Апропо – като заговорих за глупост и за посолствата, та се сетих, че в едно-единствено посолство в София има командирована местна там някаква прокурорка - Ким, за да се бори с корупцията ни по високите етажи. Лично президентът Тръмп ни я изпрати.

    Голема борба пада на Козяк, нема що! Видимо целата амбасада е на амбразурата да пази оня „кучи син, ама наш кучи син“, както дипломатично се изрази преди години за начеващия премиер тогавашният ЮЕс амбасадор..

    Прогнилата от корупция БГ-камарила не бърка с нищо игрите нито на Америка, нито на ЕС. Напротив – колкото по-зависими, толкова са по-послушни. И в тоя ред на мисли надеждите за Освобождението няма да дойдат нито от Брюксел, нито от Вашингтон.

    Явно трябва да си прочетем отново „Септември“ на Гео Милев...

    Нередност?
  • 5
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • + 6

    До коментар [#1] от "olga_kokoshkina":

    Целта на Божков не е да се стигне до процес срещу Борисов. Това няма да стане по ред причини:

    - Първо, у нас няма Прокурор, който да повдигне такова обвинение
    - Второ, Божков ако изкара доказателства би инкриминирал и себе си

    Целта на Божков е, всъщност, медийно отмъщение. Шумът, който предизвиква не е средство, а е крайната му цел. И, трябва да му се признае, я постига.

    Друг е въпросът дали това ще навреди трайно на Борисов.

    Записат за Мишо Бирата беше, всъщност, много по-силно доказателство срещу Борисов от всичко, което до тук е показал Божков. И всички знаем до какво доведе - до абсолютно нищо. Както по отношение на наказателно производство, така и в политическо отношение. Борисов като политик просто е тефлонов. Това не е уникално - и на Запад има такива. Тръмп е такъв. Колкото и да се само-инкриминира (и да се опитват да го инкриминират) накрая пак излиза сух. Борис Джонсън също е такъв.

    Така, че и тази медийна кампания ще отшуми безследно както навремето отшумяха "разкритията" на Цветан Василев.

    Нередност?
  • 6
    xte29566872 avatar :-|
    xte29566872
    • - 1
    • + 3

    Боце ще е тефлонов, докато рипа по свирката на задокеанците. А колкото по-омацан е, толкова повече ще се старае в ръченицата. Все пак има предел на поносимостта с окалването. И Нориега беше хранено куче, пък умря в щатски затвор. И Порошенко се тачеха с Байдън, ама палачинката се обърна.

    Нередност?
  • 7
    bobyys avatar :-|
    Димитър Мачев
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#5] от "Николов":

    Обвиненията се мултиплицират приятелю, колкото и да е добър Винету с ласото, две фундаментални висши образования все пак са нещо в повече... На единият му откраднаха картините, на другият артефактите, нещо което много боли и иска възмездие, парите са на втори план и идва часът на възмездието.

    Нередност?
  • 8
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#7] от "Димитър Мачев":

    От тоя храст заяк няма да излезе.

    Не мисля, че Божков може да покаже нещо по-инкриминиращо от записа за Мишо Бирата (който, всъщност, си беше червен картон ама и тогава на Баце му се размина). Ако Божков имаше такова асо спатия до сега да беше го изиграл.

    Като добър картоиграч Божков се стреми да изиграе максимално добре неособено силните карти, които има. И, както писах, успява.

    Но и това ще е до време. Дългосорочното решение ще е като при Цветан Василев (който също плашеше с разкрития) - пенсиониране в чужбина.

    Нередност?
Нов коментар