🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: България официално ще спре Македония за ЕС, темата с чекмеджетата на Борисов изплува пак

И още: Депутатите одобриха доброволна казарма, КРИБ отговори на Бобокови с нападки, ЕС и САЩ не признават Лукашенко

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В иначе спокоен откъм политически страсти и говорене ден доста неочаквано премиерът Бойко Борисов събуди темата за снимките с пачки пари в нощното си шкафче. Това стана по време на поредната му джип обиколка (този път брандирана като инспекция на строежа на магистрала "Хемус"), в отговор на журналистически въпрос дали може да има възстановяване на диалога с президентството. От призива на Румен Радев за оставка на кабинета полетът на мисълта на Борисов стигна до това, че снимките са нащракани в негово отсъствие от една "много прекрасна госпожа", пратена от "неговите хора, най-близкото му обкръжение". "Направиха го по перфектен начин. Шапка им свалям. Години наред са се готвели за това. Като ченгеджийска операция я направиха фантастично", не спести похвалите си премиерът.

Същевременно не точно в отговор, а по-скоро в паралелно изказване при посещението си на авиобазата в Граф Игнатиево президентът повдигна същата тема: "Не може хората с пълни шкафчета да канят тези с празни шкафчета на диалог", заяви той на събитието, посетено и от американския посланик Херо Мустафа. Във вторник вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов обяви, че е нужен диалог между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев за съставяне на експертен кабинет, който да довърши мандата, като изход от кризата. За такъв по-рано се обяви и ДПС, която понастоящем официално е заявила, че иска оставките и на Борисов, и на Радев, и на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Премиерът коментира и тази тема, като каза, че експертен кабинет устройва ГЕРБ най-много, но не е правилно.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

България официално ще спре Македония за ЕС

"България ще каже, че не е дошло време за насрочване на дата за първата междуправителствена конференция между Северна Македония и ЕС", заяви пред телевизия "Европа" вицепремиерът Красимир Каракачанов, като уточни, че говори от името на цялото правителство. Това означава, че България официално ще блокира напредъка на западната си съседка заради заявените по-рано претенции към македонския език и история.

Това се случва в много ключов момент за региона, когато има сериозен натиск за намаляване на руското влияние в бивша Югославия. Позицията на българското правителство обаче действа точно в обратната посока и рискува да постави България в сериозна изолация в ЕС. (Повече четете в утрешния брой на "Капитал".)

КРИБ отговори на напускането на Бобокови

"При започване на досъдебно производство срещу член на КРИБ организацията не взима становище до произнасяне на присъда на последна инстанция, независимо от това за колко важен се възприема този член", заявиха от бизнес организацията в отговор на вчерашните обвинения на Пламен Бобоков, че тя е "овладяна" и вече не е "гласът на българския бизнес". Контролираните от него и брат му Атанас компании "Монбат" и "Приста ойл" вчера обявиха, че напускат КРИБ, която не им оказа никаква подкрепа при акциите на прокуратурата срещу тях. В председателстваната от Кирил Домусчиев конфедерация видяха атака срещу КРИБ, която "ще продължи да гони търговците от храма, няма да допуска търговия с влияние от нейно име, злоупотреби с монополни цени на електрическа енергия, монопол над складовете за горива и оттам - монополни цени по бензиностанциите". Самото напускане на Бобокови е описано като "театрално-водевилно", а като компенсация се съобщава, че в същия ден са приети 37 нови члена на организацията. "КРИБ не е организация за тези, които тровят природата и хората", пише още в позицията, което резонира с все още непотвърдените от съд обвинения на прокуратурата спрямо Бобокови.

Депутатите одобриха доброволната казарма

Парламентът одобри на първо четене възможност за срочна служба в доброволния резерв за граждани до 40 години. Става въпрос за военна служба за шест месеца, за която доброволците ще получават възнаграждение, здравно и социално осигуряване. Предвижда се през шестмесечна подготовка да преминават по 300 души на полугодие. Според разчетите разходите на година ще бъдат над 8.3 млн. лв. Промените са по предложение на военния министър Каракачанов, за да се преодолеел недостигът на кадри за армията. Към момента свободните места за военни са над 5 хил. При гласуването днес БСП се въздържа, а останалите партии подкрепиха промените, като се очаква те да минат и на второ четене.

ЕС и САЩ не признават Лукашенко за президент на Беларус

ЕС и САЩ не признават Александър Лукашенко за президент на Беларус, обявиха от Брюксел и Вашингтон, след като той положи клетва за шести мандат. "Президентските избори в Беларус не бяха нито свободни, нито честни. ЕС не признава фалшифицираните им резултати. Така че т.нар. встъпване в длъжност на 23 септември 2020 г. и новият мандат, който Александър Лукашенко твърди, че има, нямат никаква демократична легитимност", се казва в изявление на върховния представител на ЕС за външните работи Жозеп Борел от името на 27-те държави. В нея той настоява за нови избори под мониторинга на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Държавният департамент на САЩ също смята, че изборите не са били свободни и честни, като резултатите са били фалшифицирани.

Датата на церемонията беше пазена в тайна до последно, броят на гостите ограничен, а кортежът на Лукашенко е преминал през Минск при засилени мерки за сигурност. Присъствали са едва няколкостотин гости, а събитието дори не е излъчвано по телевизията.

Нощният транспорт и автобус 306 в София се закриват

Столичният общински съвет прие с 33 гласа "за" (от ГЕРБ и ВМРО), 22 "против" (от Борис Бонев, "Демократична България" и БСП) и 7 "въздържали се" спорното решение за спиране на нощния градски транспорт и на автобус №306 от СУ до "Младост 2". Освен това общината ще раздели на две линия 21/22 до селата Войнеговци и Подгумер, която се обслужва от свързаната с бившата групировка ВИС "МТК Гроуп", с което фирмата ще получава допълнителни средства, които според изчисленията на Борис Бонев ще са 600 хил. лв годишно. Беше решено още да се върне старият маршрут на тролей №7 през "Петте кьошета" до "Люлин", да има нов маршрут на тролейбус №8, който да свързва "Манастирски ливади" със Сточна гара, както и да се създаде нова тролейбусна линия номер №3, която ще припокрива с маршрута си тролей №5 от депо "Надежда" до локалното платно на Цариградско шосе. Автобусите №63 и №66 до Витоша пък вече ще работят целогодишно.

Тръмп намекна, че няма да има мирна смяна на властта, ако загуби изборите

Американският президент Доналд Тръмп намекна, че няма да позволи мирна смяна на властта, ако според бюлетините неговият опонент Джо Байдън спечели изборите през ноември. "Ще видим какво ще стане", каза той в отговор на въпрос по време на пресконференция в Белия дом. "Знаете, че аз се оплаквам много силно от бюлетините и бюлетините са истинско бедствие." От месеци Тръмп критикува законността на гласуването по пощата, което се предлага като опция в редица щати в опит да се ограничи струпването на много хора на едно място. Според него гласуването по пощата е по-податливо на злоупотреби, отколкото това на място в избирателна секция. Адвокати, представляващи кампанията на Тръмп, оспорват гласуването по пощата в няколко щата. Според последните социологически проучвания Тръмп изостава от Байдън както на национално ниво, така и в някои ключови щати.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Двама убити полицаи по време на антирасистки протести в САЩ

Двама полицаи бяха застреляни по време на протести в САЩ, избухнали заради решението да не се повдига обвинение на полицаите, отговорни за убийството на Бреона Тейлър. 26-годишната чернокожа служителка в болница бе застреляна с шест куршума в дома си на 13 март от униформени служители, нахлули в дома й при спецакция - тежковъоръжени и без да се легитимират. Бреона Тейлър е разстреляна, след като приятелят й стрелял по нахлулите мъже. Впоследствие се оказа, че полицаите са объркали къщата. Главният прокурор заяви, че действията на служителите са били оправдани, тъй като един от тях е уцелен от изстрел от приятеля на Бреона Тейлър.

КОРОНАНОВИНИ

Новорегистрираните случаи на коронавирус за сряда са 160 при направени 3526 теста. Така делът на положителните случаи е около 4.5%, което е повече от средната стойност за последните 7 дни - 3.5%. Смъртните случаи, свързани с COVID-19, за изминалото денонощие са 12 - това е близо една трета от общия брой починали за цялата минала седмица. В болници са настанени 726 заболели, от които 29 са в интензивни отделения. Системата отчита като 119 оздравели вчера.

Здравният министър Костадин Ангелов потвърди по запитване на депутати, че те могат да не носят маски по време на пленарните заседания. Според него задължението за лични предпазни средства на закрито важи за обществени места, а в парламента това били общодостъпните зони или местата, където се обслужват граждани. Предишната зала на парламента беше обявена за високорискова заради малката дистанция между депутатите. През юни столичното РЗИ дори глоби няколко депутати за неносене на маска в залата.

Не се предвижда затягане на противоепидемичните мерки в училищата. Ще останат тези мерки, които и сега, каза днес здравният министър проф. Костадин Ангелов пред журналисти. "В момента случаите на заболели в училищата са внесени отвън. Нямаме разпространение вътре", смята той.

Между 5 и 7 хиляди учители в София ще бъдат изследвани за антитела срещу коронавирус, каза днес директорът на столичната регионална здравна инспекция доктор Данчо Пенчев. Той обяви, че до момента са изследвани 300-400 учители. Очакванията са изследванията да приключат в края на октомври.

Властите в испанската автономна област Мадрид поискаха спешна помощ, за да наемат стотици лекари от чужбина и да засилят полицейското присъствие, докато в същото време обмислят дали да не включат в обхвата на частичната карантина заради коронавируса и още райони. Регионът е най-засегнат в Испания от втората вълна, а придвижването във и между някои райони на територията му, които са с общо население от около 850 000 души, беше ограничено. В понеделник регионалното правителство поиска армията да помогне за удържането на карантината на някои по-бедни райони, където избухнаха протести.

Словакия отчита два дни с рекорден брой новозаразени с COVID-19 за денонощие от началото на пандемията, показват данните на местното министерство на здравеопазването - 338 вчера и 360 днес. Страната е с един от най-ниските коефициенти на смъртност от новия коронавирус в Европа, но този месец броят на новооткритите инфекции тръгна рязко нагоре, подобно на други държави на континента. Към днешна дата общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 в Словакия е 7269, от които към момента активни са 3610, оздравелите са 3978, а жертвите - 41.

Френското правителство обяви нови мерки за борба с пандемията, вкл. пълно затваряне на барове и ресторанти в Марсилия. "Ситуацията продължава да се влошава, което налага да вземем допълнителни мерки", каза здравният министър Оливие Веран. В 11 областни града, сред които Париж и Лил, бяха забранени масови прояви с участието на над 1000 души, като тази мярка ще засегне и турнира по тенис "Ролан Гарос". Заведенията пък ще работят до 22 часа.

Чехия ограничи работното време на питейните заведения и ресторантите до 22.00 часа заради продължаващото увеличение на случаите на коронавирус. "Под въздействието на алкохола контактите стават много по-чести и не се спазват елементарни правила", каза новият министър на здравеопазването на Роман Примула. Предшественикът му подаде оставка заради ръста на случаите в страната.

След Виена Белгия поставя в червената листа за пътувания и още две австрийски провинции - Тирол и Форарлберг. От утре граждани от Белгия няма да имат право да пътуват и натам, а завръщащите се оттам са задължени да направят тест за коронавирус и да пазят карантина.

Нюйоркската операта "Метрополитън" анулира целия сезон 2020/21 г. заради пандемията. По думите на главния й мениджър Питър Гелб това заедно с анулирането на последните осем седмици от сезон 2019/20 г. ще доведе до пропуснати ползи в размер на 154 млн. долара. "Бродуей" все още планира официално да поднови спектаклите си в началото на 2021 г., съобщава AFP.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 4

    Колкото по-скоро консилиум на психиатри го въдвори в "Св.Наум" на 4-ти км, в Курило, в Раднево или на друго спецмясто за обгрижване на хора в друга реалност, толкова по-скоро властовата епопея ще се разреши.

    Моля те, проф Гълъбова, направи го за родината...

    Нередност?
  • 2
    nikolay_milenkov avatar :-@
    Николай Миленков
    • + 3

    Добре бе и ква е сега тая простотия с македонците? Че и те се правят на луди правят се, ама заслужава ли си за глупости да си създаваме лошо име?

    Нередност?
  • 4
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 3
    • + 1

    Много добре, че спираме Северозападна Македония от ЕС. Както си промениха националния стадион и магистралата, така ще си сменят и съдържанието на учебниците по история.

    Не държа да си признават за езика - важното е там да израстнат поколения, които не мразят България.

    Нередност?
Нов коментар