🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: България може да купи още изтребители, депутати от БСП се отцепват

И още: Октомври започва ремонт на магистрала "Тракия" до Чирпан, Макрон обеща подкрепа за опозицията в Беларус

   ©  Цветелина Белутова

Близо шест месеца ни делят от редовните парламентарни избори, но въпреки това подготовката за тях като че ли върви с пълна пара. И днес премиерът Борисов се фокусира върху укрепването на поразклатената си власт - както във вътрешнополитически, така и в международен план. Акцентът в бюджета за 2021 г. ще бъдат малките населени места, обяви той по време на среща с 9-имата нови кмета на ГЕРБ, които бяха избрани на провелите се в неделя частични местни избори. "За големите градове дадохме милиарди. Но в малките населени места също живеят много хора, има много деца. Където няма детски градини, където няма училища - ще построим", зарече се премиерът. Същият ден на среща с американския посланик Херо Мустафа и представители на оръжейния гигант Lockheed Martin пък Борисов се зарече приоритет да е купуването на още военно оборудване за милиарди.

В редиците на опозицията също има политически турбуленции в очакване на бъдещия парламентарен вот. Само два дни след конгреса на БСП, който преизбра лидера Корнелия Нинова, шест депутати от червената партия се отцепиха от групата й в Народното събрание.

В международен план пък всички погледи продължават са вперени с тревога в набиращия сила военен конфликт между Армения и Азербайджан за контрола над окупираната област Нагорни Карабах. Допълнително напрежение вкара изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че страната му е готова да подкрепи Азербайджан "както на масата за преговори, така и на бойното поле".

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Шестима депутати напускат парламентарната група на левицата

Само два дни след Конгреса на БСП шестима депутати от парламентарната група на левицата, водени от Красимир Янков и Валери Жаблянов напуснаха групата и се разграничиха от Корнелия Нинова. В групата са и депутатите Николай Иванов, Георги Андреев, Лало Кирилов и Димитър Стоянов, смятани за приближени на Янков, като шестимата ще завършат мандатите си като независими депутати. Говорейки в множествено число, Янков заяви, че групата напуска и парламентарната група, и самата партия, но Жаблянов заяви, че остава член на БСП. Янков и Жаблянов бяха опоненти на Нинова в прекия избор на председател, а по време на Конгреса на партията не бяха преизбрани в Националния съвет на партията.

България проучва опциите за купуване на още F-16

Военното министерство е изпратило писма-заявки до САЩ, с които проучва възможностите за придобиване на още 8 изтребителя F-16 Block 70, стана ясно днес след среща между премиера Бойко Борисов, посланика на САЩ у нас Херо Мустафа и представители на американския оръжеен гигант Lochheed Martin. По принцип за закупуването им се говори още в проекта за инвестиционен разход от 2018 г., с който бяха отпуснати средства в размер около 2.2 млрд. лв. за първата партида бойни самолети, но това трябваше да стане след чак завършването на първата фаза от проекта т.е. най-рано след 2024 г. Освен още F-16 правителството ще преговаря с Lockheed Martin за евентуалното закупуване на нови трикоординатни радари, за поддръжка на Оперативния център за въздушен суверенитет и за придобиване на "друго високотехнологично оборудване".

Ремонтът на "Тракия" между Стара Загора и Чирпан започва през октомври

Това обяви пред БНТ Иван Досев, член на УС на пътната агенция. Ремонтът само на едното платно ще струва 90 млн. лв., а изпълнител без състезание ще е държавната компания "Автомагистрали", която отговаря за поддържането и на този участък. Трасето е дълго 52 км и е в изключително лошо състояние. Сега планът е да се ремонтира на по-малки участъци, като не е ясен крайният срок, който агенцията си е поставила за приключването на трасето.

Макрон обеща помощ на опозицията за разрешаване на кризата в Беларус

Френският президент Еманюел Макрон обеща на беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска помощ за посредничество с беларуските власти. Той се срещна с Тихановска във Вилнюс и отбеляза, че за решаването на кризата в Беларус разчита на посредничеството на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Беларуската опозиционерка каза, че френският президент й е обещал да направи всичко по силите си, за да допринесе за посредничеството при решаването на политическата криза и за освобождаването на всички политически затворници в страната. Това е най-важната среща на Тихановска след президентските избори в Беларус на 9 август, които тя обяви, че е спечелила. Тихановска вече се срещна с външните министри на държавите членки на ЕС и с президентите на Полша и Литва - две от съседните на Беларус европейски страни, които подкрепят опозиционното движение срещу президента Александър Лукашенко, който е на власт от 26 години.

КОРОНАНОВИНИ

216 са новопотвърдените случаи на COVID-19 за последното денонощие. Положителни са 6.5% от направените за периода 3302 PCR теста. Общият брой на установените случаи на коронавирусна инфекция от началото на епидемията е 20 271, от които активни към момента са 5125. В лечебни заведения са настанени 780 пациенти, 42 от тях са в интензивни отделения. Оздравелите са общо 14 339, като за последното денонощие броят им нараства със 163. Смъртните случаи са общо 807 и 11 за изминалите 24 часа.

При две последователни седмици с по около 1500 новозаразени може отново да бъдат въведени по-строги ограничителни мерки, стана ясно от думите на директора на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб (НОЩ) за борба с коронавируса Тодор Кантарджиев. Пред "Нова тв" той коментира, че на национално ниво по-крайни действия (но без да уточнява какви) може да бъдат предприети само ако заболелите за последните 14 дни са повече от 25 души на 100 хил. Иначе, решенията за въвеждане на по-строги мерки ще се вземат не централно, а от регионалните здравни инспекции.

Към момента управляващите не предвиждат затягане на противоепидемичните мерки, затваряне на училища или изграждане на КПП-та, заяви пред bTV министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, като посочи, че ситуацията е под контрол и няма здравна криза. "В настоящия момент повишаването на болните не е проблем, за да се направи заключение, трябва да минат две седмици", каза още той. Ангелов обяви още, че брифингите на НОЩ ще бъдат всеки четвъртък от 10 или 10.30 часа, като ще ги води министърът на здравеопазването, а директорът на националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски ще го сменя, когато се налага.

Капацитетът от болнични легла за заразените с COVID-19 в Русия е запълнен на почти 90%, става ясно от данни на местното здравно министерство, цитирани от ТАСС и РБК. При необходимост ще се използва резервът. През последните дни страната отчита увеличаване на новите случаи, като вчера и днес те са под над 8000 - праг, който не беше преминаван от средата на юни. От 5 до 18 октомври учениците от всички видове училища в Москва ще бъдат в двуседмична ваканция, разпореди кметът на руската столица Сергей Собянин. Детските градини ще продължат работа в обичайния си режим.

Властите в Нидерландия препоръчаха на жителите на Амстердам, Ротердам и Хага да носят предпазни маски в магазините, а самите търговски обекти ще могат да отказват достъп на клиенти без маски. Прилагането на новите мерки за борба с коронавируса ще трае поне три седмици. Те включват и ограничаване на работното време на заведенията до 22 ч., както и препоръка гражданите да работят от домовете си по възможност и забрана за социални събирания на повече от трима души, включително в домашни условия. През изминалата седмица в страната с население от 17 млн. души бяха отчитани по близо 3000 новозаразени дневно, като по думите на премиера Марк Рюте ситуацията в трите най-големи града е "сериозна" и изисква спешни действия.

Брюксел затваря публичните домове и забранява уличната проституция до второ нареждане като част от усилията за ограничаване на епидемията, съобщават местни медии. В края на юни проститутките в града получиха право отново да работят, след като при избухването на епидемията през март се наложи да прекъснат дейност. По данни на Белгийската национална банка годишните разходи за проституция в страната през 2018 г. са били рекордни - над 1 млрд. евро.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Аржентина се е свил с 19.1% през второто тримесечие спрямо година по-рано в резултат на ограниченията, наложени в опит да се овладее епидемията, съобщава местният Национален статистически институт, цитиран от АФП. През първото тримесечие понижението беше с 12.6% на годишна база.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

EK обявява докладите за върховенството на закона

Европейската комисия ще представи в сряда следобед докладите за върховенството на закона за всички 28 държави от ЕС. Това стана ясно от изказване на вицепрезидента на ЕК Вера Йоурова по време на редовния брифинг на комисията.

Първият президентски дебат в САЩ между Тръмп и Байдън

Американският президент Доналд Тръмп, който се бори за втори мандат, и опонентът му Джо Байдън ще се сблъскат за пръв път на живо тази вечер - в първия от четирите дебата по време на предизборната кампания в САЩ. Това е единственият момент по време на кампанията, в който избирателите могат да видят двамата кандидати един до друг, в среда, върху която нямат контрол. Опонентите ще говорят по шест теми, на всяка от които са отделени общо 15 минути - политическата им история; Върховният съд, пандемията от коронавирус, расовият проблем и насилието в градовете, честните избори и икономиката.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Бивш вътрешен министър на Северна Македония влезе в затвора

Бившият вътрешен министър на Северна Македония Гордана Янкуловска, която беше осъдена на четири години затвор по делото "Танк", вече е е в затвора Идризово. Тя е изчерпала всички законови средства, за да отложи изтърпяването на присъдата. Решението идва, след като е било отхвърлено искането на Янкуловска до Върховния съд, който да разгледа извънредно решението на Апелативния съд в Скопие по случая на незаконна покупка на мерцедес "С-600" за 600 хил. евро. Лимузината беше купена по искане на тогавашния премиер Никола Груевски. Освен Янкуловска по делото за виновен беше признат и Никола Груевски, който сега е в Унгария, след като избяга от Северна Македония. Неговата присъда е две години затвор.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар