🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Маските на открито се връщат, Европа ще прави свой закон "Магнитски"

И още: Превозвачите ще могат да кандидатстват за грантове, Брюксел пак критикува българския план за енергетиката и климата

   ©  Велко Ангелов

Във вторник държавата сякаш беше спряла и институциите не произведоха почти никакви новини. От към Брюксел обаче разбрахме, че осем от всеки десет българи (78%) подкрепят идеята, че еврофондовете трябва да се предоставят само при условие че правителство спазва върховенството на закона и демокрацията. Въпреки това проучване, поръчано от Европейския парламент, все още има спорове между лидерите на страните членки дали да се въведе подобен механизъм.

Президентът Румен Радев пък напусна преждевременно Естония, където трябаше да участва в инициативата "Три морета" и да има среща с естонския президент Керсти Калюлайд. Причината за това е, че през уикенда е бил в контакт със заразен с COVID-19, който по непотвърдена информация е шефът на ВВС ген.-майор Димитър Петров.

А в САЩ се вълнуват от финалния дебат между двамата кандидати за президент - Доналд Тръмп и Джо Байдън, който ще премине при известни промени, за да се избегнат хаосът и неприятните сцени от първия. В четвъртък микрофонът на всеки от двамата ще бъде изключван от модератора, докато опонентът му прави встъпително изказване по всяка от темите.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Маските на открито стават задължителни

На фона на прехвърлянето на психологическата граница от 1000 заразени с коронавирус за ден здравното министерство и експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести подкрепиха въвеждането на задължително носене на маски и на открито. "Очакванията са вследствие на засиления контрол и при условие че всички ние спазваме мерките, заболяемостта от COVID-19 да намалее с до 30%", обяви здравният министър.

Новата мярка официално ще стане факт, когато той издаде заповед за това, като планът е това да стане утре. Такова задължение има и в други страни в Европа, но в комбинация и с други превантивни ограничения. В България обаче силно рискови дейности остават до голяма степен неограничени - например работата на барове, ресторанти, спортни и други масови мероприятия, както и много от частните празненства, а се прибягва до правило, което обхваща слагане на маски за безрисковото ходене по тротоари, в паркове и планини.

ЕК пак не хареса българския план за енергетика и климат до 2030 г.

Изключително критична е оценката на Европейската комисия за финалния вариант на Интегрирания национален план "Енергия и Климат" на България, който описва какви цели си поставя страната до 2030 г. и как смята да ги постигне. Документът, изработен от министерствата на енергетиката и на околната среда и водите, е в основната на бъдещата трансформация към нисковъглеродна икономика и трябва ясно и точно да посочи приоритетите, които ще се финансират по новите механизми на ЕС. Той веднъж беше върнат от ЕК със забележки, но оценката за преработения вариант е, че е пълен с неясни формулировки, липсват му конкретни данни, и малкото поставени конкретни цели са неамбициозни, няма разчет на разходите, а единствените източници на финансиране са еврофондовете. Сега българските власти ще трябва да правят нови корекции и най-накрая да обявят категорично какво ще е бъдещето на въглищния сектор, ще се строи ли АЕЦ "Белене", какви са плановете за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", как ще се диверсифицира зависимостта от руски газ и т.н.

Започва кандидатстването на COVID субсидии в транспорта

От утре микро-, малки и средни предприятия, извършващи автобусни превози, ще могат да кандидатстват за безвъзмездна финансова подкрепа за преодоляване на икономическите последствия от COVID-19. Минималният размер на средствата, които ще се отпускат от бюджета на европрограмата "Иновации и конкурентоспособност" е 3000 лв., а максималният е 450 хил. лв., в зависимост от оборотите на фирмите. Срокът за подаване на заявления - по електронен път чрез ИСУН 2020 на следния интернет адрес eumis2020.government.bg - е до 17:00 ч. на 10 ноември.

Брюксел предложи европейски закон "Магнитски"

Европейската комисия и ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел предложиха европейски санкционен механизъм за тежки нарушения на човешките права в страните извън ЕС, заяви днес заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович. Известен като "европейски закон Магнитски", макар официално да носи друго име, новият механизъм трябва да позволи на ЕС да замразява авоари и да налага забрани за посещаване на територията на съюза при масово нарушаване на човешките права извън територията на блока. Според Шефчович идеята е механизмът да действа "по целия свят, независимо от това къде са извършени" нарушенията, но без да бъдат премахвани.

КОРОНА НОВИНИ

Новите случаи на коронавирус преминаха психологическата граница от 1000 за първи път от началото на пандемията. Техният брой според единния информационен портал е 1024. Те са установени при направени 4406 теста, или са 23% от пробите - алармиращо висок дял. Най-много новозаразени има в София - 292. Следват областите Пловдив, където вчера беше обявено затягане на мерките, със 109 случая и Бургас с 63. Починалите за последното денонощие са 22, което е с един по-малко от рекорда от 13 октомври. В болница са настанени рекордните 1562, най-висок досега е и броят на хората в интензивни отделения - 88.

Здравни експерти са изразили категорично одобрение на идеята за намаляване продължителността на карантината при контактни лица на 10 дни, като условие за последното трябва да бъде липсата на клинични симптоми, съобщиха от министерството на здравеопазването. Предложението бе оповестено от премиера Борисов миналата седмица. Заповед за това обаче още не е издадено и така смекчаването на карантината все още е само на думи.

Израел обяви снощи, че въвежда 14-дневна карантина от 23 октомври за български граждани, влизащи в страната. Категоризацията на България е променено от "зелена страна" в "червена" по отношение на ограниченията за пътуване. Изключение ще се прави за лицата, които имат разрешено пребиваване (карта за пребиваване и/или виза), работници, студенти, близки роднини на установени в страната граждани, хуманитарни случаи (нужда от лечение).

Ще бъде създаден Национален логистичен център заради коронавируса, тъй като има проблем в комуникацията между отделните структури, съобщи здравният министър. Такъв пример е забавеното привеждане на пациенти от едно лечебно заведение в друго, бързото осигуряване на лични предпазни средства или ремдесивир при недостиг в конкретна болница и други подобни организационни дефицити.

Вечерен час за непълнолетните се въвежда в Гоце Делчев. Забранява се излизането на непълнолетните в Гоце Делчев между 21 и 6.30 часа в следващите 14 дни. Това става със заповед на кмета, изключения ще се правят за излизания с основателна причина.

Ломбардия, която е най-засегната от пандемията италианска област, се готви да въведе полицейски час от четвъртък. Това е първата по рода си мярка в Италия след края на националната карантина в началото на май. Полицейският час ще бъде сила от 23 ч. до 5 ч. местно време.

Ирландия обяви едни от най-строгите ограничения в Европа срещу COVID-19. Магазините, които не продават стоки от първа необходимост, ще бъдат затворени, а дейността на ресторантите и пъбовете ще бъде сведена само до изпълнение на поръчки за вкъщи. На хората освен това беше казано да не пътуват на повече от 5 км от дома си.

Чехия затяга правилата за носене на маски - утре то ще е задължително и навън, а изключение ще се прави, ако има възможност да бъде спазвана дистанция от повече от 2 м, както и за спортовете. Досега носенето на маски беше задължително на закрито, а отскоро и при шофиране, в случай че в колата има хора, които не са част от семейството.

Финландският авиопревозвач Finnair обяви, че ще закрие 700 работни места заради пандемията. Авиокомпанията, чийто мажоритарен собственик е финландската държава, уточни, че 600 от позициите ще бъдат закрити до края на март във Финландия, а останалите ще бъдат в други страни.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Швеция забрани оборудване на Huawei и ZTE при изграждане на 5G мрежата

Шведският телеком регулатор забрани оборудване на китайските компании Huawei и ZTE да се използва при изграждане на 5G мрежата в страната. Решението за условията за издаването на лицензи е взето след оценка, направена от въоръжените сили и службите за сигурност на Швеция. Европейските правителства преоценяват ролята на китайските компании в изграждането на мрежите си от пето поколение след натиска от САЩ, които твърдят, че китайските технологии са опасност за националната сигурност.

Великобритания през юли нареди оборудването на Huawei изцяло да бъде извадено от употреба от британската мрежа от ново поколение до 2027 г. Швеция обяви, че компаниите, които ще участват в търга за честотите идния месец, трябва да отстранят използваното вече оборудване на Huawei и ZTE до 1 януари 2025 г.

КАКВО СЛЕДИМ

Конференция Индустрия 4.0

В четвъртък (21 октомври) за пета поредна година "Капитал", "Тракия тех" и община Пловдив организират събитие за развитието на индустрията и бъдещето. Тази година заради пандемията форматът е по-различен и ще има няколко дигитални дискусии, както и събитие на живо в "Гранд хотел Пловдив". Сред основните тема ще са дигиталната трансформация на производството и развитието на индустриалните зони след COVID-19.

КЕВР ще обсъжда новите цени на газа

Комисията за енергийно и водно регулиране ще проведе утре открито заседание за обсъждане на предложената от "Булгаргаз" нова цена на природния газ от 1 ноември. Очакванията са да бъде одобрено поскъпването на газа с 9.4% до 27.03 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Това ще е поредно увеличение за последните три месеца. Засега обаче не се очаква повишаване на цените на парното и топлата вода, тъй като КЕВР ги повиши още на 1 юли 2020 г., като прогнозира средна цена на природния газ за зимния сезон от 30.5 лв./мВтч.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар