Вечерни новини: Болниците дават сигнали за претоварване, засилва се ограничението за брой хора в клубовете

И още: Епидемията предизвика изключително сериозна здравна криза в Чехия, българските лични документи с изтекла валидност ще важат до края на януари 2021

   ©  Цветелина Белутова

Новините от България и света днес са доминирани от един сюжет - резкият скок на установените заразени с коронавирус. В Европа фокусът на епидемията в момента е в Чехия, където положителните тестове стигнаха 15 хил. на ден, а починалите вчера са 120. Властите там бяха принудени да наложат много сериозни ограничения, като от днес са затворени всички заведения и магазини без тези за храни и лекарства, също както и училищата и всякакви мероприятия за повече от няколко човека. Армията е мобилизирана да участва в справянето със здравната криза, като се включва в грижите за възрастни хора в домове и хосписи, които са останали без персонал, заради заразяването на медицинските лица, строят се военнополеви болници в два града.

Правителството одобри решение до 300 военни лекари от НАТО да лекуват в страната, но не е сигурно, че това ще се случи, въпреки, че страната е в остър недостиг както на медицински персонал, така и на техника. На молбата за помощ може би ще се отзоват няколко лекаря от САЩ.

В България епидемията в момента е на по-ранен етап и правителството продължава да не налага никакви мерки. В същото време обаче болниците вече започват да се задъхват под натиска на също бързо растящият брой хора с усложнения от коронавируса, които имат нужда от лечение.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Коронавирусът вече започва да претоварва здравната система

На фона на острия ръст на епидемията управляващите смениха мекия тон от последните седмици като превключиха от мантрата "здравната система е стабилна, ще се справим" до реалността - "болниците имат нужда от помощ". С вече над 1700 души в болници, системата е поставена под огромно напрежение, в някои градове вече е отвъд възможностите си. Проблемът са не леглата, а лекарите и медицинския персонал, които не достигат, преуморени са, а немалка част от тях са и болни, или в карантина. Проблемът с болниците бе във фокуса и на днешния брифинг на оперативния щаб, от който стана ясно че:

  • Здравният министър ще настоява кметовете в общините с най-голям недостиг на медицински специалисти да организират срещи с директорите на болници, за да видят дали могат временно да назначат лекари от извънболничната медицинска помощ - специалистите в ДКЦ-та, "под някаква форма в лечебните заведения", като съответно ще получат "достойно възнаграждение".

  • Друг начин да се попълнят донякъде липсващите кадри ще бъде чрез студенти по медицина в шеста година, които в момента правят държавните си стажове. Ангелов заяви, че ще проведе видеоконферентна среща с ректорите на медицинските университети в страната, за да обсъдят възможностите

  • Стана ясно също, че до края на деня столичната РЗИ ще разпрати заповед до всички болници в София-град до понеделник да организират и обезпечат с персонал COVID зони, съобразени с капацитета и възможностите на лечебните заведения.

  • Междувременно директорът на Александровска болница проф. Борис Богов каза пред Би Ти Ви, че на среща със здравния министър е обсъдено всички 90 болници в София-град да открият отделения за коронавирус. Засега само 13 болници имат такива.

Личните документи с изтекъл срок ще са валидни до края на януари 2021

Депутатите от ГЕРБ внесоха промени в Закона за извънредното положение, с които се удължава срокът за издаването на изтекли лични документи до 31 януари 2021 г. Това е второто удължаване на срока, след като през пролетта управляващите дадоха гратисен период за подмяна на личните документи до 31 октомври тази година. Повторното удължаване на срока е мотивирано от депутатите с необходимостта да се избегне образуването на опашки пред службите на МВР в зимните месеци в условията на продължаващата здравна криза. Според депутата от ГЕРБ Красимир Ципов промяна ще засегне около 410 000 български граждани, които трябва да подменят личните си карти и паспорти. Той посочи, че до момента 48 държави са признали като валидни български лични документи с изтекъл срок.

Собствениците на клубове и барове ще опитат да намалят хората в тях

Посетителите на нощните заведения и барове ще трябва да намалеят наполовина от 0 часа тази нощ, когато ще влезе в сила нова заповед на здравния министър. Според нея, ако досега един посетител на нощно заведение е трябвало да заема един квадратен метър площ, сега вече тази площ се увеличава на 2 кв.м. За това се споразумяха сдруженията на заведенията и здравния министър. Във вторник ще има нова среща и ако заразените с коронавирус нарастват, ще бъдат въведени нови мерки в заведенията.

Великобритания и ЕС възстановяват търговските преговори

Великобритания и Европейският съюз ще подновят преговорите по търговска сделка след Brexit по-малко от седмица след като британският премиер Борис Джонсън прекрати разговорите. Преговарящите пристигат в Лондон в четвъртък, за да започнат интензивни ежедневни разговори, съобщи в Twitter главният британски преговарящ Дейвид Фрост. Целта е да бъде постигнато споразумение до средата на ноември, за да има време то да бъде задействано преди излизането на Великобритания от единния пазар и митническия съюз на ЕС на 31 декември. Без споразумение компании и потребители ще понесат тежък удар под формата на по-големи разходи и спънки заради налагането на мита и квоти.

КОРОНАНОВИНИ

Епидемията продължава да расте в България, като 1472 са новите случаи на коронавирус в страната за последното денонощие при направени 8 738 PCR теста. Това е 16.8% от общия брой изследвани за последните 24 часа. В болница са настанени 1732 души, като 107 са в интензивни отделения - нови рекордни стойности. Рекордно много са и починалите: 29 души.

От събота, 24 октомври, Германия, въвежда мерки спрямо пристигащите от София-град, Разград и Сливен, съобщи българското външно министерство. Трите области от днес са добавени в "Списъка на рисковите области" на института "Роберт Кох", в който вече присъстват и областите Благоевград и Търговище. За всички, които пристигат в Германия от и през последните 14 дни са имали престой в "рискова област", е в сила задължително изискване за тест за коронавирус. Той може да бъде направен и извън Германия, но в рамките на 48 ч преди влизане. Алтернатива е 14-дневна карантина.

Рекордни случаи днес отчита Великобритания - 27 хил. инфекции за денонощие. За първи път в рамките на един ден броят на потвърдените случаи на коронавирусна инфекция и в Германия е над 10 000. Отменят се и големи събития в Европа. Сред тях са най-популярният коледен базар във Франция - в Страсбург и над стогодишната вече тържествена церемония в Пражкия замък по случай независимостта и създаването на Чехословакия на 28 октомври.

Италианската област Лацио, където се намира столицата Рим, се готви да въведе полицейски час от полунощ до 5 ч. в опит да спре нарастването на броя на заразените с коронавируса, съобщи днес за Reuters регионалното правителство. Новите мерки влизат в сила от петък, в областта ще бъдат въведени също някои ограничения за училищата и университетите.

КАКВО СЛЕДИМ

Последен дебат между Тръмп и Байдън

Тази вечер президентът на САЩ Доналд Тръмп и кандидатът на демократите на изборите на 3 ноември Джо Байдън ще проведат последен дебат. Той ще е в Нашвил и поставя началото на финалния спринт до гласуването. Първият дебат беше помрачен от много нападки и лични прекъсвания, а втори не се състоя заради нежеланието на Тръмп да се проведе онлайн. Довечера организаторите ще имат право да заглушават микрофона на всеки от двамата, за да предотвратят прекъсвания. Изборите се очаква да бъдат оспорвани, макар че според проучванията Байдън има преднина. Тръмп няколко пъти заяви, че може и да не признае резултата от тях, ако загуби.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

За пръв път папа подкрепи гей браковете

Папа Франциск ще влезе в историята като първият папа, призовал да се разреши сключването на "граждански съюзи" на еднополовите двойки - изненадваща позиция предвид консервативните възгледи на Католическата църква. Изказването на папата е част от документален филм, в контекста на духовната грижа към ЛГБТ хората. "Хомосексуалните имат право да са част от семейството. Трябва да се създаде закон за гражданските съюзи. Така те ще са правно защитени. Подкрепял съм това", казва той, цитиран от информационния сайт Catholic News Agency.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    wolfblass avatar :-@
    Kristian Yakov
    • + 2

    Какви клубове какви пет лева, в нормалните държави клубове не бачкат от март...

    Нередност?
  • 3
    kingston avatar :-P
    Stoyan Stoyanov
    • - 2

    Да и за това вирусна изчезна навсякъде и остана в България ....

    Нередност?
Нов коментар