🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Бюджетът за 2020 и 2021 г. ще е на общ минус от 10 млрд. лв., фирмите ще плащат данък печалба до 30 юни

И още: Фандъкова обеща 67 нови градини и ясли до 2023 г.; заповедта за маските на открито ще е максимално прецизна в кои случаи те ще са задължителни

   ©  Юлия Лазарова

Епидемията в България продължава да расте с бурни темпове и освен до сериозни проблеми за здравната система вече води и до политически скандали. Управляващите и президентът влязоха в пореден сблъсък, този път по повод провалената среща на Румен Радев с президента на Естония, след като до естонските власти по някакъв начин достигнала информация, че българският президент е контактен на заразен с коронавирус и трябва да е в карантина. Във версията на управляващите Радев е бил уведомен, че е контактен на шефа на ВВС генерал Димитър Петров, който е с положителна проба за COVID-19, но въпреки това решил да замине за Естония. Според версията на президента той е жертва на "активно мероприятие", оркестрирано от негови "доброжелатели" в България. Радев показа негативен тест, направен му в понеделник, преди да замине.

Пътят на решенията и как и откъде информацията е стигнала до Естония остава силно неясен, а премиерът Борисов дори обяви, че е възложил на ДАНС и разузнаването да проверят "доброжелателите", издали Радев в Талин.

В друг политически сюжет пък още един депутат напусна групата на БСП в парламента - Чавдар Велинов от Плевен, който ще се присъедини към неформалната група от шестима народни представители, които се отцепиха след конгреса на червените преди няколко седмици. Мотивите му са същите - различия с политиките и стила на лидера Корнелия Нинова.

По света новините също основно са центрирани върху растящата стремглаво епидемия и все по-затегнатите мерки - особено в Европа.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Управляващите залагат бюджетни дефицити до 2023 г.

Близо 5 млрд. лв., или 3.9% от БВП, е заложеният дефицит за догодина в бюджет 2021, а тази година минусът е в размер на 5.25 млрд. лв., става ясно от публикувания проектозакон на страницата на Министерството на финансите. Фискалната рамка залага на 9.5% увеличение на постъпленията през 2021 г. спрямо тази (до 47.6 млрд. лв.) и 7.8% ръст на разходите до 52.5 млрд. лв. Дефицитите ще продължат и през 2022 г. (2.67 млрд. лв.), и през 2023 г. (2.54 млрд. лв.).

Фирмите вече ще плащат данък печалба до 30 юни

Правителството одобри пакет данъчни промени за догодина, като двете най-съществени са удължаването на срока за плащане на корпоративен данък (досега 31 март, в бъдеще - 30 юни) и отпадането на прословутото СУПТО (софтуерното отчитане на продажбите към НАП). Преместването на срока за деклариране и плащане на данък печалба е искане на много фирми и извънредно заради пандемията беше удължен тази година за края на юни. Явно това ще е правило за бъдещето, като ще бъдат променени и правилата за авансовите вноски. По-дългият срок ще е валиден и за еднолични търговци и земеделски производители. Предстои промените да се разгледат в парламента в близките седмици.

Шефът на БНР Андон Балтаков подаде оставка

Директорът на Българското национално радио (БНР) Андон Балтаков е депозирал оставка пред Съвета за електронни медии (СЕМ), съобщи самият той в ефира на радиото. Балтаков изрази неудовлетворение от предложените от Министерството на културата промени в Закона за радиото и телевизията, сред които липсва концепция за съвместната работа на генералния директор с управителните съвети, а те имат сериозни правомощия. Балтаков е принуден за работи с управителния съвет (УС), назначен от предишния директор на БНР Светослав Костов, който бе предсрочно освободен от СЕМ през октомври м. г. след скандал с опит за цензура на журналистката Силвия Великова. Още в началото на мандата си той имаше проблеми с някои от членовете на УС, което предизвика и напрежение в медиата.

Фандъкова обеща 67 нови детски градини и ясли до 2023 г.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обеща, че до 2023 г. в София ще бъдат построени 67 нови детски градини и ясли. Те се намират предимно в районите с по-голям недостиг на места като "Витоша", "Триадица" и "Лозенец" и са заложени в новата програма за детските градини на общината, която беше представена днес. Тази година ще бъдат завършени 12, 40.4 млн. лв. ще са за 16 сгради до края на 2021 г., а общо 93.8 млн. лв. ще струва завършването на 31 детски градини до 2023 г. Отделно близо 1.3 млн. лв ще бъдат отделени за проектирането на 17 детски заведения през следващата година. Инвестицията ще стане благодарение на отпуснатите през лятото средства на обща стойност 65 млн. лв. от правителството, но Фандъкова подчерта, че ще бъдат вложени и средства на общината.

Борисов поиска много подробни указания за носенето на маски навън

След като все още неиздадената заповед на здравния министър за задължителното носене на маски на открито предизвика лавина от недоволство в обществото и обвинения за имитация на мерки към управляващите, днес премиерът Борисов даде указания на проф. Ангелов заповедта да съдържа много ясни и подробни указания в кои случаи маската ще е задължителна. "Настоявам в нея да бъде описан всеки един детайл! Точно и ясно трябва да се обясни на хората, че когато човек върви сам по улицата, кара колело, разхожда се в парка или е на открити места, където няма струпване, не е задължително да носи маска", обяснява Борисов на правителственото заседание днес. По думите му болниците са претоварени и трябва да се мисли за лекарите, затова се налага и мярката, която е факт и в много държави в Европа. Разликата с тях обаче е, че те са въвели и други, значително по-рестриктивни и работещи мерки. Очаква се заповедта на проф. Ангелов да е факт по-късно днес.

PayPal разреши търговията с криптовалути, биткойнът мина 12 400 долара

Биткойнът продължи възхода си от началото на седмицата, след като компанията с услуга за онлайн плащания PayPal Holdings обяви, че ще позволи на клиентите да купуват, продават и държат криптовалути. Новината доведе до ръст на цената на биткойна с над 4.2% до 12 410 долара, което е най-високото ниво за годината. Заявката на PayPal е, че от догодина ще разреши и плащанията с криптовалути в началото на следващата година.

ГРАФИКА НА ДЕНЯ

Седем формации имат шанс да влязат в следващото Народно събрание, като две от тях са на ръба, ако парламентарните избори са сега, сочат данните от проучване на "Галъп интернешънъл" от периода 1-9 октомври. От агенцията отчитат, че след спада в подкрепата за двете основни политически сили - ГЕРБ и БСП през лятото, няма нова динамика през септември и октомври. Между двете партии продължава да има паритет с лек превес за БСП с половин процентен пункт, на трето място се нарежда формацията на Слави Трифонов, а след нея са ДПС и "Демократична България". Около бариерата са платформата на Мая Манолова и "Обединените патриоти". Расте броят на тези, които няма да гласуват или "не подкрепят никого". "Това означава, че случващото се в страната засега по-скоро отдалечава хората от политиката въобще", обобщават от "Галъп".

КОРОНАНОВИНИ

Броят на откритите нови случаи на заразата продължава стремглаво да расте, като за последното денонощие те са с около една трета повече от предходното и са общо 1336. Открити при направени рекорден брой за момента тестове - 11 505. Това означава, че вирусът е открит при 11.61% от тестваните - показател, по-нисък от отчитания в последните дни. Очаквано най-много нови случаи са установени в София - 523, следват Пловдив със 135, Бургас със 78 случая, Благоевград - 69 и Варна - 68. В болници са настанени рекордните 1633 души, а в интензивни звена 93 души.

От днес РЗИ в Благоевград не издава направления за PCR тест, показа в репортаж bTV. Жители от вчера се опитват да получат направление, но вчера са издадени само 30 при 80-90 обичайно и хората са били върнати. Днес е имало бележка на прозореца на инспекцията, че направления няма да се дават. Област Благоевград е сред тези с най-много нови случаи на зараза. В понеделник здравният министър пък бе на посещение в областта заради кризата. Ограничението на тестовете е странно, защото те са изключително важни за контрола над епидемията.

Правителството обезпечи до края на март нужните прогнозни количества от лекарството ремдисивир за лечение на коронавирус. Поръчаните количествата след анализ на заявките на болниците са 32 593 флакона на цена от 810 лв. на флакон. Нужната сума е над 25 млн. лв.

Министерството на туризма въвежда единни мерки в курортите за предстоящия зимен сезон. Пакетът е създаден след проучване на добрите практики на водещите в Европа ски курорти, като министерството ги е адаптирало към българските условия, се казва в съобщението. Правилата са публикувани на сайта на ведомството.

Чешкото правителство обяви, че всички ресторанти и повечето магазини затварят и в страната ще са възможни само крайно необходими пътувания - по работа и на лекар. Страната с най-бързо растящия брой новозаразени отчете над 12 хил. случая днес. Според здравния министър болниците скоро ще достигнат максималния си капацитет, а в първата седмица на ноември ще свършат свободните легла, ако не се вземат мерки.

СЗО отчете, че миналата седмица в Европа са регистрирани над 927 хил. заразени с коронавируса, което е нов седмичен рекорд по този показател на Стария континент. В Европа се наблюдава 25% увеличение на заразените през посочения период спрямо предходните 7 дни.

Смъртността в САЩ тази година е с 300 хил. души, или 14.5% повече от очакваното. Над две трети от тези случаи - 220 хил., пък са отчетени от официалната статистика като жертви на COVID-19. Според Центъра за контрол на заболяванията на САЩ тези данни може и да означават, че не са регистрирани всички реални смъртни случаи от COVID-19.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

След като училищата в южния италиански регион Кампания бяха затворени поради нарастването на случаите на COVID-19, учителите започнаха да подхождат нестандартно, като провеждат часове по площади, градинки и тротоари, за да не изостават учениците. Неапол до голяма степен се справи добре с първата вълна на коронавирус в Италия през пролетта, но през последните седмици регионът отчете много случаи и местните власти затвориха повечето училища до края на октомври.

КАКВО СЛЕДИМ

И пловдивските адвокати призоваха за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, ВСС ще обсъжда темата в четвъртък

Висшият съдебен съвет (ВСС) да започне процедура по освобождаването на главния прокурор Иван Гешев за множество нарушения и действия, които накърняват престижа на съдебната власт. За това призова Пловдивският адвокатски съвет в позиция, оповестена в навечерието на утрешното заседание на Пленума на ВСС, на което предстои да се обсъди призива на Съюза на съдиите в България за отстраняване на Гешев от поста му. Действията на Гешев са добре известни на ВСС "от редицата публични изяви на главния прокурор, които по-скоро могат да го оприличат като член на определена политическа сила или група, но не и като независим орган на съдебната власт", се казва позицията. Пловдивските адвокати са изумени, че за главния прокурор на най-тежко засегнатата от корупция страна в Европейския съюз, приоритет е битовата престъпност.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар