🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Депутатите на "Продължаваме промяната": предприемачи, мениджъри и експерти

Кои са непознатите лица в политическия проект на Кирил Петков и Асен Василев

Депутатите от "Продължаваме промяната" са хора с експертиза и кариера в различни области, идващи основно от частния сектор
Депутатите от "Продължаваме промяната" са хора с експертиза и кариера в различни области, идващи основно от частния сектор
Депутатите от "Продължаваме промяната" са хора с експертиза и кариера в различни области, идващи основно от частния сектор    ©  Цветелина Белутова
Депутатите от "Продължаваме промяната" са хора с експертиза и кариера в различни области, идващи основно от частния сектор    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Всички тези хора са независими, няма нито една "калинка" и нито един послушен изпълнител на спуснати нареждания", увери пред "Капитал" съоснователят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков през октомври, когато формацията обяви водачите на своите листи. Месец по-късно новият проект спечели парламентарните избори и си осигури 67 депутатски места в 47-ото НС.

Въпреки краткото време за попълване на листите прегледът им показва, че депутатите от "Продължаваме промяната" са хора с експертиза и кариера в различни области, идващи основно от частния сектор.

Най-общо те могат да се разделят в три групи: предприемачи, мениджъри и специалисти в различни области, включително адвокати, лекари и преподаватели. Над една дузина от тях са преминали т.нар. харвардски курсове на Петков и Василев в СУ "Св. Кл. Охридски", подобен брой са участвали в Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE). Близо една трета са следвали в чужбина. Освен основателите има още двама възпитаници на "Харвард". Двама са били включени и в европейската класация "30 under 30" на Forbes.

Освен двамата инициатори сред добре познатите лица в проекта са Даниел Лорер, рапърът Христо Петров и собственикът на "Еконт" Николай Събев. Лидерът на "Волт", с чиято регистрация "Продължаваме промяната" се яви на изборите - Настимир Ананиев, беше съосновател на партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите".

В този текст ви предлагаме кратка информация за по-непознатите бъдещи депутати от "Продължаваме промяната", която ще получи и мандата за управление.

Предприемачи

Благовест Белев

Белев е професор във военноморското училище във Варна. През 2008 г. основава компанията Belto Marine. Фирмата специализира в проверка, надзор и пренос на товари от корабната промишленост.

linkedin

Радослав Василев

Съосновател на старозагорската фирма за външна реклама Teva. Има магистърска степен по публична администрация от НБУ.

linkedin

Искрен Митев

Съосновател и директор иновации в компанията за производство на иновативни бои Escreo. От 2013 г. е член на ABLE. Завършил е икономика в СУ и е специализирал предприемачество в Babson College, САЩ.

linkedin

Пламен Шалъфов

Предприемач в сферата на модата и дизайна, един от съоснователите на ARTery, която използва платформата Etsy, за да популяризира независими дизайнерски брандове на американския пазар. По-късно се присъединява като сътрудник в модния бранд Bandika. Завършил "Стопанско управление" в СУ, има стаж в Бундестага, работил е и в Центъра за изследване на демокрацията.

Гергана Данева

Създател на туристическата агенция за приключения "Дивото зове". Преди това менажира coworking пространството на платформата MOVE.BG, сред чиито основатели е Кирил Петков. Има бакалавърска степен по културология от СУ и магистратура по публична администрация в сферата на европейските институции от Университета в Лиеж. Също преминала харвардските курсове.

linkedin

Владимир Табутов

Един от основателите на благоевградската "Хидроенергийна компания" (ХЕК), която започва дейността си с изграждането на ВЕЦ, а впоследствие се насочва към фотоволтаичната индустрия.

linkedin

Иван Христанов - водач в Плевен

Съосновател на компанията за здравословни храни Leya. Бил е в мениджмънта на фонда Empower на Елвин Гури и в компанията му за бързи заеми "Джет файнанс", а после в ръководството на новия мецанин фонд, който очаква ресурс от Фонда на фондовете. Участник и победител в ултрамаратони.

linkedin

Ивайло Шотев - водач в Пазарджик

Съсобственик и управител на "Гален-фарма" в с. Калугерово. Завършил е Американския колеж в София, учил е икономика в Лондон, а после и политика в московския МГИМО.

Михаил Камбарев - водач в Смолян

Завършил е "Връзки с обществеността" в СУ и също възпитаник на харвардските курсове. От 2015 г. е изпълнителен директор за развитие на бизнеса в сферата на здравните технологии в европейската платформа Tech Tour, която свързва инвеститори с технологични компании. Има свой бизнес за недвижими имоти.

linkedin

Стоян Георгиев - водач в Силистра

Пилот от селскостопанската авиация, председател на Асоциацията на собствениците на самолети с тегло до 5700 кг, завършил мениджмънт в ТУ - Варна. Има бизнес за обучение на летци.

Марин Шишев - водач в Разград

В съвета на директорите на фонда "ИмПулс" на Виктор Манев и Николай Мартинов, има участия в няколко дружества в Разград и Варна. Занимава се с търговия на етерични масла.

Росен Костурков - водач в Пловдив-област

Бил е част от екипа, докарал японската SMC Industrial Automation в града, след което е мениджър продажби там. После става директор в "Тракия ЕДУ" - обучителния център на "Тракия индустриална зона".

linkedin

Йордан Терзийски - водач във Велико Търново

Син е на бившия главен архитект на община Велико Търново Иво Терзийски. Има бизнес с недвижими имоти. Един от преминалите т.нар. харвардски курсове на Петков и Василев в СУ "Св. Кл. Охридски".

linkedin

Константин Бачийски - водач в Бургас

Два мандата общински съветник и лидер на създадената от бургаския бизнесмен Георги Манев партия "Средна европейска класа", чиято регистрация използва "Продължаваме промяната". Собственик е на "Лидер технолоджис" - магазин и сервиз за електронни устройства. В бургаския общински съвет водеше битки за намаляване на такса смет за бизнеса, създаването на фонд за стимулиране на целогодишни полети на нискотарифни компании от и за Бургас, както и за създаването на Свободна безмитна зона с карго летище в "Равнец".

Деница Симеонова - водач във Враца

Симеонова е началник на кабинета на Асен Василев във финансовото министерство. Има бакалавърска степен по индустриално инженерство и магистратура по електронно управление от Техническия университет.

През 2020 г. със сестра й основават платформата Sofia2Go, чиято цел е да намали хранителните отпадъци, като посочва от кои ресторанти може да се купят останали ястия с отстъпка. От 2017 г. до 2019 г. е изпълнителен директор на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE), която развива предприемаческата култура в България. Преди това е работила и като репортер в "Капитал".

linkedin

Калоян Икономов

Изпълнителен директор на компания за счетоводен и IT outsourcing с офиси в САЩ, България и Украйна. Участвал е в търговия на пестициди, както и в производството на електричество от вятърни турбини. Заедно с баща си, варненският бизнесмен Тони Икономов, партнира на полската Globe Trade Center в изграждането на мола "Галерия Варна". Бил е изпълнителен директор във Fresh App Cosmetics.

linkedin

Велико Минков

Минков е програмист в българската IT компания LimeChain, която разработва blockchain технологии. Съосновател е на 3 други софтуерни компании. Има бакалавърска степен по компютърни науки от СУ "Св. Климент Охридски". Специализирал е предприемачество в Babson College, САЩ. От 2014 г. е член на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE).

linkedin

Мениджъри

Атанас Михнев

В ръководството на софтуерната компания Omnio, специализирана в идентификация на финансови измами, пране на пари и финансиране на терористични организации. Изпълнителен директор в компанията за правен софтуер Legal Trek. Има бакалавърска степен по икономика и международни отношения от Американския университет в Благоевград. Участвал е в харвардските курсове.

linkedin

Радослав Рибарски - водач в Стара Загора

Завършил е Софийския университет. Има и магистърска степен по "Международни икономически отношения" от УНСС. Също от харвардските курсове. Ръководил е проекти в Winslow Energy от сектора на възобновяемата енергия. В момента е търговски директор в GRP Tech, специализирана в производството на пластмаси за енергийния сектор и свързана със старозагорската "Металик".

linkedin

Яна Балникова - водач в Габрово

Беше зам.-министър на икономиката в служебния кабинет на Янев. Работила е в Telus, с 10-годишен опит в аутсорсинг индустрията, където създава и управлява големи екипи, реализира проекти в разнородни индустрии и внедрява програми за оптимизиране на процеси. Преди служебното правителство е част от екипа на Nasekomo - биотехнологичен стартъп, който разработва метод за разграждане на органични отпадъци, които да бъдат използвани за храна в животновъдството. Завършила е японистика в СУ и има магистратура по бизнес администрация от Американския университет в България (АУБГ).

linkedin

Йорданка Костадинова - водач в Добрич

Идва от Варна. От 23 години е в сферата на здравеопазването, а през последните 10 работи в област Добрич. Медицински експерт, представител на фармацевтична фирма.

Георги Стамов - водач в Кюстендил

Завършил е "Финансов контрол" в УНСС. Бил е директор продажби в Orange BG, след това е финансов консултант в "Кока-Кола". От 2018 е част от екипа на компанията за киберсигурност Atos.

linkedin

Димитър Ташев

Мениджър бизнес развитие в българската софтуерна компания Scalefocus. Тя разработва основно софтуерни решения по поръчка на клиента, но има и бизнес с частично готови продукти в сферата на киберсигурността и електронната търговия. Има бакалавърска степен от International Academy of Design and Technology във Флорида. linkedin

Снежана Апостолова

Съветник на Асен Василев и в двата служебни кабинета, в които той участва. От 2014 г. е VIP Lounge manager на варненското летище. Има магистратура по финанси от Икономическия университет във Варна.

linkedin

Стоил Стоилов

Съветник на Асен Василев във финансовото министерство. Бил е мениджър в английската консултантска компания Baringa Partners. От 2016 г. до 2020 е част от консултантския борд към ABLE. Има бакалавърска степен по бизнес администрация и компютърни науки от АУБГ. Преминал харвардските курсове. Има специализации по бизнес от Babson College и University of Chicago.

linkedin

Александър Ракшиев

Доскоро завежда отдел "Продажби" в българската криптобанка Nexo. Преди това е мениджър в няколко други софтуерни компании. Магистър по бизнес администрация от АУБГ. Специализирал е предприемачество и бизнес в САЩ. Също преминал курсовете на Петков и Василев, както и член на ABLE.

linkedin

Стою Стоев

Стоев е адвокат в кантората "Станков и партньори". Практикува в редица правни сфери, сред които тази на търговското, вещното и европейското право. Завършил е право в Нов български университет.

Венко Сабрутев

Сабрутев е съветник по бизнес развитие на изпълнителния директор на НЕК. Преди това е работил като маркетингов експерт за Petrol и Gazprom. Има магистърска степен по project management и маркетинг от УНСС.

linkedin

Венеция Нецова-Ангова

Съветник на Кирил Петков в служебния кабинет на Стефан Янев. Работила е като мениджър "Проекти" и "Инвестиции" в акселератора за стартиращи бизнеси Innovation Starter и е била председател на ABLE. Има магистърска степен по IT Project Management в НБУ специализирала предприемачество в САЩ, също от харвардските курсове.

linkedin

Борислав Антонов

Изпълнителен директор на консултантската GEM SAS. Работи с клиенти като Nokia, Svyazcom и Yandex. Преди това е консултирал компании в Париж. Има бакалавърска степен по международна бизнес стратегия от INSEEC Business School и докторантура по икономика от Университета Париж-Сакле.

linkedin

Виктор Насър

Регионален мениджър в Dell Technologies за Централна и Източна Европа. Преди това е работил като мениджър "Клиенти" и "Продажби" в компанията за киберсигурност Atos. Има бакалавърска степен по бизнес администрация от АУБГ, участвал е в харвардските курсове. Съветва Кирил Петков докато е служебен министър.

linkedin

Радостина Ценова

Съветник на Кирил Петков като министър. Работила е в платформата за високотехнологични компании Tech Tour. От 2015г. е сътрудник в Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране (BVCA), ръководена от Евгени Ангелов. Преподава в харвадските курсове. Има магистърска степен по финанси от УНСС.

linkedin

Калина Константинова

Зам.-министър на икономиката в първия служебен кабинет на Янев. Работила е в LogSentinel, компания за киберсигурност с българско и холандско участие. Била е част от екипа на фондация "Америка за България" за бизнес средата. Завършила е икономика от Bard College, САЩ, и магистратура по Development studies от London School of Economics.

linkedin

Инна Иванова

Съсобственик на създадената в Мексико компания за производство и дистрибуция на кафе Blue bag, на текстилната компания Aaron, и на компанията за селскостопанска техника Rumont. Има 57 републикански медала в плуването, световна шампионка е по биатъл за девойки.

linkedin

Татяна Султанова-Сивева - водач в Сливен

Бивш началник отдел "Международни програми и проекти" в МОСВ. Преподава в Пловдивския университет. От март 2020 г. е мениджър проекти в семейна инвестиционна компания.

Експерти

Проф. Андрей Гюров - водач в Благоевград

В катедрата по бизнес в АУБГ. С професионален и академичен опит в САЩ и Европа. С най-високия резултат от оценките на студентите.

linkedin

Никола Минчев - водач в Перник

Доскоро корпоративен адвокат в кантората "Джингов, Гугински, Кючюков и Величков", консултираше Кирил Петков при смяната в компрометираното ръководството на държавната ББР. Завършил е право в СУ "Св. Климент Охридски".

linkedin

Александра Милчева - водач в Търговище

През 2015 г. Милчева е част от екипа Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране (BVCA), ръководена от Евгени Ангелов. В нея членува и BrightCap Ventures, в която Лорер е управляващ партньор. Между 2013 и 2016 година е икономически съветник на президента Росен Плевнелиев. Завършва европеистика в СУ през 2011 г. Има магистърска степен по "Политика, сигурност и интеграция" от University College London и по Public policy от Harvard Kennedy School. Между 2018 и 2020 година е сътрудник в харвардския Belfer Center for Science and International Affairs. В момента работи като експерт по киберсигурност в конгломерата за луксозни стоки Richemont.

linkedin

Антония Димитрова - водач Шумен

Завършила е Пловдивския университет със специалност "Педагогика". Работила е като педагог в началния курс по програма на "Заедно в час".

Мирослав Иванов - водач в Ямбол

Завършил е право в СУ. От 2010 г. до 2017 г. е част от екипа на адвокатска кантора "Тодорова и Василева". В момента е адвокат на свободна практика. Специализира в областта на трудовото, семейното и застрахователното право.

Екатерина Димитрушева

Димитрушева е правен консултант в българския офис на американската корпорация UnitedLex. Там тя основно обслужва DXC Technologies. Преди това е стажувала е в Европейската комисия и софийския административен съд. Има магистратура по конкурентно и авторско право от College of Europe.

linkedin

Христо Симеонов

Симеонов е учител с 28 години педагогически стаж. От 2009г. до 2018г. е заместник- директор на английската гимназия в Бургас. След това става учител по философия, гражданско образование и икономика в гимназията по програмиране и иновации. Ръководи ученически клуб по дебати и европейска политика. Има магистратура по философия от Московския държавен университет "М.В. Ломоносов", както и по икономика и финанси от икономическия институт към БАН.

Милко Пенев

23-годишният студент по медицина е най-младият депутат от "Продължаваме промяната". Възнамерява да специализира в две специалности - ендокринология и акушер-гинекология. През 2020г. заедно със състудентката си Мартина Лазарова печели финансиране от фондация "Америка за България" за реализацията на проект в сферата на ортопедията. Целта на двамата е да създадат импланти за колене от колаген, отгледан в лабораторни условия.

linkedin

Антон Тонев

Доц. Тонев е специалист хирург-онколог във Варна с над 10 години опит. Занимава се активно и с проблемите на свръхтеглото. Автор е на 198 научни статии и съобщения в страната и чужбина. През 2015г. Тонев е кандидат за общински съветник във Варна от коалиция, в която влизаха ВМРО, "Реформаторския блок" и НДСВ.

Петър Куленски

Куленски е адвокат в кантората "Русков и колеги", която предоставя правни услуги в България и Германия. Самият Куленски има опит в процесуалното представителство пред съдебни и арбитражни органи на всички инстанции. Притежава познания в областта на търговските сделки, сделките с недвижими имоти, застрахователното, договорното и енергийното право.

Юлия Иванова

Иванова е консултант в НПО сектора. Тя е и президент и съосновател на фондация "ПОдЛЕЗНО", която създава проекти с цел облагородяването на софийските подлези. Тяхна е инициативата за създаване на тематични графити, които свързват Борисовата градина с района около ул. "Иван Асен". Иванова има бакалавърска степен по градско планиране от УАСГ. Специализирала е предприемачество в Babson College в САЩ и урбанизъм в Сорбоната.

linkedin

Христо Даскалов

Проф. Даскалов е завършил ветеринарна медицина, има професионален стаж от 35 години като учен, експерт и специалист в областта на безопасността и контрола на храните. Специализирал е в Heriot-Wat University, Великобритания от 1996-1998 г. по линия на НАТО и програма ТЕМПУС. Специализирал е и по програма на USDA и Bourlag Program в Държавен университет във Форт Колинз, Колорадо през 2003 и 2006 г., както и в страни като Нидерландия, Дания, Швеция, Франция, Германия и други. Член е на редица работни групи на ЕК. От 2011 г. досега е ръководител на Националния център по безопасност на храните към БАБХ. Лектор е на български и английски в СУ, Лесотехническия и Тракийския университет.

Бил е член на СДС, а от 2005 г. членува в ДСБ. На парламентарните избори през април и юли тази година е кандидат-депутат от "Демократична България" в 25-ти МИР.

Рена Стефанова

Адв. Стефанова е съдружник в русенската кантора "Стефанова, Мянкова, Стефанов". Специализира се в областта на гражданско, търговско, административно право, както и в разрешаването на правни проблеми свързани с всички видове транспорт и логистика. Завършила е право в СУ "Св. Климент Охридски", работила като стажант-съдия в Окръжен съд - Русе и като прокурор в Районна прокуратура - Русе.

Георги Гвоздейков

Гвоздейков е инспектор летателна годност на граждански въздухоплавателни средства към "Гражданска въздухоплавателна администрация". Има бакалавърска и магистърска степен от Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски". Данни от Търговския регистър сочат, че е свързан с управителя на телевизия "Евроком" Злати Златев през фирмата "Кайо груп". Част от сдружение за изграждане на ски зона в района на хижа "Чумера".

Васил Стефанов

Адв. Стефанов е младши асоцииран партньор в кантората "Попов, Арнаудов и партньори". Част е от екипа на направление "Търговско право и регулации". Основната част от натрупания му опит е в сферата на търговското, облигационното и гражданскопроцесуалното право.

Мирослава Петрова

Петрова е съинициатор на гражданските инициативи "Да запазим Корал", "Обещай, че ще гласуваш!". "Софийски дискусионен форум", "Читалището", "Правосъдие за всеки", "Спаси Пирин" и "Българско кемпер общество". Част е от първия екип на канадската инвестиционна компания Colliers International за България. Има бакалавърска степен по "Българска филология" от СУ "Климент Охридски". Участвала е в "Харвардските курсове". Съветник е на министъра на околната сред Асен Личев в двата служебни кабинета на Стефан Янев.

Лена Бориславова

Доскоро адв. Бориславова беше част от кантората "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков" (DGKV). Тя специализира в сферата на конкурентното, банковото, финансовото, търговско право и защитата на личните данни. Консултира клиенти, решили да осъществяват част от своята бизнес дейност в България. Завършва право в СУ "Св. Климент Охридски". Стипендиант е на Комисия Fulbright и през 2016 г. завършва магистратура в Harvard Law School. През 2018 г. е включена в европейската класация "30 under 30" на списание Forbes. Член е на първия Национален съвет на "Да, България".

linkedin

Атанас Атанасов

Атанасов е артист и продуцент на документално кино. Филмът му "Отключи сцената" е показан на 5 международни фестивала, като печели първо място в категорията "Избор на публиката" в Джорджия, САЩ. Самият филм разказва историята на проекта Unlock the Stage, който Атанасов основава в Лос Анджелис. Чрез онлайн кампания набира над 15 хил. долара за възстановяването на читалището в село Татарево. От шест години организира фестивала ОТКЛЮЧЕНО, който се състои в читалището. Има бакалавърска степен по театрално изкуство от Whitman College, САЩ.

Милен Матеев

От 2000 г. Матеев работи като нотариус в град Дряново. Бил е заместник - председател на Апелативна колегия - Велико Търново към Нотариалната камара на Република България за два мандата.

Искрен Арабаджиев - водач на листата в Ловеч

Искрен Арабаджиев доскоро е заместник-кмет на столичния район "Студентски" от "Демократична България". Има пет годишен опит в сферата на данъците, счетоводството и финансите. Бакалавър е по "Икономика" и магистър по "Счетоводство и одит" към Стопански факултет на СУ.

Галина Георгиева

От 1999 г. работи като медицинска сестра. Завършила е образованието си в Медицински колеж град Добрич, филиал на Медицински университет Варна.

Йордан Маджуров

Програмист, специалист по криптовалути.

Др. Цветелина Симеонова-Заркин

Преподавател в Лесотехническия университет в София. Работи като маркетингов експерт и е съдружник в компания за внос и търговия с дървообработващи машини и оборудване, която има и производствено предприятие за дървени фасонирани материали.

Александър Дунчев - водач в София-област

Александър Дунчев бе назначен на 19 май като изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) към Министерство на земеделието, храните и горите. Дунчев е доктор по горско стопанство с теза за естественото възобновяване на горите. Работи като експерт в природен парк "Витоша". Продължава да се бори за опазването на горите в неправителствената организация WWF, а от 2017 г. работи като експерт в Югозападното държавно предприятие. Дунчев е един от учредителите на "Да, България" и член на ръководството на партията, но малко след създаването на формацията я напуска.

Юрий Козлов

Филолог е по образование. Работи като учител.

Корекция (26 ноември, 18:30 ч.): Предишна версия на тази статия съдържаше биографични данни за съименник на Стою Стоев, който не е обвързан по никакъв начин с "Продължаваме промяната". Редакцията се извинява за грешката.

30 ноември, 15:50 Предишна версия на статията съдържаше неточна информация, според която Пламен Шалъфов е основател на модния бранд Bandika.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    grayeagle avatar :-|
    grayeagle
    • - 2

    Супер песен за наивници.

    Ето за най- левия на снимката пред автобуса.

    Завършил и Американски колеж, а баща му подслушвал Американското посолство навремето, а после с Трактора истории.

    Много ми е забавно, ако си завършил Американския колеж , а след това .................Московски държавен институт по международни отношения....................какъв е шанса да си сътрудник на руските служби.


    https://narodnodelo.com/ %D0%BF%D0%BE%D1%87%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B8-%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B8-%D0%B2%D1%80%D1%8A%D0%B7%D0%BA%D0%B8-%D0%B2-%D0%BF%D0%BF/?fbclid=IwAR0NrwNPiUua8tsXJcdRPY_5rcSdHBkm_SQ1RUu0tu6tgSburlva9NAmarc

    Нередност?
  • 2
    kiy101116173 avatar :-|
    kiy101116173

    До коментар [#1] от "grayeagle":

    Все още ли има глупаци като теб които да вярват на написаното в медиите на Прасчо.

    Нередност?
  • 3
    ldt32646647 avatar :-|
    ldt32646647
    • + 1

    Въпросът е какъв процент от тях са получавали грантове от Америка за България и Сорос, и подсказва ли това за зависимост към чужда държава и посолство?

    Нередност?
  • 4
    bpdplc avatar :-|
    bpdplc

    Логизстика-Логистика / скала по възраст е сбъркана до 35; 30-50

    Нередност?
  • 5
    daniela_vel avatar :-|
    daniela_vel
    • - 1

    Цитат "Депутатите от "Продължаваме промяната" са хора с експертиза". Не знам, тази експертиза малко плашещо звучи.

    Нередност?
Нов коментар