🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Консултациите при президента: Едни чертаят планове, други отправят закани

Партиите на промяната започват с решаване на надпартийните проблеми, а опозицията прави заявка да осветява всяка грешка

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Времето на едноличната премиерска власт приключи." С тези думи президентът Румен Радев стартира консултациите си с парламентарно представените партии. В началото на първата си за деня среща с представителите на "Продължаваме промяната" Радев определи трите вота, които се проведоха тази година, като доказателство, че "доверието на българските граждани трябва да се отстоява". Той добави: "Президентската институция е отворена за диалог и сътрудничество в рамките на своите компетенции и правомощия."

Освен с "Продължаваме промяната" в рамките на деня Радев проведе срещи с ГЕРБ - СДС, ДПС и "БСП за България", а утре ще разговаря с "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане".

Консултациите стартираха след близо две седмици публични дискусии между експертите на формациите за уточняване на програмата на бъдещия кабинет, както и неофициални разговори между лидерите на четирите политически сили за уточняване на структурата и състава на правителството. В неделя съоснователят на ПП Кирил Петков определи два срока за финализиране на преговорите - оптимистичен и реалистичен. Първият за гласуването на новото правителство е тази седмица, а вторият - следващата.

Консултациите са формална конституционна процедура, част от процеса по връчване на мандат за съставяне на правителство. Президентът е длъжен да ги проведе, преди да възложи на най-голямата парламентарна група сформирането на кабинет. Въпреки че са формални, от тях може да се създаде впечатление за позициите на отделните партии, какво и кога ще се случи през следващите дни и седмици.

Ключовите проблеми в държавата са надпартийни

"За нас най-важното от тази нова структура на Министерския съвет е да бъде максимално работеща", каза Кирил Петков в отговор на президентския въпрос относно структурата на проектокабинета, който все още не е обявен. Лидерът на ПП посочи, че разпределението на властта е съобразено с резултата на политическите сили от изборите.

"С уважение към гласоподавателите ние избрахме принципа на пропорционалност. Всяка една от партиите да бъде близо до гласовете си представена в коалицията", каза той.

Според него на България вече й е абсолютно належащо да има редовно правителство с пълен мандат и работещ парламент, за да се решават проблемите. "Независимо дали си ляв, център или десен - България има нужда от магистрали, от безопасни язовири, от добри доходи и да си върне българите от чужбина", посочи Петков. Именно на ключовите надпартийни проблеми той отдаде и широкия консенсус, постигнат по време на преговорите, които бяха излъчвани на живо.

Петков обяви, че правителството ще има четирима вицепремиери и две нови министерства (на държавните предприятия и на растежа и иновациите), които ще заместят икономическото министерство. Той отказа да потвърди дали формулата на разпределение на постовете в бъдещия кабинет е 10-4-4-3, както и да обяви конкретни имена за министерските или вицепремиерските постове.

В изказването си пред медиите лидерът на ПП не застъпи сериозно въпроса за взаимоотношенията между България и Северна Македония, но отбеляза, че по него няма разногласия между коалиционните партньори. От своя страна Радев поиска яснота за вижданията на "Продължаваме промяната" за разширяване на ЕС и за отстояване на националната ни идентичност, както и за действията на дипломацията. Това дава индикации, че македонският въпрос е бил обект на разговор в частта от консултациите, до която медиите не бяха допуснати.

Максимална доза реалност

Това поеха като ангажимент да гарантират от ГЕРБ-СДС при консултацията си с президента Радев. От своя страна той обърна внимание на парламентарния опит, с който коалицията разполага, и прикани парламентарната ѝ група към конструктивно поведение, реципрочно на мъдростта, идваща от големия опит.

"Ако правителството има нужда от помощ и съвет, те ще получат помощ", каза Атанасова, която ръководи срещата от страна на коалицията. Тя обаче подчерта, че "всяка грешка ще бъде осветявана и сочена".

От ГЕРБ приканиха Радев да вземе отношение по повод акцията на полицията в редакцията на вестник "Труд".

В отговор той каза, че не си позволява да упражнява влияние на изпълнителната власт. Добави още, че доколкото е запознат, казусът с редакцията на изданието, собственост на бизнесмена Петьо Блъсков, е свързан с "неплатени данъци". Президентът прикани ГЕРБ да използват личните си финансови средства, за да съдействат на изданието в разрешаване на финансовите му проблеми.

След консултацията Даниел Митов каза, че предстои да бъде сформирана коалиция от 5, а не 4 политически сили, с което отново повдигна въпроса за влиянието на президента върху изпълнителната власт.

За "комплексна съдебна реформа" се обяви Томислав Дончев. Той обаче отказа да коментира дали ГЕРБ-СДС биха подкрепили смяната на главния прокурор или реформа на антикорупционната комисия.

Изпускаме момента за европейските пари

Това предупреждение се отличи сред иначе бланкетните изказвания за "възстановяване на държавността и демокрацията", които лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ направи по време на консултацията с президента.

"Закъсняхме с Плана за възстановяване и устойчивост, закъсняваме с оперативните програми - те могат да дадат тласък за развитието на икономиката в страната и да се повишат стандартите за управление на гражданите. Самите граждани от нас очакват сигурност", каза Карадайъ.

След консултацията на въпрос дали ДПС подкрепя смяната на главния прокурор Иван Гешев Мустафа Карадайъ каза: "Реформи в съдебната система - да. Дотолкова, доколкото минава през законодателството. Доколкото за персонални състави на органи и институции, отговорността е на компетентните. Народното събрание нито уволнява, нито назначава в съдебната система."

С фокус върху социалното равенство и съдебната реформа

Така протече изказването на държавния глава в началото на срещата с БСП. Социалистите бяха основен двигател за появата на Радев на политическата сцена. Въпреки това взаимоотношенията между лидера на партията Корнелия Нинова и Радев са сложни. В седмицата преди втория тур на президентските избори Нинова обяви, че вътрешната ѝ опозиция в БСП се е преместила в служебното правителство на Румен Радев и получава обществени поръчки през него, а по-късно отказа да призове избирателите на БСП да гласуват за Радев. По този начин Нинова индиректно обвини и Радев за поредния изборен крах на БСП и даде допълнителни опорки на опонента на Радев Анастас Герджиков.

"Обществото ни е дълбоко разделено социално, с растящи неравенства и бедност и се надявам, че вие ще имате принос за решаване на тези проблеми, тъй като новото управление има нужда за силен социален вектор. Намирам там поле за много работа", посочи Радев в обръщението си към партията по време на консултациите. Той изиска и повече яснота за отношението на БСП спрямо съдебната реформа.

"Да, проблемът е системен и независимо как се казва главния прокурор, би трябвало да се ограничат неговите правомощия. Да се наложи съдебен контрол върху онези негови актове, които в момента не подлежат на контрол. Да се закрият специализираният съд и специализираната прокуратура", отговори Нинова.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 4

    ..."Времето на едноличната премиерска власт приключи." ...

    Започва времето на едноличната президентска ...

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 5

    Стига лъгахте и манипулирайте. Никой не е отправял закани.

    пс. Чакам позицията ви по темата с в-к Труд. Вие през два дни по времето на кръволака Борисов пускахте статии за свободата на словото и 112 място в подобна класация. Интересно е да се види лицемерието ви и как залъгвахте младите полезни идиоти!

    Нередност?
  • 3
    uhl1565728720618671 avatar :-|
    Neli Lazarova

    До коментар [#2] от "scuby":

    Добре е да проверявате написаното от вас преди да го публикувате. "Стига лъгахте" е напълно абсурдна форма на спрежение на глагола. Не пишете глупости

    Нередност?
Нов коментар