🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ДАНС е отнела допуска на Цацаров до секретна информация, защото е "неблагонадежден"

Цацаров се обяви за жертва на натиск от премиера Кирил Петков и вътрешния министър Бойко Рашков. Вчера той подаде оставка, изпреварвайки предстоящото му отстраняване

   ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

*Статията е допълнена в 17 ч.

ДАНС е отнела достъпа до класифицирана информация на ниво "Строго секретно" на председателя на антикорупционната комисия и бивш главен прокурор Сотир Цацаров, който вчера подаде оставка. Това съобщи лично премиерът Кирил Петков в интервю за bTV, като уточни, че решението на ДАНС е с днешна дата и за него той е бил уведомен от самата агенция. Отнемането на допуска на Цацаров е станало в резултат на проверка за т.нар. контрол на надеждност на председателя на КПКОНПИ, която е продължила "дълго време". В резултат на събраните данни е преценено, че той е неблагонадежден.

Съобщението на премиера веднага породи въпроса за мотивите за отнемане на допуска на Цацаров, доколкото е класифицирана информация - кога е започнало разследването, на какво основание и какви точно за фактите и обстоятелствата, които са мотивирали извода, че Цацаров е неблагонадежен, кога са възникнали те и т.н. Този въпрос е особено съществен с оглед на това, че Цацаров в продължение на седем години беше главен прокурор, от вече две години оглавява и антикорупционната комисия, а преди това за един продължителен период беше председател на Пловдивския окръжен съд и сочен като съдия за пример от управляващите от ГЕРБ.

На тези въпроси частично отовори самият Цацаров с позиция, обявена на сайта на КПКОНПИ и разпратена до медиите около 15 часа. Според тази позиция, "проверката на ДАНС е започнала след сигнал, че по време на срещата със Сашо Дончев през 2017 г., известна като "ЦУМгейт", съм изнесъл класифицирана информация. Още тогава публикувах своя позиция, в която посочих, че там от мен бе искано да упражня влияние по отношение на проверка, което отказах. Такъв сигнал - от министъра на вътрешните работи Рашков, е бил вече разглеждан от ДАНС през м. август миналата година и тогава от него не е последвал акт като издадения тази сутрин". Допускът му е отнет заради "нарушение на закона или на подзаконовите актове по прилагането му, което е създало опасност от възникване или е довело до значителни вреди за интересите на държавата, организациите или лицата в областта на защитата на класифицираната информация".

В позицията си Цацаров заявява, че отнемането на допуска му е станало "след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на агенцията от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков". На следващо място - не било вярно, че отнемането на допуска му е истинският повод да подаде оставка, напротив - точно обратното било.

"Отнемането на достъпа ми до класифицирана информация не е поводът да подам оставка като председател на КПКОНПИ. Напротив, обявеното вчера мое намерение е повод за издаденото тази сутрин отнемане. Ясни са ми и причините за това - ако за министър Рашков те са свързани с желание за лична разправа и отмъщение, както и с проверките на имотното му състояние, за премиера Кирил Петков и за хората, определящи неговото поведение, това е опит за отклоняване на общественото внимание от действителните проблеми, пред чието решаване той самият е изправен. Не съм разследван, нито съм се провалил на контрол за надеждност - всяко такова прибързано изказване, направено с цел печелене на временни политически дивиденти, ще се окаже клевета."

Цацаров заявява също така, че ще обжалва решението за отнемане на допуска му до класифицирана информация, като всъщото време декларира "разбиране към зам.-председателя на ДАНС Станислав Станчев, с оглед упражнения натиск" да подпише решението за това.

Парадоксалното е, че в момента Цацаров е в ситуация, в която преди четири години, през 2017 г., по негова инициатива и практически под негово ръководство, беше поставен бившият зам.-председател на Бюрото за контрол на СРС Георги Гатев. Отнемането на допуска до секретна класифицирана информация с цел принудителна кадрова смяна не е непознат начин на действие за ДАНС до момента, използвано често от предишното управление на държавата с участието на прокуратурата. Точно това се случи с Гатев, срещу когото атаката започна от прокуратурата, а след това допускът му до СРС бе отнет с много съмнителни причини и методи, което пък послужи като основание за отстраняването му от поста. Тогава председател на бюрото беше Бойко Рашков, който заедно с Гатев поведе дълга кампания за дисциплиниране на прокуратурата и ДАНС, а и съда, при искане и издаване на разрешения на специални разузнавателни средства.

Така те влязоха в конфликт с Цацаров, тогава главен прокурор, и именно в отговор на това Цацаров и ДАНС организираха отстраняването на Гатев, а след това и на Рашков.

Разликата между двата случая е, че през 2017 г. Гатев така и не успя да научи мотивите за отнемането на допуска му, той не успя да получи отговор на този въпрос дори в рамките на съдебната процедура - след като обжалва отнемането пред Върховния административен съд. Затова Гатев стигна и Страсбург. И това е основен дефект на тази процедура, която се проявява не само в случая на Гатев, но и в във всички други подобни случаи, както сочи практиката на националните съдилища и на Съда в Страсбург.

За разлика от тях Цацаров знае точно с какви нарушения от негова страна е мотивирано решението за отнемането на допуска му - при това часове след като го е получил.

Това поставя и друг интересен въпрос - дали бившият главен прокурор е знаел за проверката и предстоящото отнемане на допуска му, в което се състои именно и отговорът на въпроса дали това е причината изненадващо да подаде оставката си вчера. "Не мога да кажа дали оставката на Сотир Цацаров е на база негово предположение за това решение. Надявам се това да не е така", поясни Петков. Ако Цацаров е знаел предварително за решението на ДАНС, това означава, че той е имал къртица в агенцията. Самият Цацаров в позицията си заявява: "Днес, в 13,20 часа, в кабинета ми в сградата на КПКОНПИ, служители на ДАНС ми връчиха акт за отнемане на разрешението ми за достъп до класифицирана информация."

Кирил Петков приветства ДАНС за решението и подчерта, че то показва, че вече няма хора над закона. Премиерът подчерта, че оценката му за работата на Цацаров е "силно отрицателна".

С обявената вчера оставка Цацаров изпревари и предстоящата до два-три месеца реформа в КПКОНПИ, която е приоритетна за управляващите. Планът е органът да бъде разтурен в сегашния си вид и да бъде разделен на две - едната му част да се занимава с антикорупция, а другата с отнемане на незаконно придобито имущество. При промените Цацаров щеше да загуби поста си.

Пред bTV Кирил Петков подкрепи и декларацията, с която управляващата коалиция поиска в парламента днес оттеглянето на главния прокурор Иван Гешев. "Доверието, явно и на управляващата коалиция, и моето лично, както и на голяма част от българския народ, е сведено просто до факта, че най-добрият акт е да си подаде оставката. Никой не вярва, че прокуратурата работи, както би трябвало да работи", заяви премиерът.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 8
    • + 2

    Поредната постановка от превзетите от новата власт служби. Много го интересува Цацаров, вече с подадена оставка, че е с отнет достъп. Постановка с единствена цел да го оклепате по новините довечера. Рашков ви имаше отнет достъп до секретна иформация за 3 години и сега е вътрешен министър. Това е промяната - всичко по старо му, същите постановки, действия, но сега друг коли и беси!

    п.с. Да вземете да помислите и за кризите, които вече отдавна са тук иначе скоро може пак в Сингапур да се бяга :(

    Нередност?
  • 2
    uprsport avatar :-|
    Uprsport

    "Съобщението на премиера веднага породи въпроса за мотивите за отнемане на допуска на Цацаров, доколкото е класифицирана информация - кога е започнало разследването, на какво основание и какви точно за фактите и обстоятелствата, които са мотивирали извода, че :Цацаров е неблагонадежен, кога са възникнали те и т.н. Този въпрос е особено съществен с оглед на това, че Цацаров в продължение на седем години беше главен прокурор, от вече две години оглавява и антикорупционната комисия, а преди това за един продължителен период беше председател на Пловдивския окръжен съд и сочен като съдия за пример от управляващите от ГЕРБ."

    Съгласно " Чл. 59. (1) (Изм. - ДВ, бр. 71 от 2016 г.) Органът, издал разрешението за достъп до класифицирана информация, отнема издаденото разрешение, когато:".........................
    алинея "(3) Отнемането на издаденото разрешение за достъп до класифицирана информация не се мотивира, като се посочва само правното основание."
    Никой никога няма да ви каже защо е отнето, дори и след като се стигне до съда, цацаров може да не разбере защо е отнето и какво е проверявано от ДАНС. От друга страна обаче той знае какви ги е вършил, така че няма смисъл да се прави на ощипан.

    Нередност?
Нов коментар