ГЕРБ отвори вратата към вдигането на ветото срещу Северна Македония

Бойко Борисов съобщи, че всичките му депутати ще подкрепят евентуално искане от правителството, основано на предложенията на Франция

На общо събитие с всичките си депутати Борисов съобщи, че ще подкрепи вдигането на ветото, защото "френското предложение е най-доброто, което може да се направи".
На общо събитие с всичките си депутати Борисов съобщи, че ще подкрепи вдигането на ветото, защото "френското предложение е най-доброто, което може да се направи".
На общо събитие с всичките си депутати Борисов съобщи, че ще подкрепи вдигането на ветото, защото "френското предложение е най-доброто, което може да се направи".
На общо събитие с всичките си депутати Борисов съобщи, че ще подкрепи вдигането на ветото, защото "френското предложение е най-доброто, което може да се направи".
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България може да вдигне ветото срещу започването на преговори със Северна Македония още тази седмица. Това стана ясно, след като лидерът на най-голямата опозиционна партия ГЕРБ Бойко Борисов най-накрая обяви публично, че депутатите му ще гласуват за вдигането на ветото.

"Френското председателство е дало най-добрата рамка, по-добра не може да се направи. Ако се осмели този страхливец и лъжец, ще има 59 депутати в подкрепа за даването на зелена светлина за Северна Македония и Албания", заяви Борисов по повод премиера Кирил Петков. Той предположи, че ДПС също ще подкрепят, защото Илхан Кючюк е докладчик за казуса в европарламента. "Не се страхувай колега", отправи той призив към Петков.

Решението на Борисов и ГЕРБ обръща мача за ветото, защото заедно с "Продължаваме промяната" и Демократична България трите партии имат достатъчно гласове да прокарат всяко решение през парламента.

В същото време кабинетът държи решението да бъде взето от парламента, не от правителството. Пред "Дневник" шефът на кабинета на премиера Лена Бориславова е отхвърлила идеята на Борисов правителството да внесе предложение в Народното събрание и е настояла първо депутатите да се произнесат, а накрая тяхното решение да бъде прието от МС.

Ако България - през парламентарно решение и решение на Министерски съвет - излезе с официална позиция по въпроса до петък, Европейският съюз може да излезе с декларация за Северна Македония още тази седмица на съвета на върха в Брюксел. В предложената от Франция декларация, която беше изпратена и до Народното събрание, се казва, че преговори със Скопие ще бъдат започнати, след като съседната държава промени конституцията си, за да вкара защита на правата на българите в нея.

ГЕРБ влиза в мача

Разговори с ГЕРБ са водени неофициално дни наред, научи "Капитал" от няколко източника, като още вчера беше ясно, че партията и нейният лидер най-вероятно ще обявят подкрепата си под някаква форма. Натиск е имало и от най-високо ниво в ЕС.

Очевидно Борисов е решил, че не може да рискува да провали решението за Северна Македония, на фона на натегнатите до последно очаквания за съвета тази седмица. "Ние имаме много приятели на Запад и те ни казват, че той (Петков - б.р.) ще се страхува, докато не свършим тази работа", заяви той. В типичния си стил, с който изведнъж отхвърля тези, доскоро прегръщани от неговите депутати, Борисов се възмути от идеята за "национално предателство". "Какво предателство е това да накараш двата народа да са в една общност", каза Борисов, който като премиер наложи ветото над преговорите на Скопие за ЕС. А до неотдавна и депутати от ГЕРБ говореха именно за "предателство" от страна на ПП.

Бившият премиер поиска от Петков да свика заседание на Министерски съвет и да внесе в парламента предложение, което те да подкрепят. Днес ГЕРБ не се регистрираха за заседанието на парламента и така провалиха кворума за избора на нов председател на НС. Засега не е ясно дали същото ще се повтори и за гласуването в 19 часа на поискания от ГЕРБ вот на недоверие на правителството. Запитан дали ще има кворум по темата за Македония, Борисов отговори утвърдително.

Какво може да стане сега

В един и същи час днес - 15 ч., има заседания както на Министерски съвет, така и на външната комисия в парламента. И от двете места е възможно да дойде инициативата за развръзка по македонската тема. От една страна, правителството може да внесе в парламента декларация, която да бъде гласувана от депутатите. Бориславова е казала, че това към момента няма да се случи, но в дневния ред до медиите има точка, в която външният министър ще внесе доклад за "одобряване позицията на България на Европейския съвет".

От друга, самата комисия може да произведе такъв документ, който да вкара в зала - това би бил и по-бързият начин в случая.

Пред "Капитал" от "Демократична България" съобщиха, че от обединението обмислят да започнат консултации между парламентарно представените формации за събиране на мнозинство в подкрепа на падането на ветото. Очаква се след заседанието на комисията по външна политика съпредседателят на ДБ Христо Иванов да отправи такъв призив към останалите парламентарни групи в Народното събрание.

При всички положения, преди което и решение да бъде взето, двустранният протокол между София и Скопие, който е споменат като измерител на напредъка във френското предложение, трябва да бъде подписан. Той беше вкаран и засекретен в деловодството на НС вчера, но под него няма подписите нито на българския външен министър, нито на македонския.

Източници на "Капитал" от изпълнителната власт обясниха, че МС може да задължи министър Теодора Генчовска да подпише протокола, като от македонска страна това трябва да направи Буяр Османи. Едва след като този протокол е подписан двустранно, София ще може да съобщи на Брюксел и Париж, че вдига съпротивата си срещу започването на преговори със Скопие.

В същото време страните от Западните Балкани - Сърбия, Северна Македония и Албания, все още обмислят дали изобщо да присъстват на срещата в Брюксел в знак на протест срещу българското вето. Трите държави трябва да обявят решението си днес, горе-долу по времето, когато и българските власти трябва да решат какво ще правят - което означава, че денят ще е особено напрегнат за дипломатите на Балканите.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 8
    • + 3

    Полезните идиоти, които от много време манипулирате с глупости за мафия, задкулисие, за лошото ДПС ще разберат скоро, че единственият гарант за европейското бъдеще и развитие на България това е ГЕРБ. Полезните идиоти ще разберат, че няма за какво да се страхуват от партийки като "Въздраждане" и хора като този Копейкин или някаква "путинизация" докато ГЕРБ е най-силната партия у нас. Докато Борисов и ГЕРБ са в българската политика нещата у нас ще се случват по най добрия начин за страната ни. За съжаление последната година България отсъстваше от масата на преговори на балканските и европейските лидери и те взимаха решенията за Балканите без нас, а имаше времена когато всички слушаха само София какво ще каже и гледаха какво ще направи. За съжаление нашите партньори американци заложиха последната година на измамници, некадърници, безхаберници и явни лъжци. Дано са си изкарали поуките!

    Нередност?
  • 2
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#1] от "scuby":

    Герб депутатите му, съветниците му, кметовете му и самият Борисов го знаем лично какъв предател е, какъв мафиот е, какъв лизач е. Как хората,бизнеса заплашваше и заплашва чрез делта гард, чрез прокси бизнесите финансирани от него с цел пране на пари. Принципните хора никога не са се предали. За това Бойко има две опции: в затвора заедно с предишните си три правителства негови хора или...

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 2

    #ОПГерб
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160795385416189
    Депутат от ГЕРБ притиска бизнесмени, застрашаващи монопола на "златната хранилка" на Капитан Андреeво. Праща ги при Васил Димитров, шефа на "златната лаборатория" Евролаб 2011, за да им изкупи бизнеса, който е спрян от БАБХ през 2017 г. Така документално се потвърждават данните за свързаност между интересите на фирми, контролирани от хора на Таки и политическата върхушка на ГЕРБ.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Свидетели сме на позабравенени банкянски тарикатлъци. Доста прозрачни. Както винаги.

    Баце чисти имиджа на ЕТ-то си пред ЕС, защото замирисва на власт, а за да се уреди отново, истерично се нуждае от външно признание на фона на продължаващото му неприемане от българите, които помнят и джипката, и траншовете на Черепа, и "ти си го избра", и простата кърджалийска пу...", и онова на германския колега "с 200".

    След пенсионирането на Меркел баце остана без старши в ЕС. Пък и американците ясно му показаха, че подкрепят единствено кучешка преданост. Затова отново му се наложи да демонстрира конюнктурното си непостоянство и прочутата си сервилност.
    Това е целта на шизохода с днешното отмятане от ветото, което в предишщния си живот на премиер наложи,

    Борисов панически търси ново европейско покровителство, което да го легитимира. Затова е и умилкването в крачолите на Макрон (останалите или не го бръснат за слива, или му се струват много сложни) и славослова му към един документ, в който последното нещо, на което се обръща внимание, са заявените (и от последното правителство на баце) български искания към БЮРМ.

    Става много интересно да се наблюдава системния разпад на българското политическо пространство, в което едни и същи играчи по темата за властта са на диаметрално различни позиции, но по други теми са си дупе и гащи.

    След като именно напъните на Киро & Co да вдигне ветото станаха (официалната) причина за разпърдяването на т.н. коалиция от Сл.Тр, защо беше нужно ЕТ Герб-Б.Борисов да иска вот на недоверие и да сваля правителството, с което - оказва се - са на един акъл по отношение на БЮРМ!?

    Много просто - защото колениченето пред волята на ЕС е индулгенцията за изчистване имиджа на баце и легитимиране на връщането му на бял кон. За разлика от Киро, който половин година мъца и по най-дебилния начин докара нещата до блокаж, баце просто рязко ни свали гащите.

    Пред нас стои един факт - баце брутално пожертва националните ни интереси в своя полза. И маркира бъдещата си управленска кохорта от гл.т. на вече заявените репери - вдигане на ветото, въвеждане на еврото, блокова антируска политика: ДПС, ДБ и "осъзналите се" от свиващата се шагренова кожа на 4П.
    ДПС отзад, естествено...

    Другото ЕТ БСП-Корнелия Нинова е големият пре*бан от това салто на баце. Червените се хвърлиха на барикадата да бранят Киро и властта, която той им отпусна. И никога не проумяха, че 4П е холограма на Ицо Ивановата чета, която пък по всички репери е на един акъл с Герб.

    В политиката глупаците се наказват. И напълно логично ще е БСП да изпадне от НС на следващите избори.

    Нередност?
Нов коментар