Без лакти в корема на простотията

В цивилизована държава публичните фигури не щипят, ръгат, блъскат и хапят други хора

Кирил Петков    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В последните дни станахме свидетели на видео, в което бившият премиер Кирил Петков сръгва с лакът в корема младеж, когото някои незнайно защо нарочиха за журналист. Младежът подвиква в ухото на експремиера: "Кажете за Лена Бориславова." В един момент нервите на Петков не издържат и следва станалото известно сръгване с лакът в корема.

Тук изобщо няма да се спираме върху качествата на момчето. И все пак е справедливо да се направят някои бележки. Крещенето на простотии в ухото на бивш министър-председател не може да представлява задаване на неудобен въпрос. Подвикването по пресконференции не е журналистика. А всякакви познати на българската публика трибуквени издания не са медии.

Ето защо не може да се каже, че Кирил Петков е ударил журналист. Това обаче не означава, че Кирил Петков или друг политик може да си позволи за ръга, щипе, настъпва, блъска, удря, с крака, ръце, зъби или каквото има налично друго човешко същество. Не е редно политик да влиза във физическо съприкосновение с никого. Независимо дали го е изнервил, нагрубил и прочие. Физическият сблъсък е изключен. С когото и да е - гражданин, журналист, квазижурналист, козар, аптекар, доктор и прочее.

Всякакво различно поведение от въздържане в тази посока е тошковщина. И изглежда също толкова на място, колкото и онова телевизионно включване на заместник-председателя на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов, който преди повече от година заговори за "крумови закони", с които да бъде наказан репортер, допуснал лапсус с името на партията.

Не изглежда сложно за разбиране: в цивилизована, демократична държава публичните фигури нито се заканват да прилагат членовредителни наказания, нито щипят, хапят и блъскат други хора.

Затова и може да се спори с онези, които убедено твърдят, че промяната в България тече с пълна сила. Може и да е започнала. Същностна промяна ще има обаче, когато никой не допуска, че на простотията се отговаря с лакът в корема. Каквато и да е простотията. Иначе ще се избием. А девалвацията на публичния живот ще достигне до нива, подходящи за пехливански борби, а не за политическа кампания.

Същата тази девалвация, която започна от 2009 г. и засега върви със забележителни темпове. Започна лека-полека с унищожаване на думи. Коалиция, корупция, реформи - това са само част от изпразнените от съдържание и изтъркани от употреба, не водеща до нищо, понятия.

След задраскването на думите разговорът отдавна не е за нищо друго освен пачки, чекмеджета, "човешки нужди" (така Борисов обясни посещенията на условно наречената Мата Хари в премиерската резиденция). От време на време за цвят в иначе еднообразното кухненско-битово политическо битие се намесва някой с прякор Пилето, за да доведе водевила до истински абсурд, свидетелстващ пред парламентарна комисия кой каква проститутка може да си позволи.

На този фон всеки опит за нормалност (минимална, разбира се - да не бъдем максималисти) води до експлозия от одобрение. Така се случи и в началото с коалиционното правителство, оглавявано от Кирил Петков.

България за първи път от много време имаше министър-председател, който не изхождаше от максимата "вие сте прости и аз съм прост и затова се разбираме".

Обяснимо обаче, когато населението е свикнало с подобна максима, границите на възможното, в което може да се настани даден управленец, са доста широки. А изкушението да обитаваш широки граници е голямо.

Лакътят в корема не е нищо друго освен изкушение да се наместиш в широките граници. И няма нищо общо с промяна.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kjy1427919903396737 avatar :-@
    Dushana Zdravkova
    • - 3
    • + 9

    В случая е важно да се отбележи това, че някой си сипе помия срещу една жена. И , ако бях мъж, щях просто да го зашлевя. Защото има неща, които са над политиката- да защитиш достойнстовто на друг, например. Така съм възпитана.

    Нередност?
  • 2
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 3
    • + 4

    Уникално глупав текст. Да, онзи типаж трудно влиза в по-нишовото разбиране за журналистика, но в този смисъл и полит-комисарската дейност на другарката Паунова също не е сериозен журналист.

    И не, не е скандалното, че го е сръгал. Дори ако му беше зашлевил един сигурно личното ми мнение за този плазмодии Киро Петков щеше малко да се вдигне. Смешното е, че пичът го направи като някво детенце дето сръгва друго пред майка си - хем го ръгна, хем нищо му няма, хем си е спестил боя от родителското тяло. А скандалното е как пича съвсем невъзмутимо се изцепи пред журналистическия колектив с искането да се презапише новината за абсурдния му иск за половин милион(който сам по себе си целеше поредната сензация около това сламено глупаво човече).

    Трудно ми е да разбера как това се вписва във високите журналистически стандарти на Полина Паунова, Икономедиа и казионните НПОта тип АЕЖ. Премиерчето сръгва някакъв жълт журналист, усеща се, че това може би няма да изглежда добре и предлага на медиите да презапишат новината.

    Нередност?
  • 4
    ......... avatar :-|
    .........
    • + 1

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Едно нещо не разбирам. Всички са наясно, че сме в кампания. Ако приемаш по сериозен начин това, то точно в този момент е редно да си внимателен в новините, които генерираш. Ясно е, че пак ще има скандали, идеално е ако можеш да ги използваш(тоест да ги създаваш или контролираш) за електорални цели, ако не - гледаш да бършеш внимателно. Сега е моментът да проектираш съобщенията си към аудиторията си, да ревизираш и надградиш реториката си спрямо изборите преди 10тина месеца - не за друго, а защото може да си се изтъркал, а при едно толкова волатилно от гледна точка на рейтинг управление в толкова бурни времена, просто е тъпо да се заложи на едно и също нещо.

    В този смисъл някоя снимка във ФБ на Киро със семейството може да звучи добре. Или пък Лена с нейния приятел може просто да пуснат снимка от някой плаж. Абе нещо елементарно като жест, което просто да покаже, че това, което се говори е спекула. Не говорим за нещо гениално, нито пък за някаква специфична комуникационна стратегия, просто нещо елементарно, за да се менажират по някакъв начин тези неща.

    Кво прави Кирето? Изтъпанчва се пред Мимас с Лена да ядат дюнери по нощите. Зачатква го някакъв "журналист" с тъпи, провокативни въпроси, нашият го сръгва по джендърски в реброто и пита журналистите "Може ли да презаснемем".

    Как ми се иска това поведение да е плод на някакво стратегическо мислене тип "Ами то няма лоша реклама". Не защото е доблестно, именно напротив, повръща ми се от подобни съждения. Ама алтернативата е пичагата просто да си е решил, че няма значение какво прави, къде и с кого го снимат и какво прави(малко тип изказването за "и магаре да бях посочил"...). Макар и позавяхнал покрай Баце, все пак около позицията на мин-председателя(включая и бившите такива) е редно да има някакъв авторитет, което идва и с някакви ограничения какво може и какво не.

    Но не, Кирцата и Лена си цъкат на дюнерчета с малко люто и повече бял сос, докато Линда виси в Канада с децата. Егати и комуникационната стратегия.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    До коментар [#4] от "Quandt":

    Киро видимо тестостеронно е неуправляем и PR-ите и партийните медии, като някогашните царедворци, тичат да замазват гафовете на величеството.

    В случая с тоя конкубинат, който е абсолютно неприемлив за твърде консервативната по темата семейство народопсихология на българина, Диана Дамянова и другари се стараят да го представят като свободна либерална норма. По идентичен начин се опитват да ни втълпят, че няма два пола, а половата определеност си е психологически проблем - който каквото пожелае!
    Още повече нервите на любящата съпруга, която във възлови моменти пишеше откровено съКиро политически текстове , видимо не издържат и е прелетяла океана.

    От друга страна прегледът на чаршафите винаги е по-привлекателна тема от прегледа на договорите за доставка на газ, например. Най-малкото, защото за второто трябва образование, интелект, експертиза.
    Но като чета текстовете тук - и във форума, и над него - видимо не съм прав за интелекта и експертизата. Необходимо е само да имаш клавиатура и искрено да мразиш различния.

    Нередност?
  • 6
    BBB avatar :-@
    D.r D
    • + 1

    Протестирам срещу заличаването на моя #3, само заради това, че изразявам несъгласие с промотирания от Икономедиа Кироасенизъм.

    Пействам текста си отново, защото той не съдържа нищо от забранените в Общите условия теми и изрази:

    D-r D
    22:09, 27 авг 22 , неутрално
    - 2 + 5
    Журналистиката умря. И с викането: кажи за лена, и с Пауновото: не питай за Лена!
    Мин.-председателят е обществена фигура и неговите стълбищни, тесалоникийски и Граф Игнатиевски истории с въпросната Л.Б. не са просто клюки, а елементи от образа на един пич, който по случайност е оглавил за 7 месеца изпълнителната власт в държавата. И което повече никога няма да го споходи.

    Българинът като народопсихология е уникално консервативен и може сам да си затваря очите за Божията заповед Не пожелавай жената на зам.председателя на НС, но държи политиците да си държат циповете вдигнати

    Защото политик със спуснат цип може да ни заведе само в бардак.
    Което и ни се случи по всички теми, по които Киро взе отношение.

    Нередност?
Нов коментар