🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Гешев vs. ГЕРБ и ДПС

Войната на кръстниците

Разривът между Гешев и ДПС и ГЕРБ разкри взаимен рекет между политическа и прокурорска власт

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Войната между главния прокурор Иван Гешев, неговия заместник Борислав Сарафов и традиционно менторските им партии ГЕРБ и ДПС доказа без никакво съмнение заключението на проф. Живко Сталев, че "държава без върховенство на правото е форма на организирана престъпност".

И как иначе да бъде описана по-точно размяна на реплики между главния прокурор и неговия заместник, от която стана ясно, че политически босове взаимодействат с прокуратурата посредством заплахи или оферти за постове. А тя от своя страна пък ги държи в напрежение с дела по разследвания, които влачи с години или пък ги прекратява "по спешност". Звучи като нискобюджетна кримка, но е истина чутото от ключови фигури в държавата: главен прокурор се страхува за живота си, след като отказал оферта за посланическо назначение от водещата партия в страната. Заместникът му пък поиска и получи охрана от държавата, защото "познава методите" на шефа си. А лайтмотивът във взаимните обвинения по върха на прокуратурата беше, че политиците ще "продължат да оказват натиск" върху държавното обвинение, за да "продължат да крадат".

Контекстът на този "междуинституционален диалог" са липсващите присъди за корупция по високите етажи на властта у нас, от една страна. А от друга - яростната съпротива на ГЕРБ и ДПС (години наред) срещу дори минимални реформи, които да позволят откъсването на прокуратурата от политическото влияние.

Най-често задаваният въпрос през тази седмица, разбираемо, е какво ще последва. Отговор няма никой. А и до голяма степен изглежда контрапродуктивно да се търси рационално обяснение при липса на достъп до задкулисието.

Засега единственото безспорно ясно са потвърдените публично факти за взаимните зависимости между главен прокурор, бивш премиер, политическа партия, "предала" Иван Гешев, и разследващите структури в България. Всички те пред медиите онагледиха свързаността си и се впуснаха в битка за оцеляване.

Тази седмица рухна и фасадата, с която беше маскирана превзетата държава. Голяма част от нормалните хора със сигурност се затрудняват да си обяснят мотивите зад грозните сцени, последвали т.нар. атентат срещу главния прокурор.

Но все повече им се изяснява смисълът на това, за което се говори от дълги години, но все не се случва - съдебната реформа. До степен, че всички да разберат, че само отстраняването на Иван Гешев от прокуратурата и на Борислав Сарафов - от следствието, няма да промени нищо. Такова приключване на безпрецедентния дори за България скандал не би означавало нищо друго освен поредна политическа договорка за продължаващо владеене на съдебната власт, на която всички се надяват за справедливост.

От тази гледна точка има само два варианта за изход:

  • Първият е дълбочинна и смислена съдебна реформа, която по същество е налагане и на нов политически модел в страната: това означава реално прекъсване на нерегламентираните канали, по които политическата и съдебната власт биха могли да взаимодействат в ущърб на обществото.
  • Вторият е ожесточено враждуващите към момента лагери да сключат примирие с цел да запазят корупционния модел на управление на държавата.

Затишието, което настана след гръмкия понеделник, показва, че може би се търси начин статуквото да продължи.

Последният път, когато България беше пред подобен избор, е недалечната 2014 г., когато се разтрогна тандемът между мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски. Той беше подчинил на интересите си ключови сектори на държавата. Новата война между ортаци заплашва цялостно сигурността на България, защото илюстрира нагледно липсата на справедливост на всички нива - закрила от репресивния апарат получават от премиера до каращия със 100 км в града, стига да знаят на кого да се обадят.

А в повечето случаи знаят. Единият има приятели полицаи, а другият сам си е избрал главния прокурор.

Кога влиянието върху прокуратурата става брутално

В началото на седмицата шефът на обвинението Иван Гешев се самообяви за жертва на политическата мафия и олигархията. Съобщи, че е получил анонимни заплахи за себе си и семейството си, както и че е и отказал оферта за посланическо място от името на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той също така окачестви поведението на ДПС като "предателство".

От думите му стана ясно, че свързва всичко това с т.нар. атентат срещу него от началото на месеца. Гешев се обяви за жертва на изнудване. По думите му е получил анонимна заплаха с "видеа" и че ако не подаде оставка, някой "ще натисне копчето Enter". Наред с това главният прокурор заяви, че политическата власт винаги е влияела на съдебната в името на своите "користни интереси". Едва сега обаче, когато оставката му беше поискана от ГЕРБ, а ДПС са го "предали", той вижда въпросното влияние като "брутално".

В изявлението си пред медии Гешев няколко пъти даде да се разбере, че поддържа тесни приятелски отношения с политици, които дори ходят в дома му. Заговори за "лицето Борислав Сарафов" и "лицето Бойко Борисов", реферирайки към възможни техни процесуални качества на обвиняеми. И между другото напомни за "Барселонагейт" - емблематичен случай, базиран на журналистически разследвания, които свързват името на Бойко Борисов с бивша манекенка и пране на пари в Испания.

Наред с това обаче Гешев неволно осветли и практиката си да държи дела за "послужване". Той разказа, че докато е бил в чужбина, водещият прокурор на делото "Барселонагейт"- негов съученик, му се обадил неформално, за да му съобщи, че Борислав Сарафов иска бързото му прекратяване.

Познавачът на "методите му"

Че Борислав Сарафов и ГЕРБ играеха синхронно, стана видимо преди две седмици - когато главният прокурор от жертва на "покушение срещу държавността" изведнъж според заместника му стана обект на обвинения за "недопустима намеса в разследването на собственото си покушение".

Горе-долу това е и моментът, в който номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел поиска оставката на шефа на обвинението и получи подкрепата на ДПС.

След тези знаци за скъсване на отношения с Гешев от страна на доскорошните му най-верни съюзници в политическия живот атаката срещу него беше подета основно от Сарафов.

В понеделник след пресконференцията на прокуратурата шефът на следствието и заместник главен прокурор по силата на поста си Борислав Сарафов обясни, че добре познава методите на Иван Гешев и затова поиска държавна охрана за себе си и семейството си.

В изявлението си часове след пресконференцията на главния прокурор той няколко пъти сравни Гешев с "неговия идол" Никола Филчев и впоследствие поиска оставката му. Един от аргументите му за това беше, че прокуратурата държи "на трупчета" разследвания срещу политици, за да може да ги изнудва. Сарафов даде пример именно с "Барселонагейт", споменато по-рано от Гешев.

Със сравнението с методите на Филчев шефът на следствието реферира към убийствата на прокурора Николай Колев и ямболската адвокатка Надежда Георгиева. Любопитно е, че досега Сарафов никога не е отварял темата, дори когато Филчев стана съветник на Гешев в началото на мандата му.

Убитият през 2002 г. Николай Колев е бивш приближен на тогавашния главен прокурор Никола Филчев, който влезе в публичен конфликт с него. Заради неразследваните твърдения, че Филчев е замесен в покушението срещу него, през 2009 г. България е осъдена от съда в Страсбург - с предписание да изработи механизъм за разследване на недосегаемия за правосъдието главен прокурор.

Сарафов се извини на медиите, че от прокуратурата "вадим кирливите си мръсни гащи", и продължи с разобличенията на шефа си: че след правителствената резиденция, която напусна заради скандал, Гешев е заживял във вила край Самоков, собственост на прокуратурата. Ръководителят на следствието така и не отговори на въпросите защо е мълчал за всичко години наред, в които беше неотклонно до Иван Гешев.

В крайна сметка цялата прокурорска сага се прехвърли във Висшия съдебен съвет, който се оказа, че трябва да разгледа три искания за отстраняване от постове. Става дума за настояването от страна на Борислав Сарафов ВСС да освободи заместника му Ясен Тодоров, който завел по разпореждане на Гешев мистериозния израелски експерт на мястото на т.нар. атентат. Искането на Иван Гешев да бъде отстранен Сарафов, както и процедурата за отстраняване на главния прокурор, инициирана от шестима членове на прокурорската колегия на ВСС.

Как ще се групират гласовете в сегашния съдебния съвет зависи изцяло от ГЕРБ и ДПС, които са основните му дизайнери. Пряко доказателство за това е, че шестимата кадровици от прокурорската колегия тръгнаха да отстраняват Гешев едва след като партиите на Борисов и Карадайъ му поискаха оставката.

Когато гръм удари, как ехото заглъхва

Скандалът предизвика изслушването на служебния правосъден министър Крум Зарков в парламента. Впечатление направи, че ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН решиха да мълчат и не зададоха нито един въпрос по темата.

Подобно поведение предизвиква въпроси и съмнения за зависимости, тъй като само няколко дни по-рано всички те бяха в преговори за формиране на правителство с премиер Мария Габриел, което смяташе да поиска отстраняването на главния прокурор.

Любопитен детайл е, че в понеделник, когато главният прокурор скъса оставката си и направи редица намеци към ГЕРБ, Корнелия Нинова която беше поискала време, за да реши БСП дали да подкрепи кабинет на ГЕРБ, светкавично обясни, че левицата няма да участва в такъв кабинет.

"Габриел беше, аз съм само депутат"

Съществено изглежда и обстоятелството, че "лицето Бойко Методиев Борисов" (както го нарича главният прокурор) премина в защитен режим. Още в понеделник лидерът на ГЕРБ отрече да е оферирал политически постове на главния прокурор. Бившият премиер, който никога не си е спестявал епитети за свои противници, в случая демонстрира изключителна сдържаност: "Не съм в позицията, няма как да го предложа за посланик", каза той. И допълни, че от думите на главния прокурор излязло, че "само той му е виновен". "Ако аз съм проблемът - да го реши", каза още Борисов и продължи да поддържа тази линия в следващите дни.

Знаков момент е, че председателят на ГЕРБ прехвърли на номинираната за премиер Мария Габриел цялата отговорност за искането за отстраняване на главния прокурор. На този фон уверението му, че не се страхува от заканата на Гешев да "чисти политическия боклук", не прозвуча убедително.

"Прокурорът, като говори, само за мен говори. Мисли, че ме страхува! Чакайте, аз съм бил главен секретар толкова години. Ако така се страхувам лесно... Само Бойко, Бойко, Бойко! Мария Габриел отговаря. Аз съм само на първия ред депутат. И пак, пак, пак - Бойко, Бойко, Бойко", каза Борисов в сряда, опитвайки да се изключи от разразилия се скандал.

И малко заплахи

Какво ще се случи в идващите дни остава непредвидимо, защото след шумните и скандални брифинги настъпи мълчание. В сряда по време на заседание на прокурорската колегия на ВСС Гешев заплаши внеслите сигнала срещу него с разкрития.

Той призова членовете на колегията, които му искат оставката, да си направят отвод от разглеждането на сигнала на заместника му Борислав Сарафов. Гешев на няколко пъти даде да се разбере, че ако те не направят това, той ще огласи компрометиращи ги данни.

"За да спестите срама на прокуратурата, си направете отвод в името на българската прокуратура, на българската магистратска общност. Ще направя по-късно подробна мотивировка защо не трябва да участвате в гласуването", призова Иван Гешев. И добави: "Въпрос на морал е."

Йордан Стоев от ВСС му отговори, че това е процедурна хватка, защото ако шестимата си направят отвод, сигналът на Сарафов срещу Гешев няма как да се гледа от останалите трима членове на колегията. Междувременно проверка по случая започна и в Софийската градска прокуратура, която нарочно публично съобщи, че е независима от началника си Иван Гешев.

Кой, кога и дали ще натисне копчето Enter не се знае. Видимо по междуособиците, гарнирани със заплахи и намеци, е, че повече от един пръст стоят на различни клавиши. И докато все още само се заплашват, че ще ги натиснат, повече от сигурно е, че рестарт на системата в подобна ситуация е невъзможен. Отправяните закани ясно показват, че взаимното възпиране на властите не се разбира от представителите им в конституционния смисъл, а в изцяло мутренския - кой колко убедително ще успее да сплаши другия, за да го манипулира според собствените си интереси.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uprsport avatar :-|
    Uprsport
    • - 2
    • + 2

    Та и трите бандитски организации - ГЕРБ, ДПС И Гешефт са говорили за кръга Капитал. Тези битки между бандитите пораждат въпроса има ли кръг Капитал или всичко е измислица, с цел оклеветяване и подтискане на истината?
    За себе си съм си отговорил много отдавна, но дали не е редно да опитаме да спасим част от безвъзвратните загуби на пропагандата и образователната система.

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 7

    Щом ГЕРБ и ДПС могат да бъдат наречени кръстници на бандитската държава, каквато излиза, че сме, ако приемем дефиницията на Проф. Сталев за вярна, то избирателите на двете партии тябва да се разглеждат като съучастници и помагачи на престъпното деяние. Кога съзнателно, кога поради груба човешка небрежност.

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Роднините на Копринков видимо просперират!
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161574839841189

    Сестра му е натрупала капитал от над 1,4 милиона лв. и за три години пигасява кредит за апартамент от Артекс. Тайната на нейния успех е продажба на пустеещ парцел край Пловдив на цена като за първа линия на морето!
    Съпругата на Копринков - Теодора, придобива дяловете във фирмата собственост на майка му и сестра му. Малко преди това фирмата е получила разрешително за строеж на къща с РЗП 441.22 кв.м. в имот с площ 800 кв.м. в района на Панчарево!

    Нередност?
  • 5
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Жената на Гешев - Детелина Ханчева е адвокат на "Лев Инс" на Алексей Петров - Трактора и на "ОЗК Застраховане" на Христо Ковачки! Кое не е ясно?
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161581247486189

    Нередност?
Нов коментар