🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Гешев vs. ГЕРБ и ДПС

Пра'им се на луд

Публичните доказателства за здравата обвързаност на прокуратурата с ГЕРБ и ДПС

Бойко Борисов досега не е отрекъл автентичността на записа, от който става ясно, че сам избира главните прокурори
Бойко Борисов досега не е отрекъл автентичността на записа, от който става ясно, че сам избира главните прокурори
Бойко Борисов досега не е отрекъл автентичността на записа, от който става ясно, че сам избира главните прокурори    ©  Юлия Лазарова
Бойко Борисов досега не е отрекъл автентичността на записа, от който става ясно, че сам избира главните прокурори    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако някой досега е изпитвал съмнения дали наистина лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов сам си избира (по едноименния запис) главните прокурори, то от понеделник насам място за подобни разсъждения няма. С отказа на Иван Гешев да подаде оставка като шеф на обвинението и отприщените след това събития всичко изглежда ясно: ГЕРБ в тясна колаборация с ДПС упражняват влияние върху прокуратурата. И то такова влияние, което ако бъде оттеглено, се тълкува като "предателство". От друга страна, прокуратурата се отблагодарява на политическите си благодетели, като не ги разследва, а делата срещу тях - държи на трупчета.

Потвърждението на тези констатации се съдържа в думите на главния прокурор Иван Гешев и неговия заместник Борислав Сарафов, които разпалиха мафиотска вражда помежду си. От напоителните им пресконференции в началото на седмицата стана ясно, че политически партии оферират държавни постове като "компенсация" за евентуална оставка на главния прокурор, че разследване, свързано с Бойко Борисов, е дадено на съученик на Гешев, който го държи на трупчета и му докладва неформално, ако има движение по делото. Това обаче не е всичко - състоялият се изведнъж като опозиционер на Гешев Борислав Сарафов е настоявал отново неформално разследването да бъде приключено бързо и между другото, докато тече разпрата по върха на прокуратурата.

Всъщност в тези събития няма нова информация. Единствената новина е, че те потвърдиха публично отдавна известни факти, верифицираха обществената тайна за политическо-прокурорската обвързаност. И в крайна сметка подпечатаха извода на адвокат Даниела Доковска, че "мафията е силна не защото държавата е слаба, а защото държавната власт участва в нея".

Фактите са отдавна известни. Голяма част от медиите отказваха да ги видят или ги отразяваха откъслечно и никога не потърсиха връзките между тях. Може би обяснението за това е същото като за обвързаността между политическа и съдебна власт. И със сигурност е отдавна признато от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който в началото на 2014 г. в интервю за Mediapool изрази възхищението си към тогавашния лидер (сега почетен) на ДПС: "Ахмед Доган пръв осъзна, че ако има медийна империя и контрол върху съдебната власт, може да управлява, и затова най-дълго управлява България", каза Борисов.

"Ти си го избра"

Всъщност лидерът на ГЕРБ никога не е успявал да скрие някои от най-скандалните връзки между него и прокуратурата. Така бившият премиер не отрече истинността на записа, в който ексградският прокурор на София Николай Кокинов, молейки го да му съдейства за назначение, му казва по адрес на Сотир Цацаров: "Ти си го избра."

А че Борисов си е избрал Цацаров, беше ясно и без записа. Публичните факти са изобилни, но най-показателно беше, че още от началото на 2012 г. (10 месеца преди гласуването във ВСС) няколко медии съобщиха, че Цацаров ще оглави прокуратурата. В месеците преди да бъде гласуван от съдебния съвет, председателят по това време на пловдивския окръжен съд призна за добрите си отношения с изпълнителната власт. Оказа се, че като съдия Цацаров е награждаван два пъти от МВР - веднъж с пистолет, а втория път с почетно отличие. Първият път е през 2004 г., когато главен секретар на МВР е Бойко Борисов, а вторият е път през 2011 г., когато Борисов е премиер, а вътрешен министър е заместникът му Цветан Цветанов.

Нещо повече - през 2012 година Борисов и Цветанов публично обявиха, че предпочитат Сотир Цацаров да бъде избран за главен прокурор. Цветан Цветанов роди и етикета "стабилния съдия" в едно от изявленията си в подкрепа на тогавашния главен прокурор.

По-малко от месец след встъпването си в длъжност Цацаров се отблагодари за първи път на Бойко Борисов. Той категорично отказа прокуратурата да се занимава с т.нар. разработка "Буда", на която сайтът "Биволъ" отдели серия публикации. Те отразяваха миналото на Бойко Борисов като сътрудник на ЦСБОП, представляващ "оперативен интерес" за службата през 90-те години.

Последва смяна на властта. През 2013 г. Борисов подаде оставка, а следващият кабинет беше този на Пламен Орешарски - сглобка между ДПС и БСП.

ДП - 10 или "държавно предприятие"

Още преди формалното му встъпване в длъжност държавното обвинение се активизира срещу върховете в доскорошната управляваща партия. Възобновени бяха проверките по емблематичните случаи "Ало, Ваньо" и "Чакъра". И по двата основна мишена беше Борисов. В първия - заради записа, в който нареждаше на покойния шеф на митниците Ваньо Танов да спре проверка в пивоварна, а във втория - заради ръководената от него акция по залавянето на Тодор Димов-Чакъра, който през 2003 г. беше обстрелян и убит с гранатомети. Междувременно арестуван беше и тогавашният шеф на закритата впоследствие комисия за противодействие на конфликта на интереси Филип Златанов.

Цацаровата прокуратура направи публични извадки от тефтер на задържания, от които се разбираше, че той е получавал нареждания "кого да удари и кого да оправи", а схемата водеше до инициали, съвпадащи с тези на премиера и вътрешния му министър - ББ и ЦЦ. Малко преди Делян Пеевски да бъде излъчен за шеф на ДАНС от новото управляващо мнозинство, прокуратурата скри други инициали от тефтера на Златанов - ДП.

Това ДП породи въпроси дали не крият името на Делян Пеевски, но инициалите по-късно се оказаха поправени в тефтерчето на "10". Години по-късно въпросното ноу-хау беше ползвано и от настоящия главен прокурор, който разчете инициалите ДП в делото КТБ като "държавно предприятие".

Тишината край "Чакъра", "Ало, Ваньо", ЦУМ и Янева

Година по-късно (през 2014 г.), когато беше ясно, че ГЕРБ се връща на власт, проверките по "Ало, Ваньо" и "Чакъра" бяха прекратени без никакви публични обяснения, а столичното следствие успя да загуби тефтерчето на Филип Златанов и дело за търговия с влияние не се състоя.

Името на Цацаров е свързано и с корупционни скандали като "Яневагейт" и "ЦУМ-гейт", по които той години беше обект на съмнения за търговия с влияние.

В първия случай става дума за записи от разговори между съдии, които описват с имена ролите в съдебната система, като в крайна сметка става ясно, че всичко опира до благословията на Бойко Борисов. Скандалът беше наречен на една участничките в разговора - Владимира Янева, близка тогавашния втори в ГЕРБ Цветан Цветанов.

Вторият случай беше огласен от бизнесмена и издател на в. "Сега" Сашо Дончев, който сигнализира за натиск от страна на Цацаров по време на среща в офиса на бизнесмена Георги Гергов (по това време функционер на БСП).

И двата скандала останаха непроверени благодарение на редица маневри, извършени и от ВСС, и от Инспектората към него. Членовете им от политическата квота пък бяха избрани от монолитно мнозинство на ГЕРБ, ДПС и БСП.

Съседът на Борисов влиза в прокуратурата

Същата политическата квота заедно с контролираните от Цацаров прокурори във ВСС и от Георги Чолаков (председател на ВАС) - съдии, избраха за наследник на Цацаров заместника му - Иван Гешев. Завършилият "Симеоново" юрист беше сочен като следващия "главен" година преди да бъде избран и стана такъв, макар да твърдеше, че няма да се кандидатира.

Преди да оглави прокуратурата, Гешев водеше мегаделото за фалита на КТБ, в което не видя участие на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Оказа се, че веднага след избора му Иван Гешев се е нанесъл заедно със семейството си в Дом 5 от правителствената резиденция "Бояна", където е бил съсед на президента и премиера. Факт, укриван дълго от Министерския съвет под ръководството на Бойко Борисов. След края на управлението му служебното правителство "Янев" потвърди информацията.

Оказа се, че непосредствено преди да се нанесе Гешев в правителствената вила, държавата ѝ прави мащабен ремонт за близо 400 000 лева. Обзавеждането е съобразено с исканията на главния прокурор, а те се простират от гардеробна стая до мултитемпературен охладител за вино.

След напускането на Дом 5 Гешев очевидно се е нанесъл в "Регентската къща", която в момента принадлежи на прокуратурата. За новото му "жилище" стана официално ясно преди дни от изявлението на заместника му Борислав Сарафов.

Наред с имотните си апетити Гешев има забележителен принос за укрепването на модела ГЕРБ. Прокуратурата под неговото ръководство повдигна редица задочни обвинения на бившия хазартен бос Васил Божков точно когато правителството "Борисов 3" даде ясен знак, че няма да покровителства повече бизнеса му.

САЩ вижда корупция, Гешев - не

Божков избяга от България и обвини Борисов и финансовия му министър Владислав Горанов в корупционна схема за 700 милиона. Бизнесменът публикува свои чатове с Горанов, чиято истинност беше потвърдена още тогава от лидера на ГЕРБ, но главният прокурор съобщи публично, че дори не ги е чел.

В съобщенията Божков се оплаква (и получава съдействие) за случващото се в комисията по хазарта, и то в разгара на проверките срещу него от януари 2020 г. Чатът включва и констатация от страна на Горанов, че е дал "ценни указания" на "девойката", която според обясненията на Божков е Мария Филипова - приближена до финансовия министър шефка на комисията по хазарт.

Прокуратурата обвини двама от шефовете на комисията в този период - Огнемир Митев, предшественик на Мария Филипова, и Александър Георгиев, нейният наследник на поста. Срещу "девойката", получавала ценни указания от Горанов - Филипова, не бяха предприети никакви действия.

Впоследствие и Божков, и Горанов бяха санкционирани заради корупция от САЩ по глобалния акт "Магнитски", но прокуратурата не предприе мерки спрямо бившия финансов министър.

Гешев проявява същата разсеяност и в разследването на две знакови дела, свързани с Бойко Борисов. Става дума за случая "Барселонагейт", както и за снимките на пачките евро и кюлчета злато в премиерската спалня в резиденция "Бояна".

През миналия октомври главният прокурор анонсира, че проверката за истинността на кадрите със злато и пари трябва да приключи скоро. До ден днешен това не се е случило. Последва разкритие на Антикорупционния фонд, че прокуратурата е скрила факта, че част от заснетите 500-еврови банкноти всъщност съществуват. Официална информация от държавното обвинение за хода на тази проверка към този момент липсва.

Сходна беше ситуацията с "Барселонагейт", което по признания на самия Гешев от тази седмица е под контрола на "негов съученик", който го информира неформално какво става с делото.

Съмненията за връзка на Борисов с т.нар. къща в Барселона датират още от 2016 г., когато бяха провокирани от тайните записи на разговори между двете бивши съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова със столичния адвокат Момчил Мондешки. В тях се чуваше бившата председателка на Софийския градски съд да казва, че Борисов е купил къща на жена, към която имал "положително отношение". През февруари 2020 г. каталунското издание "Периодико" съобщи, че местните власти разследват предполагаема връзка на Борисов с пране на пари по този случай. След това българската прокуратура също започна разследване, което все още е висящо. За последно Гешев каза в края на януари, че то трябва да приключи до "месец, месец и нещо".

С плътната подкрепа на ДП(С)

Освен върхушката на ГЕРБ на благоразположението на държавното обвинение се радва и ДПС. След като преди години съобщи, че в делото КТБ го няма Делян Пеевски, но липсва и Обама, главният прокурор следва неотклонно тази линия на поведение. Дори след като САЩ санкционираха Пеевски по закона "Магнитски", прокуратурата пита Вашингтон за доказателства и след като не получи, не направи нищо повече.

Миналата година пък Гешев обяви, че инициалите ДП в доказателства по делото КТБ може да означават и "държавно предприятие".

Още от встъпването си в длъжност и първото му изслушване пред Народното събрание през есента на 2020 г. главният прокурор се радваше на подкрепата на ГЕРБ и ДПС, които неизменно гласуваха "за" докладите. Най-видима симбиозата беше в рамките на предния парламент, когато Гешев инициира среща с всички парламентарни групи. Тогава той и Борислав Сарафов, които стояха рамо до рамо, получиха адмирации за работата си единствено от ГЕРБ и ДПС, които се съгласиха и с изложените от прокурорите виждания за "съдебна реформа".

Разбира се, това са само част от редицата случаи, които илюстрират здравите връзки между ГЕРБ и ДПС, от една страна, и прокуратурата, от друга. Към тях могат да се добавят още много символни събития. Като рязката промяна в нагласата на бившия външен министър Даниел Митов, който след като бе обвинен и оправдан, се закани да съди прокуратурата, но веднага след това влезе в ГЕРБ и забрави за намерението си. Или за ритуалното назначаване от парламента (с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Обединените патриоти") на Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ след края на мандата му - движение, което потвърждава, че на бившите главни прокурори им се уреждат съвсем политически авторитетни държавни служби.

В годините всичко това е ставало публично достояние и красноречиво е потвърждавало взаимната обвързаност между прокуратура и политическата върхушка. Отговорът обаче винаги е влизал в рамките на знаменитата фраза: "правим се на луд", произнесена в диалог между Гешев и Борисов.

За нея се разбра от запис, публикуван преди три години, в който тогавашният премиер и лидер на ГЕРБ разказва по телефона, че разговарял с Гешев, който му съобщил: "Абе, аз обичам се пра'им на луд, ама вие, г-н премиер, май се пра'ите много успешно."

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • + 2

    Повече от явно е, че в България е практика силните на деня да си избират и назначават главен прокурор. Както навремето Иван Костов и Петър Стоянов провалиха легитимния избор на ВСС на Бойко Рашков за гл.прокурор и с врътки и избор на нов ВСС впооследствие си избраха и назначиха ... Никола Филчев.

    И за всичките му последващи деяния настана пълна тишина: и за убития прокурор Колев, и за самоубития прокурор Джамбов, и да насечената ямболска адвокатка.
    Видно е, че властта и прокуратурата в България са в симбиоза. След излезлия от симбиозата с излизащия от властта Борисов, ще дойде друг гл.прокурор, дето ще е в симбиоза с новата властова гарнитура.
    Просто и ясно. Да изчакаме.

    Нередност?
  • 4
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#3] от "masay":

    Точно това ситуативно писане наричам "създаване на митологеми".
    През държавния цикъл досега се случваха неща, абсолютно идентични на това, с което се занимаваме днес, и което репортерките по понятни причини обясняват като осмото чудо на света - нечувано и невиждано.
    Изобщо не е така.

    През 1992 г. премиерът Филип Димитров (СДС) пробута колегата си от своя адвокатски колектив Иван Татарчев на президента Желев (СДС) за гл.прокурор.
    На следващия цикъл премиерът Иван Костов (СДС) с президента Петър Стоянов (СДС) финтирха Бойко Рашков и си подбраха Кольо Филчев.
    После премиерът Сергей Станишев (БСП) и президентът Георги Първанов (БСП) си взеха за гл.прокурор внука на члена на Политбюро на БКП Борис Велчев.
    Следващият гл.прокурор Сотир Цацаров си го избра премиерът баце (Герб) и президентът Плевнелиев (Герб) на мига подписа указа.
    Днешният Гешев пак си го избра баце (Герб), но президентът Радев (БСП) отказа да подпше, докато Конституцията не го задължи.

    И никаква мафия не е сменила нито един от българските главни прокурори! Просто досега разните политически сили се разминаваха във властта по-цивилизовано.

    Цапането на баце по повод Гешев е ефектна жълтопаветна радост, но по същество е контрапродуктивна работа, защото - колкото и да съм с презрение към народняшката му простотия, - на фона на истъблишманта в държавата той добива вид направо на БГ дьо Гол!

    Пазете баце! Той единствен от политическата върхушка има корен и държи на него. Ако някой предаде нацията на заколение, той ще е последният.

    А непрофесионалното ми мнение е, че гл. прокурор е рудиментарен (закърнял) орган - нещо като апендикса в човешкото тяло - от времето на Сталинската конституция 1938 г, когато е трябвала здрава ръка, за да чисти обречените за врагове на народа.
    Това е по-скоро политическа, отколкото правна функция, която брани силните на деня от прилагането на законите спрямо тях.
    Затова на стола на Гешев ше седне Лешев/Мешев/Нешев... само и само властниците да имат гаранции за непреследване от закона.

    Нередност?
  • 5
    rwn31589484 avatar :-|
    rwn
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Докторе, Полина е по-скоро добър журналист. Спомням си едно нейно интервю с Христо Иванов. Христо се препоти доста тогава. Но това на предишното и работно място...
    Тук все още не съм видял нещо подобно като ниво, но предполагам, че като нов човек в екипа на Капитал, просто задачите, които получава все още не са това, което трябва да са...

    За Гешев малко по-надолу. Но първо за политическата ситуация няколко думи.
    Ситуацията изглежда приблизително по следния начин:

    ББ знае, че повече никога няма да упрявлава. Затова и не се натиска да упрявлява.
    Но ГЕРБ по-скоро ще упрявлава/ не сами, а в някаква комбинация/ и това е видимо за всички.
    Просто това е разположението на силите в обществото.
    Ако някой не го вижда(Капитал?), то това си е негов проблем, а не на обществото. Вече и Гого Лозанов го видя. Та е време и г-н Лазаров да го види.

    На този етап, усилията му, на ББ /поне/ са видими. А това е първи етап от това, кой да контролира наратива при евнтуален провал на усилията.
    Шансът за провал към момента е минимален, но все пак съществува.

    ББ го играе възрастния в стаята. ПП-ДБ го играят децата и просто се тръшкат и казват -Няма пък да си играя с теб.
    Дали ще са на минус 5% или на повече на следващите избори, това не зная.
    Но ако продължават с инфантилното си поведение, дори Капитал и Дневник няма как да им помогнат твърде много. Магнитски също се изтърка.
    И може и от спад , да минем направо на срив при следващите избори.
    Там е интересна и ролята на Найо Тицин, но и това е друга тема.

    Да се върнем на усилията.
    Видими са там където трябва да бъдат видими.Най-вече е видимо навън, но е видимо и за неговия електорат вътре в страната.

    Не е е видимо за активистите (ПП-ДБ), не е видимо и за хора като семийство Смилови, но идеалистите/активистите са като децата. Реват, тръшката се, искат си някакви неща, плачат, скубят си косите, и там логика или социология не помога...

    Но това, че не виждат добре ситуацията, това не променя фактите и не променя и как изглежда всичко това (в очите на хората, които на са активисти/идеалисти), което се случва.

    ББ иска да прави управленска коалиция с ПП-ДБ. Защо това е така е друга тема и не е толкова интересно на този етап да се дискутира.

    За целта на това му желание (да прави коалиция), той решава да жертва сериозна фигура (Гешев).

    Оттук първи извод, ББ не се страхува от Гешев.

    Тоест, Гешев НЕ ДЪРЖИ с нищо сериозно ББ.

    Иначе няма как да се случи въобще всичко това с исканата оставка от страна на Габриел на Гешев.

    Ето тук е необходим вече добър анализ от журналисти като Полина. Защо това е така. И как въобще е възможно това да е така!

    ДПС също се включва в този хор. Съответно, очевидно и те не са толкова притеснени от това, какво има Гешев за тях/за техни големи играчи.

    И това е нещо много интересно и също си струва да му се обърне сериозно внимание.

    Може би просто Гешев е бил нещо като застраховка „бедствие“, или застраховка „добри старини“.

    Може би просто прокурорите са като кучетата. Зависи от природата, от това как са обучавани, как са възпитавани, каква е средата им, може да са мили и добри, може да са обучавани да пазят, да надушват следи, наркотици,да участват в боеве до смърт, може пък наистина да има и бясни кучета сред тях.

    Може пък митологията да е съвсем друга, и по-скоро прокурорите да държат в джобовете си политиците...но това е добре да го оставим на журналистите.

    Най-интересното (за мен) и като някакъв втори голям извод е поведението на Корнелия/БСП.
    Това очевидно не могат (все още) анализаторите и журналистите да го калкулират. Имам предвид неговото голямо значание.

    А то не изглежда толкова сложно на пръв поглед.

    Тоест, изводът тук е, че Гешев ДЪРЖИ Корнелия с нещо.
    И тя като видя, че той няма да си подаде оставкта, буквално развали цялата схема.

    С какво я държи, това е интересна тема, но и това е тема за друг коментар.

    Коментарите и сказките на Гешев за евентуална кариера в ГЕРБ, или че искали да го пращат в Израел или Турция, това дори се чудя на Полина, че го разглежда като някаква сериозна история.
    Как досега не вярваха и на дума на Гешев, и сега изведнъж му повярваха за тези неща.
    Как въобще си го представят това нещо, че някой от ГЕРБ му е предлагал такива неща.
    Дори няма да коментираме ГЕРБ в позиция ли са въобще да предлагат посланически постове където и да е в момента.

    А той да става част от партия ГЕРБ, това също звучи като някаква не много оригинална шега.

    ПП-ДБ не могат да се ориентират добре в ситуацията, защото ББ за много кратко време им иззе любимата близалка и стана по-голям евроатлантик от тях, стана по-голям радетел на влизането в Еврозона и Шенген от тях, той е за всякаква помощ за Украйна, и то съвсем открито, и той е за съдебна реформа, и и за промени в конституциата дори.

    Освен това, ББ буквално запали прокуратурата, като му влезе с бутонките директно на Гешев и си създаде огромни врагове с тази си позицията и сега Дневник и Капитал станаха сякаш приятелски настроени към ББ в сравнение това, което пишат за него в ПИК.

    Забележете и кой му задава най-кофти въпроси при брифингите в НС. Точно така, журналисти от ПИК.
    Тоест, Недялко вече му е кръвен враг.

    Тук също има материал за добрите журналисти. Как това се случи и още по-важно, защо това се случва.

    Това, което слага на масата на преговорите ББ като козове, освен всичко това по-горе като политики, освен главата на Гешев са и различни постове.

    Кой да е новия български еврокомисар, кой ще е новия главен прокурор, разните там регулатори, кой ще ги ръководи, и може би не е маловажно, но от това, дали ще се разберат за правителство или не зависи и колко силен ще е кандидата за кмет на София на ГЕРБ...
    ББ винаги има скрити козове.

    Защото и там нищо не е в кърпа вързано. Още повече със стратег като Лена...

    И прагматичната гледна точка е, /а и това е нещото, което ББ „продава“ на зрителите и гласоподавателите/ че Габриел, бидейки дълго време човек отвътре по върховете на ЕС, най-вероятно ще успее да вкара страната в Шенген и в Еврозоната. Тоест, има такива предпоставки.

    И това е видимо не само за гласувалите за ГЕРБ, но и извън тази група. Това също е съществен аспект от този политически пъзел.

    Но идеалистите от ПП-ДБ, продължават да го играят инфантилно. Явно сърдити, че ББ е напът да им открадне всичко към което те толкова искат да бъдат асоциирани.
    И тропат с крачето и казват, ми няма пък, няма пък с първи мандат, няма пък с ГЕРБ.

    Ами добре тогава. Очевидно ще има шамари.
    Да видим за кого ще са и колко ще са силни...

    Тази седмица беше интересна, но следващата седмица се очертава да е още по-интересна.

    Бих казал дори, че следващата седмица/седмици ще е една/едни от най-важните седмици в новата българска история.

    Нередност?
  • 6
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#5] от "rwn":

    Полина в Свободна Европа ми бе по-интересна за четене. Тук моментално влезе в преразказвателната стилистика на Капитал и се обезличи. Може това да е редакционна политика - никой на не стърчи над другите? Затова всички са ми еднакви като в католическо сиропиталище. И кое име да сложат за автор сигурно го определя компютъра...

    Не споделям величието на компроматната теория. ОК, има ги, но след като миналата седмица в Турция американците направиха секскомпорамат и избиха от състезанието Мухарем Индже, преляха ли предполагаемите му 5% към своя кон Калъчдароглу? Не.
    Та компроматите са граната, която не знаеш дали няма да ти избухне в ръката. В преносен смисъл.

    Мисля баце е узрял, че вече само ще го играе кукловод. По повод Мерито-премиер Комарницки му нарисува реплика: "Написах ти в CV-то, че си ми премиер". Казал е всичко с 5 думи!
    Тя е откровено подставено лице и в моите разбирания е съвсем формална кандидатура. Баце не иска да управлява сега. Както писах тия дни - не иска името му да влезе в учебниците до това на Богдан Филов. Не като учен, естествено, а като съсипател на България.

    Този политически "елит" във всичките му части е дебилен. Абсурдно безсмислен и без визия. Смятах, че няколко ялови избора ще ги накарат да се разкарат и да дадат път на нови хора. Мамил съм се.
    Ще трява да изчакаме преформатирането на света, когато новата многополярност ще ни назначи гаулайтерите. И няма не искам, няма - недей... Просто и ясно!

    Нередност?
  • 7
    rwn31589484 avatar :-|
    rwn
    • + 2

    До коментар [#6] от "D.r D":

    Кълъчдароглу допусна огромна грешка. Това с признанието му за религията и вярата му (алевит) вероятно ще му струва загуба на изборите.

    Каквато сам си направиш, никой друг не може да ти го направи. Защо трябваше да прави тези признания сега? Това все пак е Турция, релегията/вярата има огромно значание. Хората могат да гладуват, но има важни неща и те са склонни да гласуват по определен начин заради тези неща.

    Относно Комарнацки, все пак той първо е идеалист, акивист, но още повече, работи за моя приятел Сашо Дончев.
    Капитал, Сега, клуб-а, това са губещи медии. В България телевизиите печелят пари от реклами, всички останали губят.
    Но в съвременните условия, да имаш медия си е горе долу нещо като застраховка живот. Тоест, според мен, струват си разходите.

    А относно политическия „елит“, дай си сметка в коя страна живееш. Изглеждаш ми здраво стъпил на земята човек.
    Тоест, няма как да очакваш политиците да са по-различни от таксиметровите шофьори.
    Или от футболистите. Или от продавичете в магазините.

    Това е материала. Това е нивото. Няма как да се очакват чудеса.
    Капитал няма как да стане Гардиън, няма как да стане и NYT. За добро или за лошо.

    Та и политиците са функция на обществото. Това е положението

    Както беше писал Гого Лозонов в една друга медия, протестния вот стигна лимита си, хората си дават сметка, че те ще дават рушвети при спиране от полицаи.
    Тоест, при определена ситуация, и те ще корумпират. И няма как да се правят на светци. Това са прагматично мислещи хора. Това са хората, които си дават сметка за реалностите на българския пейзаж.

    И това е гръбнака на гласуващите за ГЕРБ.

    И така както вървят нещата, при евентуални нови избори, ГЕРБ ще има сигурно 30%, а ПП-ДБ ще имат може би нещо под 20%. Може би в посока към 15%.

    Но как да обясниш на идеалист, че идеализма води до зануляване.

    Идеалистите са като пристрастени играчи на покер. Докато не занулят/не загубят всичко, не престават да залагат.
    А когато загубят всичко, и дори повече от всичко, вече е твърде късно за разкаяние или за поправяне на грешки.
    София е пълна с бездомници, които попадат точно в тази категория.

    Идеалисти, които са вярвали, че със следващото завъртане на барабана на покер машината ще се наредят черешките в една линия и ще завалят жетоните.
    Е, не се е случило така.

    Софтуера е настроен да дава огромната печелба на казиното. А Идеалстити пробват и пробват, докато не изгубят всичко, докато не започнат да спят по улиците, и накрая просто умират по улиците. А казиното си продължава да си генерира печалба за акционерите.

    История стара колкото света.

    Нередност?
Нов коментар