Строителните предприемачи призовават да не се стопира банковото кредитиране

Националната асоциация на строителните предприемачи предлага създаването на експертен икономически съвет, който да работи върху мерки за стабилизиране на икономиката

Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи
Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи
Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи
Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) изпрати отворено писмо, с което призовава да продължи кредитирането от страна на банките под контрола на Българската народна банка (БНБ). "За разлика от частния капитал, банките работят с нашите пари, на гражданите и бизнеса, поради което в тази ситуация те трябва да проявят особено голяма социална отговорност. Изключително важно е да не бъде стопирано банковото финансиране за населението и бизнеса, защото това би било пагубно за икономиката на страната", се казва в писмото.

От НАСП предлагат също създаването на експертен икономически съвет, който да извършва анализ на текущата икономическа ситуация и да предлага адекватни мерки за стабилизиране на икономиката. Необходимо е и да се осигурят условия и възможност от страна на държавата, производствата да продължат да работят при спазване на определени мерки, посочват строителните предприемачи.

"Ние като браншова организация не искаме държавна помощ, която в тези времена ще е много по-необходима другаде. Ние искаме да ни се позволи да продължим да работим и по този начин да сме полезни на държавата в тези трудни времена", допълват от асоциацията.

Ето целият текст на отвореното писмо:

"Уважаеми дами и господа,

В момента страната ни, а и целият свят, са изправени пред предизвикателство, с което не сме се сблъсквали досега. Ние от Националната асоциация на строителните предприемачи не сме специалисти в областта на вирусологията и епидемиологията и не смятаме да даваме субективни и емоционални становища, защото като производственици сме се научили да се вслушваме в мнението на експертите. Нашата експертиза е относно икономическите последствия върху нацията. Ние всекидневно участваме в икономическия живот на страната, създавайки продукт от първа необходимост за населението - жилища. Всекидневно се сблъскваме с проблемите на производството в нашата действителност - осигуряване на квалифициран персонал, работни заплати, осигуровки, такси и данъци, наличие на усложнени административни услуги, неспазване на административни срокове. Потребителят на нашия краен продукт е гражданинът и ние веднага усещаме финансовите проблеми на населението при дадени политико-икономически промени в обществото. Оттук идва и желанието ни, чрез това отворено писмо, да дадем нашето мнение и предложения към обществото.

Медицинският аспект на проблема е най-важен в момента, защото става въпрос за човешки животи, но не трябва да се забравят и икономическите, и социалните ефекти за обществото. При спиране на административния и производствен процес ефектът за стопанството на страната ще е пагубен. Този негатив ще се изстрада както в обществен, така и в личен план. Ще се появи огромна маса от безработни граждани, за които държавата няма да има ресурс за социални помощи и осигуряване. Само в строителството са заети над 200 000 работници, които осигуряват препитанието на над 500 000 души. Няма да могат да се обслужват потребителските кредити, което ще доведе до блокиране в банковия сектор. Ще фалират много производства и стопански дейности, което драстично ще намали приходите към бюджета. Той от своя страна няма да може да изплаща пенсии и заплати. Няма да могат да се финансират жизнено важни сектори като здравеопазване, образование и вътрешна сигурност. Това ще доведе до истинска и комплексна криза в обществото - нещо, което заедно не трябва да позволяваме.

С оглед на гореизброените рискове, от НАСП предлагаме следните действия:

  • Създаване на експертен икономически съвет. В него трябва да вземат участие доказани икономисти, администратори и производители. Основна задача на съвета трябва да бъде анализ на текущата икономическа ситуация и предлагане на адекватни мерки за оцеляване на икономиката.
  • Продължаване ефективната работа на администрацията, обслужваща стопанския живот. Това е възможно, защото банките работят ефективно при пълно спазване на предписанията. Според нас от НАСП сега е моментът дигитализация на административния процес, в частност въвеждане на електронното разрешително за строеж. Както се видя в образованието, това е възможно при воля от страна на държавата и всички участници в процеса.
  • Продължаване на кредитирането от страна на банките под контрола на БНБ. За разлика от частния капитал, банките работят с нашите пари, на гражданите и бизнеса, поради което в тази ситуация те трябва да проявят особено голяма социална отговорност. Изключително важно е да не бъде стопирано банковото финансиране за населението и бизнеса, защото това би било пагубно за икономиката на страната.
  • Създаване на условия и възможност от страна надържавата производствата да продължат да работят при спазване на определени мерки.

В момента на първа линия е медицинският персонал, който отговорно поема тежестта на ситуацията, но не трябва да се забравя, че за неговата работа са необходими средства, медикаменти, апарати и сграден фонд, които се създават от производството и предприемачите по цял свят.

В тези тежки времена за света и държавата ни, НАСП като социално отговорна организация, ще даде своя принос за справяне с кризата и няма да пести ресурс и средства за участие в мероприятия и дейности, помагащи в ситуацията. Не по-малък принос ще бъде да не се поддаваме на паника и чувство за лична безопасност и просперитет, а да продължим производството, същевременно стараейки се да запазим работните места, които сме създали.

  • Ние като браншова организация не искаме държавна помощ, която в тези времена ще е много по-необходима другаде. Ние искаме да ни се позволи да продължим да работим и по този начин да сме полезни на държавата в тези трудни времена.

С уважение,

Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи