Болни хора протестират срещу превръщането на специализирани клиники в COVID отделения

Трансплантираните пациенти останаха без лекарите си, онкопациенти се пребориха в пловдивската онкология да не се разгръща огромно отделение

"Държавата изобщо не мисли за здравето на хронично болните пациенти по време на корона кризата и го доказва с уникалните за Европа COVID клиники във всяка болница, включително и при трансплантирани, онкопациенти и болни с автоимунни заболявания", смята Иван Димитров, председател на федерация "Български пациентски форум". По думите му през последните седмици примерите за това са драстични и засягат хиляди пациенти. Страната е един от уникалните случаи в Европа, в които в едно и също лечебно заведение се смесват заразени с новия коронавирус пациенти и хора с намален имунитет, при които заболяването може да протече фатално.

"Отказвам да убивам съзнателно невинни. Отказвам да съм роб на страха и да се превръщам в оръдие за геноцид! Когато ни казваха, че "яко ще се мре", не очаквах, че са готови да убиват наред, за да потвърдят думите си...", казва д-р Лилян Луков, хирург в Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология във facebook и призовава в понеделник пациенти и лекари да протестират срещу откриването на COVID отделение там.

До това противопоставяне се стигна заради рязкото нарастване на заразените с коронавирус през последните седмици. Това доведе до сериозен недостиг на легла за настаняване на по-тежките случаи и накара здравното министерство в спешен порядък да реорганизира всички болници. Всички бяха задължени да открият COVID отделения, но недоволството идва от тези, в които се лекуват хора с компрометирана имунна система, като например онкоболни, трансплантирани и хора са автоимунни заболявания. Тяхното и на лекарите им притеснение е, че те трябва да бъдат пазени от COVID-19, a не смесвани с болни от него.

Каква е опасността?

В България активно от рак се лекуват общо около 150 хил. пациенти в 28 болници, повечето от които - специализирани клиники и онкодиспансери. Бъбречно трансплантираните пациенти са около 600 и се лекуват само на едно място в София, пациентите на хемодиализа - около 5000. Болните с ревматоиден артрит и автоимунни заболявания са над 100 хиляди, като около 6000 от тях са на най-солидната терапия и се преглеждат също само на едно място в София. Общото между всички тях е пълната липса на имунитет или намаляването му от лечението до такава степен, че пациентите са уязвими във всеки момент, особено при досег с COVID-19. Това се отнася, разбира се, и до болните с диабет, сърдечно-съдови заболявания, астма и други хронични заболявания.

"Боже, не мога да повярвам, че се налага чрез медиите да убеждаваме хора, които взимат и налагат решенията си в здравната система, да си дадат сметка, че COVID-19 не е единственото заболяване, причиняващо страдание на хората в България. Немислимо е, но очевидно се налага гръмко да напомним, че има хронични заболявания и състояния, не по-малко смъртоносни и изтощителни и че те са участ за огромна част от населението. Че грижата за тези хора, медицинската грижа, не може да се отложи или прекрои, защото почива на утвърдени медицински протоколи и практики, които явно само в България не е изключено да се игнорират", коментира Евгения Александрова, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и приятели.

"Никъде в ЕС не сме чули да има такива отделения в онкология и хематология и отделение за трансплантирани. Нали тези пациенти бяха приоритет за държавата? Навсякъде в ЕС има зелени болници за хронични пациенти и никой не си позволява да смесва двата потока пациенти. Това граничи с геноцид, явно сме в тежест на управляващите и са решили да се отърват от нас", смята Иван Димитров.

Лидерите на пациентските организации считат, че особен проблем в корона кризата е, че лекарите специалисти, които ги лекуват, по традиция са много малко на брой в цялата страна и че бумът на коронавирус в онкоклиники и клиники за трансплантирани ще принесе в жертва първо уникални специалисти, а след това и пациентите им.

Опитите на пациентите

През миналата седмица например единствената в страната клиника по нефрология и трансплантации в УМБАЛ "Александровска" беше превърната в COVID отделение, а на екипa беше предложено да се премести в друга сграда. Тя обаче не е оборудвана за нуждите на пациентите, а в посочената клиника вече е имало четирима болни с коронавирус пациенти. Екипът на проф. д-р Емил Паскалев, който следи трансплантираните пациенти в цялата страна, подаде колективна оставка, защото не може да гарантира здравето им. Тя все още не е приета. Ръководството на болницата осъди на пресконференция жеста на клиниката. Трансплантираните пациенти пък протестираха пред здравното министерство в защита на лекарите си и правото да се лекуват. Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков им е обещал на среща да съдейства за разрешаване на проблема. Засега трансплантираните пациенти остават без помощ.

"Дали проф. Паскалев е прав да подаде оставка, защото не може да гарантира сигурност на пациентите си, времето ще каже, ние смятаме, че е прав. Но нали трансплантациите бяха приоритет на държавата, нали правихме кампании и призовавахме към донорство. А когато трябва да защитим една огромна група пациенти, да осигурим спокойствие на тях и на лекарите им, ние изправяме лекарите пред другарски съд и ги порицаваме, че не искат да убиват пациентите си в името на това всички да лекуват COVID-19", казва Димитров.

Проблясък в онкологията

Според заповедите на здравния министър COVID отделения трябва да има във всеки онкодиспансер. По принцип лекарите онколози са около 50 за цялата страна, подобен е броят и на лъчетерапевтите. Тази общност вече даде жертви - д-р Петранка Лишковска от КОЦ - Враца.

Според онкопациенти, с които "Капитал" разговаря, никъде в ЕС не се откриват корона клиники за други пациенти. "Нито в Германия, нито във Франция, нито в Словения, нито даже в Русия в онкологиите не се лекуват COVID пациенти", коментират и онколози пред "Капитал". Пациентите и лекарите дълбоко се съмняват, че потоците болни и онкопациенти няма да се смесват и заразата няма да ги засегне.

"Без да деля заболяванията и да смятам, че има по-тежки и по-леки, но в случая с онкологичните болници е безумие към една пандемия, каквато е раковата от години, да добавяш този излишен риск - втора толкова агресивна пандемия. На всички е ясно, че пациентите на химио- и лъчетерапия са с намален имунитет. Първо, лекарите ни не са подготвени да лекуват инфекция, второ, те ще я лекуват и могат да я привнесат и на другите си пациенти. Това ще увеличи жертвите, вместо да реши проблема с недостига на легла в болниците", коментира Мария Маркова, пациентка с рак.

През миналата седмица единствено най-големият онкодиспансер в страната - КОЦ - Пловдив, който обслужва цяла Южна България и с активни около 16 хил. пациенти, успя да избегне възможността да лекува пловдивчани от COVID-19. В клиниката ще има отделение за нейните пациенти, ако се заразят. Като цяло обаче областният управител Дани Каназирева след множество писма от пациенти и АПОЗ е взела решение да предпази пациентите.

Това обаче не означава, в другите градове, включително и в столицата, онкоклиниките няма да открият такива отделения.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov

     Овчари...

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-@
    D-r D
    • + 1

    Престъпление срещу нацията е това лашкане на здравната система по схемата проба-грешка.

    Издигането на ботоксови мумии на решаващи съдби на хиляди граждани постове също е престъпление.

    Престъпление е и превръщането на свръхспециализирани клиники по трансплантология и онкология в епидемични звена. Трансплантолозите и онколозите са астронавтите в медицината и едва ли знаят как се дозира парацетамол и как се сваля температура при пневмонии.

    Онкологичната болница в Мусагеница навремето е строена за общежитие, а не за болница. Има един вход и просто няма как да се отделят "мръсния" от "чистия" поток. Само пълен невежа може да вкара зорлем инфекциозно заболяване в онкологична болница!
    Какво, закъсали сме с изпълнението на норматива за смъртност ли, за да гепим европомощите?
    Пламне ли от ковед онкологията, хилядите й пациенти са обречени! Това ли се търси?

    Епидемията ще мине.
    Статистиката за причините за труповете ще остане.
    Заповеди, наредби и пр. чиновнически идиотщини също ще останат. Подписите на отговорните лица - също.

    Просто бъдещите съдебни състави ще трябва да свържат едното (труповете) с второто (документите) .
    Някои ще лежат. Дълго.

    Нередност?
Нов коментар