🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ще съмне ли след НОЩ?

Решението на Борисов да закрие оперативния щаб за справяне с епидемията беше обявено за безотговорно и в социалните мрежи, и в парламента

Първото съобщение от правителството, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че подава оставка, беше, че закрива Националния оперативен щаб (НОЩ) за борба с коронавируса. Това се случи без всякакви мотиви и предизвика взрив от възмущение. Обвиненията към Борисов, чието правителство трябва да изпълнява задълженията си до сформирането на ново след изборите, бяха за пълна безотговорност в стил "след мен и потоп". И няколко часа по-късно в четвъртък от здравното министерство се видяха принудени да разпратят съобщение, че министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще продължат да информират обществото за разпространението на COVID-19 у нас, за противоепидемичните мерки и за всичко, свързано с ваксинационния процес. Те казаха също, че в понеделник ще дадат брифинг, като допълнително ще бъде съобщено кога и къде ще стане това.

Това обаче не успокои реакциите на решението за закриване на щаба и в 7:53 ч. в петък до журналистите беше разпратена покана за брифинг в Министерския съвет от 10 часа същия ден. На него здравният министър в оставка увери, че той и главният държавен здравен инспектор носят цялата отговорност за управлението на пандемията и ваксинационния процес и призова въпросът да не се политизира.

Истината е, че въпросът с управлението на епидемията отдавна е политизиран. Идеята при създаването на НОЩ беше решенията да се взимат от експерти - лекари, които знаят как най-добре може да се ограничи разпространението на болестта. За известно време това се случваше, но след това контролът беше поет изцяло еднолично от премиера. Лекарите имаха, в най-добрия случай, съвещателен глас. Повечето от тях се опитваха да убедят Борисов в необходимостта от различни решения, но в крайна сметка решенията се взимаха след много сериозни компромиси. Резултатът от всичко това е, че България е сред най-засегнатите от коронавируса държави в света по отношение на смъртността, свързана със заболяването.

Какво представлява НОЩ и какво направи

Националният оперативен щаб беше създаден на 26 февруари миналата година със заповед на министър-председателя Борисов в началото на пандемията. Тя е по силата на устройствения правилник на Министерския съвет, според който със заповед на премиера или решение на правителството могат да се създават работни групи за изготвяне на проекти на актове или други експертни предложения от компетентността на правителството с участието на представители на различни администрации. В случая работата на щаба беше да организира, координира и наблюдава всички действия на компетентните органи във връзка с предотвратяване на разпространението на епидемията от COVID-19, както и да събира, обобщава и анализира цялата информация за развитието на ситуацията, свързана с вируса, и да информира медиите и обществеността.

Борисов изненада всички с решението си не само да не назначи за председател на щаба тогавашния здравен министър Кирил Ананиев, но и въобще да не го включи в органа, при положение, че точно здравният министър има правомощията да издава заповеди за мерки около пандемията. За такъв беше назначен началникът на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски, а според заповедта на премиера Националният оперативен щаб изпълнява дейността си в сградата на Военномедицинската академия.

Така ген. Мутафчийски и самият Борисов поеха управлението на пандемията, въведоха строги мерки и Мутафчийски беше задължен да се явява два пъти дневно пред медиите, за да отговаря на въпроси за хода на епидемията. Това от една страна повиши рейтинга му с 20 процентни пункта над този на самия Борисов. В същото време щабът предлагаше едни текстове от експертна гледна точка, но Борисов през цялото време вземаше еднолични решения за мерките, което доведе и до комични ситуации. Имаше дни, в които здравният министър, който обличаше в заповеди крайните решения на Борисов, пишеше по две в рамките на няколко часа, които взаимно си противоречаха.

Тъй като мерките за пълно затваряне, предложени от щаба, имаха множество противници, а в структурата имаше само един епидемиолог - доц. Ангел Кунчев, чийто глас тогава трудно се чуваше, Борисов реши да създаде още един консултативен орган - Медицински съвет, станал известен като контращаб. Той покани в него лекарите противници на мерките, предложени от НОЩ, между които и доц. Атанас Мангъров. Медицинският съвет написа за две седмици указания за борба с коронавируса в различните специалности по наличната информация, които се оказаха не особено пригодни и председателят му беше освободен от Борисов.

След края на първата вълна и огромния натиск, оказван върху него, ген. Мутафчийски предприе своеобразно оттегляне и Борисов трябваше многократно да дава изявления, че той все още оглавява щаба. Когато проф. Костадин Ангелов стана здравен министър, той иззе напълно комуникацията около коронавируса, като включи в нея пренебрегвания като цяло до този момент главен държавен здравен инспектор. Ген. Мутафчийски продължи да се появява на брифингите, но само с кратки изказвания и без да засенчва министъра. От своя страна Ангелов се забави цяло лято с подготовката и трябваше на пожар да предприема мерки в разгара на втората вълна с препълване на болниците, недостиг на линейките и без лекарите да бъдат обучени и заплатени.

Резултатът беше, че след комичните ситуации през първата вълна дойде ред на поредица трагични.

В същото време Борисов продължаваше да се люшка между медицинските показания за управление на епидемията и протестите на ресторантьорите и хотелиерите, както и на немалка част от обществото, което не вярваше във вируса и в мерките - и заради липсата на практика на комуникационна кампания.

Защо се закрива

Закриването на щаба беше прочетено двояко в социалните мрежи. Противниците на мерките го приеха като край на епидемията, след като вече няма нужда от щаб и мерките се разхлабват. Депутатът от "Демократична България" д-р Александър Симидчиев, който през цялата криза лекуваше заболели от ковид, коментира на страницата си, че новината го е покрусила и мнението му няма нищо общо с това, че е в парламента. "То е лично и медицински мотивирано. Това изглежда като активно действие за дестабилизиране на контрола на пандемията, лишавайки я от действащо управленско и координиращо въздействие. Лекарят в мен не може да разбере или оправдае как в момент, в който все още сме в активна пандемична ситуация, с над 2300 новозаразяващи се дневно (на седмична база), с почти 120 загиващи дневно (на седмична база), пълни болници от които 8% в интензивни отделения и неясна траектория на новозаразените, се абдикира от каквото и да е управление на този процес. Кое наложи това? Какви мерки се предлагат в замяна? (това което чух са "брифинги", които не служат да управляват, а само да констатират)", написа Симидчиев.

Споделящите мнението му си обясняват решението за закриване на щаба, което съвпада и с отмяната на мерките, целта да се дестабилизира държавата и да се нанесат колкото се може повече вреди, така че на следващото правителство да му е възможно най-трудно в кризата. В коментарите, включително от лекари това поведение беше сравнено и с "целенасочен геноцид", за да можело после "Борисов да обяснява от джипката", че без него всичко се е провалило.

Какво може да го замени

Има и призиви към новоизбраните депутати да съставят комисия, собствен щаб или друг орган, който да управлява кризата. По принцип парламентът би могъл да създаде подобен орган в периода на съставяне на правителството. Освен това новите формации в Народното събрание вече заявиха намерението си да направят и комисия, която да провери как се управлява кризата и колко средства са похарчени за битката с коронавируса.

По време на последния си брифинг здравният министър в оставка проф. Ангелов обяви, че здравеопазването не може да бъде боксова круша, върху която да загряват новопоявили се политици или някакви политически мераклии. "Абсолютно логично е да се закрие щабът, защото е той е надинституционална структура, която координира държавни органи. Съвсем логично е следващият премиер да създаде такъв консултативен орган. Брифингите продължават, отговорността за управлението на кризата се носи от министъра на здравеопазването и главния държавен здравен инспектор", каза Ангелов. Той допълни, че ситуацията в страната е съвсем различна, "информацията, с която разполагаме е много по-голяма за разлика от създаването на щаба, може да бъде голяма проява на самочувствие, но Министерството на здравеопазването и ние, лекарите изградихме един модел, който работи и вече знаем какво да правим. Нека не търсим политически насоки в това".

От Българския лекарски съюз (БЛС) също се обявиха против закриването на щаба. "Обстановката по отношение на пандемията и в Европа, и в нашата страна не предполага, че трябва да се лишим от такъв орган, който наблюдава, анализира и да предлага решения, защото категорично няма данни за това, че вирусът си е тръгнал и се връщаме към нормалния си начин на живот", заяви председателят му д-р Иван Маджаров в петък пред БНТ. По думите му вакуумът трябва максимално бързо да бъде запълнен с друга структура, която да взима решения в тази обстановка. "Брифингите не са основното нещо, с което се занимава щаб. Всъщност се върши много работа между тях и зад тях и тази работа трябва да се поеме от някого", коментира той.

В парламента също бяха направени множество декларации от политическите партии срещу закриването на НОЩ и безотговорността на правителството. "Премиерът разформира здравния орган за управление на кризата, за да отмъсти на българите", заяви Мая Манолова, лидер на "Изправи се! Мутри вън!". Тя съобщи, че ще настоява за създаването на орган, в който да участват доказани експерти и хора с позиция, които да отстояват здравните решения, а не "да клякат при всяко скърцане на зъби на премиера Борисов".

След това проф. Ангелов се обърна към депутатите и им каза, че част от тях по време на предизборната кампания са обяснявали, че няма такава пандемия, горили са маски и са наричали лекарите престъпници и трябва да престанат да упрекват разпускането на НОЩ и успешната политика по управление на коронакризата, както и да докажат, че са на висотата да спасят България.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    Много хубаво заглавие! Тънък намек за мрака, в който се роди, пребивава и умря НОЩ.

    Всички вопли по тоя мъртвороден "орган" са прояви на Стокхолмски синдром, защото щабаджиите няма с какво свършено да бъдат запомнени, освен с репликите за чувалите за трупове, с "яко ще се мре", с диаграмите за смъртност и с исконно сбърканите прогнози на сбраните там службари.
    На тяхната катасутринна информация от 14 месеца насам колко болни и умрели от ковид са отчетени

    В замисления като експертен орган към министър-председателя нямаше епидемиолог, инфекционист, пулмолог, клиницист, бактериолог, а коремен хирург, миколог, математик и санитерен инспектор. Затова и експертизата му бе повече от съмнителна. Но пък и баце не ги слушаше, а просто използваше брифингите им, за да ни облива с потока на съзнанието си.

    Единственият запомнящ се принос на НОЩ е в премазване психиката на населението с за добро утро вече 14 месеца изсипваните данни за болните и умрелите от ковид. На тая убийствена тактика дължим шеметния ръст на психическите страдания, страха да се ходи на лекар и последващите обостряния на хроничните заболявания и рязко повишената смъртност.

    И няма защо да се плаче за НОЩ. Нощниците си останаха на възлови постове.

    Нередност?
  • 3
    knb avatar :-(
    Кнб

    Борисов допусна много грешки в тази криза. Но решението той да взима решенията и не специалистите епидемиолози, беше напълно правилно.

    Защото в една епидемия, която все повече прилича на биологическа война, има болни и жертви. Но много повече са живире и здравите. И епцеиалистите епидемиолози с помощен персонал защитават интересите на жертвите и на болните. Ако им се даде цялата власт ще имаме общество, управлявано от болните. Общество, в което тези със счупеи крака ще гипсират всички, за да не би случайно да си счупят краката. Борисов представяше интересите на здравите, експертите защитаваха интересите на болните. И когато се управлява криза, въпроса е да има минимална цена за всички, не само за болните.
    За високата смъртност при умерена заболеваемост са виновни само нискокомпетентните лекари, които не могат да лекуват. И естествено обвиняват здравите.

    Интереса на здравите е да има минимални икономически загуби и максимални социални контакти. Контакти, които не служат само заразумка и здравей-здрасти или да танцуват рап тийнейджерите, а да консумират произведеното, да катализират бизнеса, да въртят парите в икономиката, и не на последно място да ни сплотяват превр ъщайки ни в народ, а не в загубени самотници.

    Мярките имат цена, която е плащат здравите. Цена в пари, от загубена работа, от провалени сделки. Цена, която в обкръжението на ЕО е всъщност дълг. Заеми и дълг, които се плащат със загуба на суверинитет и политически условия. И в една война е важно първо да не загубиш държавата, територии и суверинитет и едва след това да няма жертви. Може мъртвите да победят, но с брутален спад на това, което имат живите – работа, имоти, свобода, капитали. Ако някой си мисли че като богат е защитен, е не. Богатите няма да са оттук.

    Сега, когато НОЩ и Борисов свършиха, съдейки по комисията, ще се защитават само интересите на мъртвите и болните. Не на всички, само на тези болни и мъртви от Ковид. За сметка на интересите на здравите и болни от други болести. След НОЩ ще дойде преизподнята, където царства смъртта. Ще дойде липсата на каквито и да е индивидуални права за сметка на минимизирането на жертвите от вируса и в крайна сметка принасяйки в жертва останалите. Испанския модел. Магистрали без коли.

    Унищожаване на личността и превръщането ни в роби на Брюксел, изпълнявайки всяка прищявка на господарите ни там, ако не и на някой по-лош господар. Започвайки с забулването на всички, забулване и обезличаване, знак на страха, напомнящ за болестта, което ще продължи вечно и което ще оправдае всяка репресивна мярка срещу всяко безлично нещо зад маска.

    Нередност?
  • 4
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev

    До коментар [#] от "":
    Неизбежно е след всичко това господин премиерът в оставка ще отиде на съд. И главният Гешев със сигурност "ще си го причини" за да остане още малко на поста си.
    И с разформироването на НОЩ г-н премиера не саботира държавата, не. Сега ще стане ясно какво всъщност са вършили, когато вече ги няма. И митът за незаменимия премиер ще се разпадне.

    Нередност?
Нов коментар