Финансите на държавата светят в червено към март

Бюджетният дефицит достига 690 млн. лв., или 0.4% от прогнозния БВП, ДДС постъпленията се увеличават

Една от първите задачи на новия парламент е да приеме бюджет за тази година, независимо дали ще се сформира правителство.
Една от първите задачи на новия парламент е да приеме бюджет за тази година, независимо дали ще се сформира правителство.
Една от първите задачи на новия парламент е да приеме бюджет за тази година, независимо дали ще се сформира правителство.    ©  Велко Ангелов
Една от първите задачи на новия парламент е да приеме бюджет за тази година, независимо дали ще се сформира правителство.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • През първите три месеца на миналата година бюджетът беше на плюс от почти 300 млн. лв.
  • Разходите на държавата сега растат с много по-бърз темп спрямо приходите.
  • Постъпленията от ДДС са с 13.8% повече спрямо първото тримесечие на 2022 г.

Постъпленията от най-големия приходоизточник на държавата - ДДС, наваксват изоставането от първия месец на годината, но въпреки това минусът в държавните финанси продължава да расте. Така към март бюджетният касов дефицит достига 690 млн. лв., или 0.4% от прогнозния БВП за годината, показват предварителните данни на Министерството на финансите.

Резултатът идва на фона на много по-бърз ръст на разходите (с близо 27%) спрямо този на приходите (18%), посочват от ведомството. С подобен дефицит бяха държавните финанси към март 2021 г., но тогава все още имаше ковид вълни и ограничения, а веднага след това - през април, бюджетът излезе на плюс.

В момента служебният кабинет работи с т.нар. удължителен закон - той позволява, докато няма приет финансов план за тази година, държавата да прави разходите, съответстващи на направените през съответния месец на 2022 г., като към тях се добавят и гласуваните нови задължения.

Още преди изборите служебният финансов министър Росица Велкова предупреди, че държавата трябва да предприеме спешни мерки, за да ограничи очертаващия се (по техни изчисления) огромен дефицит през тази година - близо 7% от БВП. Това така или иначе трябва да е и една от първите задачи на новия парламент - да гласува реален бюджет за тази година.

Откъде идва минусът

През първите три месеца на миналата година бюджетът беше на плюс почти 300 млн. лв., но тогава имаше оставен буфер над 1 млрд. лв. от края на предходната година. Сега има касов минус почти 700 млн. лв., което според Министерството на финансите "означава, че на годишна база бюджетното салдо за периода се влошава с около 1 млрд. лева".

Едрите числа показват, че минусът е заради по-бърз ръст на разходите (увеличение с 3.25 млрд. лв. спрямо първо тримесечие на 2022 г.) в сравнение с приходите (ръст от 2.3 млрд. лв.). От финансовото ведомство обясняват, че най-голямо е увеличението на разходите за пенсии, както и за субсидии, за издръжка, за персонал.

Все още няма детайлна разбивка към март, но от бюлетина за изпълнението на бюджета към февруари става ясно, че тази година е имало 321.3 млн. лв. екстра разход, който държавата (през бюджета на МРРБ), е платила на строителни фирми за текущи ремонти по стари договори.

Капиталовите разходи също са по-високи спрямо февруари с над 111 млн. лв., като 140.5 млн. лв. от тях са изплатени по бюджета на Министерството на отбраната.

ДДС наваксва, но не е достатъчно

Към март общите (консолидирани) приходи на държавата се увеличават с 18.2% спрямо същия период на 2022 г. Данъчните постъпления нарастват с над 20% и достигат почти 11.9 млрд. лв. От финансовото министерство твърдят, че декларираният за внасяне ДДС нараства с 13.8% спрямо първото тримесечие на предходната година. Т.е. спрямо януари, когато постъпленията бяха дори по-малко спрямо 2022 г., сега има наваксване. Ръстът обаче е по-нисък спрямо този на потребителската инфлация, която през февруари е 16% на годишна база. А и наличните по-подробни данни към февруари показват, че на месечна база приходите от ДДС от внос започват да падат.

"При постъпленията от ДДС от внос през периода влияние оказва нарастването с 3.5 % на индекса на цените на стоките, внасяни от трети страни. От друга страна, декларираният за възстановяване ДДС нараства с 18.9%. Основната причина за високия размер на декларирания за възстановяване ДДС е ръстът при декларирания данъчен кредит от износители (19.2%)", посочват от ведомството на Росица Велкова. От там допълват, че от началото на 2023 г. е отчетен спад 10.3% на количествата стоки, внесени от трети страни (при които се дължи ДДС още на граница), включително и спад на количествата внесен суров петрол. За последното неофициално говорят и от бранша.

Негативен ефект върху приходите от ДДС имат и намалените ДДС ставки за хляб и брашно, за природен газ, на заведенията.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 4

    При инфлация от почти 20% и скок на цените на основните хранителни стоки и недвижимостите от почти 50% е съвсем очаквано ръст на ДДС.
    Проблемите са два:
    а) почти нулев ръст на БВП;
    б) стръмен ръст на цената на задлъжнялостта.

    Следите и на двете водят към краткото (за щастие!) управление на държавните финанси от лицето Асен В.

    Нередност?
  • 2
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 3

    Пари има, но далаверите продължават и публичните средства отиват в правилния джоб.

    Буквално новина от вчера как се контролират паричните потоци в здравеопазването
    https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/zdraveopazvane/2023/04/03/4468054_kak_se_podrejda_konkurs_za_direktor_na_bolnica/

    Друг пример - защо частни фирми разпространяват задължителните винетки и вземат комисионна? Или защо ГЕРБава форми си отчислява част от плащанията в ЦГМ по новата тикет система.

    Евролаб още си е на турската граница. А какво да кажем за подарената концесия на Летище Русе?

    Нередност?
Нов коментар