Трите възможни лица на Централната минерална баня в София

Източното крило най-вероятно ще бъде дадено на концесия и е върне термалните си функции

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въпросът дали да има СПА център или музей в сградата на Централната минерална баня в София все повече се доближава до окончателния си отговор. След години бездействие общината събра три идеи, всяка от които предвиждат източното крило в емблематичната постройка да се върне към минералното си минало. От представянето им в петък стана ясно, че по-вероятният начин това да се случи е чрез концесия. Идеята на екипа с най-много събрани точки - "Софийски терми", е тя да е дългосрочна - в рамките на 20 години, а японско-българското обединение Kengo Kuma & Associates пък е предлага партньорство с Япония. Единствено от сдружението "Историческа баня" смятат, че на първоначален етап е нужно единствено финансиране от общината и чрез европейски програми.

До декември общинското дружество "Софияплан" ще събира коментари от граждани, а после ще състави предложение съвместно с главния архитект на столицата Здравко Здравков, което да включва подробен и ясен план за бъдещето на сградата. Той може да набляга основно върху една от трите концепции, но и да обединява различни части от тях. После Столичният общински съвет ще вземе окончателното решение за бъдещето, което ще се случи най-вероятно през пролетта на 2021 г.

Идея №1: Басейн на покрива, достъпни цени и воден бар

"Нашата концепция е за термален център, като двете пространства (източно и западно) биха могли да съществуват в проактивно взаимодействие чрез интелигентно планиране на функциите", обясниха ръководителите на екипа "Софийски терми". Те предвиждат зона за рекреация и СПА, балнеологично отделение и възстановени плувни басейни, зони за гимнастика и изложба. Любопитна е и идеята за басейн на самия покрив на сградата, който ще има гледка към стара София.

Преди години един от аргументите против връщането на термалните функции в източното крило беше недостигът на воден дебит. Сега и трите екипа изчисляват, че той ще е достатъчен, като стъпват на различни източници. "Двадесет литра в секунда е утвърденият дебит, необходимият за нашата концепция е за 19 л/сек от 6 ч. до 23 ч. и 14 л/сек от 23 ч. до 6 ч", изчислява арх. Мая Шопова. Според данните на екипа сега 524 млн. литра вода годишно остават неоползотворени и се вливат директно в канализацията.

Обменът между двете части - СПА зоната и музея, ще става чрез медиатор, който е в центъра на сградата. Той представлява постройка, която осъществява връзка на няколко нива. Чрез него например могат да се свържат басейните с балконите над тях, където да има изложби, или да води до зони за почивка.

Предвидената инвестиция е в размер на 21 млн. лв. и се базира на принципа на публично-частното партньорство, с което обаче общината е доказала, че няма много добър опит. Екипът предвижда създаване на смесено дружество или изцяло външно управление от инвеститор, който да се избере по определени критерии. "Столичната община и външният инвеститор могат да ползват изключително изгодни условия, като например използват инструмента Фонд на фондовете или Фонда за градско развитие", обясняват от "Софийски терми".

Базовият пакет, който включва басейни, сауна, парна баня и релакс, ще струва 10 лв. за час в делнични дни от 8 до 17 ч. и 15 лв. от 17 до 23 часа и през уикендите, като за деца, пенсионери и инвалиди цената е двойно по-ниска.

Предвижда се концесия за срок от 20 години, като през първата година прогнозните приходи са 7.9 млн. лв., близо ⅔ от тях са от основни СПА и балнеоуслуги. Разходите за същия период са с прогнозна стойност 5.188 млн. Печалбата след данъци за първата година ще възлиза на 1.5 млн. лв. и на 36 млн. лв. за целия период, изчислява екипът.

Според концепцията публичните пространства около банята ще се обновят, като се предвиждат воден павилион и обществена тоалетна, както и артистични пространства. Хората пък ще могат да си пълнят бутилки с минерална вода направо от колата чрез водна станция. Откъм ул. "Триадица" при ЦУМ ще се формира паркинг през нощта, а денем мястото ще е пешеходна зона.

Идея №2: Възвръщане на термите с помощ от Япония

"Миналата година посетих Централната минерална баня с шефа си и той заяви, че тази сграда трябва отново да е баня. Това бяха думите, които ни подтикнаха да се заемем с тази задача, както и въпросът за градската идентичност на София", обясни японския архитект Йоши Ямазаки, част от екипа на Kengo Kuma & Associates.

Бюрото може да се похвали с няколко проектирани и изградени термални центъра през последните години, като последният такъв е в Копенхаген.

Идеята за софийската баня е да се възстановят двата басейна, разположени симетрично в лявата и дясна част на сградата, като се разделят от новосъздаден пасаж, който свързва сградата с площад "Бански" и градинката пред НАГ.

"Този пасаж слива функциите ѝ като баня и музей и ражда една нова функция - тази на термален културен център. Така минералната баня ще стане ядро и ще направи региона по-привлекателен за хората", обясни Ямазаки. Друга идея е да се направят улици, които да се затоплят с канализацията от банята през зимата. Това ще позволи и събития на открито, заради които около мястото да се събират още повече хора.

От екипа предлагат PFI бизнес модел, при който всичко от проектирането до строителството, управлението и поддръжката е отговорност на концесионера. "Имаме и още една идея - да използваме ноу-хау от Япония, както и финансова подкрепа чрез японски частни фондове", казва Ямазаки. Така дизайнът, строителните дейности и мениджмънтът могат да се извършват от японска фирма. "По този начин ще създадем едно приятелство между Япония и България", отбеляза архитектът.

Идея 3: Достъп за всички, съвременни СПА услуги и паркинг

Екипът "Историческа баня" предвижда възстановяването на всички басейни, както и създаването на нови външни такива във вътрешните дворове. "Така от съществуващите басейни ще се върнат 364 куб. м и ще се добавят нови 140 куб. м", обясни Веселин Алексиев. Възможностите за спорт и рекреация ще включват лечебни терапии, подводни масажи, плуване, водна гимнастика, медитативни практики, а СПА центърът ще предлага различни видове сауна, парна баня и други възможности за рехабилитация.

"Ние предвиждаме активно присъствие на минерална вода - основните зони са балнеологична с поглед към историята на банята, за да може всички да научат как е функционирала, както и терапевтична, включваща различни услуги", обясняват от екипа.

Инвестиции за реставрация на първия етап възлизат на 8.76 млн. лв., а за втория - на 4.32 млн. лв., като в тези изчисления не са включени средствата, нужни за оборудването. В плана си от "Историческа баня" предвиждат първоначалната инвестиция да дойде от общината, която би могла да се възползва от европейски програми. При 30 лв. средна приходност от клиент с 30% средно натоварване на басейните и 70 лв. средна приходност и 20% натовареност за СПА отделението очакванията са инвестицията да се изплати за шест години.

Екипът предвижда и осъвременяване на чешмите, споделено придвижване по ул. "Искър" и построяването на многоетажен паркинг, който да облекчи паркирането и в същото време да освободи повече място за пешеходци.