🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

На СПА в Акве Калиде 20 века по-късно

Община Бургас инвестира в разкопки, реставрация и изграждането на музей и СПА център на територията на древното селище

През октомври 2022 г. насред археологическите останки е завършена и открита римска баня с топъл и студен басейн.
През октомври 2022 г. насред археологическите останки е завършена и открита римска баня с топъл и студен басейн.
През октомври 2022 г. насред археологическите останки е завършена и открита римска баня с топъл и студен басейн.    ©  Цветелина Белутова
През октомври 2022 г. насред археологическите останки е завършена и открита римска баня с топъл и студен басейн.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • От 2008 г. насам морската община е инвестирала около 1 млн. лв. в археологическите проучвания на Акве Калиде.
  • Реставрираната баня на Сюлейман Великолепни, СПА център, музей с интерактивна зона и кафетерия очакват посетителите на туристическия обект.
  • В края на 2022 г. Общински съвет - Бургас, прие идейна концепция и генерален план за развитие на цялата зона Бургаски минерални бани.

Гореща вода, преведено от латински, означава името на древното селище Акве Калиде. Намира се в бургаския квартал "Ветрен", на 16 км от центъра на областния град, и е известен със своя минерален извор. Полезните свойства на водата от него са познати още от I хил. преди Хр., когато там има тракийско светилище на трите нимфи. Първите римски бани са построени в средата на I век след Хр., когато Римската империя завладява земите на траките.

Днес туристическият обект Акве Калиде в сърцето на Бургаски минерални бани освен напълно реставрираната баня на Сюлейман Великолепни предлага на посетителите си истинско СПА изживяване. През октомври 2022 г. насред археологическите останки е завършена и открита римска баня с топъл и студен басейн, както и място за масажи. Заедно с нея отваря врати и малка музейна експозиция, включваща всички артефакти, открити на територията на Акве Калиде. Сред тях са златни, сребърни и бронзови монети от различни епохи, накити, печати, керамика, мраморни декоративни детайли, надписи, култови предмети.

Като част от посетителския център и музей е изградена интерактивна зона, в която чрез аудио- и визуални ефекти е представена историята на древното селище. В нея чрез няколко иновативни активности посетителите се докосват и опознават историята на Акве Калиде.

През 2023 г. разкопките в комплекса ще продължат, а туристите ще могат да ги наблюдават в реално време. Дългосрочните планове на община Бургас са да създаде като част от комплекса кампус за студенти археолози от страната и чужбина, които да работят по разкриването и изследването на останките от древния град.

На СПА сред историята

Новооткритият СПА център към Акве Калиде не е голям и разполага с капацитет 25 души, който се запълва бързо през почивните дни. Посетителите могат да избират измежду големия топъл басейн, по-малък със студена вода, сауна и парна баня. От Радовеста Стюърт, директор на ОП "Туризъм" в община Бургас, "Капитал Градове" научи, че водата от минералния извор е с температура 41-42 градуса, а до топлия басейн достига при 38 градуса без допълнително нагряване. През единствения почивен за центъра ден големият басейн се празни за около пет-шест часа, почиства се и се пълни отново за същото време.

От залата с големия топъл басейн на СПА центъра има панорамна гледка към вече реставрираната баня на Сюлейман Великолепни, експонираните на открито археологически находки, а на северозапад и към терена, върху който ще се разгърнат разкопките тази година. Гледката е възможна благодарение на факта, че посетителският център с аквазоната и музея е построен буквално сред и над археологическите останки на римската баня.

Финансирането за построяването му е изцяло от оперативна програма "Региони в растеж", като по информация от системата от преди ноември 2019 г. на АОП е видно, че стойността му без ДДС по договор с избраните изпълнители е 2.92 млн. лв.

Международен учебен център и лесопарк

Сред амбициите на местната администрация е създаването на международен кампус, в който студенти по археология от страната и чужбина да провеждат практиките си на терен. Проведени са разговори с Института по археология при БАН, както и с университети от Германия, Франция, Великобритания и САЩ.

Желанието на кмета Димитър Николов и екипа му е кампусът да разполага с бунгала, зони за хранене и помещения за школи по древна астрономия и древна медицина. Работата на терен на студентите археолози ще е възможна благодарение на продължаващите проучвания на терена от около 8 дка, върху който са се простирали римската баня и сградите и крепостните стени около нея. От 2008 г., когато са започнали разкопките, до момента община Бургас е вложила около 1 млн. лв., а през 2023 г. предстоят проучванията на най-интересната част от археологическия комплекс - същинската баня. До момента тя не е била подробно изследвана, тъй като инфраструктурно оборудване за добива на минералната вода е разположено там.

С приети в края на 2022 г. от Общински съвет - Бургас, идейна концепция и генерален план за зоната около Акве Калиде местната администрация желае да начертае следващите стъпки в развитието на туристическия обект. "Мястото е събирателно за културно-историческия, балнео- и екотуризма в община Бургас, а локацията и даденостите му създават възможност за целогодишен туристически продукт, разкриване на допълнителни работни места, както и възобновяване на пълноценното използване на геотермалния извор", разказват за "Капитал Градове" от местната администрация.

На 18 май 2023 г. (четвъртък) ще се проведе събитието "Среща на бизнеса в Бургас и региона". Може да се регистрирате за присъствие или гледане онлайн на сайта на конференцията, където може да откриете програмата, темата и участниците.

Една от целите на общината е обособяването на лесопарк в цялата около 308 дка територия на местността Бургаски минерални бани край Ветрен, в която се намира и Акве Калиде. "Концепцията за проектно решение на парка включва алейна мрежа, решение за дървесната растителност, поставяне на нови атракции като въжен парк, наблюдателни кули/вишки, детски площадки, подходяща паркова мебел, преместваеми обекти за търговия и хранене, открита сцена/амфитеатър, тоалетни, паркоместа, къмпинг за палатки, класна стая на открито, зона за демонстрационни земеделски дейности с антични култури и надграждане на транспортната и техническа инфраструктура", разкриват от община Бургас.

Бъдещото разширение на парка на север ще позволи приобщаването на напълно несоциализираната зона около местността Манастир тепе, в която има останки на тракийско светилище от ІV-ІІІ век пр.Хр.

Все още няма коментари
Нов коментар