Младост, свобода и кино: какво ново в програмата на BIFF

Осмият Международен филмов фестивал в Бургас ще предложи силни български участия и тематични селекции

Малин Кръстев в "Добрият шофьор" на Тонислав Христов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Международен филмов фестивал в Бургас (BIFF/Burgas International Film Festival) ще се проведе за осми път между 15 и 21 юли. С всяко издание събитието расте и предстоящото няма да е изключение от тази линия.

Сред потвърдените до този момент заглавия са трилърът Copenhagen Does Not Exist на датския режисьор Мартин Скобер, който ще открие събитието на 15 юли. Филмът идва от основния конкурс на фестивала в Ротердам.

В програмата е и Eismayer, носител на награда във Венеция и дебютен за обещаващия австрийски режисьор Давид Вагнер, който разказва история на хомосексуален мъж, който трябва да скрие истината за себе си, докато е в армията.

През последните си няколко издания BIFF има и музикална филмова селекция, а тази година в нея ще влезе една от най-коментираните документални продукции напоследък - Nothing Compares на Катрин Фъргюсън. Тя проследява кариерата и размирния живот на ирландската изпълнителка Шиниъд О'Конър, като връща фокуса към бунтарските ѝ изяви, музикален принос и обществени позиции, вместо да се ограничи само до най-познатия ѝ хит и последните новини около нея, обикновено свързани с дългогодишните ѝ психологични проблеми и изненадващото скорошно вричане в исляма.

Месеци след като "Васил" с Иван Бърнев излезе по кината, фестивалът в Бургас ще предложи нов българско-испански филм - "Любен" на режисьора Венци Костов, който ще бъде гост заедно с част от екипа. Сред актьорите в него са Димитър Николов и Стефан Денолюбов (двамата играят и в друг нов български филм - "Блок"), както и Антония Сан Хуан, участвала във "Всичко за майка ми" на Алмодовар.

Част от заглавията са в селекцията, след като са кандидатствали за участие на фестивала. Става ли той по-разпознаваем за чуждестранните дистрибутори? "Има засилен интерес към нас, особено след последните две пандемични години", казва създателят и директор на фестивала Емил Ованесов, който организира събитието заедно с Антония Цинова и Веселин Геренов.

Възможностите за международни партньорство също растат: "Получихме покана от сръбския фестивал Basta Film Festival, на който ще представим специална българска програма с късометражни заглавия, награждавани при нас през годините. Тъй като филмите, които показваме, са предимно дебютни, мога да обобщя, че младостта е смела и търси своята свобода. През тези истории си позволяваме да сме по-дръзки, каквито са и самите истории, разказващи за младостта."

Сред акцентите е и най-новият филм на работещия предимно във Финландия Тонислав Христов, който за първи път излиза от документалното и влиза в игралното кино с "Добрият шофьор" - история за таксиметров шофьор, който събира пари, за да отиде при семейството си във Финландия, с участието на Малин Кръстев и Герасим Георгиев-Геро. Заглавието веднага напомня за един от предишните му филми - "Добрият пощальон", и това не е случайно - главният герой от този филм се появява и в настоящия, в ролята на кмет на селото, а темите за миграцията са все така актуални в киносвета на Христов.

Неотдавна преход към игралното кино направи и Теодор Ушев с "φ1.618". Ушев ще участва на фестивала като куратор на анимационна селекция, която ще включва филми, излезли през последните две години и удостоени с "Оскар" и "Сезар". Кариерата му, която премина през номинация за "Оскар" за "Сляпата Вайша" и международен успех за "Физика на тъгата", и двете адаптации по Георги Господинов, ще бъде разказана в документалния "Невидими връзки" на Борислав Колев, също част от програмата.

Милица Томович, носителка на награда от "Берлинале" и Сараево за филма "Келти", ще бъде един от членовете на международното жури. Турският продуцент Бюлют Рейхан, Николай Урумов и Петър Грудов (носител на наградата за най-добър късометражен филм на миналогодишното издание) ще са част от журито за кратки филми.

Какъв ще бъде фестивалът след още осем издания? "Надявам се тогава той да е натрупал голям опит и да е развил филмова публика. Ще се радваме, ако най-малките ни зрители сега, бъдат наши зрители и тогава, а защо не и професионалисти, които представят своите филми при нас. Разбира се, ще продължим да се развиваме в посока към повече професионални срещи и майсторски класове, а защо не и специални pitching сесии и различни тематични програми, които и сега организираме. Много важно е и да запазим енергията от тези първи издания", казва Ованесов.

Всички прожекции ще бъдат безплатни и между сцена "Охлюва" и Културен дом НХК. Цялата програма и всички съпътстващи събития очаквайте на burgasfilmfest.com.